Paul Morigi / TT NYHETSBYRÅN
Sport

Kasparov gör comeback vid brädet efter mer än tio år

Den ryske schacklegendaren Garri Kasparov gör tävlingscomeback i schackvärlden i morgon då han deltar i en snabbschackstävling i Saint Louis, skriver AFP. I princip hela världseliten deltar i tävlingen, med undantag för världsmästaren Magnus Carlsen.
Kasparov är en av historiens bästa schackspelare och var världsmästare i 15 år. Sedan han slutade med tävlingsschack 2005 har han ägnat sig åt politik och att vara schacktränare.

Toppnyheter

27-årige Akayed Ullah misstänks för försök till terrorbrott. TT/AP
Explosionen vid Port Authority

Inspirerades av IS – ville slå till mitt i julrushen

27-årige Akayed Ullah, som misstänks för försök till terrorbrott efter explosionen vid Port Authority i New York, har i polisförhör berättat att han ”inspirerades av IS”, skriver amerikanska medier. Explosionen skedde mitt under morgonrushen på måndagen.
Tre personer skadades lindrigt i explosionen, som kändes av både i tunnelbanan och den stora bussterminalen.
27-åringen har berättat att han hade valt att slå till i tunnelbanan på grund av juldekorationerna där och att han blivit inspirerad av tidigare attacker i Europa. Akayed Ullah skadades själv i attacken och vårdas nu på sjukhus med brännskador.

Igår 22:22
Craig Ruttle / TT / NTB Scanpix

Den misstänkte vårdas på sjukhus efter explosionen

27-årige Akayed Ullah har identifierats som den som gripits efter explosionen vid bussterminalen Port Authority, uppger polisen enligt Reuters. Han skadades själv vid händelsen och vårdas nu på sjukhus. Ytterligare tre personer skadades i explosionen, ingen har livshotande skador.
Akayed Ullah ska enligt Reuters ha bott i USA i sju år då han flyttade dit från Bangladesh. Polisen i Bangladesh uppger att han inte är känd av dem sedan tidigare.
Explosionen utreds som ett försök till terrorbrott.

Igår 18:55
Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix

Borgmästaren: ”Var ett försök till terrorattack”

Explosionen vid bussterminalen Port Authority var ett försök till en terrorattack. Det säger borgmästaren Bill de Blasio under en presskonferens i New York, enligt AFP.
Enligt CNN var det en rörbomb som gärningsmannen hade fäst vid kroppen som exploderade oavsiktligt. Gärningsmannen har gripits, uppger polisen. Den gripne ska ha skadats i explosionen men är vid liv, rapporterar CNN.
Ytterligare tre personer skadades, de ska inte ha livshotande skador.

Igår 14:50
Läs mer om Explosionen vid Port Authority
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
En person pepparsprayas då polis flyttar demonstranter utanför Migrationsverkets förvarsenhet för flyktingar i Åstorp på måndagskvällen.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Tumult vid demonstration när flera skulle utvisas

Tumult uppstod på måndagskvällen utanför Migrationsverkets förvar i Åstorp i Skåne där ett 70-tal demonstranter samlades för att försöka stoppa en planerad utvisning, rapporterar P4 Malmöhus.
– Några personer lade sig på vägbanan och försökte hindra bussen från att komma iväg, men det tog några minuter och sedan var det lugnt igen, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen region syd, till SR.
Fem personer ska ha fått verkställighetshinder – vilket innebär att utvisningen tillfälligt stoppas, skriver Aftonbladet. Enligt uppgifter rör det sig om ett 20-tal ungdomar som ska utvisas. Det är den första grupputvisningen sedan regeringen för två veckor sedan föreslog att fler ensamkommande ska få stanna.

Igår 21:45
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vill ha stärkt information om svenska värderingar”

Opinion Regeringen ser nu över hur man kan ge nyanlända bättre möjlighet att förstå hur samhällets stöd och förväntningar ser ut för att främja etablering och integration. Det skriver arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) på DN Debatt.
Framför allt handlar det om att se över samhällsorienteringens innehåll och hur det utbildningsmaterial som används i dag kan förändras. Även att se till så att utbildare står väl utrustade.
Ministern avslutar med att poängtera att den svenska modellen förutsätter att alla som kan arbeta gör det och bidrar till välfärden. ”Så har vi byggt vårt land och vår välfärd, och så ska vi fortsätta bygga det.”

Igår 20:41
Arkivbild. En asylsökande på ett flyktingboende i Pajala. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rapport: Ensamkommande riskerar att hamna på gatan

Ensamkommande barn och ungdomar som försvinner från boenden riskerar att hamna i kriminalitet och prostitution, enligt en rapport från Barnombudsmannen (BO), rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Sedan 2014 har fler än 1 700 barn och unga försvunnit från boenden. BO har sökt upp och intervjuat 41 av dem, som vittnar om att de utsatts för våld, hot och övergrepp på hemmen.
– De här barnen säger att det inte finns någon annan utväg. Det går inte att bo kvar i de här boendena där man till exempel utsätts för sexuella trakasserier av en person som är satt att vara den person som ska ta hand om dig, säger Anna Karin Hildingson Boqvist vid BO till Ekot.

Igår 08:49
Läs mer om Flyktingsituationen
Trumps USA USA:s framtid
Arkivbild. TT/AP
Trumps USA USA:s framtid

Trump vill skicka människor till månen – målet är Mars

Donald Trump vill skicka amerikanska astronauter till månen, rapporterar AFP. Presidenten har undertecknat ett direktiv som gör månresor till en del av USA:s rymdpolitik. Senaste gången en människa landade på månen var år 1972, skriver Sky News.
– Den här gången ska vi inte bara placera vår flagga där eller lämna våra fotavtryck, säger Trump på plats vid Vita huset enligt AFP.
Enligt presidenten är Mars det ”ultimata målet” och han ser det nya beslutet som ett sätt att förbereda för resor till Mars.

Igår 20:22
Arkivbild. Gregor Fischer / TT / NTB Scanpix

Pentagon går emot Trumps beslut om transpersoner

USA:s försvarsdepartement Pentagon går emot president Donald Trumps tidigare beslut och tillåter transpersoner att tjänstgöra inom den amerikanska militären, skriver AP. Det kommer börja gälla från och med den 1 januari.
Det var i somras som Trump meddelade att transpersoner kommer inte att få tjänstgöra inom USA:s militär. Beslutet möttes av kritik och i slutet av oktober meddelade en federal domstol i Washington att man stoppar Trumps planer.

Igår 18:14
Rachel Crooks, Jessica Leeds och Samantha Holvey vid presskonferensen. Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix

Kvinnor kräver att Trump utreds efter anklagelserna

Kongressen bör utreda de anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp som tidigare har riktats mot president Donald Trump. Det menar Jessica Leeds, Samantha Holvey och Rachel Crooks som är tre av de kvinnor som trätt fram och riktat anklagelser mot presidenten. De säger att situationen i dag, efter me too-kampanjen, ser annorlunda ut.
– Låt oss försöka igen, sa de vid en presskonferens efter att de framträtt i en intervju i NBC, enligt AP.
Vita huset och Trump har tidigare nekat till anklagelserna.

Igår 18:01
Läs mer om Trumps USA
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley (till höger) har tidigare talat om att USA vill se hårdare sanktioner mot Nordkorea. Zeid Ra'ad al-Hussein (till vänster) menar nu att sanktionerna slår hårt mot befolkningen.
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

”Sanktionerna slår hårt mot invånarna i Nordkorea”

Sanktionerna mot Nordkorea försvårar möjligheterna att hjälpa de miljoner människor som behöver humanitärt stöd i landet. Det menar FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein, skriver Reuters.
70 procent av befolkningen i Nordkorea lider av akut matbrist och är i behov av hjälporganisationer.
– Sanktionerna kan negativt påverka denna nödvändiga hjälp, sa Zeid Ra'ad al-Hussein vid ett möte med FN:s säkerhetsråd på måndagen, enligt TT.
Han uppmanar nu säkerhetsrådet att utvärdera sanktionernas konsekvenser.

Igår 22:43
Monumentet Heroe’s Acre i Namibia, som byggts av Nordkorea.  Laika ac/Wikimedia Commons

Nordkoreas handel med Afrika värd miljontals dollar

Hotet om sanktioner gör att många afrikanska länder upprätthåller en kylig fasad mot Nordkorea. Men under ytan finns fortfarande starka ekonomiska band mellan regimen i Pyongyang och flera länder i Afrika, rapporterar AFP.
Experter säger att runt 30 procent av länderna i Afrika handlar någon form av varor med Nordkorea och uppskattar att det ekonomiska samarbetet mellan Afrika och Nordkorea är värt runt 200 miljoner dollar per år.
De afrikanska länderna exporterar främst mineraler och fisk och har i vissa fall köpt vapen av Nordkorea. Enligt ett FN-dokument har Nordkorea bland annat tillhandahållit vapen till Eritrea, Kongo-Kinshasa, Moçambique och Tanzania, samt hjälpt till att träna militären i Angola och Uganda.
– Nordkoreas avsaknad av kolonialt baggage och landets vilja att stå upp mot ”västerländska förtryckare” är något som utan tvekan beundras av en del afrikanska regeringar, säger Graham Neville, som är analytiker vid tankesmedjan Chatham House, till AFP.

Igår 07:39
Bilder från en tidigare gemensam övning.  STR / South Korean Defence Ministry

Sydkorea, Japan och USA övar på att spåra robotar

USA, Sydkorea och Japan har inlett gemensamma övningar för att spåra robotar från Nordkorea, uppger den sydkoreanska försvarsmakten enligt AFP.
Beskedet kommer knappt två veckor efter det att Nordkorea provskjutit en interkontinental ballistisk robot (ICBM). Den avlossades från Sain Ni i Nordkorea och nådde en höjd av närmare 450 mil innan den störtade i Japanska havet.
Den gemensamma övningen kommer att pågå i två dagar och inleddes i vattnen kring Koreahalvön och Japan, uppger det sydkoreanska försvarsdepartementet.

Igår 06:49
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Trumps USA Anklagelserna mot Roy Moore
Roy Moore och Gwen Moore.  TT/AP/Pressbild.
Trumps USA Anklagelserna mot Roy Moore

Uttryckte oro för Roy Moore i brev till senaten

Demokraten och kongressledamoten Gwen Moore skrev nyligen ett brev till senaten där hon uttryckte ”stor oro” för det faktum att sexanklagade republikanen Roy Moore kan väljas in i senaten.
”Jag tror att jag har grund för mina rädslor”, skriver hon enligt CNN och uppmanar till vaksamhet.
Flera kvinnor har hävdat att Roy Moore utsatte dem för sexuella trakasserier på 1970-talet, då de var tonåringar och han var i 30-årsåldern. Han har nekat till alla anklagelser.
Fyllnadsvalet till den amerikanska senaten hålls i den konservativa delstaten Alabama i morgon. Trots de allvarliga anklagelserna om Roy Moore leder han över sin demokratiske motståndare Doug Jones i opinionsmätningarna.

Igår 21:20
Senatorkandidaten Doug Jones (t.v.) och senatorn Cory Booker under ett kampanjmöte i Birmingham, Alabama.  CARLO ALLEGRI / TT NYHETSBYRÅN

Roy Moores utmanare kämpar in i det sista

I morgon hålls det haussade fyllnadsvalet till den amerikanska senaten i den konservativa delstaten Alabama. Trots allvarliga anklagelser om sexuella trakasserier leder Roy Moore över sin demokratiske motståndare Doug Jones i opinionsmätningarna.
Jones utmålas av Republikanerna som en vänsterdemokrat som ideologiskt står expresident Barack Obama nära. Men han kämpar in i kaklet. Bara några timmar innan vallokalerna öppnar gör hans kampanj en stor sak av att delstatens andre senator, republikanen Richard Shelby, sagt till nyhetskanalen CNN att han på grund av sexanklagelserna inte kan rösta på Moore.
– Med detta val kan vi visa världen vad vi står för, sa Jones när han kampanjade på söndagen enligt nyhetsbyrån AP.

Igår 13:58
Läs mer om Trumps USA
Andreas Carlson. TT
Attacken mot synagogan i Göteborg

KD begär riksdagsdebatt efter attack mot synagoga

Kristdemokraterna begär att riksdagen håller en aktuell debatt om antisemitismen i Sverige. Detta efter attacken mot en synagoga i Göteborg i helgen.
– Antisemitismen kommer från högerextremister, vänsterextremister och islamistiska extremister, säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson till TT och fortsätter:
– Den är ett hot mot hela vårt samhälle, mot demokratin och mot religionsfriheten.
Carlson anser att politikerna behöver erkänna problemet och hävdar att man inte alltid i den politiska debatten gör skillnad på judar och Israel när Israels agerande i Palestinafrågan kritiseras.

Igår 22:20
Polis och räddningstjänst larmades till Judiska församlingen på lördagskvällen. Flera personer har setts kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Israels ambassadör kräver nu mer än ”tomma ord”

Israels ambassadör i Sverige beskriver helgens attack mot synagogan i Göteborg som fruktansvärd och kräver nu krafttag, säger han till Svenska Dagbladet. Ilan Ben-Dov menar att det krävs mer än ”tomma ord” från civilsamhället, politiker och myndigheter för att få stopp på hatet och antisemitismen.
– Självklart ska alla som är ansvariga för rättsväsendet göra allt för att förhindra att liknande saker inte ska hända igen, säger han till tidningen.
Det var i lördags kväll som ett tiotal personer kastade in brinnande föremål på gården till synagogan i centrala Göteborg.

Igår 19:53
Synagogan i Göteborg kärleksbombas efter lördagskvällens attack. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden. Nora Lorek/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: ”Jag vet inte om judehatet kan stoppas”

Opinion Helgens attack mot en synagoga i Göteborg är för Sveriges judiska befolkning ingen isolerad händelse, däremot finns det många i dagens debatt som vill förneka antisemitismen, skriver Mittmedias Patrik Oksanen i en ledare.
Han menar att de starka reaktionerna efter attacken var en bra början, men att det nu behövs ”förebyggande och bekämpning av antisemitismen” och den måste ske från alla läger.
Expressens Naomi Abramowicz skriver i en ledare att hon, som judinna i Sverige, känner sig arg, ledsen och uppgiven – för att hon inte vet om antisemitismen i Sverige går att lösa. Man bör sluta dela ut pengar till organisationer som bjuder in antisemitiska talare och stat och kommun bör se till att de judiska församlingarna får tillräckligt skydd, skriver hon.
”Fast de flesta åtgärder gör enbart symtomen mindre kännbara; de ändrar inte grundproblemet – att det finns människor som vill Sveriges judar illa”.

Igår 16:41
Läs mer om Attacken mot synagogan i Göteborg
TT
Vintervädret

Nio väderlarm utfärdade – varnar även för snökanon

SMHI har gått ut med nio klass 1-varningar för snö på de östra delarna av landet, skriver Expressen. Dessutom varnar SVT:s meteorolog för att det kan komma en snökanon – ett väderfenomen som uppstår av snöfall i kombination med havsvindar – över Uppland och Stockholmsområdet.
– Det blir en förstärkning av snöfallet när vinden ligger på från havet och kan nog bli upp emot någon decimeter snö, lokalt kan det bli mer, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin till den egna kanalen.
Klass 1-varningar för snö har utfärdats i Uppsala län, Stockholms län, Södermanlands län, Östergötlands län och delar av Jönköping och Kronobergs län. Ovädret, som drar in under måndagskvällen, väntas pågå till tisdagen.

Igår 18:57
Invånare i London skyddar sig mot snön med paraplyer.  DANIEL SORABJI / AFP

Heathrow-flyg inställda efter kraftigt snöfall

De senaste dagarnas kraftiga snöfall i norra Europa har ställt till det rejält på sina håll. Hårdast drabbat är Tyskland och Storbritannien, där bilister uppmanas att ta det försiktigt i trafiken. Tiotals flighter har också fått ställas in från Londonflygplatsen Heathrow.
I tyska Leipzig inträffade runt hundra trafikolyckor på bara fyra timmar under natten mot måndagen, enligt Frankfurter Allgemeine. I Heilbronn räknade polisen till omkring 70 avkörningar och andra olyckor, de flesta av dem väderrelaterade.
Hundratals skolor i England och Wales hålls stängda under måndagen och elbolagen gör sitt bästa för att de tusentals hushåll som drabbats av strömavbrott till följd av ovädret ska få tillbaka sin el.

Igår 08:15
Illustrationsbild/arkivbild. TT

Trafikproblem i Västsverige – snökaoset på väg österut

Det kraftiga snöfallet har orsakat stora trafikproblem i Västsverige, skriver GT. I Göteborgsområdet ledde snön till att fordon fastnade, vilket ledde till långa köer. I Stenungsundstrakten gled en lastbil av vägen men köbildningen gjorde att räddningstjänsten inte kunde ta sig fram till platsen. Ingen av olyckorna ledde till några personskador.
Även i Göteborg råder stora problem i trafiken.
Under måndagen fortsätter snöområdet norrut över Götaland och når östra Svealand under kvällen. Ovädret kan även nå Skåne och Blekinge, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.
– Det mesta pekar på att det då kan komma 5–10 centimeter snö, säger han till Aftonbladet.
Det kraftiga snöfallet väntas enligt meteorologen fortsätta under natten mot tisdag.

10 dec
Läs mer om Vintervädret

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.