Paul Morigi / TT NYHETSBYRÅN
Sport

Kasparov gör comeback vid brädet efter mer än tio år

Den ryske schacklegendaren Garri Kasparov gör tävlingscomeback i schackvärlden i morgon då han deltar i en snabbschackstävling i Saint Louis, skriver AFP. I princip hela världseliten deltar i tävlingen, med undantag för världsmästaren Magnus Carlsen.
Kasparov är en av historiens bästa schackspelare och var världsmästare i 15 år. Sedan han slutade med tävlingsschack 2005 har han ägnat sig åt politik och att vara schacktränare.

Toppnyheter

FN-ambassadörerna Olof Skoog (Sverige) och Nikki Haley (USA) innan omröstningen. EDUARDO MUNOZ / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Säkerhetsrådet överens om omedelbar syrisk vapenvila

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat ja till 30 dagars vapenvila i Syrien som ska inledas med omedelbar verkan, rapporterar AFP. Omröstningen skulle egentligen ha inletts klockan 18, men sköts upp då förhandlingar pågick in i det sista. Sverige, som la fram det ursprungliga förslaget tillsammans med Kuwait, var rädda att Ryssland skulle lägga in sitt veto i omröstningen.
Målet med vapenvilan är att humanitär hjälp ska kunna nå krisdrabbade östra Ghouta. På lördagen meddelade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet att dödssiffran efter den senaste veckans bombningar överskridit 500, varav mer än 120 ska vara barn. Sveriges FN-ambassadör meddelade innan omröstningen att FN:s konvojer står redo att åka in i Syrien med förnödenheter och för att evakuera sjuka och skadade.
– Vi är långsamma med vårt svar på den här krisen, väldigt långsamma, sa USA:s FN-ambassadör efter omröstningen och beskyllde Ryssland för att ha dragit ut på omröstningen.

1 tim
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Wallström: Glädjande – inte minst för civila i Syrien

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat ja till en resolution om 30 dagars vapenvila i Syrien. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är nöjd med beskedet:
– Det är glädjande, framför allt för civilbefolkningen. Bara den senaste veckan har minst 121 barn fått sätta livet till, säger hon till TT.
Utrikesministern har engagerat sig i förhandlingarna och pratade senast i dag med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i telefon. Nu gäller det att sätt press på de stridande att följa uppmaningen till vapenvila, så att humanitär hjälp kan nå de lidande i Syrien, säger hon.

19 min
HAMZA AL-AJWEH / AFP
Syrienkriget

Dödssiffran överstiger 500: ”Barnen slutar inte gråta”

Dödssiffran i östra Ghouta har överstigit 500, rapporterar oppositionella Syriska människorättsobservatoriet enligt AFP. Fler än 120 av dödsoffren för den senaste veckans bombningar ska vara barn.
En talesperson för en civilförsvarsgrupp i östra Ghouta säger till Reuters att dödssiffran kan stiga. De ständigt passerande bombflygplanen gör det svårt för räddningsarbetarna att räkna alla kroppar.
AFP:s utsända möter en kvinna som tagit tillflykt till ett skyddsrum i östra Ghoutas största stad Douma tillsammans med sina två barn:
– Jag har inte ätit sedan i förrgår. De har inte slutat gråta på tre dagar, säger hon.

3 tim
Läs mer om Syrienkriget
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Just nu: Christensson och Olsson ute ur tävlingen

Emmi Christensson och Felicia Olsson åker ut i första omgången.
Mariette gjorde en mellocomeback och hoppas ta sig hela vägen till Eurovision song contest i maj. Hon uppträdde med ”For You”. Felix Sandman presenterades med Metallicas låt ”Enter sandman”. Den tidigare FO&O-medlemen framför ”Every single day”. Olivia Eliasson sjöng om komplicerade kärleksrelationer i ”Never learn”.
Dansbandet Rolandz, med Robert Gustavssons alter ego Roland Järverup, håller tummarna för att deras ”Fuldanz” ska ta dem hela vägen till final och Friends Arena. Felicia Olsson uppträdde med en låt om komplicerade relationer med ”Break that chain”. En av kvällens favoriter, Elias Abbas, bjöd på pop med ”Mitt paradis”. Med låten vill han ”bjuda in hela Sverige”, sa han innan framträdandet. Först ut i den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen var Emmi Christensson som tävlar med ”Icarus”.
Programmet har startat, följ det i livelänkarna nedan.

1 tim
Stefan Löfven på plats vid mellon. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Löfven på plats vid mellon – törs inte avslöja favorit

Statsministern Stefan Löfven har åkt från Socialdemokraternas valkonferens i Solna till Örnsköldsvik och sista deltävlingen i Melodifestivalen. Med sig har han hustrun Ulla Löfven.
För statsministern är mellon en riktig folkfest, men han vill inte avslöja vilket bidrag han hejar på.
– Har jag någon favorit så går det dåligt för den så jag törs inte det, säger Stefan Löfven till Expressen.
Löfven kommer att sitta i publiken under tävlingen. Dessförinnan får paret en rundtur bakom kulisserna.

1 tim
David Lindgren. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Lindgren slår tillbaka i låt om att tro på sig själv

Veckans öppningsakt i sista deltävlingen av Melodifestivalen handlar om att ”tro på sig själv och skita i vad andra tycker”, skriver Nöjesbladet.
– Man blir bedömd i allt man gör. Ända sedan man började fick man recensioner och kritik, skulle jag lyssnat på dem hade jag inte varit där jag är i dag i slutändan måste jag lyssna på mig själv och bara köra, säger programledaren David Lindgren till tidningen.
Låten kan ses som ett svar på den senaste tidens kritik mot Melodifestivalen, men enligt programledaren riktar den sig också till den unga David Lindgren.

39 min
Läs mer om Melodifestivalen
Valet 2018 Valrörelsen
Stefan Löfven. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Valarbetarna kanske piggas upp, inte väljarna”

”Samhället går att förändra”. Det sa statsminister Stefan Löfven tio gånger under sitt 25 minuter långa tal till Socialdemokraternas valledare i dag. Temat ska förmodligen vara framtidsinriktat och inspirerande, men de allra flesta uppfattar det nog som en självklarhet, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.
”Det är möjligt att valarbetarna piggas upp av självklarheterna. Väljarna gör det inte.”
Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger till den egna kanalen att statsministern i sitt tal inte tog upp tiggerifrågan, men att han trots det tror att S kommer driva en hårdare linje inför valet.
– Det tror jag att många socialdemokratiska kommunfolk vill gå vidare med på många ställen om det blir möjligt att göra så, säger han.

4 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Lovar vårdsatsningar: ”Ska förstärkas i grunden”

Lag och ordning, integration och välfärden är Socialdemokraternas viktigaste frågor inför valet. Det var statsminister Stefan Löfvens budskap när han talade på S valkonferens i Solna under förmiddagen
– Jag har lett Sverige genom en oerhört svår parlamentarisk situation, en stor migrationskris och vi har haft ett avskyvärt terrordåd. Men ändå kan vi säga att samhället går att förändra, sa Löfven i inledningen av talet.
Han lovade också satsningar på sjukvården.
– Vi ska se till att förstärka sjukvården i grunden, sa Löfven och betonade att skillnaderna i vården över landet är för stora och väntetiderna för långa.
M och SD pekades ut som huvudmotståndare. S har räknat ut att det finns omkring 750 000 väljare som kan tänka sig att gå mellan de borgerliga och S, samt 350 000 väljare som kan tänka sig att lägga sina röster på S eller SD.
Efter lördagens konferens ska flera socialdemokratiska ministrar knacka dörr i Stockholmsområdet för att träffa väjare.

Idag 09:33
Ylva Johansson.  HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Regeringen vill att fler ska omfattas av a-kassan

Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på möjligheten att inkludera fler i arbetslöshetsförsäkringen, exempelvis personer som har tillfälliga och osäkra anställningar. Det rapporterar Ekot.
Utredaren Maria Hemström-Hemmingsson har också fått i uppdrag att undersöka möjligheten att förenkla rapporteringen för arbetsgivarna, så att de inte behöver fylla i detaljerade uppgifter när en anställd blir arbetslös.
– I stället kommer det mesta att kunna hämtas automatiskt från de månadsuppgifter som man ändå lämnar in, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).
I utredningsuppdraget ingår också att titta på möjligheten att samordna arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen.

Idag 08:46
Läs mer om Valrörelsen
Regissörerna Axel Petersén och Måns Månsson är aktuella med filmen ”Toppen av ingenting”. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Berlins filmfestival

Ingen svensk guldbjörn – rumänsk film vann priset

Det blev ingen guldbjörn för Axel Peterséns och Måns Månssons ”Toppen av ingenting”. I stället blev det rumänska dokumentärsdramat ”Touch me not” som tog hem Berlins filmfestivals allra finaste pris.
”Toppen av ingenting” tävlade även mot bland andra norska ”Utøya 22 juli”, amerikanska ”Damsel” samt Wes Anderssons animerade öppningsfilm ”Isle of dogs”.
Svenska ”Juck” fick dock juryns pris för filmer av och för tonåringar.

17 min
Måns Månsson, Léonore Ekstrand och Axel Petersén på Berlins filmfestival.  Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Berlins filmfestival

Svenskfilm kan vinna Guldbjörnen i Berlin i kväll

Den svenska filmen ”Toppen av ingenting” kan ta hem det finaste priset, Guldbjörnen, på Berlins filmfestival i kväll, skriver TT.
Axel Peterséns och Måns Månssons komedi är den första svenska film som har tagits ut till tävlan i Berlinalen på åtta år, och filmskaparna blev själva överraskade av att få en chans av juryn.
Men den är ingen självklar favorit. Variety och Hollywood Reporter har kallat filmen irriterande och obehaglig, och frågade sig om den tagits ut som en provokation. Å andra sidan beskrev andra tidningarna hur filmen möttes av jubel och applåder.
”Toppen av ingenting” handlar om en 68-årig kvinna som ärver en hyresfastighet av sin nyligen avlidne pappa. Som nybliven hyresvärd hamnar hon mitt i den mörka bostadsmarknaden i Stockholm. Huvudrollen spelas av Léonore Ekstrand.

Idag 12:30
Läs mer om Berlins filmfestival

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.