Trump och Xi, arkivbilder. TT
Toppmötet i Davos 2017

Kina öppnar för möte med Trumpdelegation i Davos

Kinas president Xi Jinpings stab öppnar för ett möte med USA:s blivande president Donald Trumps delegation vid World Economic Forum i Davos nästa vecka. Det uppger landets vice utrikesminister Li Baodong, enligt nyhetsbyrån AP. Enligt ministern finns det redan ”öppna kommunikationskanaler” mellan presidenternas delegationer.
Li Baodong kommenterade också Trumps hätska utspel mot Kina den senaste tiden och menade att kritiken är orättvis. Enligt Li är protektionism skadligt och ligger inte i någons intresse, skriver AP.

Toppnyheter

Alliansledarna. Henrik Montgomery/TT
IT-skandalen på Transportstyrelsen

Alliansen och SD utesluter inte misstroendeförklaring

Uppgifterna om hur Transportstyrelsen hanterat känsliga uppgifter är ”graverande”, skriver Annie Lööf i ett inlägg på Instagram. Nu öppnar även Centerledaren för att det kan bli aktuellt med misstroendeförklaringar riktade mot regeringen.
”Centerpartiet ser mycket allvarligt på denna säkerhetsläcka och utesluter inte misstroendeförklaring mot ett eller flera enskilda statsråd”, skriver Lööf i inlägget.
Alla allianspartier samt Sverigedemokraterna har nu öppnat för att det kan bli aktuellt med misstroendeförklaringar, skriver Expressen.
– För Moderaternas del kan det mycket väl bli dags att rikta misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd som brustit i ansvar i säkerhetsskandalen, sa Moderatledaren Anna Kinberg Batra till TT i fredags.
Förutom infrastrukturminister Anna Johansson (S) har inrikesminister Anders Ygemans (S) agerande ifrågasatts av oppositionen. På tisdag ska Ygeman frågas ut om skandalen av ledamöterna i riksdagens justitieutskott.

34 min
Bergabasen lastar inför marinövning i Östersjön, arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvaret vill veta vilka uppgifter som kan ha röjts

Efter uppgifterna om stora säkerhetsbrister i Transporstyrelsens datasystem skickar nu Försvarsmakten en begäran om att få veta vilka uppgifter kopplade till försvaret som myndigheten har. Det skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande, uppger SVT Nyheter.
Att Transportstyrelsen skulle ha röjt hela det militära fordonsregistret, vilket SVT rapporterat, stämmer däremot inte enligt myndigheten.
”Transportstyrelsen har inget med det militära fordonsregistret att göra. Det hanteras av militären själva”, lyder ett pressmeddelande.
Men viss information som rör försvarets fordon finns visst, enligt Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth.
– Försvarsmakten ansvarar för det militära fordonsregistret. I sin helhet är det inte röjt, vilket vi aldrig har påstått. Däremot är det så att viss information finns både i det militära fordonsregistret och i Transportstyrelsens vägtrafikregister, säger han till SVT.

Idag 03:22
Maria Ågren, arkivbild. FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Ågren i Säpoförhör: Jag gjorde så gott jag kunde

Maria Ågren tyckte att hon tog ett stort ansvar kring säkerhetsskyddsfrågorna på Transportstyrelsen, under de förutsättningar hon hade. Det framgår i Säpoförhör med myndighetens ex-generaldirektör från 2 mars, rapporterar Expressen.
I november 2015 varnade Säpo Transportstyrelsen för riskerna med en outsourcing av it-systemet. Enligt Ågren diskuterades uppmaningen att avbryta hela eller delar av processen, men slutsatsen drogs att det inte var möjligt i det läget. I förhöret säger hon att det skulle leda till att systemet hade kraschat.
Ågren sparkades från toppjobbet på Transportstyrelsen i januari.

Igår 19:44
Läs mer om IT-skandalen på Transportstyrelsen
Sveriges Stina Blackstenius med bandage runt huvudet efter en smäll under gruppspelsmatchen mellan Sverige och Ryssland. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-EM 2017

Efter smällen: Blackstenius tränade med nickförbud

Stina Blackstenius lämnade planen med en befarad hjärnskakning efter att ha fått en smäll mot huvudet i segermatchen mot Ryssland. Med två dagar kvar till slutomgången i EM-gruppspelet är anfallaren dock positiv. På söndagen var Blackstenius på plats på träningsanläggningen i Arnhem, men tog det försiktigt.
– Vi tar det steg för steg. Men jag mår bra, säger Blackstenius till Expressen.
Landslagsläkaren Mats Börjesson är ganska säker på att det inte rör sig om en hjärnskakning men har tagit det säkra före det osäkra och belagt Blackstenius med nickförbud under söndagsträningen. Prognosen är att svenskan kan träna som vanligt redan under måndagen.
På tisdag möter Sverige Italien i sin sista gruppspelsmatch. Avspark klockan 20.45.

42 min
Frankrikes Eugenie Le Sommer i duell med österrikiskan Virginia Kirchberger. TOBIAS SCHWARZ / AFP

Skräll i grupp C: Österrike tog poäng av Frankrike

EM-debutanterna Österrike överraskade i kväll när man klarade 1–1 mot en av turneringens favoriter, Frankrike. Österrikarna chockade fransyskorna med sitt aggressiva presspel och tog ledningen efter en halvtimme genom Lisa Makas.
I början av den andra halvleken kvitterade Amandine Henry för Frankrike. Ju längre matchen gick desto mer tillbakatryckta blev Österrike men laget höll ut och firade stort när slutsignalen gick.
Efter två spelade matcher står lagen på fyra poäng. En poäng bakom ligger Schweiz som vann mot Island med 2–1 i dag.

Igår 20:55
Läs mer om Fotbolls-EM 2017
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Vita husets tillträdande kommunikationschef Anthony Scaramucci  JIM WATSON / AFP
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Kommunikationschefen tar bort Trumpkritiska inlägg

President Donald Trumps nya kommunikationschef har tagit bort en rad kritiska tweets om sin chef. Anthony Scaramucci menar att de gamla inläggen nu tillhör historien.
”Äldre åsikter har utvecklats och bör inte vara en distraktion. Jag tjänar presidentens agenda och det är allt som spelar roll”, skriver Scaramucci på sitt twitterkonto.
Invandring, klimatförändringar, islam och vapenlagar är några av de frågor där Scaramucci tidigare uttryckt åsikter som avviker från Trumps.
Sean Spicer meddelade i fredags oväntat att han lämnar posten som Vita husets pressekreterare, vilket beskrivits som en protest mot värvningen av den tidigare finansmannen Scaramucci till Trumps stab.

4 tim

Spicer sågar SNL-parodi: Dum och elak, lite kul

Donald Trumps avgående pressekreterare Sean Spicer gillar inte komikern Melissa McCarthys uppmärksammade parodi av honom i ”Saturday Night Live”. Han tycker den är dum och fånig, säger han i en Fox-intervju.
– Jag är en skämtare, jag gillar ett bra skämt. När det är kul, då är det kul. Men ibland slutar det vara kul och blir elakt istället.
I McCarthys tolkning får Spicer ofta raseriutbrott på presskåren, överanvänder rekvisita och småljuger för presidentens bästa. Men pressekreteraren erkänner att han brast ut i skratt ett par gånger när han såg parodin.

Igår 19:43
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.