Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk och Försvar 2016

Kinberg Batra begär ny försvarsberedning

Det försvarsbeslut som riksdagen fattade i somras baserades på försvarsberedningen senaste uppdrag som avslutades 2014 – ett beslut som är tänkt att gälla till 2020. Trots det kräver M-ledaren Anna Kinberg Batra att regeringen kallar in försvarsberedningen omgående.
– Skälet till det är att det finns säkerhetspolitiska utmaningar som behöver besvaras, det handlar dels om den internationella kampen mot terrorismen som ställer nya krav på Sverige, dels mer komplexa utmaningar, till exempel att civila och militära förmågor används parallellt, säger hon till TT.

Bakgrund

Toppnyheter

THAER MOHAMMED / AFP
Syrienkriget

FN:s säkerhetsråd möts efter attacken: ”Krigsbrott”

Dagens attack mot det största sjukhuset i Aleppos rebellkontrollerade område är den andra på tre dagar, enligt AFP. Patienter uppges fortfarande vara fast inne på sjukhuset.
Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault kallar de senaste dagarnas angrepp på vårdinrättningar för krigsbrott.
– Förövarna kommer hållas ansvariga, säger han enligt Reuters, och meddelar att landet sammankallat FN:s säkerhetsråd för nya samtal om situationen i Syrien.
Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström har reagerat på dagens attack:
”Oacceptabelt att bomba civila, barn och sjukhus i Aleppo. Ingen medmänsklighet. Assad och Ryssland rör sig längre bort från fred”, skriver hon på Twitter.

1 tim
Arkivbild. Uncredited / TT / NTB Scanpix

Tunnbomber mot sjukhus – patienter fast i byggnaden

Tunnbomber har träffat det största sjukhuset i Aleppos rebellkontrollerade område, uppger sjukhusets personal enligt AFP. Patienter är nu fast inne i byggnaden, uppger en hjälporganisation.
Det är den andra gången inom loppet av tre dagar som sjukhuset M10 bombas, skriver TT. I onsdags träffades både M10 och det näst största sjukhuset av bomber. FN-chefen Ban Ki-Moon stämplade då händelsen som ett krigsbrott.
250 000 människor befinner sig i de belägrade delarna av den syriska storstaden.

Idag 08:55
Ghazal, 6, räddas ur rasmassorna. Uncredited / TT NYHETSBYRÅN

100 000 barn fångade i krigshärjat Aleppo

Det bor 250 000 människor, varav 100 000 är barn, i den rebellkontrollerade delen av Aleppo, skriver nyhetsbyrån AP. Just nu är området måltavla för den syriska regimens intensiva bombardemang.
Ett av barnen är 6-åriga Ghazal Qassem. I veckan grävdes hon fram levande ur rasmassorna av ett flerfamiljshus. ”Damm”, utbrast den blåslagna flickan när frivilliga hjälpte henne upp.
Ghazal är en av dem som hade tur, skriver AP. Fortfarande, flera dagar efter räden, gräver räddningsarbetare fram kroppar från det sönderbombade huset. Under fredagen hittades 20 kroppar, därav nio barn. De flesta tillhörde Ghazals familj.

5 tim
Läs mer om Syrienkriget
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Trump: Hon möjliggjorde Bills kvinnoövergrepp

Än en gång hotar Republikanernas presidentkandidat Donald Trump att använda Bill Clintons otrohetsaffär som ett vapen mot demokraternas Hillary Clinton i valrörelsen. I en intervju med NY Times anklagar han Hillary Clinton för att ha möjliggjort och själv deltagit i makens ”övergrepp mot kvinnor” under hans tid som president.
– Det är något jag överväger att prata mer om inom den närmaste framtiden, säger Trump i en intervju med tidningen, och tillägger att han tror att det kan avskräcka kvinnor från att rösta på Clinton i höstens val.
Uttalandet kommer efter att Hillary Clinton vid flera tillfällen kritiserat Trumps uttalanden om tidigare Miss Universe-vinnaren Alicia Machado.

1 tim
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild. TT

Tyska regeringen: Trump katastrof för ekonomin

Det tyska finansdepartementet anser att Donald Trump som president allvarligt skulle skada den amerikanska ekonomin. Det framgår av ett internt PM som Der Spiegel tagit del av. I PM:et framgår att departementet förväntar sig att bnp:n kommer att sjunka, färre jobb skapas och att arbetslösheten stiger om fastighetsmiljardären införlivar sina vallöften.
Trumps löften om sänkta skatter motsvarar, enligt bedömare sänkningar med 4 400 miljarder dollar, skriver Reuters. Han vill också begränsa statliga regleringar och omförhandla handelsavtal.

3 tim
TT

Analys: Trump eller Clinton, vem är bäst för Kina?

De amerikanska presidentkandidaterna tävlar i att kritisera Kina, skriver Wang Xiangwei, South China Morning Posts tidigare chefredaktör i en analys. Hårdast i sina angrepp är Donald Trump som anklagar Kina för att stjäla amerikanska jobb, devalvera sin valuta för att stjäla globala handelstillfällen och att vara för slapp mot Nordkorea.
Demokraternas Hillary Clinton å sin sida har dundrat mot regimen för att ligga bakom hackerattacker mot USA och andra länder. Hon har också varit mycket kritisk till Kinas totalitära system och syn på mänskliga rättigheter. Men helt oavsett angreppen måste den kommande amerikanska presidenten förhålla sig till den allt mer dominanta ställning som Kina har, skriver Wang. Historiskt har republikanska presidenter kommit bättre överens med landet, eftersom de tenderat att bry sig mer om handel och ekonomi och mindre om just mänskliga rättigheter i landet.
I det sammanhanget ligger Trump bra till hos kinesiska ledare eftersom han vill riva upp ett asiatiskt handelsavtal (Trans-Pacific Partnership) som Kina inte ingår i. Han har hittills inte heller sagt många ord om mänskliga rättigheter i landet, skriver Wang.

Idag 08:48
Läs mer om Presidentvalet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.