Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk och Försvar 2016

Kinberg Batra begär ny försvarsberedning

Det försvarsbeslut som riksdagen fattade i somras baserades på försvarsberedningen senaste uppdrag som avslutades 2014 – ett beslut som är tänkt att gälla till 2020. Trots det kräver M-ledaren Anna Kinberg Batra att regeringen kallar in försvarsberedningen omgående.
– Skälet till det är att det finns säkerhetspolitiska utmaningar som behöver besvaras, det handlar dels om den internationella kampen mot terrorismen som ställer nya krav på Sverige, dels mer komplexa utmaningar, till exempel att civila och militära förmågor används parallellt, säger hon till TT.

Bakgrund

Toppnyheter

Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet
Erdogans anhängare, presidenten själv. TT

Expert: Erdogan utnyttjar kuppförsöket för egen kupp

Två veckor efter det dramatiska kuppförsöket i Turkiet fortsätter president Recep Tayyip Erdogans utrensning inom militären och masstängningen av medier.
– Det intressanta är hur presidenten använder kuppförsöket för att genomföra sin egen kupp och rensa bort alla som står i hans väg, säger Bitte Hammargren, Turkiet- och Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
Enligt henne är det uppenbart att regimen redan före kuppförsöket planerade en utrensning inom militären. Därför kunde massgripandena av militärer efter kuppen ske så snabbt, menar Hammargren.

16 min
Läs mer om Kuppförsöket i Turkiet
Ygeman. Arkiv. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spionattackerna mot Sverige

Ygeman om spioneriet: Myndigheter är naiva

Svenska myndigheter underskattar riskerna för att utsättas för spioneri från främmande makt. Det menar inrikesminister Anders Ygeman (S).
– Jag tror det finns ett visst mått av godtrogenhet. Att man inte tror sig kunna drabbas av det här. Inte tror att ens information är så pass skyddsvärd att man skulle kunna råka ut för det här, säger han till Ekot.
Enligt Säkerhetspolisen finns det konkreta fall där ”andra stater försöker påverka Sveriges politiska beslutsfattare exempelvis genom att försöka vinna upphandlingar hos svenska myndigheter", rapporterar Ekot.

3 tim
Arkivbilder. TT

Säpo: Främmande makter spionerar via upphandling

Främmande makter spionerar på Sverige genom att starta företag som upphandlas av svenska myndigheter. Det uppger Säkerhetspolisen i sin årsbok, enligt Ekot i Sveriges Radio.
Säpo varnar för att makterna på så vis får insyn i ”skyddsvärd verksamhet”.
I årsboken står att ”andra stater försöker påverka Sveriges politiska beslutsfattare exempelvis genom att försöka vinna upphandlingar hos svenska myndigheter”. Säpo bekräftar för Ekot att det finns konkreta exempel.
– Det handlar om att identifiera sårbarheterna i informationssamhället kring detta. Mycket är outsourcat och vi är så teknikberoende, säger Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot vid Försvarshögskolan.

Idag 06:02
Läs mer om Spionattackerna mot Sverige
Ängelholms IP. TT/Wikimedia
Ängelholms FF:s konkurs

Styrelsemedlem: Beslut om konkurs inte fattat ännu

Krisande fotbollsklubben Ängelholms FF begärs i konkurs, meddelade ordförande Sten-Inge Fredin – men någon konkursansökan har ännu inte lämnats in, skriver Fotbollskanalen.
Och på torsdagskvällen bekräftar styrelsemedlemmen Ingvar Johansson att något definitivt besked om konkurs ännu inte tagits.
På Fotbollskanalens fråga om varför klubben tidigare på torsdagen gick ut med uppgifterna svarar han:
– När någon säger någonting så vinklas det.

7 min
Marcus Bergholtz/arkivbild. Wikimedia

Spelarna slår tillbaka: ”Finns en bristningsgräns”

Fotbollsklubben Ängelholms FF skyller konkursen på spelargruppen för att de inte ville vänta i 14 dagar på lönen.
Men får nu mothugg från spelarna.
– Det var inte hållbart som det var, det var konstgjord andning hela tiden. Lönerna har varit sena i över ett år, säger tidigare skyttekungen Fredrik Karlsson till Sportexpressen.
Lagkaptenen Marcus Bergholtz menar att spelarna varit toleranta och uppoffrande.
– Någonstans går det för långt, det finns en bristningsgräns, säger han till tidningen.

2 tim
Öster spelar mot Ängelholm. Arkivbild.

Ordföranden: Ängelholm börjar om i division 6

Efter dagens konkursbesked är alla spelare nu fria att söka sig till nya klubbar. Ängelholm kommer tidigast att spela fotboll igen 2017 – och då i division 6. Det uppger ordförande Sten-Inge Fredin, enligt Helsingborgs Dagblad.
Men ändå kan det bli match borta mot serieledarna Sirius på lördag, skriver Sportexpressen.
Klubben väntar nämligen på att Svenska fotbollförbundet ska granska ärendet och fram till dess fortsätter seriespelet.

2 tim
Läs mer om Ängelholms FF:s konkurs
Pokémon Go-spelare. Arkiv. Kin Cheung / TT / NTB Scanpix
Mobilspelet Pokémon Go

Debatt: Pokémon Go är orättvist mot glesbygdsbor

Det populära mobilspelet Pokémon Go visar på orättvisan mellan de som bor på landsbygden och de som bor i städer. Det skriver gymnasieläraren Robin Kaas på Expressens debattsida:
”Spelsystemet privilegierar de som bor i städer, med råge”, konstaterar han.
Han menar att städer innehåller allt en Pokémon Go-spelare kan tänkas behöva: som så kallade poke stops och gyms.
”Om Netflix hade förvägrat den sista säsongen av Breaking Bad till alla som inte bor i städer hade inte argument som ’men åk till en stad då’ varit fullgoda förklaringar till det”, skriver Robin Kaas.

2 tim
Thomas Cytrynowicz / TT / NTB Scanpix

Pokémon Go används för att sälja lägenhet

En mäklare i Sundbyberg utanför Stockholm försöker locka spekulanter till en lägenhet med hjälp av Pokemon Go. I annonsen lyfts bland annat närheten till 10-tal Pokemon-stops fram. Dessa ligger ”Inom en radie av ca 500 meter och 2 Pokémon-gym inom ca 250 meters avstånd”, enligt annonsen
– Spelet har verkligen exploderat, så vi tänker att folk är intresserade. Vi ska precis lägga upp en karta också så att man ser alla stoppen, säger mäklaren Shaho Shamei till tidningen.

4 tim
Läs mer om Mobilspelet Pokémon Go
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarpratarna 2016

Recensioner: ”Mestadels introvert dynga”

Regissören Johan Rencks ”Sommar” möts av varierad kritik. Sydsvenskan Malin Krutmeijer beskriver programmet som ”en och en halv ovanligt rapp timme”.
Aftonbladets Staffan Heimerson är mer skeptisk:
”Det var mestadels en introvert dynga som fick mig att minnas SSUH:s studiecirkel i lyrik (vi dyrkade alla Stig Dagerman) i min hembygds läroverk i slutet av fyrtiotalet”, skriver han.
Musikvalen avstår Heimerson från att recensera eftersom han inte anser sig vara tillräckligt bevandrad på området:
”Men musiken var svår. Låtarna lät alla lika.”

1 tim
Johan Renck intervjuades av SR:s Johar Bendjelloul tidigare under sommaren. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johan Renck: Jag kommer inte prata om kändisar

Dagens sommarvärd Johan Renck gjorde sig under 1990-talet ett namn som musiker under artistnamnet Stakka Bo. Tre album blev det, sedan sadlade han om och blev regissör.
Renck regisserade bland annat David Bowies sista musikvideor till låtarna ”Blackstar” och ”Lazarus” och ligger även bakom flera avsnitt av succéserier som Breaking Bad, The Walking Dead och Vikings.
Men några kändisar tänker Renck inte prata om i dagens ”Sommar i P1”, meddelar han på kanalens hemsida.
– Jag tänker att jag kommer prata om tandvärk i olika former, påfåglar och nattfjärilar, hotellrum och dess dekor, läkarböcker samt eskapism. Kommer inte prata om berömda personer.

Idag 06:02
Läs mer om Sommarpratarna 2016

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.