Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk och Försvar 2016

Kinberg Batra begär ny försvarsberedning

Det försvarsbeslut som riksdagen fattade i somras baserades på försvarsberedningen senaste uppdrag som avslutades 2014 – ett beslut som är tänkt att gälla till 2020. Trots det kräver M-ledaren Anna Kinberg Batra att regeringen kallar in försvarsberedningen omgående.
– Skälet till det är att det finns säkerhetspolitiska utmaningar som behöver besvaras, det handlar dels om den internationella kampen mot terrorismen som ställer nya krav på Sverige, dels mer komplexa utmaningar, till exempel att civila och militära förmågor används parallellt, säger hon till TT.

Bakgrund

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Valrörelsen
Donald Trump håller tal i Florida i dag. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Trump angriper medierna: ”Tjuvar och banditer”

Vid ett valtal i Florida i dag gick Donald Trump till hårt angrepp mot medierna som han tycker favoriserar Hillary Clinton.
– De här tjuvarna och banditerna, media. Inte alla, men många av dem, sa Trump och pekade mot det samlade pressuppbådet samtidigt som publiken började bua.
Han fortsatte:
– De är nästan lika ohederliga som Hillary Clinton, kanske till och med mer. För utan dem skulle hon inte ha en chans.
I talet upprepade Donald Trump anklagelsen att Demokraterna fejkar opinionsmätningar för att ge Hillary Clinton fördelar.

Igår 20:28

Clinton: Trump gick för långt under ”roasten”

Demokraternas Hillary Clinton tycker att hennes motståndare Donald Trump gick för långt när presidentkandidaterna ”roastade” varandra under en välgörenhetsmiddag i förra veckan. Det säger Clinton i en intervju med lokalradio i Cleveland, Ohio, enligt Politico.
En ”roast” går ut på att håna en annan person med skämt som ofta ligger på gränsen. Många av Trumps skämt mot Clinton möttes av burop och låg ibland väldigt nära hans vanliga attacker mot Demokraternas presidentkandidat.
– Det var därför som jag tror att folk reagerade så kraftigt, säger Clinton i radiointervjun.

Igår 17:54
Läs mer om Presidentvalet i USA
Regeringskanslitet (t v) och TT (t h)

Statssekreterare reser för hundratusentals kronor

Infrastrukturministerns Anna Johanssons (S) närmaste medarbetare, Erik Bromander reser för hundratusentals kronor per år. Sedan han tillträdde 2014 har hans resekostnader uppgått till 829 000 kronor, sex gånger högre än hans företrädare, skriver DN. Förutom att han ofta reser i business class har han även spenderat delar av resorna på fritid och nöjen. Ett exempel är en tredagars vistelse i Hongkong men där bara en dag ägnades åt möten, resten av tiden lade Bromander bland annat på middagar och en segeltur.

Igår 12:53
Läs mer om Statssekreterarens dyra resor
Brexit Storbritanniens framtid
Storbritanniens premiärminister Theresa May (arkivbild). Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

”Ingen har råd att leva i valfläskets skärseld”

Tanken var att oktober skulle bli den månad där världen skulle få mer information om hur Storbritanniens planer för det stundande EU-utträdet ser ut. Men så blev det inte och osäkerheten är fortfarande stor, konstaterar Spaniens före detta utrikesminister Ana Palacio i en analys på Project Syndicate. Hon efterlyser politiska krafttag från både EU och Storbritannien för att minska osäkerheten. ”Ingen, varken företag, investerare eller konsumenter, har råd att leva i en skärseld av glåpord och valfläsk”, skriver hon.

Igår 20:36
Alastair Grant / TT / NTB Scanpix

May: Kan inte spela med öppna kort med EU

Storbritannien ska ha full möjlighet att bestämma över invandring och sin arbetsmarknad, sa Storbritanniens premiärminister Theresa May i brittiska parlamentet. Samtidigt sa hon att hon vill behålla starka band till regeringen.
– Vi kan inte gå in i den här förhandlingen med öppna kort, sa Theresa May i sin genomgång av förra veckans EU-toppmöte.
Några detaljerade förhandlingar om att återinföra handelstullar mellan Storbritannien och EU har ännu inte förts på tal eftersom den formella utträdesprocessen ännu inte har inletts, enligt henne.

Igår 15:21
Stefan Rousseau / TT / NTB Scanpix

Corbyn till angrepp mot May: Brexit är kaotiskt

Den brittiska regeringens hantering av utträdet ur EU fick kritik av oppositionsledaren Jeremy Corbyn när det brittiska parlamentet samlades för att höra Theresa Mays föredragning av EU-toppmötet förra veckan. Corbyn vände sig bland annat mot att det kommit blandade signaler från så väl premiär- och finans- som brexitministern om villkoren för utträdet.
– Det här är inte en ”mjuk” och inte ens en ”hård brexit. Det är en kaotisk brexit, sa Corbyn.

Igår 15:32
Läs mer om Brexit
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Forskare: Uttömt räntevapen förebådar bokrasch

Regeringen borde redan nu ta initiativ till att göra det lättare att beviljas skuldsanering för att kyla ner bankernas utlåning till hushållen. Det säger ekonomiforskaren Per Strömberg till SvD Näringsliv. Enligt honom lyser flera varningslampor på bostadsmarknaden samtidigt som Riksbankens räntevapen i princip är uttömt. Allt sammantaget ”förebådar krascher och ekonomisk nedgång”, säger han.
Även Handelsprofessorn Peter Englund ser risker, framför allt för unga. Riskexponeringen är som störst för den som köper en bostad för att snart flytta därifrån, som till exempel studenter.

Igår 20:12
Läs mer om Bostadsbristen
Flyktingkatastrofen Migrantkrisen vid Engelska kanalen
Migranter köar till bussarna som ska ta de ifrån ”djungeln” i Calais. PHILIPPE HUGUEN / AFP

Analys: En ny ”djungel” uppstår någon annanstans

Flyktinglägret ”Djungeln” i Calais har lagts ned flera gånger sedan 2002, men det har alltid återuppstått. Oavsett om det nu stängs ner för gott eller inte så kommer det att uppstå ett liknande läger någon annanstans. Det skriver SVT:s utrikesreporter Bert Sundström i en krönika. Även om få människor på flykt lyckas nå sitt mål gör deras förhoppningar att stora läger av flyktingar alltid kommer att finnas, skriver Sundström.
”Några få av dem kommer att få åka till sina drömmars Storbritannien. Och kanske deras lycka kommer att bidra till att fattiga människors dröm om Europa hålls vid liv”.

Igår 14:27
Läs mer om Flyktingkatastrofen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.