Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk och Försvar 2016

Kinberg Batra begär ny försvarsberedning

Det försvarsbeslut som riksdagen fattade i somras baserades på försvarsberedningen senaste uppdrag som avslutades 2014 – ett beslut som är tänkt att gälla till 2020. Trots det kräver M-ledaren Anna Kinberg Batra att regeringen kallar in försvarsberedningen omgående.
– Skälet till det är att det finns säkerhetspolitiska utmaningar som behöver besvaras, det handlar dels om den internationella kampen mot terrorismen som ställer nya krav på Sverige, dels mer komplexa utmaningar, till exempel att civila och militära förmågor används parallellt, säger hon till TT.

Bakgrund

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Valrörelsen
Jonathan Bachman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Trump tog hjälp av Farage – som väljarna inte kände till

Den avhoppade Ukipledaren Nigel Farage har gjort Republikanernas presidentkandidat Donald Trump sällskap på scenen vid ett valmöte i Mississippi.
Trump presenterade den brittiske politikern som den som ”mot alla odds” stod upp emot EU.
Han drog paralleller till sin egen kampanj och lovade ”amerikansk självständighet”.
Farage å sin sida lyfte fram att Ukip fått människor som aldrig tidigare röstat att gå till valurnorna.
– Genom att gå och rösta kunde de ta kontroll över sitt land, ta kontroll över gränserna och få tillbaka sin stolthet och självrespekt, sa Farage.
The Guardian skriver att Farages inhopp i den amerikanska presidentvalskampanjen kan kopplas till att brexitanhängaren Stephen Bannon blivit ny kampanjchef hos Trump.
Samtidigt, skriver tidningen, visade en enkel enkät vid valmötet i Mississippi att bara en av tio väljare på plats alls kände till den brittiske politikern.

1 tim
Hillary Clinton vid ett möte i Piedmont, Kalifornien. AARON P. BERNSTEIN / TT NYHETSBYRÅN

Clinton i blåsväder för stiftelsedonationer

Under sin tid som utrikesminister har Hillary Clinton låtit dem som donerat stora summor till hennes välgörenhetsstiftelse få möjlighet att träffa eller tala med henne. Det visar en genomgång som nyhetsbyrån AP gjort. Över hälften av hennes möten eller telefonsamtal med personer från den privata sektorn var med personer som personligen eller via organisationer eller grupper, donerat pengar till stiftelsen.
Clinton avfärdar uppgifterna som ”mycket rök men ingen eld” i en intervju med CNN, och säger att ingen utifrån fått påverka hennes beslut som utrikesminister.

Idag 07:10
Hillary Clinton, Julian Assange TT

Assange lovar ny Clinton-läcka: ”Betydande effekt”

Wikileaks planerar att släppa ”tusentals” dokument med koppling till demokraterna i USA och partiets presidentkandidat Hillary Clinton. Det säger Julian Assange i en intervju med Fox News. Enligt Assange kommer läckan få ”betydande” effekt på valet.
– Det är en blandning av dokument från olika typer av institutioner som är kopplade till kampanjen. Vissa ganska oväntade vinklar, vissa intressanta, vissa till och med underhållande, säger Assange på videolänk i intervjun.

Idag 06:22
Läs mer om Presidentvalet i USA
Joe Biden/Vladimir Putin TT
Bidens Sverigebesök

Markeringen mot Putin: ”Punkt. Punkt. Punkt”

Under dagens presskonferens med Stefan Löfven fick USA:s vicepresident Joe Biden frågan vad han vill säga till svenskar som oroar sig över rysk aggression.
– Ingen ska kunna missförstå, varken herr Putin eller någon annan, att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt.
Biden sa också att Nordstream 2, gasledningen genom Östersjön som Ryssland och flera europeiska energibolag står bakom, är en dålig deal för Europa.
I en kommentar adresserad till makten i Moskva sa han att inget land ska kunna använda energikällor som påtryckningsmedel mot andra länder. Samtidigt som han sa att det var olägligt att europeiska länder gör sig beroende av Ryssland erbjöd han amerikansk naturgas.

5 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Biden om flyktingkrisen: Sverige har visat ledarskap

Flyktingkrisen, säkerhetsfrågor och gasledningen Nordstream 2 stod på agendan när USA:s vicepresident Joe Biden träffade statsminister Stefan Löfven i Stockholm i dag.
– Relationen mellan USA och Sverige är starkare än någonsin, sa Löfven på en pressträff i Rosenbad efter mötet.
När det var Joe Bidens tur att tala inledde han med tilltala Löfven som ”Mr President”, vilket ledde till spridda skratt bland journalistkåren. Han berömde sedan Sverige för att ha tagit emot så många flyktingar.
– Sverige har visat gott ledarskap och stor medmänsklighet, sa han.
Biden sa sig vara imponerad av att ett så litet land som Sverige tagit emot 163 000 flyktingar och erbjudit dem säkerhet.
– Vi vet att det inte är lätt och det är en spegling av er generositet, sa han.

Idag 11:33
Joe Biden. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Biden har landat i Sverige – möttes av Wallström

USA:s vicepresident Joe Biden landade på Arlanda klockan 01.25 i natt. Han kommer närmast från det oroliga Turkiet. Bland andra var utrikesminister Margot Wallström på plats för att ta emot Biden.
Besöket i Sverige omgärdas av ett stort säkerhetspådrag och polisen meddelar att under onsdagen och torsdagen genomförs det avspärrningar och poliseskorter i Stockholm vilka kommer att påverka framkomligheten.
På torsdagen gör Joe Biden ett officiellt besök hos statsminister Stefan Löfven på Rosenbad. Där ska de bland annat diskutera flyktingkrisen, säkerhetsfrågor och samarbeten över Atlanten.

Idag 04:17
Läs mer om Bidens Sverigebesök
Ett skadat barn räddas från rasmasskorna AMEER ALHALBI / AFP
Syrienkriget

Elva barn dödade i flyganfall mot Aleppo

Elva barn dödades i dag i ett bombanfall mot den syriska staden Aleppo. Ytterligare fyra civila dödades.
Brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet anklagar regimen för att ha utfört angreppet med tunnbomber.
Samtidigt har Ryssland gått med på ett två dygn långt humanitärt eldupphör i staden.
Enligt FN-sändebudet Staffan de Mistura står fordonskolonner med hjälpsändningar redo i väntan på klartecken från de stridande parterna.

2 tim
En pojke går förbi förstörda butiker i den rebellkontrollerade stadsdelen Tariq al-Bab i Aleppo tidigare i veckan. ABDALRHMAN ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN

Humanitärt eld upphör kan vara på gång i Aleppo

Ryssland har gått med på ett två dygn långt humanitärt eld upphör i den syriska staden Aleppo. Nu väntar FN på klartecken från övriga stridande parter, säger sändebudet Staffan de Mistura.
– Vi håller fast vid vår linje: Vi vill ha en 48-timmars paus, Ryssland sade ja, nu väntar vi på andra att göra samma sak, säger de Mistura.
Han försäkrar att FN är redo.
– Fordon är redo och de kan ge sig av så fort de får besked, säger han enligt Reuters.

Idag 12:17
Turkiska trupper nära gränsen mot Syrien BULENT KILIC / AFP

Fler turkiska stridsfordon över gränsen mot Syrien

Ytterligare ett tiotal turkiska stridsfordon har passerat gränsen mot Syrien, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP med hänvisning till vittnesuppgifter. Sammanlagt ska nu minst ett 20-tal turkiska stridsvagnar delta i offensiven. På onsdagskvällen återtog Ankarastödda rebeller gränsstaden Jarablus från terrororganisationen IS, efter en dags intensiv beskjutning.
Offensiven är den största från turkisk sida under det över fem år långa kriget i Syrien, skriver AFP. President Erdogan har sagt att operationen syftar dels till att driva bort IS från gränsen, och dels att inte låta kurdiska styrkor fylla tomrummet.

Idag 08:02
Läs mer om Syrienkriget
En nunna i staden Amatrice efter skalvet. Massimo Percossi / TT / NTB Scanpix
Skalvet i Italien

Nunneklostret rasade: ”Gud skickade budbärare”

När jordskalvet skakade Italien tidigt på onsdagsmorgonen låg ett tjugotal kvinnor och sov i ett nunnekloster i byn Amatrice. Flera våningsplan rasade in.
35-åriga syster Mariana Lleshi gömde sig först, innan hon gjorde ett desperat försök att ta sig ut. En ung man som också tillbringat natten i klostret hittade henne och hjälpte henne till trygghet.
– Jag hade förlorat allt hopp om att ta mig ut levande, men Gud skickade sin budbärare, säger hon enligt Washington Post.
247 människor har hittills bekräftats döda i skalvet och dödssiffran väntas stiga.

4 tim
TT

”Det här var mitt hem – nu har jag ingenting”

Klockstapeln från 1200-talet står fortfarande, mitt i rasmassorna i det förstörda samhället Amatrice. Men klockan i tornet har stannat på 39 minuter över tre, tre minuter efter att skalvet inträffade, skriver The Guardian.
Räddningsarbetet fortsätter. Enligt de senaste officiella siffrorna har minst 247 personer dött.
Utanför resterna av ett hus sitter en kvinna i 30-årsåldern.
– Vad kan jag säga. Det här var mitt hem, nu har jag ingenting.
Luca Faccenda har förlorat en släkting i skalvet. Hans mammas hus har skadats svårt. Han säger att det är hemskt att se förstörelsen.
– Det är tufft, otroligt tufft. Omöjligt att förstå.

Idag 11:02
FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Dödssiffran stiger: Minst 247 döda efter skalvet

Minst 247 människor har dött och över 350 är skadade ett dygn efter skalvet i centrala Italien. Många tros fortfarande vara begravna under rasmassorna, skriver BBC.
Många av offren är barn, enligt myndigheterna.
Flera tusen räddningsarbetare har arbetat hela natten, ibland med sina bara händer, för att hitta överlevande.
Under natten har ett kraftigt efterskalv skakat området, skriver AP. Skalvet hade magnituden 4,7 och sitt epicentrum strax norr om onsdagens skalv.

Idag 05:01
Läs mer om Skalvet i Italien
TT
Nya polisorganisationen

Ygemans svar: Ska jobba med polisen i Norge

Anders Ygeman (S) svarar nu de 18 kommunpolitiker från Norrland som krävt fler poliser i glesbygden, rapporterar SVT Nyheter. I ett brev skriver han att regeringen har som ambition att det ska finnas fler poliser nära medborgarna.
– Regeringen ligger också långt fram i processen med att möjliggöra samarbete över gränsen med polisen i Norge, säger Ygeman.
En av dem som fått känna på polisbristen är Monica Hjertner i Strömsund. Hon bor på samma gata som polisstationen men kunde inte få hjälp när någon krossade hennes fönster.
– Men att ringa polisen mitt i natten är ju ingen mening, för det finns ingen i tjänst, säger hon till P4 Jämtland.
När hon dagen efter ringde till polisens växel fick hon köplats 169.

3 tim
Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Norrländska politikernas krav: Vi behöver fler poliser

Politiker i 18 norrländska kommuner kräver fler poliser på glesbygden. Det skriver de i ett brev till inrikesministern och justitieministern som SVT Jämtland tagit del av.
Sedan polisens omorganisation har det blivit värre, menar politikerna. De tar upp ett fall från i somras då två flickor i Strömsund larmade om att någon skjutit mot dem, men någon patrull skickades aldrig till platsen.
– Varje sund medborgare vill väl ha en någorlunda rättsordning. Är det så att det är skottlossning, då vill man väl att polisen ska komma och det i tid, säger Göran Bergström som är kommunalråd i Strömsunds kommun och en av flera som undertecknat brevet, till SVT.
Brevet avslutas med en uppmaning till S-ministrarna Anders Ygeman och Morgan Johansson.
”Nu vill vi se verkstad, för det är slutlekt nu.”

Idag 09:19
Läs mer om Nya polisorganisationen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.