Donald Trump. TT
Trumps USA Trumps gränspolitik

Klart: HD ger grönt ljus för Trumps inreseförbud

Högsta domstolen i USA tillåter i ett nytt beslut president Donald Trumps regering att fortsätta med sitt kritiserade inreseförbud för de flesta flyktingar. Det rapporterar AP.
Tidigare har en amerikansk appellationsdomstol satt sig emot den omstridda presidentordern.
Domarna ger Vita huset rätt att fortsätta med sin restriktiva flyktingpolitik, och godkänner regeringens begäran om att blockera det lägre domstolsbeslutet som skulle ha lättat upp inreseförbudet och tillåtit upp till 24 000 flyktingar att komma in i landet före sista oktober, skriver TT.

Toppnyheter

Hanif Bali Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Bali lämnar Moderaternas partistyrelse efter kritik: ”Förtroendet sargat”

Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse, skriver han själv på Facebook. Beskedet kommer efter att Bali delat en skärmdump med en mejlväxling mellan UD och journalisten Patrik Oksanen.
”Min publicering av handlingen och att jag först inte namngav källan har sargat förtroendet och därmed lämnar jag mitt partistyrelseuppdrag”, skriver Bali på Facebook.
Mejlväxlingen begärdes ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag – knappt ett dygn efter att mejlen hade skickats. Sajten begärde specifikt ut mejlen mellan UD och Oksanen, vilket DN var först med att avslöja. Agerandet har enligt tidningen skapat misstankar på UD om avlyssning, möjligen av främmande makt.
Mejlen publicerades inte av Nyheter Idag, men däremot av Bali. När Bali konfronterades med uppgifterna angav han först olika skäl till att han fått mejlen. Han har senare sagt att sajtens chefredaktör Chang Frick gav dem till honom.
Tidigare under helgen meddelade M att en internutredning inletts mot riksdagsledamoten. Den utredningen har nu avslutats, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer till TT.
Bali kommer fortsätta sitt arbete som riksdagsledamot men ska sluta driva politik på Twitter, skriver Expressen.

1 tim
Gunnar Strömmer Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Moderaterna: ”Hanif Bali har agerat omdömeslöst”

Moderaterna tar ”utomordentligt allvarligt” på turerna kring riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Det säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i ett uttalande till TT.
– Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst genom att okritiskt förmedla uppgifter ägnade att misskreditera en journalist som är profilerad inom säkerhetspolitiska frågor, säger Strömmer i uttalandet.
Partiet inledde en internutredning mot Bali som nu har avslutats. Bali meddelade själv i kväll att han lämnar partistyrelsen eftersom förtroendet för honom har skadats.
Bali publicerade en mejlkonversation på Twitter mellan UD och journalisten Patrik Oksanen om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. Mejlen hade begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, en dag efter att de skickats. På UD har tidsaspekten skapat misstankar om att avlyssning kan ha skett och att sajten kan ha tipsats om mejlen.

37 min
 Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Hultqvist: Påverkan som spelar ryssarna i händerna

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är kritisk till att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) på Twitter ifrågasatt journalisten Patrik Oksanen efter en intervju med människorättsaktivister från Krimhalvön, som annekteras av Ryssland sedan 2014.
– Det är ju ett sätt att bedriva någon slags påverkan som i det här fallet spelar ryssarna i händerna, säger Hultqvist till DN.
På UD finns misstankar om att mejlväxlingen mellan UD och Oksanen avlyssnats, enligt DN:s uppgifter. Det eftersom den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag begärt ut mejlen mindre än ett dygn efter att de skickats.
Att Bali säger att han fått tipset om mejlen från Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick är anmärkningsvärt, enligt Hultqvist – som kallar det för ”direkta kontakter med högerextremister”.
– Moderaterna har en rejäl hemläxa att göra.

6 tim
Läs mer om Balis tweet om UD-mejlen
Vladimir Putin. Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Putin i segertal: ”Känner ert förtroende och hopp”

Vladimir Putin har hållit sitt segertal efter att ha tagit en överlägsen seger i ryska presidentvalet. Talet – som var mycket kort – inledde han med att tacka alla för förtroendet.
– Jag känner ert förtroende och hopp för att vi kommer att arbeta lika hårt som tidigare, säger Putin enligt DN.
– Framgång väntar oss, ja, säger presidenten och möts av ett jubel.
När en fjärdedel av alla röster räknats uppgavs Putin ha fått drygt 72,5 procent av rösterna, rapporterade nyhetsbyrån Interfax med centrala valkommissionen som källa. Får Putin över 70 procent innebär det en större vinst än den 2012, skriver BBC.
Kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin ser ut att få 11,2 procent och högerpopulistiska LDPR-ledaren Vladimir Zjirinovskij får 6,7 procent, skriver Reuters.
Rysslands centrala valkommission meddelade vid 18-tiden att valdeltagandet överstigit 50 procent, skriver AP. Kommissionens prognos är att det slutliga valdeltagandet nu blir drygt 65 procent.

1 tim
Vladimir Putin fick drygt tre av fyra rösterna. Pavel Golovkin / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Analyser: Valfusket utbrett – var värre än förra valet

Det ryska valet var återigen ett spel för kulisserna då alla – inte minst president Vladimir Putin – visste hur det skulle gå, skriver CNN:s Samantha Vinograd i en analys. Och Putin som fått ytterligare sex år vid makten lär bli allt mer fientlig, menar hon.
Vinograd nämner bland annat att vi redan före valet sett tecken på vad Ryssland kan åstadkomma: dataintrång mot USA och nervgiftattack i Storbritannien. Dessutom har landet ett finger med i spelet gällande Donald Tumps och Kim Jong-Uns framtida möte, skriver hon.
DN:s Anna-Lena Laurén skriver i en analys att även om valfusket var väntat, så trodde få att det skulle vara lika grovt som vid valet 2012. Laurén framhäver att det rapporterats om ”valkaruseller” – då folks skjutsas till vallokalerna för att rösta i grupp – och hur vissa personer lade flera valsedlar.
”Mycket talar för att det blir demonstrationer. Frågan är hur omfattande och långvariga.”

14 min
Ksenija Sobchak och Aleksej Navalnyj. TT
Ryska valet 2018

Sobchack och Navalnyj i bråk: Tror inte dina lögner

Enligt Rysslands centrala valkommission har valdeltagandet nu överstigit 50 procent, skriver AP. Klockan 19, svensk tid, stänger vallokalerna och Vladimir Putin ser ut att gå mot en storseger.
Samtidigt har presidentkandidaterna Ksenija Sobchak och Aleksej Navalnyj drabbat samman i en livesändning på Youtube. Efter att Sobchak sträckte ut sin hand till oppositionsledaren svarade han tvärnej, skriver DN.
– Om du tror att jag ska tro på dina lögner så är det ett nej. Du är en del av organisationen som stoppade mig från att delta i valet, säger han enligt tidningen.
Navalnyj har bojkottat valet och uppmanat sina anhängare att göra detsamma.

4 tim
Läs mer om Ryska valet 2018
Demonstration vid Migrationsverkets förvar på Sagåsen i Kållered, Göteborg, 10 oktober 2017. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Två månader in på nya året: 223 barn har försvunnit

Under årets två första månader har 223 barn anmälts försvunna efter utvisningsbeslut, skriver DN. Under motsvarande period förra året var siffran 152.
Nu slår vikarierande barnombudsman (BO) Anna Karin Hildingson Boqvist larm.
– Läget är oerhört akut, säger hon till tidningen.
Enligt Hildingson Boqvist krävs det en tydlighet i vem som har ansvar när ett barn försvinner. BO har tidigare föreslaget till regeringen att man ska utarbeta riktlinjer för att förebygga försvinnanden, eftersöka och säkerställa skydd när de kommer tillbaka.
– Inget av förslagen har utretts eller genomförts, säger Hildingson Boqvist.

1 tim
Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Polisen får släppa utvisade – förvaren är fulla

Polisen har vid upprepade tillfällen tvingats släppa personer som frihetsberövats i väntan på utvisning eller avvisning – eftersom Migrationsverkets förvar har varit fullbelagda.
– Det har i princip varit fullt under ett par månader. Det kan finnas en och annan plats ledig. Och en del platser på förvaren är dessutom vikta åt familjer och kvinnor, säger Kristoffer Tunander, handläggare hos gränspolisen, till TT.
Enligt gränspolisen hade man i januari i år cirka 17 000 pågående ärenden från Migrationsverket att verkställa. Av dem är cirka 12 000 personer efterlysta, det vill säga att de har avvikit. Hur många av dem som finns kvar i Sverige är oklart.

Idag 13:35
Alice Teodorescu. Stefan Löfven under besöket i USA. TT
Svenskt mottagande

Teodorescu: Varför kommer Löfven undan med lögner?

Opinion Problemet med att Stefan Löfven försöker framhäva Socialdemokraterna som ett parti som tar ansvar är att det inte är sant, skriver Göteborgs-Postens Alice Teodorescu på tidningens liberala ledarsida.
Hon ifrågasätter varför Löfven ”gång på gång” kommit undan med att ljuga och undrar var de journalister och andra som ”brunmålat alla oss som pekat på orimligheten i den svenska migrationspolitiken” håller hus.
Teodorescu pekar bland annat på ett citat av Löfven under en pressträff vid USA-besöket i veckan, då han sa att regeringen hade ärvt en migrationslagstiftning som inte var hållbar, och ett annat uttalande då han sa att den borgerliga regeringen grundade flyktingpolitiken.
Tvärtom, menar Teodorescu, var migrationspolitiken till stora delar utformad av bland annat Göran Perssons S-regering.

Igår 11:49
Läs mer om Svenskt mottagande
Sylvi Listhaug. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Norska regeringskrisen

Analyser: Oavsett resultat – Sylvi Listhaug måste bort

På tisdag kan den norska regeringskrisen gå in i en helt ny fas, skriver VG:s Frithjof Jacobsen i en analys. Då ska Stortinget rösta om en misstroendeförklaring mot justitieminister Sylvi Listhaug och den avgörande rösten ligger i nuläget hos Kristelig Folkeparti. Avsätts Listhaug ska även statsminister Erna Solberg avgå, enligt källor till VG och NRK.
”Det ska mycket till för att KrF ska avsätta Solberg och göra Jonas Gahr Støre till statsminister (...) Men den här gången är jag osäker”, skriver Jacobsen.
Men om regeringen Solberg blir kvar, skriver han, så är den fortsatt skadad. Listhaug är ett problem som regeringen måste ta itu med, för om hon får sitta kvar men inte ändrar sitt beteende så är regeringen Solberg över oavsett omröstningens resultat, menar Jacobsen.
Aftenbladets Harald Birkevold skriver i en analys att trots att KrF inte har lust att fälla regeringen och att Arbeiderpartiet inte vill ta över så tror han att detta blir Listhaugs fall. ”Inte nödvändigtvis på grund av brist av förtroende, för det kanske inte blir resultatet. Men för att hon är så osmaklig för resten av regeringen att det blir nödvändigt att göra sig av med henne”.

1 tim
Elna Solberg. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Norska regeringskrisen

Kritiserat FB-inlägg kan bli hela regeringens fall

Norges statsminister Erna Solberg uppges vara beredd att avgå med hela sin regering om Stortinget röstar bort justitieminister Sylvi Listhaug, uppger flera källor för VG och NRK.
Fyra partier – Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Miljøpartiet de grønne och Senterpartiet – står bakom en misstroendeförklaring mot Listhaug efter hennes hårt kritiserade Facebookinlägg. I inlägget skrev hon att Arbeiderpartiet (AP) skulle tycka att ”terroristers rättigheter är viktigare än nationens säkerhet”, vilket många läste i kontexten av att Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP, skriver TT.
För att Listhaug ska kunna fällas krävs också att Kristelig Folkeparti ger sitt stöd i misstroendeomröstningen som ska ske på tisdag.

Idag 14:31
Erna Solberg/Knut Arild Hareide. TT
Norska regeringskrisen

Regeringens och Solbergs framtid hänger nu på KrF

Den norska regeringens framtid hänger på Kristelig Folkeparti vars röst väntas vara avgörande när Stortinget röstar om en misstroendeomröstning mot justitieminister Sylvi Listhaug på tisdag, skriver flera medier. Partiet ska hålla ett extrainsatt partimöte i morgon.
– Partiledaren vill inte kommentera spekulationerna som pågår nu. Men jag kan bekräfta att det förekommit samtal mellan statsministern och Hareide (KrF-ledaren Knut Arild Hareide) flera gånger i helgen, säger kommunikationsrådgivare Dag Fedøy till VG.
Statsminister Erna Solberg sätter hårt mot hårt och menar att om Listhaug röstas bort så kommer hela regeringen att avgå, uppger källor för både VG och NRK.

Idag 14:28
Läs mer om Norska regeringskrisen
Valet 2018 Glesbygdsdebatten
Eskil Erlandsson (C), arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Glesbygdsdebatten

C: ”MP underkänner sin egen regerings politik”

C-politikern och tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson kritiserar MP-språkröret Isabella Lövin för att ha gått ut och föreslagit glesbygdspolitiska reformer, rapporterar Ekot.
Kritiken grundar sig i att Lövin gjorde uttalandet dagen innan Stefan Löfven (S) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ska presentera regeringens landsbygdsproposition. Den bygger i sin tur på en utredning där det finns en blocköverskridande samsyn i flera frågor.
– Det är ju att ett regeringsparti underkänner sin egen regerings politik, när man går ut med det här som ett separatförslag.
Lövin har sagt att hon vill se ett ökat stöd till glesbygden och ett särskilt grundavdrag till utsatta kommuner. Erlandsson säger att han inte har något emot förslaget som sådant.

3 tim
TT
Valet 2018 Glesbygdsdebatten

MP vill satsa på att få folk att stanna i glesbygden

Miljöpartiet vill satsa två miljarder kronor per år på sänkta skatter och arbetsgivaravgifter i 23 så kallade avfolkningskommuner i landet, däribland Pajala, Vilhelmina och Torsby. Det säger språkröret Isabella Lövin till SR Ekot.
– Vi ser ju att människor flyttar från glesbygden. Vi behöver göra det möjligt för människor att stanna och också att flytta tillbaka, säger hon.
Förslaget går längre än den landsbygdsproposition som regeringen ska presentera på måndag, som bland annat väntas innehålla förslag på avskrivna studielån och sänkta arbetsgivaravgifter på vissa orter.
MP:s satsning kommer leda till att personer i de berörda kommunerna får omkring en tusenlapp mer i månaden men kommer inte behöva innebära någon skattehöjning, enligt Lövin.

Idag 06:00
Läs mer om Glesbygdsdebatten
Trumps USA Rysskontakterna
Republikanske Lindsey Graham. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Republikan: Stoppar Trump ryssutredningen kan hans presidentskap vara över

Flera republikanska senatorer varnar president Donald Trump för att avsluta den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av Rysslands försök att påverka presidentvalet, skriver flera medier. Den republikanske senatorn Jeff Flake säger till CNN att ”kongressen inte kan acceptera det”.
Även republikanen Lindsey Graham menar att det är väldigt viktigt att Mueller får fortsätta sin utredning oberoende, utan något politiskt inflytande.
– Jag har sagt det förut. Om han försöker att göra det så skulle det vara början på slutet av hans presidentskap, för vi är en rättsstat, säger han till CNN.
Det var i går som Donald Trumps personliga advokat sa att han hoppas att utredningen läggs ner. Presidenten twittrade själv i dag att ”Trumpkampanjen inte var i maskopi med Ryssland”.

6 tim
Donald Trump.  AARON P. BERNSTEIN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Trump till ny attack mot FBI:s ”läckor och lögner”

Donald Trump hyllade i går beslutet att avskeda FBI:s vicechef Andrew McCabe och menade att det markerade en ”bra dag för demokratin”. Senare gick han till en ny attack mot medierna, ryssutredningen och FBI.
”Trumpkampanjen var inte i maskopi med Ryssland. Som många nu får reda på, förekom i stället ofattbara läckor, lögner och korruption på det högsta nivåerna inom FBI, och justitie- och utrikesdepartementen”, twittrar Trump.
Bedömare har kallat petningen av McCaeb som ”ett farligt försök” att underminera FBI och särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. Inte minst eftersom han kan komma att användas som ett nyckelvittne i ryssutredningen.
En källa med insyn i saken uppger att McCabe har fört detaljerade anteckningar över sina egna och förre FBI-chefen James Comeys alla kontakter med Trump.
Trumps personlige advokat hoppas nu att landets biträdande justitieminister Rod Rosenstein följer sin chef justitieminister Jeff Sessions ”modiga och briljanta exempel” med McCabe och avslutar Muellers utredning.

Idag 06:44
James Comey, Donald Trump. TT
Trumps USA Rysskontakterna

McCabe träffade Muellers team: Ska ha fått frågor om hur FBI-chefen sparkades

Den särskilde åklagaren Robert Muellers medarbetare i Rysslandsutredningen har intervjuat den sparkade vice FBI-chefen Andrew McCabe, uppger en källa med insyn för CNN. Han ska ha fått frågor om hur det gick till när den tidigare FBI-chefen James Comey fick sparken förra våren.
Källan har inte berättat när mötet ska ha skett. Tidigare har flera medier rapporterat att anteckningar som McCabe gjort efter samtal med president Donald Trump har lämnats över till Muellers team. Enligt CNN ser FBI anteckningarna som ett sätt att underbygga uppgifter från Comey.
McCabe har tidigare sagt att han hade tre möten och ett telefonsamtal med president Trump i maj förra året, en period då McCabe var tillförordnad FBI-chef.
Axios skriver att Mueller vill veta vad Trump haft för avsikt med att sparka Comey – något som har en central roll i Rysslandsutredningen.

Igår 23:07
Läs mer om Rysskontakterna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.