Bild från söndagen: President Recep Tayyip Erdogan besöker en av de poliser som skadats i dådet. KAYHAN OZER / AFP
Våldet i Turkiet

”Kommer användas för att legitimera hårdför politik”

Det turkiska styret kommer sannolikt att använda attackerna i Istanbul för att rättfärdiga sin hårdföra politik. Det tror Aras Lindh, analytiker på Utrikespolitiska institutet.
– Det är nog troligt att regeringen kommer att försöka använda sig av dådet för att legitimera sin egen politik och visa att den hårdföra linjen mot dem man har arresterat och avskedat är legitim, säger han till TT.

Mer om dåden i Istanbul

Toppnyheter

Presidentvalet i USA USA:s framtid
Presidentvalet i USA USA:s framtid

Trump till CIA: ”Jag är med er till tusen procent”

Efter att i månader har riktat kraftig kritik mot underrättelseorganet var det annat ljud i skällan när Donald Trump i dag talade inför omkring 400 CIA-anställda på högkvarteret i Langley.
– Jag är med er till tusen procent, sa den nye presidenten enligt flera medier.
Han sa också att det är medias fel att konflikten mellan honom och de totalt 17 underrättelseorganen i USA uppstått. Han kallade journalister för ”några av de mest oärliga människorna på jorden”, skriver Washington Post.

1 tim
Trump, May, Thatcher och Reagan TT

May och Trump ska bli som Thatcher och Reagan

Vita huset bekräftar nu att Donald Trump kommer att träffa Storbritanniens premiärminister Theresa May under nästa vecka, rapporterar brittiska medier. Enligt The Independent vill de båda ledarnas staber upprätta en relation likt den Ronald Reagan och Margret Thatcher hade på 1980-talet.
– De är väldigt, väldigt måna om att fånga idén om Reagan och Thatcher: En ny populist i Vita huset och en stark kvinna på (Downing street) nummer 10, säger en brittisk regeringskälla till tidningen.

4 tim
Arkivbild: Städare i CIA-högkvarteret J. SCOTT APPLEWHITE / TT / NTB Scanpix

Trumps tvivel kan kosta USA spioninformation

Det kan bli en spänd tillställning när Donald Trump i dag gör sitt första besök på CIA-högkvarteret i Langley, Virginia, i egenskap av USA:s president. Han har flera gånger ifrågasatt spionmyndighetens verksamhet och deras trovärdighet.
– Om han inte har förtroende för underrättelseorganen, vilka signaler sänder det till våra parters och våra allierade, för att inte tala om våra motståndare, frågade den avgående CIA-chefen John Brennan till Fox News nyligen.
Detta i kombination med Trumps varma inställning till Ryssland har fått flera att ifrågasätta om andra länder kommer vilja dela med sig av underrättelseinformation till USA.
– Utmaningen gäller länder som Tyskland, Frankrike och potentiellt även Storbritannien. Om det blir en omorientering mot Moskva så kan det skapa tvivel, säger en tidigare högt uppsatt person i Barack Obamas administration till Politico.

Idag 16:03
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Trumps team
Sean Spicer under presskonferensen. CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Trumps team

Presschefen: ”Kommer ställa media till svars”

Donald Trumps nye pressekreterare Sean Spicer kommer att hålla sin första ordinarie briefing på måndag, men talade till journalisterna i Vita huset under några minuter sent på lördagskvällen svensk tid. Han angrep en reporter för att felaktigt ha twittrat ut att en byst av medborgarrättskämpen Martin Luther King flyttats ut ur Ovala rummet och kallade det ”oansvarigt och vårdslöst”.
Spicer uttryckte också sitt missnöje över rapporteringen kring Donald Trumps besök på CIA-högkvarteret som han tyckte hade fel fokus.
– De anställda var i extas över att få se sin överbefälhavare, sa han och fortsatte:
– Det är vad ni borde skriva om, i stället för att twittra och plantera falska narrativ. Vi kommer att ställa media till svars.

30 min
Donald Trump och Azita Raji TT

80 ambassadörer sparkas – Trump har inga ersättare

Kort efter att Donald Trump svurits in som president sparkades 80 internationella amerikanska ambassadörer. De berörda ambassadörerna var tillsatta av Barack Obama och blev tillsagda att lämna kontoren under fredagen. Det är vanligt att politiskt tillsatta ambassadörer avgår när en ny administration tillträder, men mindre vanligt är att inte några ersättare valts ut, skriver The Independent. Få möten har också bokats in, vilket innebär att länder som Tyskland, Storbritannien och Kanada kan tvingas vara utan ambassadörer i månader.
Donald Trumps första fru Ivana Trump har enligt uppgift uttryckt sitt intresse för att bli ambassadör för Tjeckien.

Idag 12:12
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Women's march
Presidentvalet i USA Women's march

500 000 demonstrerade mot Trump i Washington DC

Uppemot 500 000 personer deltog i demonstrationen ”Women’s March on Washington”. Demonstranterna tog bland annat strid för kvinnors och hbtq-personers rättigheter och markerar mot rasism.
– I dag marscherar vi för nationens moraliska kärna, mot vilken vår nya president för krig, sa skådespelerskan America Ferrera enligt AP.
Feministikonen Gloria Steinem var en annan av dem som talade. Hon tackade alla som stöder protesten genom att dyka upp på plats.
– Ibland räcker det inte att trycka på ”sänd”, sa hon enligt Washington Post.
Flera av aktivisterna har plakat om rätten till fri abort och till stöd för Hillary Clinton. Den tidigare presidentkandidaten väntas inte närvara under demonstrationen, men twittrade:
”Tack för att ni står upp för, talar om och marscherar för våra värderingar.”

5 tim
Bild från Washington DC på fredagen jämfört med lördagen EarthCam

Marschen kan ha lockat fler än presidentceremonin

Donald Trump pratade i går om den ”massiva folksamling” som slöt upp för att se när han svor presidenteden. Men bilder från Washington DC tyder på att dagens protestmarsch mot hans politik kan ha lockat fler deltagare än själva installationen, skriver CNN som noterar att fler har möjlighet att delta i dag eftersom de har ledigt från jobbet.
Huvudstadens tunnelbanebolag bidrar till tesen att marschen har fler deltagare genom att lista antalet resor. Klockan 11 på fredagsförmiddagen hade 193 000 resor genomförts att jämföra med 275 000 vid samma tid på lördagen.

4 tim
Madonna under lördagen. SHANNON STAPLETON / TT NYHETSBYRÅN

Madonna: ”Tänkt mycket på att spränga Vita huset”

Världsartisten Madonna gjorde ett oväntat besök på scen vid demonstrationen ”Women’s March on Washington” och svor över Donald Trump.
– Det goda vann inte den här gången, men det goda vinner till slut. Så vad den här dagen betyder är att vi är långt från slutet. I dag markerar början på vår berättelse. Revolutionen börjar här, sa Madonna och la till ett ”Fuck you”, vilket fick CNN att bryta sändningen.
Artisten uttryckte även sin ilska på ett ännu mer konkret sätt och berättade att hon ”tänkt väldigt mycket på att spränga Vita huset”.

3 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Människor återvänder till Gambias huvudstad Banjul med färja. Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN

Sanningskommision ska utreda ex-presidents styre

Gambias nye president Adama Barrow säger i en intervju med nyhetsbyrån AP att han ska låta upprätta en sanningskommission i landet. Den ska granska påstådda kränkningar av de mänskliga rättigheterna under ex-presidenten Yahya Jammehs 22-åriga styre.
– Vi talar inte om åtal. Vi talar om en kommission för sanning och försoning, säger Barrow.
Han utesluter dock inte att Jammeh skulle kunna komma att åtalas i den internationella Internationella brottmålsdomstolen ICC.
– Innan man agerar måste man komma fram till sanningen och få fram fakta, säger han.

Idag 16:23
Yahya Jammeh © Carlos Garcia Rawlins / Reute / TT NYHETSBYRÅN

Jammeh bekräftar i tv-tal: Jag lämnar landet

Gambias ledare Yahya Jammeh bekräftar nu att han ska att lämna presidentposten för att freden ska bestå i landet. I torsdags gick trupper från flera länder in i Gambia för att tvinga bort Jammeh. Adam Barrow som vann valet har redan svurits in som ny president, men Jammeh har vägrat att avgå.
– Jag har bestämt mig för att avstå ledarskapet för denna stora nation, säger Jammeh i ett tal på statlig tv, och tackar alla gambier.
Trupper från fem afrikanska länder är stationerade vid Gambias gräns om Jammeh inte skulle hålla sitt ord.

Idag 05:00
Läs mer om Valet i Gambia

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.