Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Åtalet mot it-ligan

Kriminella från olika länder misstänks för härvan

Sammanlagt åtalas åtta yrkeskriminella personer från olika länder för den stora dataintrångshärvan som nu håller på att nystas upp. Enligt SVT Nyheter har de agerat från Sverige.
En 38-åring som misstänks vara huvudperson för ligan åtalas på 60 punkter, bland annat grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning.
Enligt SVT ska det bland annat röra sig om bedrägerier som skickats ut via mejl som infekterat mottagarens dator.

Toppnyheter

Turkietstödda Fria syriska armén, nära Afrin. KHALIL ASHAWI / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Regimtrogna styrkor har börjat gå in Afrin

Styrkor lojala med den syriska regimen har börjat gå in i Afrinområdet i den nordöstra delen av landet, rapporterar internationella nyhetsbyråer. Uppgifterna kommer från den libanesiska Hizbollah-milisen som stöder al-Assad men också från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.
Turkiet och allierade syriska rebeller påbörjade en mark- och luftoffensiv mot Afrin den 20 januari, men kurdiskledda administrationen i norra Syrien har sagt sig ha nått en uppgörelse med Damaskus om att släppa in regeringsstyrkor för att försöka slå tillbaka offensiven.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har varnat Damaskus för att gå in i Afrin. Risken för sammandrabbningar med turkiska styrkor ökar, skriver BBC.

11 min
HAMZA AL-AJWEH / AFP
Syrienkriget

Fem sjukhus bombade – 100 dödade senaste dygnet

Fem sjukhus uppges ha bombats, runt 100 personer har dödats och 500 personer är skadade och utan vård efter det senaste dygnets bombningar i östra Ghouta utanför Damaskus. Det rapporterar den franskbaserade räddningorganisationen UOSSM i ett pressmeddelande, skriver TT.
Under gårdagen genomfördes 72 flygräder av regimtrogna styrkor, uppger organisationen. Bombningarna fortsatte under tisdagsmorgonen och är enligt Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) de kraftigaste mot området under de senaste tre åren.
Varken den syriska regimen eller dess allierade Ryssland vill kommentera bombningarna, skriver TT.

5 tim
Läs mer om Syrienkriget
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsdömde KI-forskaren

Irans UD är rasande över Djalalis medborgarskap

Irans utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör i landet för att protestera mot att den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Teheran i fått svenskt medborgarskap.
Djalali sitter fängslad dömd till döden i Iran för påstått spioneri för Israels räkning, någon han nekar till.
– Vid mötet uttryckte den islamiska republiken Iran en kraftfull protest mot den svenska regeringens åtgärd att ge medborgarskap till en Mossad-agent som har erkänt att han deltagit i morden på iranska forskare, säger Bahran Qasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement, till den statliga nyhetsbyrån Irna enligt Reuters.
Enligt Amnesty International är det vanligt att erkännanden tvingas fram under tortyr i Iran och människorättsorganisationen har dömt ut rättsprocessen mot Djalali som orättvis.

1 tim
Margot Wallström. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsdömde KI-forskaren

Wallström vill möta Djalali: ”Har vädjat för hans sak”

Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas att det ska bli lättare för Sverige att få träffa den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali i Iran sedan han fått svenskt medborgarskap.
– Vi hoppas att det här ska innebära att vi kan få konsulärt tillträde, alltså att vi får träffa honom och kan bistå honom konsulärt. I övrigt är det väldigt svårt att bedöma vad det här innebär i Iran, säger Wallström till TV4.
Djalali har bott flera år i Sverige men sitter fängslad dömd till döden i Iran för påstått spioneri för Israels räkning, något han nekar till.
– Jag har vid ett par tillfällen pratat med utrikesministern i Iran och vädjat för hans sak och vi har tagit upp det här i EU-kretsen. Vi driver på för att det här straffet inte ska verkställas, säger Wallström.

18 feb
Läs mer om Dödsdömde KI-forskaren
Attacken i Stockholm Rättegången
Terroråtalade Rakhmat Akilov vid gripandet och terrorismforskaren Peder Hyllengren. TT
Attacken i Stockholm Rättegången

Terrorexpert: ”Ger inget sken av att ångra det här”

Rakhmat Akilov ger ett närmast likgiltigt uttryck när han i rätten för första gången berättar om sitt dåd på Drottninggatan i Stockholm förra året, skriver TT.
– Vad vi ser är en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist, säger Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.
Under dagens förhandlingar hålls de första tingsrättsförhören med den terroråtalade Rakhmat Akilov.
– Han ger inte sken av att ångra det här på något sätt, utan han är minst lika hängiven som han gett uttryck för i förhören. Det här är något han står för och en handling som uppfyllde ett högre syfte, säger Peder Hyllengren.
Akilov uppvisar en stark övertygelse både kring sina motiv och själva dådet, anser han.
– Han är övertygad om att om han dött i det här attentatet skulle det ge honom en evig plats i paradiset, säger Hyllengren.
Följ rättegången via länkarna nedanför.

3 tim
Rakhmat Akiolv under rättegången 14 februari 2018. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Akilov om sitt mål: Ville mörda svenska medborgare

Den terroråtalade Rakhmat Akilov förhördes i dag för första gången i den pågående rättegången vid Stockholms tingsrätt
Åklagare Hans Ihrman inledde med att ställa frågan om varför Akilov genomförde dådet 7 april förra året.
– Jag ville att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot Kalifatet, säger Rakhmat Akilov.
Han säger också att målet var att Sverige ”skulle sluta skicka över gigantiska summor pengar för att bekämpa vårt kalifat” syftandes på terrorgruppen IS självutnämnda kalifat i Syrien och Irak.
– I början på april kom en uppmaning från vår emir om att begå terrordåd i hela Europa, USA och Ryssland och jag lyssnade på den här uppmaningen, säger Akilov via sin tolk.
Akilov fick därefter frågan från åklagaren vad som var målet med attacken.
– Att mörda svenska medborgare, säger Akliov.
Akilov erkänner terroristbrott bestående av fem fall av mord och försök till mord av i vart fall tio personer samt framkallande av fara för ett stort antal personer, säger hans advokat Johan Eriksson.
Men han har inga enskilda minnen av personer som skadats längs vägen, säger hans advokat. Därför ska han ange sin inställning till de enskilda brotten vartefter de läggs fram, säger Eriksson.
– Det går inte att göra i dag eftersom han inte har sådana precisa minnen från färden.
Följ rättegången via länkarna nedanför.

Idag 09:01
Rakhmat Akiolv och säkerhetssalen i Stockholms ingsrätt TT
Attacken i Stockholm Rättegången

Planerade bomb: ”Skulle hamna i evigt paradis”

I det första förhöret med Rakhmat Akilov under terrorrättegången får han frågor av åklagaren om en chattkonversation han haft med en person som ska ha tillhört terrorgruppen IS. Akilov hänvisar där till en ”bögparad” som han undrar om han kan slå till emot.
– En av de bibliska lagarna är att man inte ska bedriva otukt, säger Akilov och säger att han ser deltagarna som ”fienden”.
På åklagarens fråga om han behöver ett tillstånd för att genomföra en ”martyroperation” i Sverige svarar Akilov ja.
Åklagaren lyfter också fram en annan kontakt Akilov haft med en man som via en chattapp om planerna på att bygga ett bombbälte. Han beskriver då hur sprängmedel tillsammans med ”olika metalldelar, metallkulor, muttrar, skruvar” skulle fästas på kroppen för att kunna användas som ett ”martyrbälte”. På frågan vad syftet skulle vara säger Akilov att det skulle användas för att slå till mot motståndare till terrorgruppen IS.
– Att skada kalifatets fiender och hamna i ett evigt paradis efter att man dör, säger Akilov.

5 tim
Läs mer om Rättegången
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängdåden i Staffanstorp

Polisen: Två familjer utsatta för fyra sprängdåd

Två familjer i Staffanstorp har sedan nyårsafton blivit utsatta för fyra sprängdåd.
– Vi ser ett tydligt samband mellan händelserna, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Skånepolisen.
I det första sprängdådet under nyårsaftons natt förstördes en bil tillhörande en familj som tidigare har vittnat mot en gängkriminell. Samma familj utsattes för ytterligare en explosion natten till måndag. Då exploderade något vid familjens bostad.
Enligt Sydsvenskan ledde rättegången som familjemedlemmarna medverkade i till att en man dömdes till ett års fängelse för bland annat försök till utpressning mot en av familjemedlemmarna.
En annan familj har fått två av sina bilar förstörda av explosioner. Den första inträffade under nyårsaftons natt och den senaste natten till tisdag.
– Det är för tidigt för oss att gå ut och berätta om det mer detaljerat. Men detta är riktat mot specifika individer i Staffanstorp, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen, till TT.

3 tim
Polisens bombtekniker på plats efter att en sprängladdning har detonerat i anslutning till en bostad i Staffanstorp i Skåne. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängdåden i Staffanstorp

Boende: ”Känns inte bra att våldet har kommit hit”

Skånepolisen ser ett tydligt samband mellan de fyra sprängdåd som riktats mot två familjer i Staffanstorp sedan nyår, rapporterar Sydsvenskan.
Under natten mot tisdagen förstördes en av familjernas bilar i en explosion.
– Jag tycker att det är obehagligt att det kommer så nära, säger Katarina Kvist, som bor i Staffanstorp, till SVT Skåne.
Hon är inte ensam.
– Det känns inte bra att våldet har kommit till Staffanstorp, säger Ulf Bengtsson, som också bor i området.

2 tim
Polisen på plats efter att en sprängladdning har detonerat i anslutning till en bostad i Staffanstorp i Skåne. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängdåden i Staffanstorp

Drabbade familjen vittnade mot gängkriminell

Den familj som drabbades av nattens sprängattentat i Staffanstorp vittnade förra året i en rättegång där en man stod åtal för en lång rad brott, skriver Sydsvenskan.
Enligt tidningen ska sonen i familjen ha pressats på pengar av den 27-årige mannen som påstod att sonen hade en skuld till honom. Enligt tidningen ska mannen själv uppgett under rättegången att han tillhörde gänget La Familia.
Polisen har under måndagsmorgonen inte velat uttala sig om det finns någon hotbild mot familjen. Så sent som under nyårsafton utsattes familjens bil för ett sprängdåd, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Igår 08:32
Läs mer om Sprängdåden i Staffanstorp

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.