Kim Jong-Un och Donald Trump. TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Kryptisk Trump: ”Har nog en bra relation med Kim”

USA:s president Donald Trump tror att han har utvecklat en positiv relation med Nordkoreas ledare, trots deras ömsesidiga offentliga förolämpningar, och antyder i en kryptisk intervju med Wall Street Journal att han är öppen för diplomati efter flera månader med stigande spänningar.
– Jag har troligen en mycket god relation med Kim Jong-Un… Jag har relationer med folk. Jag tror att ni är överraskade, säger Trump.
På en fråga om han talat med Kim säger presidenten att han inte ville kommentera.
– Jag säger inte att jag har eller inte har det. Jag vill bara inte kommentera.

Toppnyheter

Trumps USA Trumps team
Andrew McCabe.  Aaron Bernstein / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

McCabe slår tillbaka: ”Är en attack mot mig och FBI”

FBI:s vicechef Andrew McCabe fick sparken av justitieminister Jeff Sessions bara 26 timmar innan kunde gå i pension. Han slår nu tillbaka med full styrka och säger att han fallit offer i ”ett krig” som förs mellan regeringen den särskilde åklagaren Robert Mueller.
”Jag har blivit utpekad och behandlad på det här sättet på grund av den roll jag spelat, det jag har gjort och de händelser jag blivit vittne till efter att James Comey sparkades”, säger McCabe i ett uttalande.
”Attacken på min trovärdighet är en del i ett bredare försök att inte bara slå ner på mig personligen utan också att svärta ner FBI, rättsväsendet och underrättelseanställda generellt”, skriver han.
McCabe lämnade redan i januari sina arbetsuppgifter. Han förväntades vara ledig fram till sin födelsedag på söndag då han skulle gå i pension från FBI. Det formella avskedet kommer nu två dagar före 50-årsdagen, då han enligt reglerna har möjlighet att få ersättning för att sluta. Det innebär att han kan nekas full pension från justitiedepartementet.

25 min
Andrew McCabe. Alex Brandon / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps team

FBI:s vicechef Andrew McCabe får sparken

USA:s justitieminister sparkar FBI:s vicechef Andrew McCabe med omedelbar verkan. Avskedet kommer bara dagar innan McCabe skulle ha gått i pension från myndigheten, rapporterar CNN.
”FBI väntar sig att varje medarbetare ska hålla en hög nivå av ärlighet, integritet och pålitlighet”, säger justitieminister Jeff Sessions i ett uttalande, och tillägger att beslutet togs efter en ”omfattande och rättvis” utredning.
McCabe var inblandad i FBI:s utredning av Demokraternas Hillary Clinton och Rysslands roll i det amerikanska presidentvalet 2016. Han har upprepade gånger kritiserats offentligt av president Donald Trump, som bland annat sagt att McCabe skyddade Clinton från åtal om hur hon hanterade sina privata mejl. Trump har också rasat över hur McCabe försvarat tidigare FBI-chefen James Comey, som fick sparken i maj i fjol.
McCabe slår tillbaka med full styrka. Han säger att han fallit offer i ”ett krig” som förs mellan regeringen på ena sidan och FBI och den särskilde åklagaren Robert Mueller på den andra.

2 tim
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Trumps team

Trump om avskedet: ”En bra dag för demokratin”

FBI:s vicechef Andrew McCabe får sparken med omedelbar verkan, bara dagar innan han skulle ha gått i pension från myndigheten.
McCabe har upprepade gånger kritiserats offentligt av president Donald Trump, som bland annat hävdat att McCabe skyddade Clinton från åtal och rasat över hur McCabe försvarat tidigare FBI-chefen James Comey.
Efter justitieminister Jeff Sessions besked om avskedet twittrar Trump att det här är ”en bra dag för demokratin” och för alla ”de hårt jobbande männen och kvinnorna inom FBI”.

1 tim
Läs mer om Trumps team
Vladimir Putin. Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Därför vill Rysslands unga se Putin som sin president

Kommer president Vladimir Putin någonsin släppa taget om Ryssland? skriver CNN i ett längre reportage. CNN framhäver att Putin har 80 procent i stöd, ingen konkurrent som kan utmana honom och kontroll över de ryska medierna vilket innebär att han lär vinna söndagens val.
Men vinner Putin så skapar det också en kris: Vem kommer att leda Ryssland efter honom? skriver CNN. Enligt landets konstitution får en ledare bara styra två mandatperioder i rad. Nu frågar sig experter om presidenten – som under valkampanjen inte velat debattera mot konkurrenterna eftersom han inte vill ”uppfostra efterträdare” – har börjat fundera på att lära upp en framtida president.
Putin har störst stöd bland ungdomar – i åldern 18–24 år – enligt opinionsmätningar och i ett längre reportage undersöker The Wall Street Journal varför. Tidningen listar flera anledningar: Ungdomar är mer benägna att flytta till städer med större möjligheter, de har bättre ekonomi och utbildning. Och de har aldrig haft någon annan ledare än Putin, skriver tidningen.
”Under deras livstid har Putin förvandlat Ryssland från en kaotisk demokrati till en auktoritär stat”.

4 min
Vladimir Putin. Anatoly Maltsev / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Kievs plan: Ryssar som bor i Ukraina får inte rösta

Ryssar som bor i Ukraina kommer inte att kunna rösta i ryska valet på söndag, uppger Kiev enligt AFP. Landet planerar att blockera tillgången till de ryska ambassaderna i Kiev, Kharkiv, Odessa och Lviv.
Rysslands utrikesdepartement har svarat genom att kritisera beslutet och anklagar Ukraina för att ”öppet lägga sig i den ryska federationens interna angelägenheter”, skriver AFP.
Valet är det första som hålls sedan Rysslands annektering av Krim 2014.

Igår 18:31
Putin-anhängare delar ut flygblad i Moskva. YURI KADOBNOV / AFP
Ryska valet 2018

Analyser: Valresultatet är klart – vad händer sen?

Det är värt att hålla koll på valet i Ryssland på söndag – trots att det inte råder någon tvekan om vem som vinner. Det skriver Washington Posts Adam Taylor i en analys. På längre sikt är framtiden i den ryska politiken nämligen mer oklar:
”Många i Ryssland börjar undra vad som händer efter Putin. (...) Hans tid vid makten har gjort politiken så personifierad att det inte finns någon uppenbar efterträdare”, skriver Taylor.
En annan viktig fråga är valdeltagandet, menar Marc Bennetts på Politico Europe. Ryska myndigheter anordnar tävlingar med smartphones, cyklar och sovsäckar i potten för att få fler att gå och rösta. Men varför är valdeltagandet så viktigt för Kreml? Att nå målet på 70-procentigt valdeltagande skulle stärka bilden av Vladimir Putin som en ”nationell ledare” – men efter en odramatisk valrörelse som präglats av bojkottuppmaningar är sannolikheten låg att han når sitt mål, menar Bennetts.

Igår 14:58
Läs mer om Ryska valet 2018
JOHAN ENGMAN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkt avlyssnade mejlväxlingen

Billström om Balis tweet: ”Utomordentligt allvarligt”

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali utreds internt efter att han delat en mejlkonversation mellan UD och en journalist som misstänks ha varit avlyssnad av främmande makt.
– Jag tar utomordentligt allvarligt på det inträffade, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till SVT Nyheter.
Mejlväxlingen som Bali la upp på Twitter gick mellan Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen och UD och hade begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, vilket avslöjades av DN.
Bali har själv kallat sitt agerande för ”extremt omdömeslöst”.
Partiet har kontaktat riksdagens säkerhetsavdelning, och säger att den avdelningen i sin tur ”informerat säkerhetspolisen om saken”.

25 min
Hanif Bali Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkt avlyssnade mejlväxlingen

Bali spred mejl som kan ha avlyssnats av främmande makt – Säpo informerade

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali lade ut en mejlväxling mellan Hela Hälsingslands ledarskribent Patrik Oksanen och Utrikesdepartementet på Twitter.
Enligt vad DN erfar finns det misstankar på UD om att främmande makt kan ha avlyssnat mejlkonversationen. Mejlen begärdes ut av Nyheter Idag men publicerades aldrig av den högerpopulistiska sajten, vilket gett upphov till misstankar om att sajten tipsats. Något som Nyheter Idag nekar till. Hanif Bali twittrade ut mejlväxlingen med en kritisk kommentar om Oksanen. Själv har han hävdat att han fångat upp mejlen på nätet och därefter delat dem.
Moderaterna bad Bali att ta bort sitt Twitter-inlägg och har inlett en internutredning om Balis agerande, skriver DN. Säpo har informerats via riksdagens säkerhetsavdelning. I en kommentar på Twitter har Bali bett om ursäkt.

Igår 17:26
Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkt avlyssnade mejlväxlingen

Hanif Bali ber om ursäkt: ”Extremt omdömeslöst”

”Extremt omdömeslöst.” Så kommenterar M-politikern Hanif Bali själv att han delat en UD-mejlväxling som, enligt vad DN erfar, kan ha avlyssnats av främmande makt. Mejlen skickades mellan Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen och departementet.
Oksanen skriver ofta om säkerhetspolitiska frågor. Att den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag inom ett dygn begärde ut alla mejl som skickats mellan Oksanen och UD kan knappast förklaras av slumpen, menar experter med insyn som DN har talat med. Mejlen publicerades aldrig av sajten, men däremot av Bali.
På Twitter skriver Bali att han ringt och bett Oksanen om ursäkt: ”Viktig lärdom att inte bara vara kritisk till materials autenticitet utan även motiv och avsändare. Ber verkligen om ursäkt. Skall inte göras om.”
Bali har sagt att han fångat upp mejlväxlingen på nätet och spridit dem. Men enligt DN har politikern gett olika förklaringar till att han fått materialet. På sociala medier ska Bali ha skrivit att han ”fått det av en bekant”.

Igår 17:51
Läs mer om Misstänkt avlyssnade mejlväxlingen
TT NYHETSBYRÅN
Broraset i Miami

Varnade för sprickor i bron – två dagar före kollapsen

En ingenjör vid företaget som byggde den kollapsade gångbron i Miami i USA informerade myndigheterna om sprickor före olyckan.
Ingenjören lämnade ett röstmeddelande, två dagar före kollapsen, till en tjänsteman på Floridas transportmyndighet om att det hade observerats sprickor på den norra delen av bron. Tjänstemannen var inte på kontoret och hörde inte meddelandet förrän dagen efter olyckan, rapporterar CNN.
I meddelandet sade ingenjören även att sprickorna inte ansågs vara ett säkerhetsproblem, men att det inte var en bra utveckling och att de måste åtgärdas.
Den federala transportmyndigheten NTSB ska utreda olyckan. Robert Accetta, som ansvarar för utredningen, säger till CNN att en spricka "inte nödvändigtvis behöver betyda att bron inte är säker".

2 tim
GASTON DE CARDENAS / AFP
Broraset i Miami

Dotterns bil krossades: ”Tack gud att hon lever”

Katrina Collazo hade stannat vid ett rödljus nära Floridas universitet då hon hörde vad hon uppfattade som småsten som föll på taket av hennes bil. Hon vände sig om för att se hela baksätet krossas av den kollapsande bron, berättar hon för Miami Herald.
Katrina kunde evakueras ur bilen utan några skador.
– Tack gud för att min dotter lever, säger Katrinas mamma, och berättar att hon först fruktade att hennes barnbarn befunnit sig i det totalförstörda baksätet.
Även ABC News har intervjuat flera personer som lyckats evakueras ur bilar som träffats av den nyligen invigda gångbron. Minst sex personer har hittats döda efter brokollapsen och 18 har förts till sjukhus, ett tiotal med allvarliga skador, enligt tv-stationen.

Igår 05:37
Läs mer om Broraset i Miami
Aung San Suu Kyi  Koji Sasahara / TT / NTB Scanpix
Muslimförtrycket i Burma

Jurister i Australien vill åtala Aung San Suu Kyi

En grupp australiska jurister vill åtala Burmas ledare Aung San Suu Kyi för brott mot mänskligheten. Det rapporterar The Guardian i samband med politikerns besök i landet.
Juristerna har lämnat in en stämningsansökan till Melbournes domstol och ett svar från domstolen väntas nästa vecka.
Stora hinder föreligger dock. Det skulle också krävas ett godkännande från justitieminister Christian Porter för att kunna åtala Suu Kyi, som är en utländsk medborgare, skriver tidningen.
Suu Kyi fick ta emot Nobels fredspris 1991 men har fått tung kritik sedan militäroffensiven i delstaten Rhakine inleddes förra sommaren. Hundratusentals människor ur den muslimska minoritetsbefolkningen har drivits på flykt och Burmas regim har anklagats för folkmord.

Igår 22:38
En flicka framför ett tält i ett flyktingläger i Sittwe, Burma. Soe Zeya Tun / TT NYHETSBYRÅN
Muslimförtrycket i Burma

FN skeptiskt till snabbt återvändande för rohingyer

En snabb lösning för att låta flyktingar från den muslimska minoritetsgruppen rohingya återvända till Burma från Bangladesh tycks allt mer avlägsen. Det sa FN:s flyktingorgan UNHCR:s Filippo Grandi under fredagen, rapporterar Reuters.
På frågan om hur länge rohingyer kommer att tvingas bli kvar i flyktingläger, svarade Grandi: ”Jag önskar att jag visste det.”
Förra året besökte Grandi läger i Burma där rohingyer levt i sju–åtta år och enligt UNHCR-chefen kan flyktingar i Bangladesh drabbas av ett liknande öde, men i än större skala.
Burmesiska myndigheter erkänner inte rohingyer som medborgare och enligt Grandi måste en sådan rätt etableras, liksom rätt till fri rörlighet och samhälleliga tjänster.
Nära 700 000 människor har flytt sedan den burmesiska militärens offensiv inleddes förra sommaren.

Igår 23:09
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.