Jessica Barth och Seth MacFarlane.  TT
Anklagelserna mot Weinstein

Kryptiskt Weinstein-skämt handlade om Jessica Barth

Ett skämt från Oscarsgalan 2013 har nu ställts i nytt ljus efter anklagelserna mot filmproducenten Harvey Weinstein.
”Grattis. Nu behöver ni damer inte längre låtsas att ni är attraherade av Harvey Weinstein”, sa värden och skådespelaren Seth MacFarlane till de fem kvinnor som nominerats till bästa kvinnliga huvudroll.
I ett inlägg på Twitter förklarar MacFarlane att hans skämt var menat som en markering mot Weinstein, för hans sexuella trakasserier av skådespelaren Jessica Barth. MacFarlane och Barth hade året innan spelat in komedifilmen ”Ted” ihop.
Jessica Barth berättade i tidningen The New Yorker förra veckan att att Weinstein 2011 bad henne att komma till hans hotellrum för att massera honom naken. Efter avslöjandet har ett 20-tal kvinnor berättat om producentens sexuella trakasserier. BBC undrar varför ingen sa något tidigare, exempelvis MacFarlane, om han nu visste vad hans kollega utsatts för.
”Personer som visste vad som hade hänt pratade genom viskningar eller skämt, precis som MacFarlane, eftersom de visste att det klingade sant.”

Toppnyheter

Säpos årsbok

Säpo: Hoten mot Sverige större än på länge

Säkerhetsläget i Sverige har försämrats och hotnivån är högre än på länge, konstaterar Säpo i sin årsbok för 2017, som presenteras just nu.
– Vi har haft ett år med växande extremistmiljöer. Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart ett läge som oroar oss, säger Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef, vid Säpos presskonferens.
Säpo konstaterar också de dagligen hanterar information om hot om attentat mot Sverige.
I årsboken redogör Säpo också för hur man ska arbeta med säkerheten kring riksdagsvalet i höst. Bland annats ska 50 000 svenska politiker på olika nivåer få en en uppdaterad version av Säpos handbok i personlig säkerhet.

2 tim
 Valsedlar i en vallokal 2014. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos årsbok

”Vi förväntar oss rysk påverkan inför valet”

En annan statlig aktör kan komma att försöka påverka det svenska valet i höst. Detta är en fråga som Säpo arbetar aktivt med att förebygga.
– Vi ser att Ryssland har en avsikt att påverka valet i enskilda frågor. Vi förväntar oss påverkan i dessa delar, säger Daniel Sterling, chef för enheten för statliga aktörer, på Säpo.
Dessutom förbereder sig Säpo på ökade hot från extremistmiljöer inför valet.
– Vi vet att de ökar sin aktivitet i samband med valår, säger Susanna Trehörning.
Säpo pekar ut tre extremistiska grupper som särskilt hotfulla. Det handlar om den islamistiska miljön, vit makt-miljön, och den autonoma miljön.

1 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos årsbok

Säpo var förberedda på terrordåd i Stockholm

Säpo hade under lång tid före terrordådet i Stockholm förberett sig på att ett dåd skulle kunna inträffa. Det framkom vid en presskonferens där årsboken för 2017 presenteras.
Direkt efter dådet startade Säpo ett intensivt underrättelsearbete för att kartlägga den misstänkta gärningsmannen, förhindra ett nytt attentat eller en hämndaktion.
– Personalen på Säkerhetspolisen ville inte gå hem, de ville fortsätta att arbete med det här, och jag var tvungen att säkerställa att vi kunde fortsätta länge länge, säger Fredrik Hallström, enhetschef på Säpo.
De närmaste tre veckorna efter dådet arbetade Säpos personal dygnet runt.

2 tim
Läs mer om Säpos årsbok
Nikki Haley.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

USA stöttar svenskt FN-förslag för vapenvila

Sverige och Kuwait vill rösta i FN:s säkerhetsråd om en 30 dagars vapenvila i Syrien. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley stödjer förslaget och säger att det är ”dags att vidta omedelbara åtgärder”.
Vapenvilan skulle innebära att flyganfallen upphör för att humanitär hjälp ska nå fram till de drabbade i östra Ghouta, och för att de skadade och allvarligt sjuka ska kunna evakueras. Förslaget godkänner dock attacker mot de terrorstämplade jihadiströrelserna IS, al-Qaida och al-Nusrafronten.
Enligt FN har minst 346 civila dödats i östra Ghouta sedan regeringsstödda styrkor trappade upp offensiven den 4 februari, skriver Reuters. Ryssland har begärt ett möte i säkerhetsrådet under torsdagen för att diskutera situationen i östra Ghouta. Landet har tidigare sagt att förslaget om vapenvila är orealistiskt.

2 tim
En man bär en skadad pojke i staden Hamouriyeh i östra Ghouta.  Bassam Khabieh / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Minst 13 döda i nya attacker mot östra Ghouta

Minst 13 personer har dött i nya attacker mot östra Ghouta i Syrien under torsdagen. Det rapporterar AFP med hänvisning till oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Tre av dödsoffren i staden Douma uppges vara barn.
– Robotattackerna har inte upphört under morgonen. Runt 200 markrobotar slog ner endast i Douma, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till AFP.
Den totala siffran på antalet civila som dött sedan i söndags är nu uppe i 335.

2 tim
Angela Merkel.  Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Angela Merkel fördömer attackerna: ”En massaker”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar dödandet av civila i Syrien för ”en massaker”. Den tyska regeringen kommer nu att vända sig till Assadregimens allierade Ryssland i ett försök att få stopp på våldet, säger hon enligt Reuters.
– Det vi ser här, de fasansfulla händelserna i Syrien, är en regim som inte strider mot terrorister, utan mot sitt eget folk. Dödandet av barn, förstörandet av sjukhus, allt det här är en massaker som måste fördömas, säger Merkel vid ett tal i förbundsdagen.
– Vi måste göra allt som står i vår makt för att få slut på den här massakern, fortsätter hon.

1 tim
Läs mer om Syrienkriget
Javier Bertucci. MARCO BELLO / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Pastor utmanar Maduro: Jag låtsas inte vara Messias

Efter att oppositionsalliansen MUD i går meddelade att man kommer att bojkotta presidentvalet i Venezuela återstår bara en utmanare till den sittande presidenten Nicolás Maduro: den evangeliske pastorn Javier Bertucci.
I en intervju med Reuters säger Bertucci att han hoppas kunna återupprätta värderingar som gått förlorade i samband med den ekonomiska krisen i Venezuela. Han säger också att religiösa ledare har rätt att engagera sig politiskt i Latinamerika eftersom politikerna i regionen misslyckats.
– Jag försöker inte framställa mig själv som Messias för jag tror redan på en: Jesus Kristus, säger han.
Skeptiker poängterar att Bertucci tidigare förlitat sig på Maduros regering för att bygga upp ett affärsimperium och undvika lagföring, skriver AP. År 2010 greps han tillfälligt då åklagare anklagade ett av hans företag för att ha smugglat in 5 000 ton diesel i landet.

2 tim
Angel Oropeza från MUD.  FEDERICO PARRA / AFP
Krisen i Venezuela

Oppositionen bojkottar ”olagligt” val i Venezuela

Venezuelas oppositionsallians MUD kommer att bojkotta presidentvalet den 22 april, som man kallar för ”bedrägligt” och ”olagligt”.
I ett uttalande säger koalitionen att valet ”saknar ordentliga förhållanden och är en uppvisning av regeringen”.
Endast en motståndare till president Nicolás Maduro kvarstår nu inför valet. Javier Bertucci är en evangelisk pastor som kandiderar för presidentposten.
De två mest välkända namnen inom oppositionen kan inte delta i presidentvalet. Leopoldo López sitter i husarrest anklagad för att ha uppmanat till våld under protester mot regeringen 2014. Den tidigare presidentkandidaten Henrique Capriles får inte ställa upp på grund av påstådda administrativa oegentligheter. Båda männen nekar till att ha gjort något fel, och påstår att anklagelserna är påhittade för att de inte ska stå i vägen för Maduro.

5 tim
Nicolás Maduro.  Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Maduro vill hålla ”megaval för att förnya demokratin”

Efter att oppositionsalliansen MUD i går meddelade att man kommer att bojkotta presidentvalet i Venezuela säger president Nicolás Maduro att han vill hålla flera val på samma datum.
Utöver det planerade presidentvalet vill han nu tidigarelägga även parlamentsvalet och lokalvalen till den 22 april.
– Jag föreslår formellt till den nationella konstitutionsförsamlingen att hålla ett stort megaval för vårt land. Låt oss se kraftfulla, kraftfulla val för att förnya demokratin i landet, sa Maduro vid en presskonferens enligt BBC.
Han tillade att han vill tidigarelägga de andra valen för att Venezuela ska slippa hålla val i ”minst fyra år”.

3 tim
Läs mer om Krisen i Venezuela
Vinter-OS Alpint
FABRICE COFFRINI / AFP
Vinter-OS Alpint

Myhrer: ”Jag trodde nog inte att det skulle räcka”

Kampen om guldet stod mellan André Myhrer och Norges Henrik Kristoffersen. När norrmannen gick ut som siste åkare var Myhrer i guldposition. Men en uråkning av Kristoffersen gjorde att svensken kunna jubla nere i målfållan.
Myhrers prestation i andra åket var inte helt stabil. För egen del kände han att det behövdes något extra i avslutet för att vara med i kampen om guldet.
– Ska det bli något nu så måste jag lägga på ett kol. Jag trodde nog inte att det skulle räcka om Henrik (Kristoffersen) hade kommit ner, säger guldmedaljören till Kanal 5.

4 tim
André Myhrer och Anja Pärson TT
Vinter-OS Alpint

Anja Pärson i glädjetårar: ”Det är hur stort som helst”

OS-medaljören Anja Pärson hyllar André Myhrers guldinsats i herrarnas OS- slalom.
– Det är hur stort som helst. Att han får kröna sin karriär med ett OS-guld här. Han är väl värd det, säger en rörd Pärson i Kanal 5:s sändning.
Myhrers guld är en rejäl revansch. Redan 2006 i Turin var Myhrer fyra, i Sotji fyra år senare hade han medalj på gång men åkte ur i andra åket.
Pärson, med ett guld från just Turin, lyfter fram Myhrers avslut i sista åket i hans sista OS.
– Jag var orolig där på mitten där han började lätta lite och inte satte tekniken helt hundra. Men han har ju den där tekniken på slutet som är så otroligt viktig.

3 tim
André Myhrer. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Myhrer tar slalomguldet: ”Det är helt sjukt”

André Myhrer har tagit guld i herrarnas slalom i OS. Kampen om guldet stod mot norrmannen Henrik Kristoffersen.
Myhrer hade säkrat minst silver när Kristoffersen, som ledde efter första åket, startade. Men några portar ner i banan gjorde norrmannen en stor miss och Sveriges femte guld i Pyeongchang var bärgat.
– Det är helt sjukt, det har varit min dröm i hela mitt liv, säger Myhrer till Kanal 5 efter målgång.
Ramon Zenhäusern, Schweiz, åkte upp sig från nionde plats efter första åket till en silverplats. Österrikes Michael Matt tog bronset.
Näst bäste svensk blev Kristoffer Jakobsen på en sjunde plats. Mattias Hargin slutade på en nittonde plats.

5 tim
Läs mer om Alpint

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.