Nikki Haley. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

”Kvinnor som anklagar Trump bör bli lyssnade på”

Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley ska alla kvinnor som känt sig kränkta eller felbehandlade av en man ha rätt att prata – även om hon anklagar president Donald Trump. Det rapporterar CBS News.
– Jag vet att han blev vald, men kvinnor borde alltid känna sig trygga nog för att berätta. Och vi borde vara villiga att lyssna på dem, säger Haley i programmet ”Face the Nation”.
Mer än tio kvinnor har anklagat Trump för sexuella trakasserier innan han blev president, anklagelser som presidenten nekar till.

Toppnyheter

Skådespelaren Claes Bang och regissören Ruben Östlund. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oscarsgalan

Oscars-glädjen i teamet: ”Tror vi har en bra chans”

Ett glädjevrål ljuder när Aftonbladet tv når Ruben Östlund på telefon efter beskedet om att The Square Oscarsnominerats.
– Det känns väldigt roligt för många har jobbat hårt för det här i USA, det är en stor lobbytour, det räcker inte med att göra en bra film, säger Östlund.
Filmen har hyllats internationellt och bland annat fått ta emot Guldpalmen i Cannes, men på gårdagens Guldbaggegala i Sverige blev det bara två priser.
– Vi har varit nervösa faktiskt. Det har varit svårt att förutse, säger Östlund om Oscarsbeskedet trots att han tidigare sagt att han skulle bli väldigt besviken om filmen inte nominerades.
Till DN säger Östlund att han tror att The Square har ”en bra chans” att ta hem priset för bästa utländska film.

1 tim
Från ”The shape of water” Fox Searchlight Pictures / TT / NTB Scanpix
Oscarsgalan

13 chanser för ”The shape of water” – se hela listan

Kritikerhyllade ”The shape of water” har chans på 13 Oscars. Guillermo del Toros fantasydrama är därmed den film som fått flest nomineringar inför årets gala, som går av stapeln den 4 mars. På andra plats kommer krigsdramat Dunkirk, som fick åtta nomineringar, tätt följd av ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, med sju.
”Lady Bird”-regissören Greta Gerwig är den första kvinna på åtta år att bli nominerad i kategorin bästa regi. Se listan över alla nominerade via länkarna nedan.

1 tim
Arkivbild. Östlund prisas på Guldbaggegalan för Turist, 2015. Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
Oscarsgalan

Krönikor: ”En välbehövlig revansch för Östlund”

Oftast är det tyngre dramer, inte satirer, som vinner på Oscarsgalan, skriver SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin i en krönika om The Squares chanser att ta hem statyetten för bästa utländska film på galan i mars. ”Men har man gått så här långt kan det gott gå hela vägen”, konstaterar han och skriver att filmen är en mångbottnad, snygg och listig samhällskommentar.
Expressens Maria Brander kallar nomineringen för ”en välbehövlig revansch” efter att Turist föll på målsnöret 2015. I Sverige däremot har Ruben Östlunds kaxighet till slut blivit hans fiende, menar Brander. ”Den där provokativa revolten mot jantelagen, upphör liksom att kännas uppfriskande.”

32 min
Läs mer om Oscarsgalan
Samebyns ordförande Mats Berg, advokaterna John Olsson och Peter Danowsky. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Advokaten om domen: ”Svårsmält slutsats”

Advokaten Peter Danowsky, som företräder Girjas sameby, kallar hovrättens dom för ”väldigt komprimerad och komplicerad”.
– Till skillnad från tingsrättens dom som var ren och rak är hovrättens dom är mera åt ett kompromisshåll och mycket svårare att bedöma, säger han till TT.
Enligt honom är det en besvikelse att samebyn inte ges ensamrätt till jakt och fiske i byns fjällområde.
– Det är en svårsmält slutsats, att man har en bättre rätt men likväl inte rätt att bestämma i förhållande till staten.
Hovrättspresidenten Margareta Bergström sammanfattar domen så här:
– Samebyn har vunnit i den principiella frågan, men inte i den andra.

1 tim
Mats ”Matti” Berg, ordförande i Girjas Sameby TT
Samebyn mot staten

Vinner mot staten – men får inte ensamrätt på jakt

Girjas sameby har bättre rätt än staten att bestämma över jakt och fiske i byns fjällområde. Det har hovrätten för övre Norrland beslutat enligt ett pressmeddelande från domstolen.
Domen ger däremot inte samebyn ensamrätt till jakt och fiske i området. Därmed går hovrätten på en annan linje än tingsrättens dom. Att samebyn inte ensamt får bestämma över jakten och fisket står därför inte i strid med grundlagens egendomsskydd, enligt ett pressmeddelande från hovrätten. Domen väntas ge konsekvenser för flera samebyar
Bakgrunden är en konflikt om jakt på småvilt i fjällområdet. Jakt för allmänheten tilläts i de svenska fjällen 1993, men många samer menade att den skulle drabbade den känsliga rennäringen och hävdade att samebyarna själva skulle bestämma över jakten, skriver TT.
2009 stämde samebyn Girjas staten. Sju år senare gav tingsrätten i Gällivare Girjas sameby rätt att bestämma över jakten och fisket på de marker som samebyn använder i fjällen, ovan odlingsgränsen. Tingsrätten pekade på att samerna jagat och fiskat i området i uppåt 1 000 år. Enligt domen upphävdes aldrig brukarrätten när staten blev markägare.

3 tim
Läs mer om Samebyn mot staten
Löfven och Shekarabi, illustrationsbild från ”Sagotåget” på Liseberg.  TT, Albin Olsson
Regeringens myndighetsflytt

”Myndighetsflytten är som kejsarens nya kläder”

Under måndagen kom beskedet att regeringen utlokaliserar 900 statliga jobb. Expressens politiska krönikör Lotta Gröning anser att utlokaliseringen ”egentligen inte löser någonting”.
”Den är som kejsarens nya kläder. I värsta fall kan den faktiskt undergräva statens trovärdighet”, skriver hon och exemplifierar med att myndigheternas personal nu måste byta spår och flytta för att kunna behålla jobben.
Smålandsposten (oberoende moderat) skriver att det finns för- och nackdelar med ”den här typen av rockad”.
”Det finns en risk att man initialt tappar kompetens och att kostnaderna stiger. Men man kan också se att vissa myndigheter passar bättre på andra platser än centrala Stockholm.”

16 min
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens myndighetsflytt

Shekarabi: Förstår att folk oroas av flytten

Malmö, Kristianstad, Mölndal, Borås, Botkyrka och Göteborg får nya jobb när regeringen nu fortsätter att flytta myndigheter från Stockholm.
Bland annat flyttar delar av Tullverkets verksamhet till Malmö.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att han har förståelse för att människor som berörs av flytten oroas.
– Det är ingen tvekan om att de som berörs ser stora utmaningar framför sig. Det har jag stor respekt för, säger Shekarabi till TT.

Igår 11:40
Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh hälsar på statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi då ministrarna besökte tullen vid den svenska sidan av Öresundsbron på Lernacken utanför Malmö Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens myndighetsflytt

Ledare: Att lite pendling kan vara så besvärligt

Opinion I går visade regeringen att de på allvar tänker sätta stopp för centraliseringen, skriver Peter Franke på Värmlands Folkblads ledarsida. Han syftar på regeringens beslut att omlokalisera och flytta flera myndighetstjänster från Stockholm. Ändå kommer det kritik från det Stockholmfixerade medierna, menar Franke: ”Ja, tänk så besvärligt att få lite längre pendlingsavstånd till jobbet”, raljerar Franke och lyfter fram de positiva aspekterna med beslutet att flytta biståndsorganet Sida från Östermalm i Stockholm till Botkyrka i sydvästra Stockholms län.
Även Aftonbladets Ingvar Persson välkomnar beslutet. Botkyrka kommer påverkas positivt av det. ”Den unga befolkningen växer, och i Botkyrka talas omkring 100 språk”, lyfter Persson fram och slår fast att Stockholm inte kan vara den enda plats som ska locka till sig kompetens.

Idag 08:06
Läs mer om Regeringens myndighetsflytt

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.