Utvecklaren Tayyab Shababs fall fick stor uppmärksamhet i Sverige. Han och hans fru utvisades på grund av att hans tidigare arbetsgivare missade att teckna en tjänstepensionsförsäkring. Han lämnade Sverige i augusti efter att ha fått jobb i Berlin.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsinvandringens villkor

Ledare: Inrätta talangvisum och skapa gräddfiler

Regeringen måste se över de lagar och regler som styr arbetskraftsinvandringen, skriver Expressens ledarsida. I dag tar det alldeles för lång tid för högkvalificerade arbetstagare att få tillstånd, samtidigt som de kan kastas ut ”på grund av bagatellartade lönemissar”, menar ledarsidan.
”Inrätta talangvisum och skapa gräddfiler hos Migrationsverket. Men höj samtidigt inträdeskraven rejält för enklare yrken.”
DN:s ledarsida skriver om tidningens egna granskning av de dyra konsultaffärerna i samband med bygget av Nya Karolinska i Solna. Sjukhuset har visat sig bli ett av världens dyraste, men långt ifrån ett av världens bästa, skriver ledarsidan som förfasar sig över hur dåligt landstinget har skött ekonomin: ”Landstinget har blivit en världsfrånvänd koloss, bortom både politikens och marknadens logik.”
David Lindén, ledarskribent på Nerikes Allehanda, berömmer regeringen för den nya föreslagna djurskyddslagen. Nu kommer det bli straffbart att överge så kallade sommarkatter, det vill säga katter som familjer tar hand om över semestern i sommarstugan eller på landet men som sedan överges.
”Det sänder en viktig signal att det inte är acceptabelt för vuxna människor att vara så pass ansvarslösa att de lämnar tamdjur vind för våg”, skriver Lindén.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Nerikes Allehanda (oberoende liberal):

Värmlands Folkblad (socialdemokratisk):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
USA:s skuldtak

Osäkert inför omröstning: ”Samtalen fortsätter”

Vid lunchtid på måndagen, amerikansk tid, röstar senaten åter igen om fortsatt finansiering av USA:s statsapparat. Enligt Politico är det mycket osäkert om Demokraterna och Republikanerna kommer hinna komma överens innan dess. Bilden bekräftas av demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer:
– Samtalen fortsäter, men vi har ännu inte nått en överenskommelse om hur vi går vidare på ett sätt som båda sidor kan acceptera, sa han i natt.
Hundratusentals offentliganställda kommer att inleda veckan hemma, utan lön, i och med att stora delar av statsapparaten varit nedstängda sedan i lördags. Ett ja i omröstningen senare i dag skulle ge Demokraterna och Republikanerna ett uppskov till den 8 februari att komma överens.

1 tim
USA:s kongress Capitol Hill. Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
USA:s skuldtak

Omröstning skjuts upp – fortfarande ingen budget

Den planerade omröstningen om fortsatt finansiering av USA:s statsapparat skjuts upp till lunchtid på måndagen lokal tid.
Beslutet innebär att veckan kommer att inledas med stora delar av USA:s statsapparaten stängd.
Planen var att omröstningen skulle hållas under natten med målet att kunna öppna den delvis nedstängda statsapparaten på måndagsmorgonen. Men nu tvingas hundratusentals offentliganställda att inleda veckan hemma, utan lön.
Ett ja i omröstningen skulle ge Demokraterna och Republikanerna ett uppskov till den 8 februari att komma överens.

4 tim
Alex Brandon / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s skuldtak

Vita husets telefonsvarare anklagar Demokraterna

Den delvis nedstängda statsapparaten i USA har märkts även för personer som försökt att ringa till Vita huset. Där har telefonsvararens budskap ändrats, rapporterar BBC som har publicerat en inspelning. I meddelandet beskylls Demokraterna för att ha orsakat det låsta läget i senaten:
”Vi kan tyvärr inte ta ditt samtal i dag, eftersom Demokraterna i kongressen håller den federala finansieringen – inklusive medel till militären och andra funktioner för nationell säkerhet – gisslan, på grund av en orelaterad migrationsdebatt”.
Den faktagranskande sajten Snopes har verifierat meddelandets äkthet.

Igår 22:00
Läs mer om USA:s skuldtak
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Registrering och och fingeravtryck av asylsökande. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Fler marockaner utvisas efter nytt samarbete

Ett nytt samarbete kring fingeravtryck gör att fler unga marockaner utvisas från Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Genom fingeravtrycken har många personer med utvisningsbeslut kunnat identifieras, och därmed kunnat tas emot i Marocko.
Samarbetet inleddes förra året och gör att polisen och Migrationsverket nu kan kontrollera fingeravtryck mot en stor databas i Marocko.
Antalet verkställda utvisningar till Marocko ökade från 75 under 2016 till 135 förra året, enligt statistik från Kriminalvården.

2 tim
Morgan Johansson  TT
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Johansson: Marocko har inte fått något i utbyte

Justitieminister Morgan Johansson (S) är positiv till det förbättrade samarbetet mellan svenska och marockanska myndigheter som har lett till att fler unga marockaner utvisas från Sverige. Det säger han till Sveriges Radio Ekot. Enligt honom har inte Marocko fått något i utbyte för att få systemet, förbättrade fingeravtryckskontroller, på plats.
– Marockansk sida har förstått att också Marocko tjänar på att ta ansvar för sina egna medborgare, säger han till Ekot.
Samarbetet inleddes förra året och gör att polisen och Migrationsverket nu kan kontrollera fingeravtryck mot en stor databas i Marocko.
Antalet verkställda utvisningar till Marocko ökade från 75 under 2016 till 135 förra året, enligt statistik från Kriminalvården.

9 min
Anna König Jerlmyr. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

M: ”S bidrar till att finansiera skuggsamhälle”

Opinion Socialdemokraterna i Malmö och Stockholm undergräver hela asylprocessen genom att betala ut ekonomiskt bistånd till ”illegala migranter”. Det skriver M-politikerna Anna König Jerlmyr, Stockholm stad, och Törbjörn Tegnhammar, Malmö stad, på SvD Debatt.
Debattörerna menar att S genom att ge bistånd till dem som fått avslag på sin asylbedömning, samtidigt som regeringen ger polisen instruktioner om att intensifiera utvisningarna, inger falska förhoppningar. Och det är inte en human politik, skriver de, och menar att resurserna i stället bör gå till de som fått uppehållstillstånd.
”Löfvens budskap om att ett nej ska vara ett nej har uppenbarligen inte nått fram till partivännerna i Stadshusen i Stockholm och Malmö.”

Igår 21:59
Läs mer om Svenskt mottagande
Turkiska stridsvagnar i Gaziantep-provinsen nära syrisk-turkiska gränsen. OSMAN ORSAL / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

18 civila döda i helgens offensiv – Turkiet förnekar

Sammanlagt 18 civila har dödats i lördagens och söndagens turkiska offensiv mot kurdiska YPG i norra Syrien, enligt det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Åtta av dem ingick i samma familj och ska ha dödats i en flygräd mot byggnaden som de befann sig i.
YPG bekräftar dödsfallen, samtidigt som Turkiet helt dementerar att civila dödats i offensiven.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger i en tv-intervju att flera byar i Syrien redan har tagits över från YPG. En talesperson för YPG säger i sin tur att de har lyckats stänga turkiska styrkor ute från Afrin.

30 min
Turkisk bybo nära gränsen till Syrien. BULENT KILIC / AFP
Syrienkriget

YPG: Åtta civila varav ett barn har dödats i flyganfall

Minst åtta civila, varav ett barn, har dödats i turkiska flygangrepp i kurdkontrollerade Afrin i Syrien på söndagen, enligt den kurdiska YPG-milisen. Dagen innan dödades tio människor, sju av dem civila.
Turkiska markstyrkor och stridsvagnar passerade gränsen till Syrien på söndagen i offensiven mot Afrin. Styrkorna uppges avancera tillsammans med Fria syriska armén, en turkiskstödd rebellstyrka.
Erdogan säger att hans styrkor kommer att krossa syriskkurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG, som Turkiet kopplar ihop med PKK.
Syriens president Bashar al-Assad fördömer Turkiets anfall och säger att Ankara stödjer extremistgrupper.

Igår 18:03
Turkiska soldater nära gränsen till Syrien. BULENT KILIC / AFP
Syrienkriget

”Anmärkningsvärt med ord som ’terrorarmé’ i Nato”

Dag för dag blir situationen i Syrien efter IS fall allt mer komplicerad. Gamla allianser splittras och nya tillkommer, skriver CNN:s Nick Paton Walsh i en analys. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat USA för att ”bygga en terrorarmé” vid hans gräns och syftar på det amerikanska stödet till kurd-syriska YPG. Enligt Paton Walsh är det anmärkningsvärt att höra en Nato-allierad använda den typen av retorik mot en USA-stödd styrka. Turkiet ser USA som förrädare, medan Washington kalkylerar med att ha råd att göra Erdogan upprörd, menar Paton Walsh.
DN:s Terese Cristiansson säger till den egna tidningen att Turkiets offensiv kan leda till två helt olika saker: Antingen en mindre offensiv mot YPG:s baser, eller en större offensiv som kan leda till en ”mycket problematisk internationell situation”.

Igår 15:49
Läs mer om Syrienkriget
Arkivbild. EMMANUEL DUNAND / AFP
Självständighetskampen i Katalonien

Puigdemont på väg mot Köpenhamn – med Ryanair

Den avsatte katalanske ledaren Carles Puigdemont landar i Danmark vid 8.30-tiden. Enligt spanska medier är den tidigare regionpresidenten inbokad på Ryanairs morgonflight från Charleroi i Belgien till Köpenhamns flygplats.
Puigdemont ska delta i en debatt på Köpenhamns universitet i dag och träffa folketingspolitiker i morgon.
Besöket är omstritt, inte minst sedan spanska myndigheter i helgen sagt att Puigdemont borde gripas i Danmark. Sedan Kataloniens försök till självständighet förra året är Puigdemont baserad i Bryssel.

1 tim
Avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont på en mobilskärm. SANTI PALACIOS / TT / NTB Scanpix
Självständighetskampen i Katalonien

Hotet inför Danmarksresa: Spanien vill se ett gripande

Spanien hotar med en internationell arresteringsorder inför Carles Puigdemonts besök i Danmark på måndag. Där ska Kataloniens avsatte regionpresident delta i en debatt på Köpenhamns universitet och träffa politiker från folketinget.
Besöket i Danmark är första gången som Puigdemont lämnar Bryssel sedan han gick i exil. Mikkel Vedby Rasmussen, värd för evenemanget på Köpenhamns universitet, säger till TT att han inte har fått några indikationer på att exledaren ska ha ändrat sina resplaner.

Igår 18:45
Carles Puigdemont JOHN THYS / AFP
Självständighetskampen i Katalonien

Rävsax för Puigdemont: Åka hem eller stanna i exil?

Den katalanske ex-regionpresidenten Carles Puigdemont kommer att gripas om han återvänder till Barcelona, trots sin parlamentariska immunitet. Det säger spanska åklagare, enligt AFP.
Uttalandet kommer efter att Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas hävdat att ex-ledaren ”inte kan gripas” i Barcelona på grund av immuniteten.
I slutet av januari avgörs vem som ska leda regionen. Det efter att separatistiska partier fått absolut majoritet i nyvalet i december, ett nederlag för centralregeringen i Madrid.
I går sa Puigdemont att han kan tänka sig att fortsätta leda Katalonien från sin exil i Bryssel, men rättsliga experter i Kataloniens parlament har sagt att kandidater måste befinna sig fysisk på plats i regionen. Det rapporterar The Local.

20 jan
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.