Högfjällshotellet i Sälen där Folk och Försvars årliga rikskonferens hålls. Försvarsminister Peter Hultqvist (S). TT
Folk och Försvar 2018

Ledare: Konferensen och Nato tillhör en svunnen tid

Nato är i fokus på flera av dagens ledarsidor när Folk och Försvars årliga rikskonferens inleds i Sälen. Sydsvenskans ledarredaktion lyfter fram Ipsosmätningen i DN nyligen som visade att sex av tio svenskar som motsätter sig ett Natomedlemskap ändå tror att försvarsalliansen skulle bistå Sverige vid ett militärt hot. Detta trots att endast medlemmar kan räkna med en försvarsgaranti och Nato varit tydligt med att Sverige inte kan räkna med militärt stöd. ”Uppenbart bygger svenskarnas syn på Nato i hög grad på förhoppningar snarare än fakta. Då borde det vara läge att klargöra frågan genom en villkorslös utredning om vad medlemskap innebär”, skriver Sydsvenskan.
Bo Ekman, grundare av Tällberg Foundation, skriver i en gästledare i Dalarnas Tidning att det är ”en helt absurd tanke” att Sverige skulle angripas och annekteras av Ryssland. Han menar att ”Nato, liksom Folk- och försvarskonferensen, tillhör en efterkrigstid som nu går mot vägs ände”. USA under president Trump innebär att att landet bedriver en politik där stormakten ”inte längre kan framstå som trovärdig garant för de institutioner och processer [som] inneburit en hygglig stabilitet och förutsägbarhet”.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dalarnas Tidningar (oberoende liberal):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Nerikes Allehanda (oberoende liberal):

Skånska Dagbladet (center):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Västerbottens Folkblad (socialdemokratisk):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Mats ”Matti” Berg, ordförande i Girjas sameby. Arkivbild. Emma-Sofia Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Samebyns ordförande: Tror att det går vår väg

Förhoppningarna är stora i Girjas inför dagens hovrättsdom om vem som ska ha rätt att bestämma över jakten och fisket i samebyns fjällområde.
– Jag tror att det går vår väg. Med Sveriges respekt för urfolk och mänskliga rättigheter borde domen gå i vår riktning. Annars är Sverige som nation ute på lite tunn is, säger Mats ”Matti” Berg, ordförande i Girjas sameby, till TT.
Staten, som representeras av justitiekanslern (JK), överklagade Gällivare tingsrätts dom som slog fast att Girjas ska bestämma över jakten och fisket på de marker som samebyn använder i fjällen.
– Jag har inga förhoppningar alls, det här är en prövning som hovrätten har haft att göra och förhoppningsvis har de har haft ett bra underlag och kan skriva en dom som är korrekt och riktig, säger JK Anna Skarhed till TT.
Från jägarhåll har det befarats att tingsrättsdomen skulle begränsa småviltjakten eller bli mycket dyrare om samebyar ges beslutanderätt över jakten.

2 tim
Mats ”Matti” Berg, ordförande i Girjas Sameby TT
Samebyn mot staten

Nu avgörs vem som får bestämma över jakten

I dag kommer hovrättsdomen i det uppmärksammade målet mellan mellan Girjas sameby och den svenska staten. Fallet har beskrivits som principiellt viktigt och gäller vem som ska ha rätt att bestämma över jakten och fisket i byns fjällområde.
Bakgrunden är en konflikt om jakt på småvilt i fjällområdet. Jakt för allmänheten tilläts i de svenska fjällen 1993, men många samer menade att den skulle drabbade den känsliga rennäringen och hävdade att samebyarna själva skulle bestämma över jakten, skriver TT.
2009 stämde samebyn Girjas staten. Sju år senare gav tingsrätten i Gällivare Girjas sameby rätt att bestämma över jakten och fisket på de marker som samebyn använder i fjällen, ovan odlingsgränsen. Tingsrätten pekade på att samerna jagat och fiskat i området i uppåt 1 000 år. Enligt domen upphävdes aldrig brukarrätten när staten blev markägare.

2 tim
Läs mer om Samebyn mot staten
Forsmark kärnkraftsverk. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska kärnavfallet

Strålmyndighet ger grönt ljus för kärnavfallslager

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ger grönt ljus för slutförvaring av kärnavfall i Forsmark. Myndigheten anser att kärnkraftsindustrins bolag Svenskt kärnbränsle AB (SKB) lyckats visa att man har förutsättningar att uppfylla alla krav på en strålsäker slutförvaring, skriver TT.
Flera miljöorganisationer är sedan länge kritiska till SKB:s arbete. De anser att berggrunden i Forsmark, där kärnavfallet är tänkt att förvaras, är olämplig. De menar också att ett oberoende organ, och inte SKB, som är kärnindustrins bolag, borde ha utrett slutförvaret.
Dagens besked ger ett underlag för regeringen när man ska gå vidare med sitt beslut. Under våren ska även Östhammars kommun, där Forsmark ligger, uttala sig i frågan, rapporterar Ekot.

23 min
Forsmark kärnkraftsverk. Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska kärnavfallet

Miljödomstolen ger besked om svenskt kärnavfall

I dag tas viktiga steg i den utdragna processen för att ordna ett slutförvar för det svenska kärnavfallet.
Mark- och miljödomstolen kommer i dag att ge sin syn på om Svensk kärnbränslehantering AB:s (SKB) ansökan om slutförvar kan tillåtas enligt miljöbalken. Dessutom ska Strålsäkerhetsmyndigheten under dagen ge sin syn på om det tänkta förvaret vid Forsmarks kärnkraftsverk klarar säkerhetskraven. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Dagens besked ger ett underlag för regeringen när man ska gå vidare med sitt beslut. Under våren ska även Östhammar kommun, där Forsmark ligger, uttala sig i frågan.

5 tim
Läs mer om Svenska kärnavfallet
Trumps USA USA:s skuldtak
Chuck Schumer J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s skuldtak

Analys: Schumer slagpåse från höger och vänster

Dödläget i senaten är brutet efter tre dagar med en delvis nedstängd statsapparat. Den stora frågan nu är vem som går vinnande ur striden om väljarnas fortsatta förtroende.
Ledande demokrater i senaten erkänner till och med själva att de gav med sig för Republikanernas tryck, skriver Aaron Blake i en analys i Washington Post, och spekulerar i varför de gick med på överenskommelsen så pass snabbt. ”Kanske var den viktigaste faktorn att Demokraterna helt enkelt hade mer att förlora”, skriver han, och syftar på partiets medvind i opinionen inför mellanårsvalet i höst.
Samtidigt, menar Dagens Nyheters Björn af Kleen, har de senaste dagarnas händelseutveckling också gett två viktiga insikter om det republikanska partiet: Oenigheten om den hårdföra invandringspolitiken och att president Donald Trump ”är omöjlig att ha i samma rum när det gäller brådskande partiöverskridande uppgörelser i komplicerade sakfrågor.”
I slutändan är det dock minoritetsledaren Chuck Schumer som riskerar att bli symbolen för Demokraternas snabba reträtt, skriver Julie Pace och Steve Peoples i en analys för AP. ”Schumer blev snabbt slagpåse för både högern och vänstern”, konstaterar de.

1 tim
Cristina Jimenez under en demonstration i januari 2018 Reed Saxon / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s skuldtak

”Dreamers” besvikna: Har inte fått igenom något

Unga papperslösa invandrare, så kallade ”dreamers”, är besvikna över att överenskommelsen i senaten inte innefattar deras lagliga status. Demokraterna godkände budgetförslaget mot ett löfte om en debatt om Daca, programmet som hjälper unga papperslösa att få stanna i USA.
– Det är oansvarigt av alla i kongressen att inte få igenom något, säger Jovan Rodriguez, 27, som kom till USA med sina föräldrar när han var tre år gammal, enligt TT.
Demokratiska senatorer hade tidigare lovat att inte godkänna budgeten utan en överenskommelse om att återinföra skyddet för de papperslösa ungdomarna.
”Våra medlemmar, bland annat min bror Jonathan, är i större fara i dag på grund av fegheten bland amerikanska senatorer” skriver aktivisten Cristina Jiménez, som leder organisationen United We Dream, i ett uttalande

4 tim
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA USA:s skuldtak

Trump har skrivit under tillfällig budgetlösning

USA:s president Donald Trump har skrivit under den överenskommelse som innebär att statsapparaten kan öppna igen, sedan förslaget om tillfällig finansiering röstats igenom i senaten och representanthuset.
81 senatorer röstade för och 18 röstade emot förslaget. För att bryta dödläget krävdes 60 ja-röster. I representanthuset godkändes överenskommelsen några timmar senare med 266 röster mot 150, rapporterar TT.
Den tillfälliga finansieringsplanen sträcker sig fram till den 8 februari vilket ger politikerna 17 dagar att komma överens om en permanent uppgörelse.

5 tim
Läs mer om USA:s skuldtak
Folk och Försvars årliga rikskonferens hölls på Högfjällshotellet i Sälen. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk och Försvar 2018

Ledare: ”Nötter i Sälen” lurades av gratis wifi

Nyheten om att uppemot hundra personer vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen kopplade upp sig mot Ung Pirats övervakade wifi-nätverk får SvD:s ledarskribent Tove Lifvendahl att tänka på de tecknade figurerna Minioner. Deras förtjusning i glass gör att de vid åsynen av sådana lätt kan ”kollras bort”, skriver hon, med en pik till deltagarnas förmodade förtjusning i gratis wifi-nätverk.
Lifvendahl ser fram emot att få se en lista över vilka som kopplade upp sig på nätverket, och därmed kunde bevakas i realtid av Piratpartiets ungdomsförbund. Hon drar återigen en parallell mellan dem och glassen i form av minioner. ”Den kan liksom de tänkta mottagarna innehålla spår av nötter.”

21 min
Överbefälhavare Micael Bydén och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på Folk och Försvars årliga rikskonferens.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk och Försvar 2018

Folk och försvar-deltagare använde oskyddat wifi

Uppemot hundra personer på Folk och försvars rikskonferens i Sälen kopplade upp sig mot det okända wifi-nätverket ”Gratis Gästis Högis” och kunde därmed bevakas i realtid av medlemmar ur Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat. Det skriver Dalarnas tidningar.
Ungdomsförbundet gjorde samma test för ett par år sedan med liknande resultat.
– Man skulle kunna tro att folk som inbjuds till Folk och försvar hade bättre koll. Inte minst sedan vi gjorde samma sak 2015, säger ungdomsförbundets ordförande Rebecka McNeill till tidningen.
Ung pirat skulle ha kunnat följa vad politiker och journalister, och experter på cybersäkerhet, gjorde på nätet i realtid, påpekar hon.
– Våra avsikter är goda, men andra med onda avsikter kan också göra detta.

Igår 09:36
Läs mer om Folk och Försvar 2018
 Skådespelerskor från teateruppropet #tystnadtagning kommer hand i hand till tonerna av en sambaorkester till Guldbaggegalan 2018 på Cirkus i Stockholm Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

”Hur ser ni på snedrivna statistiken, SVT och SFI?”

Om man ska komma till rätta med övergrepp och trakasserier mot kvinnor i film- och tv-branschen är det viktigt att börja prata om de strukturer som har möjliggjort dem. Det skriver skådespelarna bakom uppropet #tystnadtagning i en debattartikel på SvD:s debattsida och som publicerades i går i samband med Guldbaggegalan.
De tar upp flera jämställdhetsbrister i filmbranschen. Bland exemplen finns att Svenska filminstitutet (SFI) ger mer pengar i stöd till män och att SVT:s dramaproduktioner bara har innefattat en fjärdedel kvinnliga regissörer.
”Och SFI och SVT: hur ser ni på att statistiken, som vi redovisar här, så tydligt visar hur makten snedfördelas?”, skriver debattörerna och hoppas att fler kvinnor ska ges möjlighet att vara regissörer och upphovspersoner. För då ”kommer vi inte bara kommer att få se fler roller för kvinnor utan också intressantare och mer komplexa sådana”, avslutar skådespelarna.

34 min
Gruppbild på årets guldbaggevinnare vid Guldbaggegalan 2018 på Cirkus i Stockholm. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

”Ögonblicket gick förlorat – upp till bevis nästa år!”

Me too-protesten böljade i mäktigaste svart på röda mattan men när Sameblod inte fick priset för bästa film kändes det som att ögonblicket gick förlorat, skriver Expressens Maria Brander i en krönika om Guldbaggegalan. I stället delades priserna ut med trist mellanmjölkig rättvisa, tycker Brander. ”Jag hade önskat annorlunda.”
Även Göteborgs-Postens Maria Domellöf-Wik hade velat se Amanda Kernells Sameblod som årets svenska film. ”Med facit i hand blev alltså en thriller om en korrupt polis, regisserad av en man, årets film. Guldbaggen för bästa regi gick till en annan man.”
Nästa år är det upp till bevis för galan, konstaterar båda.
SvD:s Elias Björkman skriver att galan minst sagt blev snopen för Ruben Östlund, vars Cannes-vinnande The Square bara fick två baggar. Han utnämner också dokumentärpriset till musikfilmen ”Silvana – väck mig när ni vaknat” till ”ett av kvällens tröttaste val vid en gala som annars prisade det originella framför det väntade”.

Igår 23:09
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

The Nile Hilton incident får Guldbagge för årets film

The Nile Hilton incident av Tarik Saleh utses till årets bästa film på Guldbaggegalan 2018 och tog också hem flest baggar totalt sett, fem stycken. Bland annat gick det prestigefulla priset för bästa manliga huvudroll till Fares Fares.
– Tack juryn för att ni förstod att det här var årets bästa svenska film, trots att den utspelar sig i Kairo, på arabiska. Lite skakig är jag, säger producenten Kristina Åberg.
Favorittippade Sameblod fick tre baggar och Guldbaggens publikpris. Tyngre var det för Borg och The Square som trots många nomineringar fick två var.

Igår 20:54
Läs mer om Guldbaggegalan
SSU och LO gör parodi på Stockholmsmoderaternas kampanj. SSU på Twitter/TT
Valrörelsen

SSU och LO driver med M-kampanj: ”Slutskitsnackat”

Moderaterna i Stockholms stad och län fokuserar på ökad trygghet i valårets första affischkampanj. Med budskap som ”Tack the police”, ”Aina ska med” och ”Kniv i skolan – bara på träslöjden” vill de lyfta fram sina förslag på trygghetsåtgärder. De skickar en hälsning till regeringen, som de menar pratar men inte kommer med åtgärder, med hashtaggen #slutsnackat.
Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU går nu till motattack genom att göra parodi på kampanjen. ”#slutskitsnackat Stockholms-moderaterna!” twittrar SSU i Stockholms län i ett inlägg som också delats av LO Sverige. M-budskapet om ”kniv i skolan – bara på träslöjden” kommenterar SSU med orden ”I Moderaternas skola smörar vi mackorna med gaffel”. LO tillägger, i sin tweet: ”Vi minns knäckebröd och vatten till förskolebarnen. Och vinsten gick till ägarna”.

2 tim
Socialdemokraternas kampanj och Moderaternas kampanj  Socialdemokraterna och Moderaterna
Valrörelsen

Partier eniga om gängbrott: ”Polisen måste stärkas”

Samtliga riksdagspartier är överens om att polisen behöver förstärkas för att gängvåldet ska upphöra. Det skriver Aftonbladet som har varit i kontakt med partierna.
Vänsterpartiet vill satsa på fler lokalt förankrade poliser. Precis som Vänstern vill Miljöpartiet satsa på trygghetsskapande åtgärder och att punktmarkera kriminella. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna är mer inne på att öka antalet poliser.
Alla partier utom Centerpartiet lyfter fram att åtgärder mot vapen måste vidtas.

3 tim
Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) TT
Valrörelsen

”M och S i regering – kanske det minst dåliga”

Opinion Svensk politik dominerar på dagens ledarsidor. Expressens ledarredaktion uppmanar politiker att tänka i nya banor och inte utesluta en storkoalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, som kan vara det ”minst dåliga alternativet”.
Förutom alla klassiska argument mot koalitionen finns det flera punkter som talar för, står det i ledaren. Partierna liknar allt mer varandra samtidigt som en rad obekväma beslut behöver tas och där det inte är läge att ”låta småpartier” såsom MP, C och V, kapa vissa viktiga frågor, poängterar ledarredaktionen.
DI:s Frida Wallnor fokuserar på statsminister Stefan Löfvens beslut att inte delta i Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos. Oavsett vad han ska göra i stället är det en beklaglig prioritering, anser Wallnor.
Löfven borde ta chansen att föra Sveriges talan i viktiga globala sammanhang när tillfälle ges, menar hon. Det är inte läge att försöka framstå som ”en man av folket” som inte åker till ”Davos, Kapitalismens Cannes-festival”, skriver Wallnor och poängterar: ”I ärlighetens namn är det ingen större risk att Löfven uppfattas som en ’Stureplanspolitiker’”.

2 tim
Läs mer om Valrörelsen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.