Maria Ågren fick sparken som generaldirektör för Transportstyrelsen.  FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Politiska effekterna

Ledare: Myndigheterna är alldeles för naiva

”Myndigheter behöver gå kurs i anti-naivitet”, skriver Expressens ledarredaktion efter skandalen på Transportstyrelsen.
Den tidigare generaldirektören Maria Ågren fick sparken och belades nyligen med ett strafföreläggande för att ha röjt hemliga uppgifter som kan skada rikets säkerhet. Information om Sveriges hamnar, vägar och broar blev lätt åtkomliga för flera länder i Östeuropa i samband med en upphandling. I förhör med Säpo uppgav Ågren att hon inte förstod vidden av de hemliga uppgifterna, skriver ledarskribenten och tillägger: ”Det är märkligt att en myndighetschef inte verkar veta vad myndigheten i fråga sysslar med.”
Ledarskribenten kritiserar också myndighetens styrelseordförande Rolf Annerberg, som i redan i augusti 2015 kände till att uppgifterna läckt, utan att slå larm.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

CHRISTOF STACHE / AFP
Valet i Tyskland

Ledare: ”Inte ens de ryska trollen verkar bry sig”

I morgon är det val till den tyska förbundsdagen och det mesta pekar på att Angela Merkel får behålla makten. Dagens Industris Frida Wallnor skriver att valet känns väldigt avslaget och att man i Berlin mer verka bry sig om logistiken kring Berlin Marathon.
”Inte ens de ryska trollen verkar engagera sig”, skriver hon.
Dagens Nyheter är inne lite på samma spår. Tidnigen skriver att det går bra för landet – men sedan kommer ett men: ”Vart Merkel vill leda folket är dunkelt som en mörk öl.”
Västerbottens-Kurirens Ola Nordebo skriver att Merkel, sett till det parlamentariska läget, kan få kliva in i sin tuffaste mandatperiod.

15 min
CHRISTOF STACHE / AFP

Buropen följer Merkel in i slutspurt mot väntad seger

Det var en trött förbundskansler och CDU-ledare som steg upp på scenen på Marienplatz i München för att runda av en flera veckor lång turné av valmöten, skriver TT. Som på andra kampanjmöten möttes Merkel vid sidan om applåder även av huligantutor, visselpipor och burop – både från främlingsfientliga och från den autonoma vänstern.
– Med visselpipor och skrik kan man inte gestalta Tysklands framtid, muttrade Merkel mot de högljudda åskådarna.
Frågan om invandring står högt på många tyska väljares lista inför helgens val och sju av tio väljare tycker att för lite gjorts för integrationen, skriver SVT Nyheter.
Renate och Manfred Dress har åkt till München för att gå på Oktoberfest. De är besvikna på Merkel, som de tycker har misskött flyktingpolitiken.
– Vi har inget emot flyktingar, men det har kommit för många, säger Manfred till TT.

Igår 19:11
Ett av Ikeas varuhus i Tyskland. Jens Meyer / TT / NTB Scanpix

Därför är tyska valet viktigt för Sverige

Utgången i det tyska valet i morgon kan ha en inverkan på Sverige, skriver TT och lyfter samarbetet i EU och att landet är en av våra viktigaste handelspartner.
Tyskland står för cirka 10 procent av svensk export. Allra helst köper tyskarna pappersprodukter, maskiner och läkemedel från oss, till ett värde av runt 126 miljarder. 17 procent av svensk import kommer samtidigt från Tyskland.
1 900 svenska företag är etablerade i Tyskland. Bland de största är H&M och Ikea. 73 000 svenskar är anställda av tyska företag i Sverige. Siemens, Bosch, DB Schenker, och DHL är några av dem. När det kommer till svenska företag som har marknadsledande positioner i Tyskland bör statligt ägda Vattenfall och Stora Enso nämnas.

2 tim
Läs mer om Valet i Tyskland
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias kritiserade affärer

Bornold: Ericssons tur att göra upp efter Telia

Efter Telias uppgörelse med USA tror Nordnets sparekonom Joakim Bornold att det är Ericssons tur att få till en förlikning.
– Det handlar om att utkräva ansvar. De kommer ju naturligtvis inte kunna betala de här summorna, säger han till TT.
Ericsson utreds av USA:s finansinspektion SEC och justitiedepartement DOC sedan 2013 för misstänkt korruption kopplad till telekomjättens verksamhet i Asien, Mellanöstern och södra Afrika.

8 min
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expert: Härvan hotar göra Telia mindre attraktivt

Telias affärer i Uzbekistan och det efterföljande åtalet för grovt mutbrott i samband med företagets etablering i landet kan göra att bolaget blir mindre attraktivt som arbetsgivare. Följden kan bli att Telia får svårare att rekrytera välutbildad arbetskraft.
– När vi tittar på vad som är viktigt för studenter så är det tydligt att CSR-frågor (företagens samhällsansvar) är en hygienfaktor för studenter, säger Petter Granqvist, nordisk marknadschef på Universum, till TT.

8 min
Telias vd och koncernchef Johan Dennelind och styrelseordförande Marie Ehrling. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: Svårt att bedöma åklagarens vinstchanser

Målet mot de tre Teliacheferna är unikt på flera sätt, skriver SvD:s Mårten Schultz i en analys, inte minst handlar det om mycket pengar. Men det är också i viss mån ett mål i gränslandet mellan juridik och etik.
”Hur ska man förstå kravet på att det ska vara en ’otillbörlig förmån’ i affärsrelationer med aktörer som är verksamma på marknader där otillbörligheten, korruptionen, är regel och inte ett undantag”, skriver han.
DN:s Pia Gripenberg kommenterar i en analys efter åtalet att det är svårt att bedöma sannolikheten för att de åtalade döms. Men: ”Rimligen gagnas åklagaren av att det finns en dom i Nederländerna och att Telia gått med på förlikningen med det amerikanska justitiedepartementet”, säger hon.

Igår 19:13
Läs mer om Telias kritiserade affärer
Norkoreansk soldat vid ett lager med olja. Arkivbild. TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Kina ökar pressen – stoppar oljeleveranser

Kina kommer att begränsa försäljningen av olja till Nordkorea. Beskedet innebär att Nordkorea förlorar ännu ett viktigt stöd från sin enda stora handelspartner, rapporterar AP.
Kina kommer också att begränsa sin import av textil, meddelar landets handelsminister. Just textilier är en av de få handelsvaror som i nuläget ger det isolerade Nordkorea inkomster från utlandet.
Åtgärderna från Kina är en del av de sanktioner som FN har beslutat om efter Nordkoreas senaste robottest.

4 tim
Sydkoreanska soldater, arkivbild/Ett av Nordkoreas tester. TT

Experterna: Så skulle ett test över Stilla havet gå till

Samtliga Nordkoreas sex kärnvapentest har utförts under mark. Nu frågar sig många vad det skulle innebära om Nordkorea gör verklighet av sitt hot att detonera en vätebomb över Stilla havet.
Enligt experter är det mest sannolika scenariot att Nordkorea avfyrar en långdistansrobot över Japan och låter kärnvapenstridsspetsen detonera i atmosfären över en avlägsen del av Stilla havet, skriver AP.
Michael Elleman, robotförsvarsexpert på Internationella institutet för strategiska studier, tror att en robot av typen Hwasong-14 skulle användas vid ett vätebombstest. Det är den interkontinentala ballistiska robot i Nordkoreas arsenal som har längst räckvidd och tros ha kapacitet att nå USA:s fastland.
Kärnvapenexperten Vipin Narang vid MIT säger till NBC att konsekvenserna blir stora om detoneringen inte går som planerat och stridsspetsen träffar fast mark. Han varnar för radioaktivt nedfall, strålsjuka och långvariga hälsorisker för människor.

Igår 20:40
????? / TT / NTB Scanpix

Analyser: Vätebombstest kan leda till kärnvapenkrig

Nordkorea har lyckats genomföra en internationell pr-kupp genom att dra in världens mäktigaste man, Donald Trump, i ett ordkrig, skriver Foster Klug, nyhetsbyrån AP:s byråchef i Seoul. Den inrikespolitiska glorifieringen av diktatorn Kim Jong-Un är direkt kopplad till hur väl man lyckas framställa honom som en kraftfull motpart till ett hotfullt USA, menar Klug.
Om antydningarna om att testa en vätebomb skulle visa sig verkliga, skulle det försätta hela regionen i fara, skriver Klug. ”Washington skulle också anse att det vore en extrem provokation”.
Ett sådant vätebombstest, utfört i atmosfären över Stilla havet, skulle kunna få enorma konsekvenser. Det skriver Nordkoreaexperten Ankit Panda från The Diplomat i en analys för BBC. En robot som havererar över Japan eller utlöses för tidigt skulle leda till hämnd i form av kärnvapenkrig, anser han.

Igår 15:00
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.