Kaj Linna på Norrtäljeanstalten i juni 2015. Viktor Drangnell-Ek/Norrtelje Tidning / TT NYHETSBYRÅN
Kalamarksmordet

Linna om beskedet: ”Det är inte det mest positiva”

Livstidsdömde Kaj Linna får stanna kvar i fängelse i väntan på en ny prövning. Det är klart sedan kammaråklagaren i dag meddelade att han går vidare med fallet och siktar på en ny rättegång.
– Det var väl inte det mest positiva, jag hade gärna velat bli släppt idag, men det var väl inte helt oväntat heller. Jag har varit förberedd också på att det kunde gå på det här viset, säger Kaj Linna till SVT Nyheter.
Han känner sig inte vidare bekymrad inför en ny rättegång, tillägger han.
Kaj Linna dömdes mot sitt nekande för det uppmärksammade rånmordet där två bröder angreps på sin gård utanför Piteå 2004. Den ena brodern blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

Läs också

Toppnyheter

Anhöriga till offren i terrorattacken mot kopter på en minnesstund under fredagen. MOHAMED ABD EL GHANY / TT NYHETSBYRÅN
Egyptiska kyrkodåden

Efter massmord på kopter: Egypten bombar i Libyen

Egyptiska stridsflygplan har bombat flera mål i Libyen där man misstänker att terrorister befinner sig, skriver AFP med hänvisning till landets statliga tv-kanal. Detta efter attentatet mot koptiska kristna i Egypten tidigare i dag, där 28 människor dödades och 25 skadades. Egyptisk militär uppger för Al Jazeera att man misstänker att gärningsmännen tränades i Libyen.
Tidigare i dag lovade Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi att hämnas.
– Vi kommer att skydda vårt folk och vårt land från ondskan, sa Sisi i talet.

Igår 20:42
Läs mer om Egyptiska kyrkodåden
Gustav Fridolin. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP-kongressen 2017

Fridolin: Tuffa siffror – men det kommer att vända

Tuffa siffror – men när väljarna ser vilken skillnad Miljöpartiet gör kommer förtroendet för partiet att öka. Så kommenterar Gustav Fridolin de vikande opinionssiffrorna i en intervju med Aktuellt. MP hamnar under spärren i Svensk väljaropinion, den sammanvägning av mätningar Sifo gör för Ekot.
– Jag vet att det finns väldigt många människor i Sverige som inser att det behövs ett parti som sätter miljön först och det gör vi konsekvent, säger han till SVT.
Språkrören Fridolin och Isabella Lövin blev omvalda under partiets kongress i Linköping tidigare i dag.

Igår 21:07
Gustav Fridolin, Isabella Lövin och Stefan Löfven på MP-kongressen. Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Som att be någon i krisrelation hålla käft”

Språkröret Isabella Lövin uppmanade i dag partimedlemmarna att sluta bråka internt. ”Det är som att säga till ena parten i ett krisande äktenskap att hålla käften och baka bullar”, skriver DN:s Ewa Stenberg i en analys.
Många inom MP har tröttnat på sina högljudda interna kritiker – nu ska partiledningen sätta ner foten och leverera pragmatiska, gröna beslut, menar Stenberg. Framgångar i klimatpolitiken ska kablas ut, inte bakslag.
Det alternativa MP har blivit allt mer likt de andra partierna men en fundamentalistisk fraktion påminner om rötterna, skriver hon: ”Frågan är om dessa kritiska miljöpartister kommer att nomineras för en ny mandatperiod”.

Igår 16:32
Läs mer om MP-kongressen 2017
Angela Merkel och Donald Trump i samtal på Sicilien i dag. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps utrikesturné

Trots påtryckningar: Trump godtog inte Parisavtalet

Donald Trump är inte redo att ställa sig bakom det klimatavtal som slöts i Paris 2015, trots G7-ländernas påtryckningar under mötet på Sicilien i dag. Det säger Italiens premiärminister Paolo Gentiloni vid en presskonferens på fredagskvällen.
– Frågan om Parisavtalet hänger fortfarande i luften. Alla de övriga har bekräftat att de fullt godtar avtalet, säger han.
Trumps ekonomiske rådgivare Gary Cohn säger att Trump tycker att miljön är viktig.
– Hans syn på saken är under utveckling. Han kom hit för att lära, säger Cohn enligt AFP.

Igår 17:56
Donald Trump med flera världsledare under gårdagens Natomöte. MELANIE WENGER / POOL

Expert: Donald Trumps Natotal var chockerande

Försvarsalliansen Nato är i gungning efter Donald Trumps tal under gårdagens möte i Bryssel. Det är flera experter som AFP talat med överens om. Trump uttalade inte stöd för Natostadgans femte artikel: Att ett angrepp mot ett medlemsland är en attack mot hela alliansen och att USA automatiskt kommer att träda in till försvar.
”Det här är ett hårt slag mot alliansen”, twittrar Ivo Daalder, USA:s tidigare Natoambassadör.
Thomas Wright vid tankesmedjan Brookings är mycket kritisk till talet.
– Putin kommer bli mycket glad över Trumps vägran att stödja artikel fem. Talet var chockerande och skadligt, säger han till AFP.

Igår 16:53
TT

Trump och Obama på resa – en stilstudie i olikheter

Tysklands förbundskansler Angela Merkel inledde torsdagen med att träffa USA:s tidigare president Barack Obama i Berlin. Sen åkte hon till Bryssel och träffade den nuvarande presidenten Donald Trump. Schemamässigt var det en slump, men skillnaderna i hur de två presidenterna togs emot kunde inte ha varit mer talande, skriver The New York Times Alison Smale i en krönika.
Obama fick ett rockstjärnemottagande av publiken vid Brandenburger Tor, medan de europeiska ledarna var kyligare i sitt mottagande av Trump i Bryssel.
Smale skriver att de båda presidenternas besök kan ses som en demonstration av den politiska kamp som förs i Europa, mellan liberal demokrati och högerpopulism. ”För europeiska ledare som Merkel är det en balansgång att lirka med Trump för att få honom att förstå sina europeiska allierade, och samtidigt hålla fast vid sina egna principer.”

Igår 12:18
Läs mer om Trumps utrikesturné
Andersson och Borg.
Nordeas flytthot

Nordeakritik får Andersson att sakna Borgs politik

Regeringens förslag om höjda avgifter för bankerna till krisbufferten resolutionsfonden har fått Nordea att hota om att flytta. Nu får den moderata kritiken mot förslaget finansminister Magdalena Andersson (S) att sakna sin företrädare, Anders Borg (M).
– Anna Kinberg Batra bortser helt från att banker kan innebära en finansiell risk. Vi vet att det kan bli dyrt, säger hon till SvD Näringsliv och fortsätter:
– Här kan man sakna Anders Borg, som var tydlig mot bankerna. Han såg att det fanns risker med banker och ställde höga krav.

Igår 20:01
Bolund och Andersson. Marc Femenia/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bankföreningen vill anmäla höjda bankskatten till EU

Om regeringen går vidare med förslaget om att höja bankernas avgifter till krisbufferten resolutionsreserven kommer branschorganisationen göra en anmälan hos EU-kommisionen, skriver DI. Man menar att förslaget kan strida mot EU-rätten.
– Då gäller ett genomförandeförbud till dess att kommissionen har yttrat sig, säger Hans Lindberg, vd för Bankföreningen, till tidningen.
Regeringen bedömer samtidigt att förslaget inte bryter mot EU-rätten, säger finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) pressekreterare till tidningen.

Igår 18:13
Läs mer om Nordeas flytthot

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.