LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Jan Björklund (L) i Aktuellt i kväll. SVT
Svenskt mottagande

LO och Liberalerna i strid om jobb för nyanlända

Liberalernas partiledare Jan Björklund och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson debatterade i kväll i Aktuellt förslaget om etableringsjobb som arbetsmaknadens parter kommit överens om, och som L är emot.
Förslaget riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa och innebär att den anställda får en lön på 19 000 kronor i månaden. Arbetsgivaren betalar 8 000 kronor och staten resten. Allianspartierna vill ge en lägre ersättning, 13 000 kronor i månaden, och lägre statliga subventioner.
– Det är bättre med en låg lön än ingen lön, sa Björklund i Aktuellt.
Thorwaldsson försvarade förslaget.
– Det ska vara riktiga jobb, det är därför vi är angelägna om lönenivån, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson om förslaget.

Toppnyheter

Arnaud Beltrame.  TT / NTB Scanpix
Gisslandramat i Trèbes

Polisens liv gick inte att rädda: ”Dog för sitt land”

Polismannen Arnaud Beltrame, som hyllats som en hjälte för sina insatser under terrordådet i södra Frankrike, har dött av sina skador, rapporterar AFP.
Beltrame erbjöd sig att byta plats med en kvinna som hölls som gisslan och sköts då av gärningsmannen. Han vårdades under natten på sjukhus för sina skador, men hans liv gick inte att rädda.
”Han dog för sitt land. Frankrike kommer aldrig glömma hans hjältemod”, skriver Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb i ett inlägg på Twitter.
Beltrames insatser hyllades redan i går av Frankrikes president Emmanuel Macron.
– Han räddade liv och hedrade sina kollegor och sitt land, sa Macron.

2 tim
ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
Gisslandramat i Trèbes

Eiffeltornet släcktes för terroroffren i Frankrike

Belysningen på Eiffeltornet i Paris släcktes vid midnatt för att hedra offren för terrordådet i södra Frankrike, och en tyst minut hölls på arenan Stade de France innan fotbollsmatchen mellan Frankrike och Colombia.
En gärningsman som sa sig tillhöra terrorgruppen IS dödade tre personer i en serie attacker i Frankrike under fredagen, innan han sköts till döds av polis. Ytterligare fem människor skadades i den senaste terrorattacken, det första större terrordådet i landet sedan i oktober i fjol.
– Vårt land har drabbats av en islamistisk terrorattack, sade president Emmanuel Macron ett tv-sänt tal, några timmar efter att dramat var över.
Terrorhotnivån i Frankrike är fortsatt hög efter en rad attacker i landet där mer än 240 människor har dödats sedan 2015.

4 tim
Polisen genomför en räd hos den misstänkte gärningsmannen. Jean-Paul Bonincontro / TT / NTB Scanpix
Gisslandramat i Trèbes

Kvinna som bodde med gisslantagare har gripits

En kvinna som bodde med mannen som dödade tre och tog flera gisslan i en stormarknad i franska Trèbes i dag har gripits, uppger franska åklagare. Kvinnan ska nu förhöras av landets anti-terrorpolis, skriver AFP.
26-årige Redouane Lakdim, som pekats ut som gärningsman, var enligt utredare Francois Molins känd av säkerhetstjänster för sina kopplingar till radikal islamism, skriver Reuters. Landets inrikesminister uppgav tidigare att han endast var känd av polis för småbrott.
Tre personer dödades i attackerna och 16 skadades, varav två har allvarliga skador.

Igår 19:59
Läs mer om Gisslandramat i Trèbes
Valet 2018 Valrörelsen
Illustrationsbild.  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Vården anses viktigast – invandring backar i mätning

Sjukvården är den viktigaste frågan inför valet enligt 80 procent av väljarna. Samtidigt har invandringsfrågan backat till en sjunde plats på listan enligt den nya mätningen från Kantar Sifo, rapporterar Ekot.
I somras låg sjukvården högst i Sifos mätning, tillsammans med skola och utbildning som sedan dess backat till 71 procent.
– Det brukar vara så att sjukvård, äldreomsorg och skola ligger högt. Nu har sjukvård varit omdebatterad runt om i landet, med nedläggning av BB i Västernorrland och Karolinska i Stockholm. Det är en fråga som berör många människor, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till Ekot.
Han säger att det är svårt att veta vilka politiska partier som kan komma att gynnas av att många väljare ser sjukvårdsfrågan som viktigast.

3 tim
Tomas Eneroth (S) och Karolina Skog (MP). TT
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: Måtte Kristerssons löften inte vinna framgång

Opinion Att porta dieselbilar i städerna är rätt och i linje med en internationell trend, skriver Expressens ledarredaktion. Tidningen konstaterar att Sverige inte lyckats minska utsläppen och skyller detta till stor del på den tidigare Alliansregeringen. Vidare skriver tidningen att det finns en bred majoritet för miljözoner, även om M ”plötsligt kampanjar stenhårt mot förslaget”.
”Måtte Ulf Kristerssons oansvariga löften om fortsatt smutsig stadsluft inte vinna framgång”, skriver tidningen.
Sydsvenskans ledarsida skriver att regeringens förslag bär MP:s signum och att partiet behöver sticka ut inför valet. Tidningen anser att S varit tydliga med att de gärna styr med stöd av C efter valet och att många MP-väljare gått till just C.
”I de grönas arbete för att vända den strömmen är miljözoner och flygskatt trots allt inte särskilt mycket att komma med”, avslutar tidningen.

Igår 17:54
Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna. TT
Valrörelsen

M-kritiken: Stefan Löfven sviker 1,3 miljoner bilägare

Regeringens förslag om nya miljözoner för bilar i städerna är ett straff för alla de som nyligen köpt en miljöbil, skriver Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna i ett pressmeddelande. Hon menar att förslaget riskerar att kraftigt sänka andrahandvärdet på de bilar som kan bli förbjudna.
”Att på bara några års sikt göra 1,3 miljoner bilar närmast värdelösa är inte en ansvarsfull politik och ett stort svek”, skriver hon.
Centerpartiet tycker att det är bra att förslaget skapar förutsägbarhet men är kritiska mot att inte bilindustrin får vara med och betala.
– I stället lägger man kostnaden på konsumenter, säger Rickard Nordin (C) till Dagens Nyheter.
Även Sverigedemokraterna är kritiska mot förslaget.
”Förslaget handlar i grunden om att tillfredsställa Miljöpartiet som starkt avskyr bilen i alla avseenden”, skriver partiets miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen i ett pressmeddelande.

Igår 15:01
Läs mer om Valrörelsen
Föräldrarna till 14-åriga Alyssa Alhadeff som dog i skolskjutningen i Florida/Förberedelser inför demonstrationen i Washington.  TT
Amerikanska vapenlagarna

Massdemonstrationer i dag för skärpta vapenlagar

Hundratusentals amerikaner väntas under lördagen sluta upp i landsomfattande demonstrationer för att kräva skärpta vapenlagar i USA.
Över 800 protestmarscher är planerade på olika platser i USA under parollen ”March for Our Lives” och bara i Washington väntas närmare en halv miljon människor sluta upp, skriver AP.
Protesterna leds av de studenter som drivit på frågan om skarpare vapenlagar sedan skolskjutningen i Florida i februari.
– Det här är en fråga om liv och död, säger Florida-överlevaren Alex Wind till CNN.
Opinionsundersökningar visar att den senaste tidens debatt fått allt fler amerikaner att ändra åsikt i frågan. Enligt en ny opinionsundersökning som publiceras av AP vill 69 procent av amerikaner nu skärpa vapenlagarna, jämfört med 61 procent i oktober 2016 och 55 procent då AP började göra sådana undersökningar i oktober 2013.

44 min
Omslaget från Time Magazine. I bakgrunden bild från en av vapenprotesterna i Washington till följd av Floridaskjutningen.  TT / Time
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Floridaöverlevare på Times omslag: ”Nu räcker det”

Överlevare från skolan i Florida, som har organiserat massdemonstrationer för striktare vapenlagar i USA, pryder omslaget av det prestigefyllda magasinet Time.
På bilden syns fem elever som engagerat sig i vapendebatten efter masskjutningen på deras skola i Parkland förra månaden, som krävde 17 liv. ”Nu räcker det”, står det med stora vita bokstäver. Längst fram står Emma González, som blivit ett känt ansikte efter hennes känslosamma tal riktat mot politikerna.
”På ytan skiljer de sig inte så mycket från tidigare generationer av idealistiska tonåringar som bestämt sig för att förändra världen, för att snabbt upptäcka att det inte är särskilt enkelt”, skriver Time och fortsätter:
”Men den senaste månaden har de här eleverna organiserat den kanske mest mäktiga gräsrotsrörelsen för nya vapenlagar som vi sett på två decennier. Resten av landet, avtrubbade och deprimerade av upprepade masskjutningar, ställer sig nu frågan: Kommer de här tonåringarna att lyckas?”

Igår 07:30
Jeff Sessions/två personer sörjer efter masskjutningen i Las Vegas. TT
Amerikanska vapenlagarna

Sessions föreslår ny lag om förbud mot bump stocks

Justitiedepartementet i USA föreslår ett nytt regelverk för att förbjuda så kallade fjädrande kolvar, skriver flera medier. Fjädrande kolvar – eller bump stocks – är tillbehör som innebär att halvautomatiska vapen fungerar som helautomatiska.
”Efter den vettlösa attacken i Las Vegas är detta regelförslag ett viktigt steg för att minska hotet av vapenvåld inom ramen för konstitutionen och de lagar som kongressen antagit”, säger justitieminister Jeff Sessions i ett uttalande.
Förslaget kommer efter att president Donald Trump öppnat för en utredning av ett förbud, vilket han gjorde efter skolskjutningen på alla hjärtans dag i Florida då 17 personer dödades.

Igår 22:21
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna
Protester mot Turkiets attacker i Afrin hölls i London tidigare i mars. DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Syrienkriget

L till Löfven: EU måste stänga dörren för Turkiet

Liberalernas partiledare Jan Björklund och partiets utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm uppmanar Stefan Löfven och den rödgröna regeringen att trycka på i Europeiska rådet för att formellt avsluta Turkiets anslutningsprocess.
”Sverige måste agera för att avbryta förhandlingsprocessen”, skriver L i en debattartikel i Aftonbladet.
Ett skäl som anges är hur Turkiet samarbetat med jihadistmiliser i attackerna mot den kurdiska enklaven Afrin i Syrien. Ytterligare ett exempel är fängslandet av turkiska journalister. Debattörerna tar även upp SR:s granskning av hur oppositionella turkar i Sverige kartläggs av en organisation som står nära regeringspartiet AKP.
”Under den regering som nu styr Turkiet är inte landet att betrakta som vare sig en demokrati, en rättsstat eller en partner för Europa i arbetet för fred och mot terrorism”, skriver Liberalerna.

19 min
Rebeller och deras familjer evakueras. Bild från 22 mars. TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

7 000 fler ska evakueras från östra Ghouta i Syrien

Ytterligare 7 000 människor ska evakueras från ett område i östra Ghouta efter en ny överenskommelse, rapporterar syrisk stats-tv enligt TT. Hundratals rebeller från staden Harasta har redan bussats till Idlib i nordvästra Syrien.
Den andra evakueringsvågen av rebeller och deras familjer innebär att ett område i södra delen av östra Ghouta, som kontrollerats av gruppen Failaq al-Rahman, töms. Där ingår städerna Zamalka, Arbin och Ain Tarma.
Evakueringen kommer att inledas på lördag morgon, skriver nyhetsbyrån.

Igår 16:02
Läs mer om Syrienkriget

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.