Flyktingar i den grekiska staden Idomeni. Stefan Löfven. TT
Flyktingkatastrofen EU-politiken

Löfven: ”De som kommer över Medelhavet ska skickas tillbaka”

Stefan Löfven säger till SR Ekot att han tycker beslutet vid EU-toppmötet i går att framtida flyktingar och migranter som kommer till Grekland ska tvingas tillbaka till Turkiet är bra.
– De som kommer den här vägen ska tillbaka till Turkiet och det är som sagt viktigt att vi får stopp på de här farliga resorna och att vi får stopp på de här människosmugglarna. Det är prioritet ett nu, säger han till Ekot.
På frågan varför det bara är syrier och inga andra nationaliteter som ska kunna få asyl till EU från Turkiet svarar han:
– Nej, det är syrierna vi kommit överens om och de andra hanterar Turkiet som de ska göra.

Toppnyheter

Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Fosie

Skottlossning i Malmö – minst fyra skadade

Minst fyra personer har skadats i samband med en skottlossning på Censorsgatan i Malmöstadsdelen Fosie på söndagskvällen. Händelsen rubriceras som mordförsök.
En person fördes till sjukhuset med ambulans, de övriga tre dök upp på egen hand. Enligt vittnesuppgifter till Sydsvenskan ska två personer ha burits iväg till bilar samband med skottlossningen.
– Fötterna stack ut genom rutan på bilen, berättar vittnet för tidningen.

4 tim
Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oroligt på sjukhuset: ”Personer vill komma in”

Kvällens skottlossning har lett till en stor polisinsats i Malmö. Flera poliser bevakade under kvällen Skånes Universitetssjukhus, där de fyra skadade vårdas, rapporterar Aftonbladet.
– Det har varit oroligt på sjukhuset i samband med de här fyra skadade som finns där. Jag kan inte säga att det finns en hotbild men det är personer som rör sig och vill komma in på sjukhuset, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisen, till tidningen.
Region Skånes pressjour kunde under kvällen inte uttala sig om tillståndet för de skadade.

23 min
Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Boende i området: ”Är väldigt rädd nu”

Fyra personer vårdas på sjukhus efter skottlossning i Fosie i Malmö på söndagskvällen. Enligt Sydsvenskan inträffade händelsen på en innergård på Censorgatan. Tidningen har pratat med boende, som beskriver området som ett barnfamiljsområde.
– Jag trivs här, men jag är väldigt rädd nu, säger en kvinna.
Ett annat vittne berättar för tidningen hur hen såg en maskerad person på moped avlossa flera skott mot en bil, och därefter lämna platsen tillsammans med en annan maskerad mopedist.
– På den ena mopeden satt två maskerade personer och på den andra en ensam person, båda försvann från platsen direkt efter skottlossningen, säger vittnet.

30 min
Läs mer om Skottlossningen i Fosie
Elisabeth Massi Fritz Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya sexbrottslagen

Massi Fritz: Höj maxstraffet för grov våldtäkt till 18 år

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder brottsoffer som utsatts för sexuella övergrepp, tror att fler kommer dömas med en ny brottsrubricering för särskilt allvarliga sexualbrott. Enligt källor till Ekot ska en utredning inom kort föreslå en straffskala på mellan sex och tio års fängelse när gärningsmannen visat stor hänsynslöshet. Men Mazzi Fritz vill se ännu strängare straff.
– Minimistraffet måste höjas beträffande alla sexuella övergrepp och jag skulle vilja ha ett högre maxstraff på 18 år för grov våldtäkt eller grovt sexuellt övergrepp, säger hon till SvD.

12 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ask positiv: ”Påverkar normer och attityder”

Politiker från flera håll är positiva till förslaget om den nya brottsrubriceringen synnerligen grovt sexuellt övergrepp, som enligt källor till Ekot kommer att presenteras till justitieminister Morgan Johansson (S) inom kort.
– I varje läge är det inte säkert att det påverkar en enskild förövare, men det påverkar normer och attityder i samhället, och kan på det sättet vara otroligt verksamt, säger justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M) till Ekot.

2 tim
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sarnecki: Skärpt lag lär inte avskräcka våldtäktsmän

Sexualbrottskommittén kommer inom kort att föreslå den nya brottsrubriceringen synnerligen grovt sexuellt övergrepp, med fängelsestraff på mellan sex och tio år. Det uppger källor för SR:s Ekot.
Men Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tror inte att straffskärpningen kommer att få en avskräckande effekt:
– Det kan vara viktigt för samhället ibland att markera att vissa handlingar är absolut oacceptabla. Men att tro att det leder till att det folk inte begår den här typen av handlingar för att de blir avskräckta, ja det är svårt att tänka sig, säger han till Ekot.

Idag 13:56
Läs mer om Nya sexbrottslagen
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Arkivbild, Israelparad i New York/Netanyahu och Trump TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Trump slår fast: Hela Jerusalem tillhör Israel

Donald Trump kommer erkänna Jerusalem som Israels ”odelade” huvudstad om han blir president. Det slog den republikanske presidentkandidaten fast vid ett privat möte med premiärministern Benjamin Netanyahu som hölls i skyskrapan Trump Tower i New York.
”Trump tillstod att Jerusalem har varit det judiska folkets eviga huvudstad i över 3 000 år, och att en Trump-regering slutligen kommer att [...] erkänna Jerusalem som staten Israels odelade huvudstad”, står det i ett uttalande från hans kampanj.
USA:s kongress beslutade i oktober 1995 att hela staden ska erkännas som Israels huvudstad. Men ingen amerikansk president har implementerat lagen.

1 tim
Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Trump anklagar Obama för att ha svikit svarta väljare

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har anklagats för rasism. Nu försöker han vinna över afroamerikanska väljare, skriver AFP. Vid ett valmöte i Virginia lyfte Trump bland annat fram ett nytt museum över afroamerikansk historia i Washington som ”vackert” – även om han kallade det ”Smithsonian national museum of American history, African American art”. Det verkliga namnet är ”National Museum of African American History and Culture”.
Trump hyllade även afroamerikaner som ”otroliga bidragsgivare” till USA och sa att Barack Obama, landets första svarta president, var ansvarig för flera bakslag i kampen för jämlikhet.
– Jag kommer kämpa för att varje afroamerikan i det här landet är inkluderade i den amerikanska drömmen, sa Trump.

Idag 07:34

Valsvepet: En av tio väljare osäkra inför debatten

Den första debatten närmar sig mellan de två presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton. Dagens valsvep handlar om pressen på kandidaterna och opinionsläget inför måndagens batalj.
• Upp emot 90 miljoner amerikaner uppskattas titta på måndagens debatt mellan Clinton och Trump. Pressen är stor eftersom nästan var tionde amerikan inte har bestämt sig för vem de kommer lägga sin röst på 8:e november.
• Donald Trump närmar sig Hillary Clinton i Pennsylvania, enligt en opinionsmätning från Morning Call/Muhlenberg College. Det skiljer nu endast 3 procent mellan kandidaterna. För en vecka sedan ledde Clinton med nio procent.
• I ett försök att locka kvinnliga väljare lovar republikanen Trump att han kommer göra mer för kvinnor än Clinton. ”Min konkurrent gillar att säga att hon i årtionden kämpat för kvinnor, att hon har kämpat för barn. Varför lever då 70 miljoner amerikanska kvinnor och barn i fattigdom eller på gränsen till fattigdom”, frågade han på ett kampanjmöte i Roanoke.
• Sedan Clinton bjudit in miljardären och Trump-rivalen Mark Cuban till måndagens debatt hotar Donald Trump med att bjuda in Gennifer Flowers – en kvinna som Clintons make Bill ska ha haft en utomäktenskaplig affär med.

Idag 06:21
Läs mer om Presidentvalet i USA
Samantha Power vid mötet. BRYAN R. SMITH / AFP
Syrienkriget

USA-anklagelsen: Ryssland agerar barbariskt i Syrien

FN:s säkerhetsråd håller ett extrainsatt möte om den förvärrade situationen i Syrien. Regimen har genomfört över 200 flyganfall mot staden Aleppo på två dagar och tiotals, kanske hundratals, civila har dödats. I sitt anförande anklagade USA:s FN-ambassadör, Samantha Power, Syrien och Ryssland för en ”hämningslös offensiv” för att ta kontroll över Aleppo.
– Ryssland har länge haft makten att stoppa detta lidande, sa hon och tillade att landet inte kämpar mot terrorism utan agerar barbariskt.
FN-sändebudet Staffan de Mistura sa att den militära offensiven lett till en av de värsta veckorna hittills i kriget och att användningen av ”sofistikerade” vapen kan utgöra krigsbrott.

4 tim
Bilder från sjukhus i Aleppo/Churkin TT

Rysslands FN-ambassadör: ”Fred i princip omöjligt nu”

USA kallade på söndagen Rysslands agerande i Syrien för ”barbariskt” och avfärdade att den syriska regimens angrepp skulle rikta in sig på terrorister. Läget i landet, och särskilt Aleppo, har beskrivits som katastrofalt efter att vapenvilan i måndags kollapsade och Syriens militär trappat upp sina flyganfall. Samtidigt ökar pressen från världsledare på Ryssland att få president Bashar al-Assad att stoppa våldet.
– Syrien har hundratals beväpnade grupper, landets territorium bombas urskillningslöst och att upprätta fred är av den anledningen i princip omöjligt nu, sa Rysslands FN-ambassadör Vitaly Churkin när säkerhetsrådet i dag sammanträdde.
Storbritanniens ambassadör Matthew Rycroft anklagade Ryssland för att samarbeta med den syriska regimen och tillsammans utföra krigsbrott.
– Regimen och Ryssland har nått nya bottennivåer och släppt löst ett nytt helvete i Aleppo, sa han.

3 tim
THAER MOHAMMED / AFP

200 flyganfall mot Aleppo – på bara två dagar

Flera tunga röster höjs för att den syriska regimens bombardemang mot rebellkontrollerade delar av Aleppo, där 250 000 människor lever under belägring, ska upphöra. Under två dagar har 200 luftanfall genomförts och nyhetsbyrån AFP:s korrespondent beskriver hur hela gator raderats ut.
FN-chefen Ban-Ki moon säger att regimen och dess allierade kan ha gjort sig skyldiga till krigsbrott. USA och flera europeiska utrikesministrar sätter press på Ryssland att pressa al-Assad att stoppa lufträderna.

Idag 08:33
Läs mer om Syrienkriget
BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
World Cup 2016

Just nu: Tre Kronor utslaget ur World Cup

Tre Kronor höll inte hela vägen. Svenskarna slogs ut ur World Cup efter att ha spelat 2–3 i semifinalen mot Europalaget på söndagen.
Slutperioden blev en riktig rysare för svensk del, men Erik Karlsson lyckades ta matchen till förlängning genom att kvittera till 2–2 med knappt fyra minuter kvar av ordinarie spel. Där tog resan snabbt slut för Sverige, och tvåmålsskytten Tomas Tatar tar med sig Europalaget till final mot Kanada.

1 tim
Frank Gunn / TT / NTB Scanpix

”Det är bara Tre Kronor som kan besegra Kanada”

Kanada gick vidare till final i World Cup efter att ha besgerat Ryssland i natt. Kanadickerna med Sidney Crosby i spetsen har imponerat genom hela turneringen. En av dem som har imponerats av Crosby och Kanada är Sportbladets Mats Wennerholm. ”Är Sidney Crosby världens bästa hockeyspelare genom tiderna? Större än Gretzky, större än Lemieux, större än sovjetiska ikonen Charlamov? Den här morgonen är jag nog böjd att svara ja”, skriver han.
Sportexpressens Magnus Nyström skriver att det enda laget som kan besegra Kanada i den här turneringen är Tre Kronor, som först måste slå ut Lag Europa i kvällens semifinal. ”Och sedan väntar drömfinalen - och det största som hänt svensk hockey sedan OS-guldet 2006.”

Idag 08:20
Läs mer om World Cup 2016
Brexit Storbritanniens framtid
Brexit Storbritanniens framtid

Analyser: Därför måste eliten ta lärdom av brexit

Donald Trump och Marine Le Pen som presidenter. Nederlag för den italienska regeringen i omröstningen om konstitutionella reformer. Ett anti-invandringsparti som största oppositionsparti i Tyskland. Efter brexitomröstningen kan det politiska etablissemanget åka på flera nederlag om de inte agerar smartare, skriver Financial Times Wolfgang Münchau i en analys. Han menar att det finns flera läxor att lära sig av den brittiska omröstningen. Bland annat bör man inte lita på opinionsmätningar, förolämpa väljarna, eller måla upp skräckscenarier. Man måste även förklara varför invandring och minskad disponibel inkomst inte är relaterade, skriver Münchau.
The Nationals Tony Lanning och Ilaria Calabresi konstaterar i en börsanalys efter brexitomröstningen och kapitalutflödet ur aktiefonder att riskerna med att investera i Europa är stora. Men det är även belöningarna.

17 min
Storbritanniens premiärminister Theresa May och utrikesminister Boris Johnson. STEFAN ROUSSEAU / POOL

Tysk ilska växer efter brittiska brexitkrav

Tyskland blir allt mer irriterade över vad som beskrivs som det brittiska övermodet kring brexit, skriver Financial Times. Det har lett till att man nu överväger att pressa London ännu hårdare i förhandlingarna om EU-utträdet.
Topptjänstemän, ministrar och diplomater understryker att förbundskansler Angela Merkels önskan om att bibehålla goda relationer med Storbritannien inte ska ses som att hon ger grönt ljus till orealistiska krav i förhandlingarna, skriver tidningen.
En EU-diplomat uppger enligt FT att andra medlemsstater kan komma att slå tillbaka om brittiska politiker fortsätter med sin retorik.

5 tim
Läs mer om Brexit

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.