Flyktingar i den grekiska staden Idomeni. Stefan Löfven. TT
Flyktingkatastrofen EU-politiken

Löfven: ”De som kommer över Medelhavet ska skickas tillbaka”

Stefan Löfven säger till SR Ekot att han tycker beslutet vid EU-toppmötet i går att framtida flyktingar och migranter som kommer till Grekland ska tvingas tillbaka till Turkiet är bra.
– De som kommer den här vägen ska tillbaka till Turkiet och det är som sagt viktigt att vi får stopp på de här farliga resorna och att vi får stopp på de här människosmugglarna. Det är prioritet ett nu, säger han till Ekot.
På frågan varför det bara är syrier och inga andra nationaliteter som ska kunna få asyl till EU från Turkiet svarar han:
– Nej, det är syrierna vi kommit överens om och de andra hanterar Turkiet som de ska göra.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Konventen
Baltimores borgmästare Stephanie Rawlings Blake öppnade konventet. MARK KAUZLARICH / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Konventen

Just nu: Demokraternas konvent igång – följ direkt

Demokraternas konvent har börjat i Philadelphia. Under natten, svensk tid, kommer bland andra Michelle Obama och Bernie Sanders att tala och uttrycka sitt stöd för Hillary Clinton.
Konventet har fått en skakig start sedan 20 000 mejl som skickats mellan partimedlemmar avslöjat att ledande namn försökt underminera Sanders i hans kamp mot Clinton. Under måndagen har också Sanders blivit utbuad när han uppmanade sina anhängare att rösta på Clinton.

1 tim
TT

Clinton: Ryssland läckte mejl för att hjälpa Trump

Ryssland kan ha legat bakom hackerattacken som ledde till att 20 000 interna mejl från Demokraterna läckte ut i helgen. Det hävdar personer inom Hillary Clintons kampanjstab och menar att syftet är att gynna Donald Trump.
– Jag tror inte att det är en slump att mejlen offentliggjordes kvällen innan vårt konvent, och jag tycker att det är oroväckande, sa kampanjchefen Robby Mook till CNN och tillade att ändringar som Republikanerna gjort i sin valplattform som gör den mer pro-rysk.
FBI utreder hackerattacken.

3 tim
Debbie Wasserman Schultz SCOTT AUDETTE / TT NYHETSBYRÅN

FBI utreder dataintrång mot Demokraterna

Den federala polisen i USA utreder vad de kallar för ett cyberintrång riktat mot Demokraternas partikonvent. Detta efter att Wikileaks publicerat mejlkonversationer som visat hur högt uppsatta personer inom partiet försökt underminera Bernie Sanders i hans kamp mot Hillary Clinton.
Partitoppen Debbie Wasserman Schultz, som meddelade sin avgång efter mejlskandalen i går, blev i dag utbuad av några av Sanders anhängare när hon gjorde ett framträdande inför konventet.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Röster om konventen
Mark J. Terrill / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Röster om konventen

Analys: Revolution blottar sprickor i Clintons fasad

Bernie Sanders har satt en politisk revolution i rullning som nu är svår att stoppa, skriver Washington Posts politiske kommentator Chris Cillizza på bloggen The Fix.
När demokraten i dag äntrade scenen under den första dagen av partiets konvent försökte han övertyga sina anhängare om att det nu är dags att sluta upp bakom Hillary Clinton. Han möttes då av burop.
”Det som blev tydligt för alla som såg Sanders misslyckade försök att lugna sina anhängare är att han inte längre kan kontrollera den revolution som han själv startat”, skriver Cillizza.
Han menar vidare att det skulle vara genant och problematiskt för Clinton, som försöker förmedla bilden av ett enat parti, om liknande scener återkommer under de kommande dagarna.

2 tim
Charles Platiau / TT NYHETSBYRÅN

Snowden: NSA har bevisen – vägrar dela med sig

Övervakningsorganet NSA har bevis på vem eller vilka som låg bakom hackerattacken mot Demokraterna, där 20 000 mejl stals, men vägrar att dela med sig av informationen. Det hävdar visselblåsaren Edward Snowden i en serie tweets där han kritiserar underrättelsechefen James Clapper för att inte dela med sig av underrättelseinformation.
Demokraterna har hävdat att ryska intressen ligger bakom läckan, med syfte att gynna Donald Trumps kandidatur, något som Trumps kampanj förnekat.

2 tim
Lööf. TT

Annie Lööf stöttar Hillary Clinton: ”I’m With Her”

Opinion Centerledaren Annie Lööf befinner sig på Demokraternas konvent i USA för att visa sitt stöd för Hillary Clinton. I ett inlägg på Expressen Debatt argumenterar hon för varför:
”I en orolig värld behövs politiska ledare som står för tydliga värderingar och som har erfarenhet av politiskt arbete på den allra högsta nivån”, skriver hon och framhåller att Republikanernas alternativ, Donald Trump, är motsatsen:
”Som sin presidentkandidat har de valt en farlig populist som gång på gång gör sexistiska, rasistiska och islamofoba uttalanden”.

4 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
ARND WIEGMANN / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningen i köpcentret

Tyskland söker svar efter fyra dåd på en vecka

Totalt har tio personer dödats i de attentat som skakat södra Tyskland under den gångna veckan. I två av fallen har gärningsmännen sagt sig agera i terrorgruppen IS namn, men enligt myndigheterna finns det inget som länkar samman de totalt fyra dåden.
18-åringen som sköt ihjäl nio personer i München i fredags hade lidit av svåra psykiska besvär, liksom 27-åringen som sprängde sig till döds i Ansbach i går.
Flyktingfrågan har också hamnat i fokus eftersom tre av gärningsmännen var asylsökande, skriver bland annat BBC.
Men den tyska regeringens talesperson Ulrike Demmer säger till kanalen att man inte kan se ett tydligt mönster bakom dåden.
– Majoriteten av terroristerna som utfört attacker i Europa de senaste månaderna har inte varit flyktingar.
60 asylsökande i Tyskland utreds just nu för misstänkta terrorkopplingar, skriver DN och SVD.

6 tim
Münchenskytten Ali David Sonboly

16-åringen mötte skytten kort före attacken

En 16-årig pojke greps i går misstänkt för att ha undanhållit den 18-årige Münchenskytten Ali David Sonbolys attentatsplaner. I dag har nya detaljer kommit fram om 16-åringens misstänkta inblandning i dådet. Den 16-årige pojken ska ha träffat massmördaren kort före dådet, enligt tyska åklagarmyndigheten. En konversation i chattappen Whatsapp visar att 16-åringen och Ali David Sonboly möttes direkt före skjutningen på platsen där attacken senare ägde rum. Det säger åklagaren Thomas Steinkraus-Koch på en presskonferens i München.

Idag 10:35
Läs mer om Skjutningen i köpcentret
Sommar-OS Spelen i Rio
TT

”Kaos” i OS-byn kan bli hård smäll för arrangörer

Klagomålen på kvaliteten i OS-byn från flera trupper riskerar att anstränga arrangörernas redan pressade budget ännu mer, skriver Bloomberg. I nuläget arbetar byggpersonalen för att slutföra de sista reparationerna av de 31 höghus som först ska inrymma OS-deltagarna och som sedan ska säljas som ett exklusivt bostadsområde.
Under tiden har den italienska delegationen – som beskriver situationen som ”kaotisk” – anställt lokala rörmokare, murare och elektriker för att åtgärda problem man stött på.

3 tim
Ksenia Perova (arkivbild). Marcio Jose Sanchez / TT / NTB Scanpix

Ryska OS-härvan: Tennis och bågskytte klart för start

I går beslutade Internationella olympiska kommittén, IOK, att respektive specialidrottsförbund själva får bestämma om de vill skicka ryska idrottare till OS i Rio.
Tennisens förbund sa ja direkt. Nu får även de ryska bågskyttarna tillstånd att åka, skriver TT.
Exekutivstyrelsens beslut gäller världsfemman Ksenia Perova, elvan Tuijana Dasjidorzjieva och 47-rankade Inna Stepanova – som alla var med i laget som tog VM-guld i Köpenhamn förra året.

Idag 11:41
Läs mer om Sommar-OS

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.