CONCEPT DESIGN: LOS ANGELES RENDERINGS Så här är det tänkt att museet ska se ut.
Nöje & kultur

Lucas öppnar ”Star wars”-museum för 9 miljarder

”Star wars” kommer få ett eget musuem i Los Angeles. Besökarna kommer bland annat kunna titta på minnessaker, målningar och illustrationer från den välkända filmserien. Kostnaden för projektet, nio miljarder kronor, kommer skaparen och regissören George Lucas betala ur egen ficka.

Toppnyheter

Maktskiftet i USA USA:s framtid
Föräldrarna till en misstänkt narkotikaanvändare som dödats i Filippinernas huvudstad Manila. Arkivbild. Septermber 2016. NOEL CELIS / AFP
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Dutertesamtal kritiseras: ”Trump borde skämmas”

Donald Trump får hård kritik efter att det i dag blivit känt att han bjudit in Filippinernas president Rodrigo Duterte till Vita huset. De två ledarna hade ett ”mycket vänskapligt samtal” på lördagen, heter det i ett uttalande från Vita huset.
Duterte har blivit mycket kritiserad för sin narkotikapolitik, som har lett till att 9 000 drogmissbrukare och langare dödats sedan han tog makten för ett drygt år sedan.
– Trump ställer sig i princip bakom Dutertes mordiska drogkrig. Han kommer att bära moralisk skuld för framtida mord. Han borde skämmas, säger John Sifton, Asienchef på människorättsorganisationen Human Rights Watch, till New York Times.

1 tim
Donald Trump. Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix

”Vi kan vänta oss duell mellan Trump och HD”

Opinion En lång rad politisk strider väntar i USA och i centrum står landets högsta domstol: ”Vi kan förvänta oss ett konstant envig mellan Trump och domstolarna med anledning av hans presidentorder”. Det skriver Claes Sandgren, professor i civilrätt på Stockholms universitet, på SvD Debatt.
Motsättningen mellan högsta domstolens fyra liberala och fem konservativa domare kommer att hamna i strålkastarljuset framöver, tror han. Trumps kontroversiella order om inreseförbud lär underkännas av liberalerna. Sandgren nämner två konservativa domare han tror kan rösta med liberalerna. Det räcker att en av dem gör det för att ordern ska förklaras ogiltig: ”Och fler order kan mycket väl gå samma väg till skada för Trumps redan försvagade auktoritet”.

2 tim
Vita husets stabschef Reince Priebus (arkivbild).  Alex Brandon / TT / NTB Scanpix

Priebus: Ska ta oss an ”Wall Streets favoritavdrag”

Fler förändringar kan komma att följa vartefter detaljerna i Donald Trumps skattereform klarnar. Bland annat planerar presidenten att ta sig an ett skatteavdrag som främst åtnjuts av Wall Streets hedgefondelit. Det säger Vita husets stabschef Reince Priebus i en intervju i ABC-programmet ”This week”.
Avdraget gäller beskattning på prestationsbaserad ersättning, något som tas ut av klienternas vinst på insättning. Skattesatsen på ersättningen är i dagsläget 23,8 procent – lägre än de uppemot 39,6 procent som tas ut på vanlig inkomst, enligt sajten. Skattesatsen har beskrivits som ett kryphål som möjliggör för hedgefonder att tjäna grova pengar.
– Den ballongen kommer inte att fortsätta vara uppblåst så länge till, säger Priebus i intervjun.

6 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Franska valet Valkampanjen
Arkivbilder: En Mélenchonväljare på ett valmöte före första omgången/Emmanuel Macron. TT
Franska valet Valkampanjen

Vänstern oenig om Macron: ”Han förvärrar klyftorna”

Rösta på Emmanuel Macron eller stanna hemma på valdagen? Det är ett val många i den franska vänstern brottas med inför presidentvalets andra omgång på söndag. Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon föll ifrån i den första omgången, och har inte tagit klar ställning i valet mellan Macron och högerpopulisten och nationalisten Marine Le Pen.
En mätning från Odoxa i fredags visade att bara 40 procent av de som röstade på Mélenchon i första omgången tänker rösta på Macron i den andra. 20 procent tänker rösta på Le Pen och 41 procent tänker avstå helt.
– Macron kommer från finanssektorn, är ultraliberal och förespråkar en politik som bara kommer att förvärra klyftorna och ojämlikheten i samhället, säger den 25-åriga Mélenchonväljaren Delphine Demenois till DN.

3 tim
Marine Le Pen (arkivbild).  Claude Paris / TT / NTB Scanpix

Marine Le Pen tonar ned löfte om att lämna euron

Nästa söndag är det dags för den andra och avgörande valomgången i det franska presidentvalet. Högerpopulistiska och EU-skeptiska Nationella Frontens kandidat Marine Le Pen har tidigare under kampanjen flera gånger lyft sin önskan om att återinföra antingen franc eller euroföregångaren ecu. Hon har också lovat att hålla en folkomröstning om landets fortsatta EU-medlemskap inom sex månader efter tillträdet om hon vinner, något som oroat investerarna. Men nu har hon tonat ned retoriken.
I en intervju med den franska tidningen Sud Ouest säger hon att ”om alla är överens kan vi ta ett eller ett och ett halvt år för att organisera en samordnad återgång till nationella valutor.”
Enligt Financial Times är den förändrade tonen ett försök att locka väljare från högerkandidaten François Fillon, som slogs ut i den första valomgången.

Idag 16:05
Emmanuel Macron/Marine Le Pen AP

En vecka kvar till valet – nu hårdnar duellen

Med en vecka kvar till finalen hårdnar duellen om nyckeln till det franska presidentpalatset, rapporterar TT.
En hatets företrädare mot en oligarkernas bankir som vill sälja ut Frankrike. Så beskriver kandidaterna, Marine Le Pen från Nationella fronten och Emmanuel Macron från En Marche, varandra. Båda har under de senaste dagarna ökat tempot och resandet och varit flitiga i media.
En vecka efter att de båda slagit ut de nio andra kandidaterna i den första omgången verkar finalrundan den 7 maj mer oviss än när Macron slutade som etta i första ronden. Han bedömdes då kunna göra det igen, och har fått kritik för att han verkade lite väl säker på det.
Då spådde opinionsmätningarna drygt 60 procent för Macron och under 40 för Le Pen. Men avståndet har minskat och enligt experter kan många av de sju miljoner vänsterväljare som röstade på Jean-Luc Mélenchon inte tänka sig att rösta på Macron.

Idag 06:21
Läs mer om Franska valet
Mohammad Rajabi under häktningsförhandlingarna i september. Pavel Koubek/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbogafallet

Ex-pojkvännen: Hon bad mig döda hennes föräldrar

Mohammad Rajabi erkände dådet mot Arbogakvinnan Johanna Möllers föräldrar i oktober. Efter två månader uppgav han i förhör att hon sagt åt honom att mörda pappan och mamman. Det rapporterar Expressen.
– Det var ingen annan person som var med, sa han till förhörsledarna 29 december, enligt tidningen.
Innan dess hade han skyllt på en man han kallade ”Ali”. Enligt Rajabi ska syftet varit att komma åt ett arv på tio miljoner kronor. Han säger att 42-åringen körde honom till sommarstugan och gav honom en kniv och handskar. Han knivhögg sedan båda föräldrarna, pappan dog men mamman överlevde.
Möller har hela tiden nekat till brott.

4 tim
42-åriga Johanna Möller i rättsalen. Pavel Koubek/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnans ord om mamman: ”Önskar att hon dog”

Den 42-åriga ”Arbogakvinnan” ska, enligt förundersökningen, sagt att hon ”önskar att det var hennes mamma som dog i stället för pappan”, skriver Expressen.
I de 7 000 sidor förundersökning som blev offentliga i samband med att Johanna Möller åtalades för mord och mordförsök på sina egna föräldrar framgår att hon kände sig utanför i familjen.
– I förrgår var sista gången som jag pratade med mina föräldrar. Min mamma ringer aldrig till mig utan det är bara pappa som hör av sig. Jag önskar att det var min mamma som dog i stället för min pappa, ska hon ha sagt till en förhörsledare skriver tidningen.

Idag 10:30
19-årige expojkvännen Mohammad Rajabi och 42-åriga Johanna Möller. TT

Polisen avlyssnade paret: ”Vi måste neka hela tiden”

Dagar innan Arbogaparet greps misstänkta för det så kallade sommarstugemordet inledde polisen ett omfattande spaningsarbete. Det rapporterar Aftonbladet som tagit del av förundersökningen mot 42-åriga Johanna Möller och 19-årige Mohammad Rajabi.
Paret avlyssnades av polisen i bostaden, bilen och i hotellrummet. Då sa Möller och Rajabi saker till varandra som kan vara av stort vikt i utredningen.
– Du vet att vi måste neka, neka. Aldrig. Vi måste neka, förstår du? Så fort vi har gift oss, då kan vi dra utomlands, förstår du?, sa Möller när det före detta paret satt i en bil dagar innan de greps.
Expojkvännen har erkänt mordet och mordförsöket i sommarstugan förra sommaren, men Johanna Möller har hela tiden nekat till brott.

Idag 08:16
Läs mer om Arbogafallet
Kim Jong-Un och Donald Trump. Arkivbilder. TT
Nordkoreas kärnvapen

Donald Trump: ”Kim Jong-Un är en rätt smart kille”

USA:s och Nordkoreas relation är sämre än på länge. Men Donald Trump har ändå viss respekt för diktatorn Kim Jong-Un, avslöjar han i en intervju med CBS ”Face the nation”.
Trump är imponerad av att Kim Jong-Un lyckades ta makten när hans far Kim Jong-Il dog. Trots han att då bara var i 25-årsåldern. Kim Jong-Un avrättade bland annat sin farbror efter en maktkamp som följde på Kim Jong-Ils död.
– Det var säkert många som försökte ta makten ifrån Kim Jong-Un. Men han lyckades hålla sig kvar, så han är uppenbarligen en rätt smart kille, säger Trump.

5 tim
Nordkoreanska soldater under en parad i april/USS Michigan. TT

Hotar sänka USA:s ubåt: ”Kommer bli metallskrot”

Nordkorea visar inga tecken på att vilja kyla ner relationen med USA. Landet hotar nu – via den statligt kontrollerade sajten Urminzokkiri – att sänka den amerikanska atomubåten USS Michigan, skriver Independent.
USS Michigan anlände till Sydkorea för några dagar sedan med anledning av den upptrappade konflikten länderna emellan.
”Så fort USS Michigan försöker röra sig kommer den att möta ödet att bli ett undervattensspöke, utan möjlighet att komma upp till ytan”, skriver sajten enligt Independent.
”De kommer att förvandlas till metallskrot av vår oövervinnerliga militära styrka, oavsett om det är ett kärnvapenfartyg eller en atomubåt”, fortsätter man.

6 tim

Trump om militär insats mot Nordkorea: ”Vi får se”

Donald Trump tonar ned betydelsen av det missiltest som Nordkorea genomförde i fredags, trots upprepade varningar från världssamfundet. I CBS ”Face the nation” fick Trump frågan om hoten mot diktatorn Kim Jong-Un är verkningslösa.
– Kanske har de haft en inverkan på honom, kanske inte. Det här var en liten missil, ingen stor missil. Det var inget kärnvapentest. Om han genomför ett kärnvapentest kommer jag inte bli glad, säger Trump.
CBS: När du säger att du inte kommer bli glad – betyder det att ni kommer att agera militärt?
– Jag vet inte, vi får se, säger Trump.

Idag 15:21
Läs mer om Nordkoreas kärnvapen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.