Mats Knutson (t v) och Anna Kinberg Batra till höger TT
Svenska blockpolitiken

”M-ledaren har misslyckats att vara i opposition”

Anna Kinberg Batra har haft alla möjligheter att bedriva bra oppositionspolitik under sina två år som moderatledare – ändå har hon misslyckats, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. Hon har haft chansen att vända de rödgrönas svaga opinionssiffror till sin fördel, något hon hoppades skulle gå genom att locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Men hårdare flyktingpolitik och mer traditionell försvarspolitik har hittills inte gått hem bland väljarna, skriver Knutson. Frågan är hur Kinberg Batra kommer ställa sig till ett samarbete med Sverigedemokraterna – en fråga som klyver Moderaterna, enligt Knutson.

Toppnyheter

Emmanuel Macron tar emot Vladimir Putin i dag. POOL / TT NYHETSBYRÅN
Macrons och Putins samtal

Macron och Putin träffas – efter tidigare ordkrig

Frankrikes president Emmanuel Macron tar i dag emot Vladimir Putin i Versailles. Det blir deras första möte sedan Macron valdes till president, efter en valrörelse där han flera gånger anklagade Ryssland för att sprida falska nyheter om honom och hans kampanj.
När Putin anlände till palatset mötte Macron honom med ett ”oengagerat” handslag, skriver BBC. En skarp kontrast till förra veckans handslag med Donald Trump, där de båda presidenterna tog i så att knogarna vitnade.
Macron har lovat att sätta hårt mot hårt i samtalen med Putin.
– Det är av yttersta vikt att vi talar med Ryssland eftersom det finns flera svåra internationella frågor som inte går att lösa utan tuff dialog med dem, sa han förra veckan.

1 tim
Emmanuel Macron/Vladimir Putin. TT

Macron tar emot Putin – lovar tuffa samtal

Frankrikes nye president Emmanuel Macron lovar tuffa samtal när han för första gången tar emot Rysslands president Vladimir Putin i dag, skriver flera internationella medier.
Under valkampanjen anklagade Macrons medarbetare ryska medier för att försöka påverka den demokratiska processen, men nu vill den nyvalde presidenten försöka förbättra relationerna mellan länderna.
– Det är nödvändigt att prata med Ryssland. Det finns ett antal internationella frågor som inte kommer att lösas utan en tuff dialog med dem, säger Macron, och lägger till att han kommer att vara krävande i samtalen.

Idag 03:37
Läs mer om Macrons och Putins samtal
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Den ljusblå linjen visar antalet asylsökande under 2017 att jämföra med den mörkblå linjen som visar 2015. Migrationsverket
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Antalet asylsökande minskar – 333 förra veckan

Förra veckan sökte 333 personer asyl i Sverige, att jämföra med 439 personer veckan innan, meddelar Migrationsverket. Med ett snitt på 48 asylsökande per dag förra veckan är det lägre än under januari–mars, då snittet låg på 63 personer per dag.
Antalet asylsökande i Malmö har åter börjat gå ned efter att id-kontrollerna avskaffades den 4 maj. Förra veckan var det 78 asylsökande i Malmö, jämfört med 98 asylsökande vecka 20.

4 min
Flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Bäst effekt om vi hjälper flyktingarna på plats”

Opinion Det är kris i den svenska flyktingpolitiken och det krävs därför exceptionella insatser. Det skriver Thord Palmlund, tidigare generaldirektör för Invandrarverket, på SvD Debatt. ”Hjälp till flyktingar i deras närområden är med all sannolikhet det bästa sättet att ­använda våra resurser effektivt.”
Flyktinginvandring till Sverige kan hjälpa ett antal utsatta individer och deras familjer, men det är inte lösningen på världens flyktingproblem, enligt Palmlund. Han skriver att olika FN- och EU-program och svenska utvecklings­insatser har större chans att nå många utsatta. ”Flyktingpolitiken bör inte vara baserad på ett öppet hjärta utan på ett gott hjärta och sunt förnuft.”

Igår 18:58
Mahboba Madadi. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Få kommuner har boenden för ensamkommande tjejer

400 ensamkommande tjejer kom till Sverige förra året, men bara åtta av Sveriges 290 kommuner har kommunala tjejboenden. Det rapporterar P3 Nyheter.
De flesta tjejer som anländer till Sverige ensamma placeras därför hos anhöriga, i familjehem eller i blandade HVB-hem. Det kan då vara svårt att skapa trygghet för tjejerna, säger de som jobbar med situationen.
– Många av de här flickorna har ju under resans gång utsatts för en hel del svårigheter. I många fall är det svårigheter som drabbar just kvinnor och flickor, alltså sexuellt våld eller sexuell utpressning, säger Lydia Gall som jobbar för människorättsorganisationen Human Rights Watch till P3 Nyheter.
Mahboba Madadi, som är ordförande för ensamkommandes förbund i Malmö, kom själv till Sverige från Afghanistan via Spanien för över tre år sedan.
– En tjej som kommer ensam tar en superstor risk. Man kan aldrig komma tillbaka till Afghanistan, en självständig tjej som varit utanför de gränser som inte får passeras. Det är helt oacceptabelt i nästan alla familjer att en tjej reser ensam, sa hon i en tidigare intervju med Sydsvenskan.

Idag 08:44
Läs mer om Flyktingsituationen
Maktskiftet i USA Hatbrotten i USA
Gillian Flaccus / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Hatbrotten i USA

Trump fördömer hatbrott i Portland – efter kritiken

Donald Trump fördömer nu fredagens dubbelmord i Portland, där två personer knivhöggs till döds efter att ha försökt stoppa en man som trakasserade två muslimska kvinnor.
”Attackerna i Portland i fredags är oacceptabla. Offren stod upp mot hat och intolerans. Vi ber för dem”, twittrade han från presidentämbetets officiella Twitterkonto strax före klockan 17.
Trump har fått kritik för att han inte nämnt och tagit avstånd från händelsen.

9 min
TT / Twitter

Frågorna på Twitter: Varför är Trump tyst om attacken?

Dubbelmordet på ett tåg i Portland har väckt stor uppmärksamhet i USA. I sociala medier är det många som undrar varför det är helt tyst från president Donald Trump, skriver Al Jazeera.
Det var på ett pendeltåg i fredags som tre män försökte stoppa en man, Jeremy Joseph Christian, som trakasserade två kvinnor på grund av deras etnicititet och religion. En av kvinnorna bar slöja. När de tre männen ingrep mot Jeremy Joseph Christian drog han en kniv. Två av männen blev knivhuggna till döds och en skadades svårt.
Enligt polisen har den misstänkta gärningsmannen kopplingar till högerextremism. Han ska bland annat ha fångats på film när han sjunger nazistiska slagord, skriver Al Jazeera. På Twitter är det flera som undrar varför Trump eller Republikanerna inte uttalat sig om händelsen.
”Kalla mig galen, men om en muslim hade dödat två vita kristna i Portland hade vår president sagt något”, skriver Peter Beinart, redaktör på magasinet Atlantic, på Twitter.

2 tim
Taliesin Myrddin Namkai-Meche och Ricky John Best knivhöggs till döds när de ingrep mot den rasistiske mannen.

Hyllar männen som ingrep: ”Riskerade sitt liv för mig”

Två män blev knivhuggna till döds när de ingrep mot en man som trakasserade två kvinnor, varav en bar slöja, på ett tåg i Portland i USA. Nu har över 600 000 dollar, motsvarande 5,2 miljoner kronor, samlats in till offrens familjer, rapporterar BBC.
Taliesin Myrddin Namkai-Meche och Ricky John Best dödades vid ingripandet, som inträffade på ett pendeltåg i fredags. En tredje man som försökte ingripa, Micah David-Cole Fletcher, skadades allvarligt.
Enligt vittnen trakasserade mannen de två kvinnorna på grund av deras etnicititet och religion. En av dem bar hijab. Männen som ingrep har hyllats som hjältar, inte minst av 16-åriga Destinee Mangum – en av de två kvinnor som trakasserades på tåget.
– Jag vill bara säga tack till människorna som riskerade sitt liv för mig, även om de inte kände mig. De förlorade sitt liv på grund av hur jag och min vän ser ut, säger hon till den lokala tv-kanalen KPTV.

Idag 08:11
Läs mer om Maktskiftet i USA
Donald Trump och Sigmar Gabriel. TT
Frihandelns framtid

Ny tysk attack mot Trump: ”Han har skadat väst”

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel går nu till attack mot USA:s president Donald Trump. Detta mindre än ett dygn efter att förbundskansler Angela Merkel sagt att hon inte längre ser USA som en tillförlitlig partner.
Gabiel menar att Trumps ovilja att godta klimatavtalet, hans vapenaffärer i Saudiarabien och hans stundtals aggressiva retorik mot islam sätter ”freden i Europa på spel”.
– Den amerikanska regeringens närsynta politik står i vägen för EU:s intressen, säger Gabriel i en intervju enligt AFP.
– Västvärlden har blivit mindre. Den har om inte annat blivit svagare, tillägger han.

43 min
Narendra Modi. ANUWAR HAZARIKA / TT NYHETSBYRÅN

Modi vill att Indien närmar sig Tyskland och EU

Den indiske premiärministern Narendra Modi vill se tätare band mellan Indien och EU. Det säger han efter att USA tagit ett steg åt det protektionistiska hållet, och sedan den tyska förbundskanslern Angela Merkel i söndags slagit fast att EU inte längre kan förlita sig på andra länder.
– Vi är bekymrade över ökad protektionism och anti-immigrationsstämning i världen. Vi hoppas att de kommer att tas upp (på kommande G20-möte), säger han i en intervju med Handelsblatt.
På måndagen träffas Narendra Modi och Angela Merkel i Tyskland. På onsdag träffar Merkel den kinesiske premiärministern Li Keqiang.

2 tim
Angela Merkel och Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Merkels Trump-utspel sågas: ”Kommer för sent”

Europa kan inte längre förlita sig på USA eller Storbritannien, utan måste ta sitt öde i egna händer. Det var den tyska förbundskanslern Angela Merkels budskap i München i helgen. Nu får hon kritik från koalitionspartnern SPD.
– Merkels insikt kommer för sent, och är också ett erkännande av att hennes strategi att omfamna Trump har misslyckats, säger Niels Annen, utrikespolitisk talesperson för SPD:s riksdagsgrupp, till Der Spiegel.
I september är det parlamentsval i Tyskland. Kampen om väljarna hårdnar, samtidigt som utrikespolitiken ser ut att bli en allt viktigare valfråga. Engagemanget för EU är starkt både hos socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska CDU, som suttit i koalition den senaste mandatperioden. Båda partierna vill se ett utökat försvarssamarbete i EU-regi.
Utrikesminister Sigmar Gabriel, som är socialdemokrat, har kritiserat Merkels planer att gå Trump till mötes och stegvis öka försvarsanslagen mot Natomålet på två procent av BNP, och SPD:s kanslerkandidat Martin Schulz varnade häromdagen för en upprustningsspiral.

Idag 07:17
Läs mer om Frihandelns framtid
Stefan Löfven.  Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP-kongressen 2017

Löfven nobbar MP-förslag om ensamkommande barn

Statsminister Stefan Löfven (S) stödjer inte beslutet från Miljöpartiets kongress om att ge ensamkommande unga en andra chans att få stanna i Sverige. MP:s förslag gäller ensamkommande som kom till Sverige 2015 och fick avslag på sin asylansökan på grund av att de hunnit fylla 18 år under den långa handläggningstiden. Löfven anser inte att lagen ska ändras i den riktningen.
– Nej, vi har de lagar vi har, säger Löfven till TT.
Väntetiderna är långa eftersom det var så många som kom och sökte asyl hösten 2015, framhåller han.

3 tim
Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Subventionerad egentid är inte vad vi behöver, MP”

Opinion I helgen höll Miljöpartiet sin kongress i Linköping. Barometerns ledarredaktion menar att den vittnade om de grönas identitetsproblem och att språkröret Isabella Lövin försökte färga partiet i en ny grön nyans. ”Samtidigt lägger hon själv fram ett förslag om ett nytt friår, där den stora nyheten är att det gamla misslyckade förslaget får ett nytt namn”, skriver tidningen.
Nerikes Allehanda skriver att partiet har gått tillbaka till idén om friår men i stället kallar det för alterneringsår. ”Skattesubventionerad egentid är inte vad Sverige behöver. Utan det gäller att få fler i arbete med meningsfyllda arbetsuppgifter för då kommer färre att känna sig missnöjda och stressade på jobbet”, skriver tidningen.
Även Hallands Nyheter skriver att det finns uppenbara bevis för att alterneringsår inte fungerar: ”Visst, långledigt ökar för stunden välbefinnandet, det säger sig självt. Det finns dock inget som talar för att ett friår leder till ett längre arbetsliv – tvärtom tycks den lilla smaken av frihet ha motiverat raka motsatsen”.

Idag 06:18
Läs mer om MP-kongressen 2017
Nordkoreas kärnvapen

Robot utvecklad av sovjet användes vid missiltest

Nordkorea har genomfört ett tredje robottest på lika många veckor. Fler detaljer om skjutningen har nu blivit kända.
Roboten avfyrades från staden Wonsan i Nordkorea och flög 45 mil innan den landade i Japanska havet. Den ska inte ha orsakat någon skada. Uppskjutningen var landets tolfte hittills i år och enligt den amerikanska militären var det en kortdistansrobot av typen Scud, som ursprungligen utvecklades av Sovjetunionen. Det var också andra gången i år som en robot från Nordkorea landade i Japans ekonomiska zon.
Uppskjutningen kommer efter uppgifter om att Nordkorea genomfört tester med ett nytt luftvärnsvapen. Testet* *har övervakats av Kim Jong-Un själv, hävdar landets statliga nyhetsbyrå KCNA. Luftvärnsvapnet ska ”upptäcka och slå mot olika mål i luften från alla håll” och är enligt diktatorn nu redo för massproduktion, skriver AFP.
Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har landet fortsatt att genomföra provsprängningar och robottester, för att utveckla sitt kärnvapenprogram.

5 tim
Japans premiärminister Shinzo Abe.  STR / JIJI PRESS

Abe: Japan och USA kommer vidta åtgärder

Det är dags för Japan att, tillsammans med USA, vidta specifika åtgärder mot Nordkorea. Det säger landets premiärminister Shinzo Abe efter att Nordkorea avfyrat vad som bedöms vara ännu en ballistisk robot, rapporterar internationella medier.
– Enligt en överenskommelse vid det senaste G7-mötet är Nordkorea av högsta prioritet för det internationella samfundet, säger han i ett kort tv-sänt tal.
– Tillsammans med USA kommer vi att vidta specifika åtgärder för att avskräcka Nordkorea.
Japans regering, som inte har fått några rapporter om skador efter händelsen, anser att Nordkoreas uppskjutning utgör risker. Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt att genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram. Sydkoreas president Moon Jae-In har kallat till möte med det nationella säkerhetsrådet med anledning av händelsen.

Idag 04:59
Tv-bilder på Nordkoreas diktator Kim Jong-un i Seoul, Sydkorea.  Lee Jin-man / TT / NTB Scanpix

Hotet från Nordkorea – hur stort är det egentligen?

Hur farliga är Nordkorea rent militärt? Det frågar sig SVT efter att diktaturen i natt avfyrat vad som bedöms vara ännu en ballistisk robot.
Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI och expert på Östasien, påpekar att även om vapenskramlet tycks vara allt högre så har regimen i Nordkorea ännu inte genomfört det sjätte kärnvapentestet ”som omvärlden fruktar och väntar på”.
Förutom kärnvapen tros landet kunna mobilisera en armé på 1,2 miljoner soldater, enligt amerikanska underrättelsekällor. Det är också sannolikt att Nordkorea har tillgång till kemiska eller biologiska vapen, men i vilken omfattning är oklart. För Sydkorea är hotet från norr ständigt närvarande, men enligt Hellström har inte mycket hänt som motiverar USA:s nya tonläge.
– Ingen vet hur länge det dröjer innan Nordkorea faktiskt skaffat sig en förmåga att angripa USA med kärnvapen, säger han.

Idag 05:54
Läs mer om Nordkoreas kärnvapen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.