Karin Enström och Ulf Kristersson. TT
EU-toppmötet i Göteborg

M: ”Löfven lägger fel fokus i EU-politiken”

Regeringen prioriterar symboliska EU-projekt i stället för viktiga svenska intressen och problem som bara EU-samarbetet kan lösa. Det skriver Ulf Kristersson (M), partiledare, och Karin Enström (M), utrikespolitisk talesperson, på SvD Debatt. De menar att en centralisering av makt till EU inte är någon lösning på de sociala problemen.
”Risken är bety­dande att EU:s Göteborgsmöte blir en förevändning för länder att inte själva, natio­nellt, göra det som behövs”, skriver de.
I stället vill de att fyra prioriteringar ska prägla den svenska EU-politiken, bland annat en samling kring en gemensam syn på migration.

Om skribenterna

  • Ulf Kristersson (M), partiledare.
  • Karin Enström (M), utrikespolitisk talesperson.

Toppnyheter

Beskjutning i Afrinregionen/Rysslands president Vladimir Putin. TT
Syrienkriget

Ryssland flyttar trupper: ”Undviker provokationer”

Ryssland meddelar att man förflyttar trupper som befinner sig i det område i Syrien som attackeras av Turkiet, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.
Tillbakadragandet sker för att ”undvika potentiella provokationer och för att minimera hot mot ryska militärers liv och välbefinnande”, meddelar det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.
Enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria tänker Ryssland stödja Syrien diplomatiskt och kräva att FN uppmanar Turkiet att stoppa sin militära operation i Afrin. Uppgiften kommer enligt Ria från en ledamot i det ryska överhusets säkerhetskommitté.
Turkiet meddelade i dag att man inleder en markoffensiv mot de kurdiska YPG-soldaterna i den nordvästra regionen. Samma grupp har stöttats av USA i kampen mot terrorgruppen IS.

34 min
Turkiska sidan av gränsen. OMAR HAJ KADOUR / AFP
Syrienkriget

Turkiska marktrupper sätts in mot kurder i Syrien

Turkiet inleder markoffensiven mot kurdiska styrkor i norra Syrien, bekräftar landet enligt AFP. Även de första flyganfallen uppges ha genomförts under lördagen. Den turkiska offensiven går under namnet ”Olive Branch”.
Landet har hotat med ett fullskaligt militärt anfall för att slå ut de kurdiska YPG-soldater som sedan 2012 har haft kontroll över områden i Afrin i nordvästra Syrien, skriver BBC.
Målen för anfallen inkluderar USA-stödda kurdiska styrkor som deltagit i kampen mot terrorgruppen IS.

2 tim
Läs mer om Syrienkriget
Människor samlas i New York för prester. Craig Ruttle / TT / NTB Scanpix
USA:s framtid

Just nu: Women’s March tar över gatorna på årsdagen

Ett år efter att kvinnor gick ut på gatorna i protest mot president Donald Trumps politik samlas återigen människor för att demonstrera för kvinnors rättigheter.
Deltagare har slutit upp i New York, Washington, Los Angeles, Chicago och i hundratals andra amerikanska städer, samt på andra håll i världen, däribland i Rom.
Förra årets rörelse var ett sätt för kvinnor att göra sina röster hörda, säger Emily Patton, en av Women’s Marchs talespersoner, till Washington Post.
– I år vill vi visa vårt stöd för kvinnor som ställer upp i val och uppmuntra fler kvinnor, svarta kvinnor och kvinnor ur hbtq-gruppen att ställa upp i val, att registrera sig för att rösta och bli mer medborgerligt engagerade, säger Patton.

15 min
Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Expert: Valet i november avgör framtiden i Vita huset

Trots ett år av kontroversiella utspel och gapig retorik är Donald Trump i mångt och mycket en traditionell republikansk politiker, säger författaren och journalisten Karin Henriksson.
I en intervju med TT får hon frågan om tillmälet ”narcissist”, som ofta nämns i Trumpsammanhang.
– Många av de dragen visar han prov på varje dag: självupptagenhet, oförmåga till empati och att hela tiden se till sina egna intressen, säger Henriksson.
Hon menar att utnämningen av Neil Gorsuch, konservativ domare och abortmotståndare, till högsta domstolen, och den stora skattereformen är Trumps främsta segrar under året som gått.
Henriksson menar att valet till kongressen i november blir avgörande för Trumps chanser att behålla makten och att att pekar mycket på att demokraterna kan få majoritet i representanthuset.
– Om detta sker, kommer det att bli dödläge politiskt. Demokraterna kommer inte gå med på något av presidentens förslag, och då blir det svårt för honom att bli omvald. Han är ju inte folkkär precis, han har inte den personligheten, säger hon.

3 tim
CARLO ALLEGRI / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Ledare: Tre år med Trump kvarstår – tanken svindlar

Opinion I dag är det på dagen ett år sedan Donald Trump svors in som USA:s president, vilket uppmärksammas på flera svenska ledarsidor.
”Med tanke på allt vad som förevarit svindlar tanken på att tre gånger så lång tid återstår av mandatperioden”, skriver Borås Tidnings Lars Näslund, och frågar sig vilka konsekvenser Trumps presidentskap kommer hinna få under de kommande tre åren.
Dagens Industris Frida Wallnor menar å andra sidan att turbulensen i första hand ägt rum på Twitter:
”I verkligheten har det inte varit lika händelserikt. Det är positivt och – trots allt – vad som räknas”, skriver hon och lyfter fram flera exempel på hur Trump hindrats från att driva igenom sin utlovade politik.

Idag 09:45
Läs mer om USA:s framtid
Åsa Fahlén. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Lärarnas riksförbund: Vinsttaket inte tillräckligt

Lärarnas riksförbund stödjer regeringens och Vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i skolan. Det säger ordförande Åsa Fahlén i Ekots lördagsintervju. Men egentligen skulle hon vilja att regeringen gick ännu längre än vad som föreslagits.
Hon vill se att ett eventuellt överskott går tillbaka till verksamheten.
– Om ditt främsta incitament är att du vill tjäna och investera pengar, ska du kanske investera i något annat, säger hon enligt Expressen.
I fredags presenterade S-MP-regeringen tillsammans med V ett förslag om vinsttak på sju procent inom skola och omsorg.

1 tim
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på fredagens pressträff. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Ledare: Arbetarrörelsen bör mobilisera mot vinstjakten

Opinion Gårdagens besked om att regeringen och Västerpartiet enats om ett vinsttak för välfärdsföretag inom skola och omsorg diskuteras – och kritiseras – på flera av landets ledarsidor på lördagen.
Liberala Blekinge Läns Tidning kallar förslaget för ”en attack mot valfriheten” och menar att det i praktiken handlar om ett vinstförbud. Konservativa Nya Wermlands-Tidningen skriver att lagförslaget enbart kommer uppta dyrbar tid i riksdagen utan någon möjlighet att bli verklighet.
Aftonbladets Daniel Swedin håller med om att S och MP aldrig tagit i frågan om det inte varit ett krav från V, men hoppas samtidigt att de rödgröna driver frågan om vinster i välfärden i valrörelsen. Sydöstran är inne på samma linje: ”Arbetarrörelsen måste mobilisera med full kraft för att stoppa vinstjakten.”

Idag 07:48
Läs mer om Vinster i välfärden
Angela Merkel. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

Expert: ”Storkoalition det minst dåliga alternativet”

600 delegater från det tyska socialdemokratiska partiet SPD sammanträder i Bonn för en extrainsatt kongress i morgon. På mötet ska man delrösta om ett koalitionssamarbete med Angela Merkels kristdemokratiska CDU och systerpartiet CSU.
Men något stort jubel lär inte vänta vid ett ja, skriver CNN. Möjligen kan man vänta sig en suck av lättnad från förbundskansler Merkel när fyra månader av politiskt dödläge efter valet bryts.
– Ingen blir särskilt lycklig av en storkoalition [...] men det är det minst dåliga alternativet, säger Christoph Nguyen, statsvetare vid Free University Berlin, till CNN.
Nguyen säger också att Merkel ”vet hur hon ska hantera” SPD och att det är ”en bekväm lösning” för henne.

1 tim
Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

Analys: Politisk jordbävning som kan skaka Europa

Om Angela Merkel misslyckas med att bilda en ny tysk regering innebär det slutet för den tyska förbundskanslern. Det vore också en politisk jordbävning som skulle kännas över Europa, skriver Politicos Matthew Karnitschnig i en analys.
Karnitschnig är kritisk till att politiker tycks vara tryggt förvissade om att helgens omröstning i det socialdemokratiska partiet SPD kommer att landa i ett ja till att inleda regeringssamtal med Merkels CDU.
”Tänk för all del inte på att den vissheten bygger på samma instinkt som gjorde att de flesta av oss utgick från att det skulle bli ett nej till brexit och att Donald Trump skulle förlora”, skriver Karnitschnig med en ironisk underton.
Då som nu är alternativet för läskigt att föreställa sig, tillägger han.

44 min
Läs mer om Tyska regeringsbildningen
Hundratals demonstranter bakom parollen ”Mot våldtäkt” på väg mellan Stortorget och Triangeln i Malmö vid lördagens demonstration mot sexuellt våld. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Friande våldtäktsdomen i Fittja

Hundratals i protest mot våldtäktskultur och våld

Hundratals kvinnor har i dag samlats i Malmö, Stockholm och Göteborg för att under parollen ”Mot våldtäkt” demonstrera mot sexuellt våld, skriver lokala medier. Initiativet kommer med anledning av den uppmärksammade domen där flera män friades efter en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja.
Målet med demonstrationen är inte bara att straffet för våldtäkt skärps, utan arrangörerna vill också se att polisen får större resurser att prioritera sexualbrott och att hela samhället ska arbeta för att ändra attityderna till sexualiserat våld och våldtäktskultur, skriver Skånska Dagbladet.

2 tim
Hundratals demonstranter bakom parollen "Mot våldtäkt" på väg mellan Stortorget och Triangeln i Malmö vid lördagens demonstration mot sexuellt våld. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Friande våldtäktsdomen i Fittja

Initiativtagare: ”Vill visa att nu har vi fått nog!”

Christina Nellevi, initiativtagare till demonstrationen ”Mot våldtäkt” i Malmö, säger till SVT Skåne att många är trötta på det sexuella våldet. Nu vill de hundratals kvinnor som samlats i Malmö, Göteborg och Malmö ha förändring: skärpta straff, större resurser till polisen och fler samtal om normer.
– Vi känner ju att vi behöver visa vårt stöd men också sätta ner foten och visa att nu har vi fått nog! säger hon till P4 Malmöhus.
Mellan 200 och 300 personer kom till demonstrationen i Malmö som startades med anledning av den friande domen efter en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja.

2 tim
Läs mer om Friande våldtäktsdomen i Fittja

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.