Emmanuel Macron.  LUDOVIC MARIN / AFP
Kampen mot IS

Macron utlovar slutet för IS: ”Vi har vunnit”

Frankrikes president Emmanuel Macron utlovar i ett tal på en militärbas i Abu Dhabi slutet för terrorgruppen IS ”inom de kommande månaderna”.
– Vi har vunnit, säger han i talet enligt Le Figaro, snart två år efter terrorattackerna i Paris.
Macron syftar på framgångarna mot terrorgruppen i Irak och Syrien, främst i viktiga fästen som Raqqa.
Men presidenten lyfte också ett varningens finger: Slutet för IS innebär inte slutet på kampen mot terrorn.
– Långsiktig stabilisering och bekämpning av terroristgrupper kommer att vara oumbärliga komplement till den inkluderande och pluralistiska politiska lösningen vi vill se i regionen, säger han enligt AFP.

Toppnyheter

Arkivbild. ICRC i Syrien, 2016. TT / NTB Scanpix
Övergreppen inom biståndssektorn

Rödakorskommittén: 21 har tvingats sluta efter sexköp

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) uppger att 21 anställda tvingats sluta de tre senaste åren efter att det framkommit att de köpt sex, eller själva valt att säga upp sig efter att en sådan utredning inletts mot dem.
Rödakorskommittén har över 17 000 anställda runtom i världen. Efter att skandalen om sexuella övergrepp inom hjälporganisationen Oxfam rullades upp har liknande anklagelser riktats mot flera biståndsgrupper. ICRC:s uttalande kommer strax efter att välgörenhetsorganisationen Plan International bekräftat sex fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn.
ICRC:s chef Yves Daccord beskriver det som ett avgörande ögonblick för hela välgörenhetssektorn.

2 tim
Plan Internationals logotyp/Illustrationsbild från Haiti.  TT
Övergreppen inom biståndssektorn

Biståndsgrupp bekräftar sex fall av övergrepp

Efter att skandalen om sexuella övergrepp inom hjälporganisationen Oxfam rullats upp har liknande anklagelser riktats mot flera biståndsgrupper. Nu säger den brittiska välgörenhetsorganisationen Plan International att man bekräftat sex fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn, skriver BBC.
Plan International skriver i ett blogginlägg att händelserna ägde rum mellan den 1 juli 2016 och 30 juni 2017 och att fem av fallen har anmälts till polisen i länderna där de ägt rum. Alla offren har erbjudits hjälp.
En av förövarna var anställd av gruppen medan de övriga fem var inhyrda medarbetare. Den anställde fick sparken omedelbart och de andra fick inte förnyade kontrakt med Plan International.
”Vi är verkligen ledsna för den skada som barn eller ungdom har lidit”, skriver Plan International.

Idag 08:51
ANDRES MARTINEZ CASARES / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen inom biståndssektorn

Efter sexskandalen: Haiti portar brittiska Oxfam

Haiti stoppar Oxfams brittiska filial från att verka i landet, i väntan på att utredningen om den prostitutionsskandal som skakar hjälporganisationen ska bli färdig. Det rapporterar AFP.
En högt uppsatt Oxfamanställd har medgett att han köpt sex under en insats efter jordbävningskatastrofen i landet 2010, och flera andra anställda anklagas för att ha hotat och skrämt vittnen. Haitis kritik grundar sig främst i att organisationen inte informerat om misstankarna när de uppkom.
”Dessa förkastliga handlingar, som varit kända både av gärningsmännen och organisationen, är ett allvarligt övergrepp mot det haitiska folkets värdighet”, skriver regeringen i ett uttalande.

22 feb
Läs mer om Övergreppen inom biståndssektorn
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Annie Lööf. Henrik Montgomery / TTNYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

C om regeringens förslag: Leker med förhoppningar

C-ledaren Annie Lööf håller fast vid att hon vill se att regeringen ändrar sitt förslag om att låta vissa ensamkommande få stanna i Sverige, trots att de fått avslag på sin asylansökan. Det säger hon i Ekots Lördagsintervju.
– Jag skulle nog vilja säga att det fortfarande är en del brister som gör att man leker med dem ensamkommande ungdomarnas förhoppningar.
Lööf pekar ut två brister: att bara de som kom hit före den 24 november 2015 får möjlighet att stanna och att förslaget inte omfattar dem som skaffat ett jobb i Sverige.

1 tim
Arkivbild. Flyktingboende i Pajala.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

”Ankomstcenter för asylsökande är bra förslag”

Opinion Asylsökande ska tillbringa första månaden i ett ankomstcenter, där de ska få samhällsinformation och yrkes- och utbildningsbakgrund kan kartläggas. Det väntas Martin Olauzon, som leder mottagandeutredningen, föreslå om en månad skriver Lars Stjernkvist (S) och Gunnar Hedberg (M) på DN Debatt och välkomnar idén.
Utredaren uppges även vara inne på att förändra den så kallade ebo-lagen, som innebär att asylsökande har rätt att flytta till egen lägenhet, om de kan stå för kostnaden själv och inte vill bo på förläggning. Detta har lett till trångboddhet i redan utsatta områden, skriver debattörerna som är positiva till att lagen ses över.
”Om förslagen realiseras, helst så snabbt som möjligt, är vi övertygade om att det är möjligt att försvara en anständig asylpolitik och samtidigt se till att människor inom en rimlig tid kommer in i det svenska samhället.”

Idag 05:49
Läs mer om Svenskt mottagande
Vinter-OS Curling
Anna Hasselborg och Sara McManus under gruppspelsmatchen mot Sydkorea. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

I natt är det bara guld som gäller: ”Ska krossa dem”

I natt spelar lag Anna Hasselborg OS-final i curling mot hemmanationen Sydkorea.
De fyra kompisarna – skippern Anna Hasselborg, 28, Sara McManus, 26, Agnes Knochenhauer, 28, och Sofia Mabergs, 24 – har bara spelat ihop i fyra år men har redan nu chansen att vinna den största turneringen som finns inom curling.
– Det är sjukt. Vi hade absolut inte oddsen med oss när vi gjorde det, säger Sara McManus till TT.
Finalen börjar klockan 01.05 svensk tid och sänds i Kanal 5.
– Nu ska vi bara ut och krossa dem, säger McManus.

7 min
Niklas Edin deppar medan USA lyssnar på nationalsången. Jonas Ekstromer/TT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Edin satsar mot OS 2022 efter finalförlusten

OS-finalen mot USA blev en stor besvikelse för det svenska herrlaget i curling. Men skippern Niklas Edin – som blev fyra 2010 och trea 2014 – har inte gett upp drömmen om OS-guld. Edin säger till Sportbladet att han satsar på OS 2022 i Peking.
– Vi har kämpat stenhårt i fyra år och det är idrott jag vill hålla på med. Det är inte busenkelt att börja plugga igen eller ta ett jobb utan utbildning, säger han.
Edin menar att laget kan dra lärdomar av dagens förlust.
– Kommer vi tillbaka till en OS-final har vi ännu större chans. Den här förlusten smakar riktigt bittert men på sikt kommer det att härda laget.

2 tim
Jonas Ekstromer/TT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

OS-silver i curlingfinalen – USA skrällde mot lag Edin

Lag Edin stod inte pall för favorittrycket i OS-finalen i curling. Det blev silver för Sverige efter förlust mot skrällaget USA med 7–10.
– Vi får inte till en bra final helt enkelt. Det är otroligt surt. Det kändes som om vi var värda guldet, säger Niklas Edin till Sportbladet
Det stod fem lika i den åttonde omgången mellan Sverige och USA. Men efter att svenske skippern Niklas Edin inte fick en perfekt vrickning lyckades USA:s John Schuster knocka ut Sveriges enda sten, ligga kvar själv och ta fem poäng. Det blev matchavgörande.
Förlusten innebär en silvermedalj för Sverige. Det är första gången Sverige har varit med en OS-final i curling på herrsidan sedan år 1924.

Idag 09:09
Läs mer om Curling
Valet 2018 FI:s kongress
Gita Nabavi.  TT
Valet 2018 FI:s kongress

Lång väg till riksdagen – men nya Fi-ledaren hoppfull

Gita Nabavi från Stockholm har valts till ny partiledare för Feministiskt initiativ. Jämte den andra partiledaren Gudrun Schyman ställs hon nu inför utmaningen att ta Fi ända in i riksdagen.
– Jag tror att vi har goda chanser, säger den nyvalda partiledaren till TT.
Men det är inget enkelt arbete som ligger framför den nya partiledarduon. Prognosen inför det kommande valet ser dyster ut – Fi ligger just nu på cirka två procent i opinionen.
– Opinionsmässigt ser det inte riktigt ut att räcka – om det inte händer något under valrörelsen som gör att de och deras frågor får utrymme, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

1 tim
Gita Nabavi  Oscar Stenberg
FI:s kongress

Gita Nabavi ny partiledare för Feministiskt initiativ

Gita Nabavi har valts till ny partiledare för Feministiskt initiativ (Fi) jämte Gudrun Schyman. Det beslutades på Fi:s kongress i Malmö, skriver partiet i ett pressmeddelade.
35-åriga Gita Nabavi har varit engagerad i partiet sedan 2006.
– Jag precis som alla andra i den feministiska rörelsen är här för att vi vill ha förändring. Vi ser på vår omgivning, på samhället, på världen och vet att vi kan göra det här bättre, säger hon.

5 tim
Gudrun Schyman deltar i ett fackeltåg i Stockholm för alla som står bakom #metoo-uppropen. Arkivbild.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
FI:s kongress

Statsvetare: Väljare ser inte #metoo som partipolitik

Trots att Feministiskt initiativ har sitt största stöd bland unga kvinnor lyfte inte partiet efter #metoo, skriver SvD som nystar i frågan i ett längre reportage.
Statsvetaren Maud Eduards, som forskat om Fi, har några teorier: Väljarna betraktar inte #metoo som partipolitik, eller så misslyckades Fi med att göra det till sin fråga. Det kan också bero på att partiet har svårt att nå ut i media, menar hon.
– Jag hade trott att #metoo skulle ge Fi ett lyft, säger Maud Eduards.
Partiledaren Gudrun Schyman hävdar att det var ett medvetet val att inte profilera partiet för hårt i samband med #metoo.
– Det var otroligt viktigt att få den här breda rörelsen fram. Och det är inte slut ännu, utan arbetet fortsätter.

Idag 06:53
Läs mer om FI:s kongress

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.