Inrikes

Man tände eld på sig själv – har förts till sjukhus

En man har förts till sjukhus efter att ha tänt eld på sig på Sergels torg i Stockholm. Det rapporterar Aftonbladet. Han fick allvarliga brännskador, skriver TT.
Ett vittne berättar för Aftonbladet att mannen skrek och gestikulerade samtidigt som han höll upp en lapp. Sedan ska han ha hällt en vätska över sig och tänt på.
– Det brann som att han var en fackla, säger vittnet.

Toppnyheter

Roger Mogert (S) avgår som borgarråd i Stockholm. TT
#MeToo-uppropet

S-toppen Roger Mogert avgår som borgarråd

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet i Stockholm, Roger Mogert (S), avgår efter att flera kvinnor anklagat honom för att ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker, skriver DN. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) säger till tidningen att Mogert har utnyttjat sin ställning ”för att få kontakt med kvinnor”.
– Det har varit alkohol inblandat och en utsatthet som inte är acceptabel, säger Wanngård till DN.
Mogert säger i en skriftlig kommentar till tidningen att han är ”djupt ledsen” och att han vill be om ursäkt.

2 tim
Roger Mogert (S). FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Medger dåligt beteende: ”Betett mig oacceptabelt”

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) i Stockholm säger att han är ”djupt ledsen” för sitt beteende och att han nu vill be om ursäkt. I en skriftlig kommentar till DN skriver han att när hans vänner påpekat att hans beteende inte varit bra så har han slagit det ifrån sig.
”Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabelt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta”, skriver han enligt DN.
Han berättar att han nu ska söka hjälp för sitt beteende och att han avgår med omedelbar verkan.

2 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Vicente Robles / TT / NTB Scanpix
Försvunna ubåten San Juan

Flottan: Explosion kan ha inträffat ombord på ubåten

Det ovanliga ljudet som upptäcktes tre timmar efter att den argentinska ubåten försvann i förra veckan ”överensstämmer med ljudet från en explosion”, meddelar den argentinska flottan enligt AFP.
Enligt flottans talesperson Enrique Balbi kan ljudet beskrivas som ”onormalt, ovanligt, kort, våldsamt och icke-nukleärt”.
Ett internationellt kärnförbudsorgan, som driver ett globalt nätverk för att kontrollera vågor vid havsbotten, bekräftar att de i förra veckan registrerade en ”ovanlig signal” som inte var naturlig, skriver Reuters.
Ubåten har varit spårlöst försvunnen i över en vecka och ett intensivt sökarbete pågår för att hitta de 44 människor ombord.

2 tim
Över 4 000 personer söker den försvunna ubåten. TT / NTB Scanpix

Nya ”okända spåret” var inte den försvunna ubåten

Det ”oidentifierade föremålet” som hittades i närheten av den plats där den argentinska ubåten ARA San Juan senast hördes var inte ubåten, rapporterar Reuters.
Samtidigt minskar hoppet för att hitta besättningen vid liv för varje timme som går. Syret ska enligt den argentinska flottans beräkningar ha tagit slut redan i går, men den stora räddningsstyrkan fortsätter sitt arbete – trots hårda vindar ute till havs.
Ubåten med 44 människor ombord försvann för åtta dagar sedan.

2 tim
Medlemmar ur den amerikanska flottan förbereder sig för att delta i sökinsatsen. LT. COURTNEY CALLAGHAN / US NAVY / AFP PHOTO

Uppgifter: Objekt funnet där saknad ubåt söks

Ett amerikanskt militärflygplan som ingår i den massiva sökinsatsen efter den saknade argentinska ubåten San Juan har upptäckt ett oidentifierat föremål i sökområdet. Det rapporterar Reuters med hänvisning till en av sina reportrar som var ombord på det amerikanska flygplanet.
Ubåten med 44 människor ombord försvann förra veckan. Sökinsatsen har försvårats av höga vågor och oron är stor att syret ombord börjar ta slut.

4 tim
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan
Jimmie Åkesson (SD). Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s landsdagar

Åkesson: Vi kan få 20-30 procents stöd i nästa val

Sverigedemokraterna har börjat backa från tidigare toppnoteringar i opinionsmätningar, men partiledaren Jimmie Åkesson tror inte att högstanivån för SD är nådd.
– Jag tror att det är sannolikt att vi hamnar mellan 20 och 30 procent i valet, säger han i en intervju med TT.
Han räknar med att få tillbaka de väljare som nu verkar rinna åter till Moderaterna efter att Ulf Kristersson blivit ny partiledare. Under förra M-ledaren Anna Kinberg Batras tid öppnades dörren till samarbete med SD på glänt, men efterträdaren tycks ha stängt den igen. Åkesson ser ingen ”quick fix” för hur hans parti ska bryta sin isolering.
– Jag kan ju bara vädja till de andra partierna om samtal. Vi behöver inte sitta ner och förhandla, man behöver inte komma överens med mig, men man borde åtminstone försöka, säger han.

3 tim
SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen.  Ari Luostarinen / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna vill göra terrordömda statslösa

Skärpt brottsbekämpning är en kärnfråga för Sverigedemokraterna och partiet vill främst ändra lagar som berör kameraövervakning, längre fängelsestraff och terrorbekämpning. Det rapporterar Aftonbladet i samband med partiets landsdagar i Norrköping.
SD vill att det ska bli möjligt att frånta terrordömda svenskar deras medborgarskap oavsett om de har något annat medborgarskap eller inte. Partiet vill också kunna förlänga tidsbestämda fängelsestraff för grova brottslingar som fortfarande anses som farliga efter att de avtjänat sina straff, och göra det lättare för polisen att använda sig av kameraövervakning.
– De flesta brottslingar omhuldas ju med generella straffrabatter och allt möjligt. Så när vi utformar vår kriminalpolitik så är det ju brottsofferperspektivet vi utgår från, säger partiets rättspolitiska talesperson Adam Marttinen.

5 tim
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på partiets landsdagar i Norrköping.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD kritiseras internt: Liknar de forna öststaterna

Flera lokala företrädare för Sverigedemokraterna anklagar partikollegor för att använda uteslutningsärenden för att smutskasta meningsmotståndare inom partiet. Det framkommer av motioner till partiets landsmöte som Expressen har tagit del av.
En av de som har skrivit en motion till mötet är Roland Johansson, som företräder SD i Dalarna. Han menar att hanteringen av uteslutningsärendena ”inte är värdigt ett demokratiskt parti” och ”påminner om förhållandena i de forna östländerna”.
Även Mattias Krantz, SD-företrädare från Västra Götaland, är kritisk till hur uteslutningsärenden används inom partiet. Han vill att att de som använder sådana ärenden som ett maktredskap ska straffas, till exempel med en varning.
Expressen har tidigare granskat flera fall där medlemmar i partiet har skickat information om lokala rivaler till partiledningen i ett försök att skapa problem för den andre.

Idag 10:11
Läs mer om SD:s landsdagar
Avsatte presidenten Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe. Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix
Maktkampen i Zimbabwe

Mugabe kan bli immun mot åtal – för att han avgick

Zimbabwes avsatte president Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe garanteras åtalsimmunitet som eftergift för att han avsagt sig makten, säger en talesperson för militären till CNN. Även parets säkerhet i landet ska garanteras.
Beslutet är en del av den överenskommelse som fick Mugabe att efter stora påtryckningar frivilligt avgå som ledare, uppger talespersonen Overson Mugwisi.
En regeringskälla uppger för Reuters att Mugabe inte har några planer på att gå i exil, utan vill dö i sitt hemland. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats.

1 tim
Soldater övar inför att Mnangagwa svärs in som president i Zimbabwe i morgon. Ben Curtis / TT / NTB Scanpix

Protokoll: Mugabe närvarar när Mnangagwa svärs in

Zimbabwes avsatte president Robert Mugabe kommer att närvara när hans efterträdare Emmerson Mnangagwa svärs in på posten i morgon, enligt ett protokoll som statlig media tagit del av.
Det är oklart om han kommer att ta plats vid ceremonin som hålls i en arena med plats för 60 000 personer, eller om han närvarar på något annat sätt.
93-åringen meddelade sin avgång på tisdagen. Detta efter att han sparkat vicepresident Emmerson Mnangagwa tidigare i november vilket ledde till att militären satte Mugabe i husarrest.

31 min
Emmerson Mnangagwa möter supportrar i Zimbabwe. Ben Curtis / TT / NTB Scanpix

Mnangagwa till folket: Ni möter början på demokrati

Zimbabwes blivande president Emmerson Mnangagwa säger inför en stor folkmassa som samlats för att välkomna honom att de nu bevittnar en utveckling mot ”fullständig demokrati”, skriver AFP.
– I dag bevittnar ni början på en ny och utvecklad fullständig demokrati i vårt land, säger han till folket som samlats utanför Zanu-PF:s högkvarter i centrala Harare.
Han passar även på att tacka Zimbabwes invånare för deras böner och för att de nu väntat på honom en timme, skriver DN.

Igår 17:58
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
Arkivbild, pågatåg. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta våldtäktsmannen i Landskrona

Tågvärden sprang efter när mannen gick av med pojken

Tågvärden Diaresa ingrep när hon såg att den man som nu åtalas för våldtäkt mot barn gick av tåget i Landskrona med en sjuårig pojke. Polisen kunde gripa mannen på plats och han har suttit frihetsberövad sedan händelsen utspelade sig i september.
Diaresa har tidigare berättat för Aftonbladet om hur medpassagerare reagerade på att en skärrad sjuårig pojke som var i sällskap med en man satt och grät. Mannen sa till tågvärden att han var pojkens barnvakt men hon bedömde situationen som oroväckande och gick för att be lokföraren om råd. När hon då får se mannen och pojken gå av tåget springer hon efter och får fatt i pojken.
– Jag säger: ”Du ska ingenstans, polisen är på väg” medan jag tar pojken i famnen och plockar fram min telefon, berättade Diaresa för tidningen.

2 tim
Perrongen i Landskrona.  Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stoppades med pojke på tåg – åtalas för våldtäkt

En man som greps då han reste på ett tåg i södra Sverige med en sjuårig pojke åtalas nu för våldtäkt mot barn och grovt barnpornografibrott, rapporterar Aftonbladet.
En tågvärd reagerade på att pojken verkade skärrad, grät och frågade efter sin mamma. Mannen hävdade att han var pojkens barnvakt. När mannen gick av tåget med ett hårt grepp om pojkens arm sprang tågvärden efter och larmade polisen.
Mannen ska ha utsatt pojken för en våldtäkt i december 2016 och ska även ha fotograferat pojken och spridit bilderna till andra.

4 tim
Läs mer om Misstänkta våldtäktsmannen i Landskrona

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.