Anna Ekström ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Influencer-utbildningen

Minister: ”Elever förlorar när skolor konkurrerar”

Att en gymnasieskola vill utbilda elever till att bli ”youtubers” och ”influencers” är ett resultat av att skolor konkurrerar om eleverna – inte samarbetar för att erbjuda ett allsidigt utbud. Det skriver gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) i en debattartikel i Dagens Samhälle.
De som förlorar på gymnasieskolornas hårda marknadsföring är eleverna, skriver Ekström. Eleverna riskerar att lockas in på utbildningar som lovar mer än de håller, menar hon.
”När skolor borde ägna all kraft åt elevernas kunskap och bildning får de istället arbeta med lättsåld yta”, skriver Ekström och uppmanar alla blivande gymnasieelever att välja med hjärtat och hjärnan.

Läs också

Toppnyheter

Mordplatsen på Sveavägen 1986 och Christer Pettersson under en vittneskonfrontation. TT
Palmemordet

Granskning: Palmegruppen lockade vittnen med pengar

Ett vittne i rättegången mot Christer Pettersson lockades med miljonbelopp i tipspengar för att komma med uppgifter som skulle få Christer Pettersson dömd för mordet på Olof Palme. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna har tidigare tillbakavisats av polisen och åklagaren i målet mot Pettersson.
Redaktionen har fått tillgång till ett bandat förhör av ett vittne, missbrukaren Ulf. På bandet säger polisen som leder förhöret: ”Om han blir dömd då va, då kan du köpa dina hästar sedan” och hänvisar sedan till de 50 miljoner kronor ”som ligger i potten”.
I förhören uppgav Ulf att Christer Petterson kom till sitt hem knappt två timmar efter mordet i centrala Stockholm. Något som tidsmässigt skulle kunna göra att Petterson hade kunnat befinna sig på Sveavägen vid tiden för mordet. Men Ulf tog tillbaka uppgifterna när han senare förhördes i rättegången och hävdade istället att Petterson kom till sin bostad betydligt tidigare.
Det aktuella förhöret spelades aldrig upp under rättegången, trots att Ulf då hävdade att en polis lockat honom med belöningen, och att han ska ha blivit manipulerad och därför lämnat felaktiga uppgifter.

1 tim
Olof Palme och Christer Pettersson TT
Palmemordet

Petterssons dagböcker låg bortglömda i källare

I en källare i Sollentuna norr om Stockholm har den utpekade Palmemördaren Christer Petterssons egna dagböcker och anteckningar legat orörda i över ett decennium. Nu har SVT:s Uppdrag granskning kommit över materialet.
Det var en privatperson som 2016 kontaktade en grupp filmmakare och berättade om materialet som han hittat i ett källarförråd som tidigare tillhört Christer Pettersson – 35 dammiga påsar med dagböcker, brev, kassettband och hundratals papper.
– Det var en absurd känsla. Att allting fanns kvar, säger Emilio Di Stefano, en av filmmakarna.
Di Stefano och hans kollegor försökte ta kontakt med Palmegruppen för att berätta om fyndet men fick ingen respons.
– Fortfarande har ingen från polisen sett något av materialet, säger han.
Materialet i källaren utgör nu grunden i en reportageserie i Uppdrag granskning, med start på onsdagskvällen

Igår 08:39
Läs mer om Palmemordet
Ranim flydde med sina sju barn från den syriska staden al-Raqqa till Jordanien. Här med sonen Adel. Hon längtar hem till Syrien och drömmer om en bättre framtid för sina barn. Rana Habahbeh/Rädda Barnen/TT
Syrienkriget

Tusentals flyktingar kan tvingas tillbaka till Syrien

Syriens grannar är hårt pressade av flyktingmottagandet. Därför kan hundratusentals syrier tvingas återvända – trots eskalerande strider, varnar hjälporganisationer. Mer stöd behövs till Turkiet, Libanon och Jordanien, säger chefen för International Rescue Committee (IRC), David Miliband under ett besök i Stockholm.
Sjubarnsmamman Ranim bor just nu i Jordanien. På andra sidan gränsen ligger hennes hem i Raqqa i ruiner, marknaden och skolorna har stängt och det går inte att röra sig fritt. Innan hon känner att det finns en möjlighet till ett liv i Syrien önskar hon vägar som är säkra att färdas på, så att hon kan resa till Aleppo eller Damaskus om barnen skulle behöva sjukvård.
”Vi kan inte åka hem nu. Allt är beroende av hur säkert det är. Vår stad har förvandlats till aska. Det finns ingen elektricitet, inget vatten”, berättar hon i en rapport från sex hjälporganisationer.

1 tim
En skadad pojke vårdas på sjukhus i östra Ghouta. TT
Syrienkriget

FN:s blanka uttalande om Ghouta: ”Det saknas ord”

FN:s barnfond Unicef har utfärdat ett uttalande om den syriska regimens bombningar av rebellkontrollerade östra Ghouta: Ett tomt Twitterinlägg.
”Inga ord kan skapa rättvisa för de barn som dödats, deras mödrar, deras fäder och deras älskade”, skriver Unicefs regionala kontor följt av flera blankrader.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att han är djupt bekymrad över det eskalerande våldet i östra Ghouta. Guterres uppmanar alla sidor att upprätthålla grundläggande principer för humanitär rätt, inklusive skydd av civila, rapporterar AFP.
Syrien har haft en befolkning på 18 miljoner. Nära en halv miljon har dött sedan kriget började och elva miljoner har flytt. Enligt Human Rights Watch lever minst en miljon syrier under belägring och är i behov av humanitär hjälp.
Sedan i söndags har 190 människor dödats i flyganfall som beskrivs som de blodigaste på åratal.
– Det är en massaker, säger en läkare i östra Ghouta enligt CNN.

Igår 18:19
Ett skadat syriskt barn på sjukhus i rebellkontrollerade staden Hamouria i östra Ghota. ABDULMONAM EASSA / AFP
Syrienkriget

”Östra Ghouta är ett nytt Srebrenica och världen tittar bort ännu en gång”

De senaste 36 timmarna har 255 civila dödats och knappt 1 000 skadats i den syriska regimens flyganfall i östra Ghouta, skriver Reuters med hänvisning till oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. Flera sjukhus har bombats. Vid 19-tiden i kväll kom uppgifter om att en särskilt viktig klinik slagits ut helt.
”Det finns ingenstans att fly”, skriver The Guardians Simon Tisdall i en analys där han jämför blodbadet med massakern i bosniska Srebrenica 1995. Världen var medveten om vad general Ratko Mladić kunde göra, att en massaker var nära förestående. ”Världen såg åt ett annat håll”, skriver han och fortsätter: ”Nu gör världen det igen”.
Tisdall skriver att det tog 22 år innan Mladic slutligen dömdes för folkmord. ”Hur många fler barn ska dö innan rättvisa utkrävs i Syrien?”
BBC:s Mellanösternkorrespondent Lina Sinjab skriver att bombningarna mot det rebellkontrollerade området är de värsta på åratal. ”Människor befarar att det ska bli ett nytt Aleppo”, skriver hon och konstaterar att anfallen slår ut bagerier, lagerlokaler och allt annat som kan inrymma matvaror.

Igår 17:50
Läs mer om Syrienkriget
Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Ledare: Nedslående resultat i försvarsutredning

Försvaret är ett hett ämne på ondagens ledarsidor i kölvattnet av Ingemar Wahlbergs utredning som visar att försvaret behöver ett tillskott på runt 170 miljarder kronor.
Dagens Nyheter skriver att utredningens slutsatser är nedslående. Tidningen menar att kvaliteten på det svenska försvaret skulle sjunka med dagens budgetramar, när Sverige istället behöver stärka försvaret.
”Ryssland har rustat upp, annekterat Krim och överfallit Ukraina. Sverige måste dra slutsatser av det”, skriver tidningen.
Dagens industri konstaterar att utredningens slutsatser om ökade anslag kan verka drastiska, men menar att det är värt pengarna om de investeras rätt. Tidningen varar för att alternativet är att skicka en dåligt rustad värnpliktsarmé för att möta fienden.
”Det är ett dödligt säkert sätt att förlora frihet och 20-åringar. Teknik på toppnivå ger oss helt andra möjligheter”, skriver tidningen.
Även Smålandsposten menar att investeringarna behövs, men frågar sig varifrån pengarna ska tas, i ett läge där de offentliga utgifterna över lag väntas öka de närmaste åren:
”Försvaret måste få kosta. Men vi måste också få veta säkert vad det kommer kosta”.

1 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Försvarsmakten behöver ytterligare 168 miljarder

För att nå bästa operativa förmåga behöver försvaret 168 miljarder mer till 2030, enligt försvarsmaterialutredningen. Om riksdagen beviljar höjningen betyder det att det svenska försvarsanslaget är tillbaka på samma nivå som i början av 2000–talet.
Utredaren Ingemar Wahlberg har tittat på vad nuvarande ekonomiska ramar skulle räcka till. Försvarsanlagen för år 2020 ligger på nära 53 miljarder kronor. Utredningen bedömer att om ramarna behålls, så kommer kvalitén på försvarsmaktens materiel att minska och den operativa förmågan hos förbanden kommer inte att kunna bevaras.
Därför föreslår utredaren vissa omprioriteringar inom dagens ramar, för att minska försämringen av den operativa förmågan. Wahlberg har också slagit fast vilka viktiga materielinvesteringar som inte ryms inom den ramen.

Igår 13:21
Läs mer om Försvarets framtid
Vinter-OS Curling
Lag Hasselborg under matchen mot Kina. PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Slutspelsklart för lag Hasselborg

Efter två raka förluster kunde lag Anna Hasselborg säkra semifinalplatsen i OS-curlingen efter seger över Kina med 8–4.
Kina stred för att hålla slutspelshoppet vid liv, de spelade sin sista gruppspelsmatch och det krävdes seger. Svenskorna fick en perfekt start, tog en tvåa i första omgången och gick upp till en 5–1-ledning efter fem omgångar.
Men kinesiskorna gav inte upp och fick en drömstart efter pausen med en tvåa direkt i sjätte omgången.
Lag Hasselborg tänkte dock inte förlänga sin förlustsvit. I den åttonde omgången fixade Anna Hasselborg en trea med sista stenen och gav sitt lag en 8–3-ledning.
Sverige, som möter USA i sista gruppspelsmatchen senare i dag, kan också komma upp på sju segrar, men förlorade gruppmatchen mot Sydkorea.

2 tim
Alexander Krusjelnitskij och hans lagkamrat Anastasia Bryzgalova. Toby Melville / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

B-provet bekräftar: Rysk curlare var dopad

Den ryske curlingspelaren Alexander Krusjelnitskij har redan lämnat OS i Pyeongchang sedan han testats positivt för den förbjudna substansen meldonium. Nu bekräftar även Krusjelnitskijs B-prov dopingen, meddelar Rysslands olympiska kommitté.
Kommittén fördömer incidenten, men den ryska idrottsministern Pavel Kolobkov menar att Krusjelnitskij inte kan ha fått i sig substansen medvetet.
– Det vore helt enkelt meningslöst. Curling är inte en sport där ohederliga idrottare använder dopning, säger Kolobkov enligt TT.
Krusjelnitskij tog brons i curlingens mixeddubbel tillsammans med sin fru Anastasia Bryzgalova.

Igår 14:16
Niklas Edin under curlingmatchen mellan Sverige och Schweiz på Gangneung Curling Centre under vinter-OS i Pyeongchang. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Edin om dopningsbeskedet: Tar fokus från sporten

Beskedet om att den ryske OS-medaljören i curling Alexander Krusjelnitskij testats positivt för det förbjudna ämnet meldonium, skapar besvikelse i det svenska curlinglandslaget.
– Det man vill är att idrott och OS ska föra folk samman och att det ska vara kul, positivt och ge en glad upplevelse för tittare, spelare och alla andra som är med. Det här tar fokus från det, säger Niklas Edin till TT.
Under dagen bekräftade den ryska olympiska kommittén att Krusjelnitskij testats positivt för meldonium. AFP uppger att även Krusjelnitskijs B-prov visar spår av den förbjudna substansen.
Att nu även curling har drabbats av ett misstänkt dopningsfall förvånar inte den svenske skippern, även om det är svårt att säga med säkerhet vilja prestationshöjande effekter som förbjudna preparat kan ge.
– Jag tror att man kan vinna mycket oavsett sport, även om du kastar dart tror jag du kan ta något som ger fördelar, säger Edin.

Igår 13:01
Läs mer om Curling
Vinter-OS Övriga sporter
veriges Anita Östlund under konståkningskvalet i det korta programmet. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Övriga sporter

Östlund i tårar i debuten – missade första hoppet

Anita Östlund var allt annat än nöjd med sin OS-debut. 17-åringen tappade poäng redan i sitt första hopp i det korta programmet. Trippel-trippel, som Östlund är allra tryggast med blev inte som hon hade tänkt.
– Det var hoppen som inte alls satt, speciellt första hoppet som blev en enkel i stället för en trippel och det kostade väldigt mycket poäng, säger hon till Eurosport.
När Östlund inte kunde släppa missen i första hoppet följde ytterligare en i andra.
– Jag vet inte riktigt vad som hände. Det var nog mest mentalt, att jag blev lite ofokuserad och kanske inte hade tillräckligt med adrenalin, sade hon och konstaterade att hon för ovanlighetens skulle inte ens var nervös.

2 tim
Anita Östlund (höger) med tränaren Andrea Dohany. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Övriga sporter

Konståkningstalangen förkyld inför OS-debuten

Sveriges nya konståkningsstjärna Anita Östlund gör OS-debut när damernas korta program körs i natt. 17-åringen, som beskrivs som en av Sveriges största konståkningstalanger någonsin, har dragit på sig en förkylning men tränar på för fullt ändå.
– Jag hoppas att det försvinner och jag försöker tänka bort det under träningen också, säger hon till Radiosporten.
Östlund gjorde oväntad succé i EM i januari när hon blev sjätte bästa åkare i kortprogrammet. I OS är hon mest med för att se och lära.
– Jag har inget specifikt resultatmål. Det handlar mest om att jag vill åka så bra jag kan och sätta det jag har i mitt program, säger hon till Sportbladet.

Igår 18:49
Elizabeth Swaney under det skakiga halfpipeåket. TT
Vinter-OS Övriga sporter

Usel åkare lurade sig till OS – hyllas och hånas

Medier över hela världen uppmärksammar Elizabeth Swaney, trots att hon blev klart sist i nattens halfpipekval. Skälet är att Swaney körde kvalet på skakiga ben utan att göra några trick.
Swaney, som har en examen från Harvard, anklagas nu för att ha lurat till sig sin OS-plats. Amerikanskan representerar Ungern, där hennes släkt har rötter, och slipper därmed konkurrera med betydligt bättre åkare.
Under de senaste åren har hon rest runt för egna pengar och samlat ihop tillräckligt många topp 30-placeringar i världscupen för att kvalificera sig till OS. Anledningen till att hon lyckats komma topp 30 flera gånger är att det inte finns tillräckligt många utövare för att skrapa ihop 30 åkare till varje världscuptävling.
Efter nattens åk hyllas Swaney av många, medan andra menar att hon utnyttjat ett kryphål i systemet.

Igår 19:46
Läs mer om Övriga sporter

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.