Tiotals personer har dött efter ett jordskred i Indien. - / AFP
Utrikes

Minst 45 döda i jordskred – svepte med sig bussar

Minst 45 människor har dött efter ett massivt jordskred i bergen i norra Indien, rapporterar AFP. Jordskredet ska ha svept med sig två passagerarbussar från en bergig väg ner i en ravin.
– 45 kroppar har hittats, säger chefstjänstemannen Sandeep Kadam som arbetar i delstaten Himachal Pradesh till nyhetsbyrån.

Himachal Pradesh

Toppnyheter

It-skandalen Röjda uppgifterna
Allan Widman (L) (Arkivbild) Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Ny rapport: Känslig information kan ha läckt ut

En ny rapport som försvaret beställt från Transportstyrelsen visar att viss känslig information kan ha läckt i samband med IT-skandalen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Det rör bland annat luftfartsskydd och om hur säkerhetskontroller går till. Rapporten, som ska tas upp på försvarsutskottets möte i dag, bekräftar också att Transportstyrelsens register har kopplingar till andra myndigheters register, enligt Ekot. Drygt 100 civila bilar som tillhör försvaret finns i registret.
Enligt rapporten finns i nuläget inget som tyder på att information från vägtrafikregistret på ett otillbörligt sätt har kommit i orätta händer.
Försvarsutskottets ordförande, Allan Widman (L), säger till radion att man hoppas bli uppdaterade på de eventuella skadeverkningar som försvaret kan ha lidit till följd av detta. Det tidigare beskedet från försvarsmakten är att man inte ser någon påtaglig inverkan på den operativa förmågan.
– Det ska också bli intressant att se om den bedömningen står sig.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar sin ombildade regering på en pressträff i Rosenbad efter att inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) avgått med anledning av IT-skandalen i Transportstyrelsen och Alliansens misstroendeförklaring. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Extra riksdagsmöten om it-skandalen i dag

I dag håller riksdagens försvarsutskott ett extra sammanträde med anledning av it-skandalen på Transportstyrelsen. Försvarsdepartementets statssekreterare Jan Salestrand och överbefälhavare Micael Bydén är kallade till utskottet.
Även konstitutionsutskottet har ett möte i dag. Ledamöterna ska se över den nuvarande och förra regeringens agerande i samband med upphandlingen, rapporterar TT.
Två ministrar, infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S), har fått lämna sina uppdrag i efterdyningarna av skandalen. Alliansledarna har hotat med misstroendeförklaring även mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) när riksdagen öppnar igen i mitten av september.

2 tim
Ebba Busch Thor, Annie Lööf. Arkivbilder. TT

KD och C står fast: Hultqvist måste bort

Misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen står kvar, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor till DN.
–  Det finns ingen anledning att ompröva vår ståndpunkt, säger hon till tidningen, tre veckor före riksdagens öppnande.
Tidigare på onsdagen twittrade Centerledaren Annie Lööf att även hon står fast vid partiets besked att Hultqvist ska bort.
I kölvattnet av it-skandalen på Transportstyrelsen valde statsminister Stefan Löfven att peta två av de tre ministrar som Alliansen riktat misstroendeförklaring emot.

Igår 22:26
Läs mer om It-skandalen
Försvarsminister Peter Hultqvist (S), Daniel Bäckström (C) Anders Schröder (MP) och Hans Wallmark (M) under en pressträff på Rosenbad om försvarsuppgörelsen. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Ledare: Saknas förtroende för Hultqvist eller inte?

Uppgörelsen mellan regeringen, Moderaterna och Centern om ytterligare pengar till försvaret är temat för torsdagens ledarsvep.
DI:s Tobias Wikström tycker att förhandlingarna visar hur felriktat misstroendehotet mot försvarsminister Peter Hultqvist var. Misstroendet ska handla om att man saknar förtroende. Ändå stod Hultqvist sida vid sida med Moderaternas Hans Wallmark. ”Saknas förtroende eller inte?”
Även Värmlands Folkblads Peter Franke ser uppgörelsen som en framgång för försvarsminister Peter Hultqvist. ”Det är svårt att se hur de moderater och centerpartister som nu hyllar samarbetet med försvarsministern ska kunna sparka honom om en månad.”
DN efterlyser en öppen politisk strid om försvarsanslagen. ”Försvaret är en viktig fråga för väljarna att ta ställning till. Fler soldater och kanoner kostar pengar, liksom nya radarsystem.”

1 tim
Lars-Ingvar Ljungman. Arkivbild. DRAGO PRVULOVIC / TT / TT NYHETSBYRÅN

Toppmoderat kritiserar försvarsuppgörelsen

Efter dagens försvarsuppgörelse mellan regeringen, M och C kommer nu intern kritik från moderat håll, rapporterar Ekot. Partiets förbundsordförande i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman, anser att tillskottet på drygt 8 miljarder på tre år är alldeles för liten.
I stället vill han se en långsiktig finansiering som motsvarar 2 procent av BNP.
– Försvaret är en så viktig del av samhället att man måste ha mer långsiktiga spelregler, säger Ljungman till Ekot.
På Ekots fråga om Moderaterna lagt sig för enkelt mot Socialdemokraterna är han ”nog benägen att svara ja”.

Igår 19:10
Försvarsminister Peter Hultqvist (S), M-ledaren Anna Kinberg Batra, C-ledaren Annie Lööf, svenska soldater. Arkivbilder. TT

”I stället för nödlösning: Låt väljarna bestämma”

Opinion Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hyllade försvarsuppgörelsen mellan regeringen och Moderaterna och Centern. Men det är en sent ihoprafsad avbetalningsplan för en politik som slogs fast redan 2015 och som gör att ÖB med ett nödrop kan betala nästa års räkningar. Det skriver DN i en ledare.
”Efter ett par decennier av blocköverskridande ointresse (...) skulle det därför inte skada med en ännu skarpare försvarsdebatt”, skriver man.
I stället för detta hastverk bör svenska folket få säga sitt om den viktiga försvarsfrågan i nästa valrörelse, skriver DN.
UNT:s ledarredaktion kallar dagens besked ”anständigt men otillräckligt”.
”Det går inte att få ett starkt försvar i ett nafs, men det går att öka tempot i upprustningen”, skriver man. Det är den politiska ledningens ansvar att försvara vårt territorium och ”då går det inte att snåla och hela tiden ge lite mindre än vad anständigheten kräver”, skriver UNT.

Igår 16:52
Läs mer om Försvarets framtid
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Putin och Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Studie: Flera länder litar mer på Putin – än Trump

Flera av världens länders invånare litar mer på att Rysslands president Vladimir Putin ”gör rätt sak för världen” än president Donald Trump, visar en ny studie som gjorts av ansedda Pew Research Center. Bara 22 procent har förtroende för Trump medan 60 procent inte litar på Putin.
36 länder ingick i studien som bland annat innefattade Sverige, Japan, Sydkorea och flera NATO-medlemmar. Både Putin och Trump hade överlag dåliga siffror i undersökningen. Men omvärldens dåliga förtroende för USA:s president är ovanligt höga. Obama hade högre förtroende, enligt AP.

2 tim
Donald Trump i förgrunden och hans topprådgivare Steve Bannon. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Trump: ”Vi får se” vad som händer med Bannon

President Donald Trump vägrar svara på huruvida han planerar att behålla sin kontroversielle topprådgivare Steve Bannon eller inte. När Trump under en presskonferens, på tisdagskvällen, fick frågan om han fortfarande har förtroende för Bannon svarade han:
– Vi får se vad som händer med honom.
Han sa även att Bannon är ”en bra man” och ”inte rasist”.
Detta efter att några av Trumps närmaste rådgivare signalerat att de är redo att ta strid emot Bannon. Även tidigare kommunikationschefen Anthony Scaramucci har i en intervju med ABC News sagt att presidenten måste ”komma bort från” Bannon och Breitbart.

15 aug
Läs mer om Maktskiftet i USA
En mor sörjer sin son som dog i ett lerskred i Freetown. AFOLABI SOTUNDE / TT NYHETSBYRÅN
Översvämningarna i Sierra Leone

Lerskredens dödsoffer begravs – familjer i sorg

Nära hälften av de 400 som dog i lerskreden i Sierra Leone har begravts, rapporterar BBC. Den drabbade huvudstaden Freetown är i sorg och 600 människor saknas fortfarande. Många av de döda begravdes i en massgrav i Waterloo där man även begravde de tusentals människor som dog i Ebola 2014.
Resten av de döda planerar man att begrava de kommande dagarna men först vill man låta familjer identifiera dem. Det är bråttom. Många av kropparna ruttnar och man befarar att sjukdomar kan spridas i det redan hårt drabbade landet.

1 tim
En räddningsarbetare i Sierra Leone. AFOLABI SOTUNDE / TT NYHETSBYRÅN

Dödssiffran väntas stiga – volontär: ”Tar inte slut”

Efter lerskredet utanför Sierra Leones huvudstad Freetown, som dödade minst 400 människor, pågår nu en storstädning i det drabbade området. Volontärer vittnar om hemska förhållanden, skriver BBC.
– Vi har samlat lik och likdelar och tar dem till bårhuset. Det tar inte slut, säger volontären Jibrila Sesay.
Han arbetade även under Ebola-epidemin och säger att hjälpen från internationella organisationer till volontärerna var bättre då. Nu är det brist på resurser och mat.
På grund av spridningsrisken av sjukdomar måste man samla de döda så snabbt det bara går och man befarar att dödssiffran kommer stiga. 600 människor saknas fortfarande.

1 tim
SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN

Minst 100 barn bland de bekräftade dödsoffren

Omkring 600 människor saknas efter översvämningar i Sierra Leone. Tusentals har blivit hemlösa i det västafrikanska landets huvudstad Freetown och en tredjedel av de över 300 bekräftade dödsoffren är barn, uppger ett bårhus för AFP.
En lokal miljögrupp, Society 4 Climate Change Communications, kallar översvämningarna för en ”väckarklocka”. Skogsavverkning, brist på stadsplanering och en utsatthet för klimatförändringar har påverkat situationen, menar organisationen.
FN har varnat för vattenburna sjukdomar i översvämningarnas spår, så som kolera, tyfoidfeber och diarré.

Igår 13:30
Läs mer om Översvämningarna i Sierra Leone
Maktskiftet i USA Nordkoreas kärnvapen
Steve Bannon (arkivbild) Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Nordkoreas kärnvapen

Bannon: Miljoner skulle dö – ingen militär lösning

Donald Trumps topprådgivare Steve Bannon säger i en intervju med den vänsterinriktade sajten the American Prospect att USA befinner sig i ett ekonomiskt krig med Kina. Det eskalerande ordkriget med Nordkorea är enligt Bannon bara ett stickspår.
– Enligt mig är det ekonomiska kriget med Kina allt. Och vi behöver vara maniskt fokuserade på det.
I intervjun tycks han också säga emot president Trump, som hotat Nordkorea med ”eld och vrede” om de inte backar tillbaka. Enligt Bannon finns ingen militär lösning.
– Innan någon löser den delen av ekvationen som innebär att tio miljoner människor i Seoul dör av konventionella vapen under de första 30 minuterna så vet jag inte vad du talar om. Det finns ingen militär lösning här. De har oss.

3 tim
Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix

Analys: Trump distraherad – då kyldes Nordkorea ner

Under onsdagen berömde USA:s president Donald Trump Nordkoreas Kim Jong-Un under förevändningen att det stängda landet backat från sitt kärvapenhot mot USA. Trumps beröm var med all säkerhet förhastat, skriver Katie Reilly i Time. Hon hänvisar till att den nordkoreanske diktatorn sagt att en attack fortfarande är möjlig och att det hänger på USA:s agerande framöver.
Det är inte en slump att de höga spänningarna mellan USA och Nordkorea mattades av under helgen, skriver Zack Beauchamp i en analys i CNBC. Den amerikanske presidenten distraherades av vit makt-demonstrationen i Virginia. Det var presidentens eget uttalande, hans hot om ”eld och raseri” riktat mot Pyongyang, som delvis bär skuld till att situationen eskalerade, skriver han. Även Beauchamp varnar för att krisen inte är över.

Igår 19:50
Läs mer om Maktskiftet i USA
Vit maktdemonstranter under demonstrationerna i Charlottesville i helgen. Steve Helber / TT / NTB Scanpix
Högerextremismen i USA

Hot från militanta grupper i USA tas upp i kongressen

Efter den våldsamma demonstrationen i Charlottesville, Virginia, förra helgen kommer utskottet för inrikes säkerhet i den amerikanska kongressen att ta upp frågan om våldsbejakande extremism.
Varje år vid tiden för årsdagen av 11 septemberattackerna håller utskottet en utfrågning för att diskutera hot i omvärlden. Efter händelserna i Charlottesville kommer utfrågningen även innefatta hotet från militanta grupper i USA, rapporterar Reuters.
Från demokratiskt håll kommer kritik att utfrågningen redan var planerad och att man inte kommer att hinna behandla hotet från vitmakt-grupper och nazister på djupet.
En 32-årig kvinna dödades då en bil körde in i en grupp motdemonstranter. En 20-årig man som sägs hysa nazistsympatier misstänks för mord.

3 tim
Demonstrationen i Charlotteville.  Steve Helber / TT / NTB Scanpix

Deltog i Charlottesville: Jag är inte en person som hatar

Jarrod Kuhn var en av dem som deltog i marschen i Charlottesville, Virginia. Till USA Today säger han att han deltog för att protestera mot delstatens beslut att ta ner en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee – inte för att han vill få fram något politiskt budskap.
– Jag åkte inte dit med någon fascistgrupp, säger Kuhn.
Han säger att han inte är intresserad av våld och att han inte är en ”person som hatar”.
– Jag har aldrig varit ett problem i det här samhället, säger han.
En 32-årig kvinna dödades och 19 personer skadades i samband med bilattacken mot en grupp motdemonstranter i Charlottesville. Mannen som utförde attacken misstänks ha nazistsympatier.

3 tim
Theresa May och Heiko Maas. TT

Trumps uttalande fördöms i omvärlden: ”Motbjudande”

Flera europeiska ledare fördömer Donald Trumps uttalande efter vit makt-demonstrationen i Charlottesville i helgen. Presidenten hävdade att det fanns ”bra människor” på båda sidor vid en presskonferens på tisdagskvällen.
”Jag ser ingen likvärdighet mellan de som för fram fascistiska åsikter och de som motsätter sig dem”, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May enligt Politico.
Tyskland justitieminister Heiko Maas twittrade under onsdagen att Trumps ”nedtonade” reaktioner är ”motbjudande”. Han skriver: ”Det var antisemitism och rasism. Det finns inget att relativisera”.
I Israel twittrade landets tidigare utrikesminister Tzipi Livni: ”När det gäller nazism, antisemitism och rasism finns det inte två likvärdiga sidor – en sida är ond. Punkt.”

Igår 18:17
Läs mer om Högerextremismen i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.