Polisens tekniker går ner i ubåten/Jens Møller vid Köpenhamnspolisen. TT/DR
Mordet på Kim Wall

Misstanken: Peter Madsen sänkte ubåten med flit

Köpenhamnspolisen har undersökt den danska uppfinnaren Peter Madsens ubåt men har inte hittat någon kropp.
– Vi har inte hittat någon person, varken död eller levande, säger polisen Jens Møller Jensen på en pressträff.
Beskedet innebär att den svenska frilansjournalisten Kim Wall fortfarande saknas. Enligt Møller Jensen betraktar man ubåten som en potentiell brottsplats. Man kommer att inleda ett sökarbete i Kögebukten där ubåten sjönk och uppmanar människor till havs att hålla utkik. Samtidigt fortsätter sökarbetet på land.
– Vi hoppas fortfarande att kunna hitta henne vid liv, säger Jens Møller Jensen.
Enligt Møller Jensen misstänker man att Madsen medvetet sänkte ubåten, och att det inte berodde på ett tekniskt fel, som uppfinnaren tidigare hävdat.
Peter Madsen häktades i går, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Han nekar till brott.

Sammanfattningar av ubåtsdramat

Toppnyheter

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta föremålet i Ängelholm

21-årig man anhållen efter attacken i Ängelholm

En 21-årig man har anhållits misstänkt för försök till mord, efter att ha kastat in vad som tros vara brandbomber genom fönstret till en krog i Ängelholm vid 01-tiden i natt, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Enligt uppgifter från krogen bar mannen på något som liknade ett bombbälte.
Polisens bombgrupp kallades till platsen och har beslagtagit de misstänkta föremålen. Flera vittnen uppger för Aftonbladet att det ska ha rört sig om en brandbomb som kastades in i nattklubbens lokaler.
Det två föremål som kastades in, enligt Skånepolisen. På restaurangens Facebooksida står det att det var ”flera” brandbomber som kastades in genom fönstret. Ingen tog dock eld och mannen som kastade in dem övermannades av krogens vakter och några gäster.
Polisen vill inte kommentera några detaljer kring föremålen eller den gripne mannen.
– Allt behöver bearbetas enligt våra rutiner och regler. Det tar ett tag att sammanställa en helhetsbild av händelsen, säger Kim Hild, presstalesperson på polisregion Syd.

1 tim
Polisens kriminaltekniker tar hand om föremål i en butiksentré ett stenkast från nattklubben i centrala Ängelholm TT

”Man tror inte att det ska hända sånt i en liten stad”

Restaurangägaren Jim Nilsson berättar nu sin version av det som hände på krogen i Ängelholm på natten mot lördagen, då en man kastade in ett farligt föremål i lokalen. Den 21-årige mannen har nu anhållits misstänkt för mordförsök.
– Man tror inte att det ska hända sånt här i en liten stad, det händer i Paris eller London, säger han till Helsingborgs Dagblad.
På restaurangens Facebooksida skriver han: ”Mannen bar på en stor kökskniv och han hade på sig något som liknade ett bombbälte med elektronik”. Uppgifterna har inte bekräftats av polisen.
En person skadades av glassplitter på nattklubben när mannen kastade in flaskor genom en fönsterruta.
”Tack gode gud att ingen kom till allvarlig skada och ett stort tack till alla som hjälpte till att fånga gärningsmannen och säkra platsen”, står det i inlägget.

3 tim
TT

Säpo om attacken: Utreder inte men har information

Säkerhetspolisen är i nuläget inte inkopplad i utredningen av attacken mot en krog i Ängelholm. En 21-årig man har anhållits misstänkt för att ha slängt in två brandbomber mot nattklubben.
– Vi är informerade om händelsen, men det är ett ärende som utreds av Polismyndigheten, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo till TT.
Bombgruppen kallades till restaurangen och har beslagtagit flera föremål. Brottsrubriceringen är försök till mord.
En person skadades av glassplitter på nattklubben.

4 tim
Läs mer om Misstänkta föremålet i Ängelholm
TOSHIFUMI KITAMURA / AFP
Valet i Japan

Valprognos: Abes koalition mot storseger

Shinzo Abes styrande koalition går mot en stor seger i det japanska valet, visar vallokalsundersökningar efter att vallokalerna stängt. Det rapporterar nyhetsbyråer från Tokyo.
Enligt tv-bolaget TBS väntas Abe-sidan få 311 av de 465 mandaten i underhuset. Det är precis vid gränsen för två tredjedelar av underhuset, så kallad "supermajoritet".
Valsegern ses som ett godkännande för ytterligare en skärpning av Abes redan hårda politik mot Nordkorea, enligt AFP.

22 min
Kvinna utanför vallokal i Osaka och premiärminister Shinzo Abe. TT

Hårda vindar väntas hjälpa Abe till valseger

Hårda vindar och kraftigt regn kan bli en fördel för den sittande premiärminister Shinzo Abe när vallokalerna nu öppnat i Japan.
De södra delarna av landet har drabbats av ett kraftig oväder. Enligt experter är det troligt att Abes konservativa anhängare är mer beslutsamma och trotsar tyfonen för att rösta, jämfört med de väljare som stödjer andra kandidater. Det rapporterar TT.
Enligt opinionsmätningar väntas Abes parti Liberaldemokraterna (LDP) få en betryggande majoritet av väljarnas röster.

Idag 04:38
Abe, Koike, kvinna som går förbi tavla med kurser från Tokyobörsen. TT

Investerare flyr japanska fonder inför dagens val

Osäkerheten kring dagens val till det japanska underhuset har fått investerare att fly landet. Enligt siffror EPFR Global, som mäter fondinvesteringar, flyttades motsvarande drygt 35 miljarder kronor ur Japanfonder under veckan fram till i onsdags, skriver Financial Times.
Utflödet är det högsta sedan mätningarna startade för 15 år sedan, ett tecken på att investerare inte litar på att sittande premiärminister Shinzo Abes vinner valet, skriver tidningen.
Oro uppstod när Tokyos borgmästare Yuriko Koike plötsligt hoppade av Abes Liberaldemokraterna (LDP) för att kandidera med sitt nystartade Hoppets parti. Men enligt opinionsmätningar väntas LDP få en betryggande majoritet.

3 tim
Läs mer om Valet i Japan
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

#MeToo: ”Det räcker – det är nu vi förändrar världen”

#Metoo-kampanjen lämnade i dag nätet och togs sig ut på gatorna. Runt om i världen har tusentals manifesterat och i Sverige höjdes rösten i ett tiotal städer. Evenemanget i Stockholm samlade några hundra enligt TT.
– Det räcker nu. Det är nu vi förändrar världen, sa debattören och krönikören Frida Boisen från scenen på Sergels torg i Stockholm.
– Det här handlar om oerhörda orättvisor, sa jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Gudrun Schyman talade också från scenen i Stockholm.
– Nu är det politikens tur att ta den här bollen vidare, säger hon enligt Aftonbladet.
I Göteborg hoppas Carin Boné som stod i publiken att manifestationen ska leda till att män förstår vad som är rätt och fel.
– Det här kanske leder till det. Vi ökar diskussionen om vad det här beteendet egentligen är. Nu sprider sig kampanjen som en löpeld och vi hoppas på en förändring, säger hon till Göteborgs-Posten.
Initiativen har tagit efter #MeToo-kampanjens genomslag i sociala medier, där många kvinnor har trätt fram och berättat om sina upplevelser av övergrepp.
– Vi vill inte peka finger åt alla män utan alla ska kunna vara med och diskutera, säger Gabriella Ohlzon, en av arrangörerna i P1:s Studio Ett.

3 tim
Åsa Regnér. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åsa Regnér (S): ”Vi har fått nog”

Jämställdhetsministern Åsa Regnér bjuder in myndigheter och parter på arbetsmarknaden till samtal om de sexuella övergreppen.
– Det här handlar om oerhörda orättvisor. Vi har fått nog, säger hon från scenen på Sergels torg i Stockholm.
I morgon skickar regeringen en inbjudan till arbetsmarknadens parter om ett möte för att diskutera hur sexuella övergrepp och trakasserier kan förebyggas.
– Jag tror de blir glada för att få inbjudan, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till TT.
Johansson påminner om de nya krav på arbetsgivarna som infördes för två år sedan, krav på att förebygga kränkningar på arbetsplatsen.
Det kommande mötet, som även inkluderar Arbetsmiljöverket, ska klarlägga hur reglerna tillämpas och om det fortfarande finns brister som behöver åtgärdas.
– Vi vill ta tillvara på kvinnokraften och ilskan som nu finns för att åstadkomma en förändring, säger Åsa Regnér.

2 tim
Peter Wolodarski och Tove Lifvendahl. TT

Ledare: ”Kanske det bästa som hänt jämställdheten”

Opinion På flera platser i Sverige samlas människor i dag för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp, med anledning av de berättelser som publicerats i #MeToo-uppropet.
I en ledarkrönika skriver Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski att mediebranschen inte längre kan se sig själv i spegeln ”och låtsas som om inget hänt”. Enligt honom kan den massiva rapporteringen vara bland ”det bästa som hänt för jämställdheten på länge”.
SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl frågar sig, med anledning av #MeToo, när det kan vara relevant att prata om kön. Hon skriver att målsättningen måste vara att alla individer ska ha lika rättigheter och skyldigheter i samhället. ”Där är vi inte ännu.”
Peter Hjörne beskriver i en ledarkrönika i GP rörelsen som ”mäktig och nödvändig”. Han skriver om Emma Watsons uppmärksammade tal i FN 2014, i vilket hon uppmanade alla att ta ett steg fram och fråga sig: ”Om inte jag, vem? Om inte nu, när?”
”Inbjudan gäller fortfarande”, skriver Hjörne.

4 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Arkivbild. Erik Mårtensson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Penisbilderna på SvFF

Lagrell: Jag tror inte på Axéns historia

Svenska fotbollförbundets tidigare ordförande Lars-Åke Lagrell kommenterar nu uppgifterna om att tre landslagsspelare bland annat ska ha skickat penisbilder till en anställd på förbundet i mitten av 00-talet.
Lagrell avfärdar beskrivningarna som Gunilla Axén, tidigare anställd SvFF, gett i en intervju med Sportbladet.
– Jag tror inte på den på det sätt som den framställts, säger Lagrell till SVT Sport.

1 tim
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ordförande: Blir uppriktigt lite chockad av det

Den nuvarande ledningen i Svenska fotbollförbundet uppger att man inte kände till de påstådda sexuella trakasserierna inom förbundet. Det skriver Sportbladet.
– Det här är helt ny info för mig och jag blir uppriktigt lite chockad av det, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till tidningen.
Sjöstrand var inte verksam i förbundet 2005 då bland annat tre landslagspelare ska ha skickat oönskade nakenbilder till kvinnliga anställda på förbundet.
Enligt Håkan Sjöstrand ska han nu informera sig om händelserna som han beskriver som ”helt oacceptabla”.

Idag 03:51
Arkivbild. PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnliga SvFF-anställda fick penisbilder av spelare

Spelare i herrlandslaget uppges ha skickat bilder på sina könsorgan till kvinnliga anställda på Svenska fotbollförbundet under mitten av 00-talet, skriver Sportbladet.
Gunilla Axén jobbade i nästan 17 år på förbundet och berättar nu för tidningen om hur hon flera gånger blev sexuellt trakasserad.
Vid tre tillfällen runt år 2005 ska spelare i herrlandslaget ha skickat bilder till henne.
– Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, säger hon till Sportbladet och menar att det hela tystades ner av förbundet.
Enligt Axén var det även andra förtroendevalda kvinnor inom förbundet som fick ta emot liknande bilder.
Förbundets vice ordförande Susanne Erlandsson vill inte kommentera uppgifterna utan menar att det ligger för långt tillbaka i tiden.

Igår 21:26
Läs mer om Penisbilderna på SvFF
Arkiv. TT
KD:s riksting

Kristdemokraterna säger nej till kommunala poliser

I flera motioner till Kristdemokraternas pågående riksting föreslås att de kommuner som vill ska kunna anställa egna poliser. Förslagen röstades dock nej av ombuden.
I de flesta fall pekade motionärerna på bristande trygghet i många områden och skolor och på att polisen blivit allt mer osynlig.
”Det huvudsakliga argument till att kommunal polis bör prövas har visat sig de senaste åren genom att majoriteten av polisens resurser har flyttats till våra större städer som Stockholm, Malmö och Göteborg”, skrev en motionär.
Partistyrelsen vill att kommunerna ska få vara med och finansiera lokal polis men inte anställa.
– Vi kan inte ha 290 parallella organisationer. Däremot ska det vara möjligt för kommuner att finansiera poliser men det ska vara inom polisorganisationen, men där den lokala polischefen får tillbaka makt, säger partistyrelsens talesperson Andreas Carlsson.

3 tim
Läs mer om KD:s riksting

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.