Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Misstänkt rånare låste in sig på hotell – greps

En man ska ha rånat en anställd på ett hotell på Södermalm i Stockholm och sedan låst in sig själv på ett hotellrum, rapporterar Expressen
Polisen kunde gripa mannen strax före midnatt. Han misstänkts för rån och hot mot tjänsteman.
Flera poliser med sköldar skickades in på hotellet efter rånet. Det var polisens förhandlare som lyckades få personen att gå med på att lämna rummet. Innan dess hann han även med att hota polisen.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Vladimir Putin/Donald Trump/Hillary Clinton TT
Rysskontakterna

Utredare: Putins ”kock” bakom ryska trollfabriken

Den ryska oligarken Jevgenij Prigozhin, som kallas Vladimir Putins ”kock” i ryska medier, misstänks ha finansierat ”trollfabriken” som spred falska nyheter på sociala medier vid amerikanska presidentvalet 2016. Det skriver CNN som hänvisar till flera tjänstemän med insyn i utredningen kring Rysslands inblandning i valet.
En del av trollfabriken kallades ”provokationsavdelningen” och hade i uppdrag att sprida falska nyheter och social splittring i väst, enligt interna företagsdokument som CNN tagit del av.
Jevgenij Prigozhin vara en del av Kremls inre krets och ska ha varit den som serverade tidigare presidenten George W Bush kaviar och tryfflar under ett möte i S:t Petersburg 2002.

Igår 21:18
Scen ur ”House of Cards” David Giesbrecht / TT / NTB Scanpix

Ryska troll tittade på Netflix – för att lära sig

Ryssar som jobbade för en ”trollfabrik” i S:t Petersburg tittade på Netflix tv-serie ”House of Cards” – för att lära sig att påverka amerikanerna. Det säger Yahoos korrespondent Michael Isikoff i CNN:s program ”New Day”.
Isikoff har intervjuat en person som arbetat för ”trollfabriken”. Enligt personen, som kallas Maksim, jobbade de med att besöka sociala medier där de kommenterade negativa budskap om Hillary Clinton, skrev inlägg om vapen och om homosexuella.
– Det var nödvändigt att känna till huvudproblemen inom USA. Skatteproblem, problem med homosexualitet, sexuella minoriteter, vapen, säger Maksim om varför de tittade på tv-serien.

16 okt
Hillary Clinton, Donald Trump och Julian Assange. TT

Clintons attack: Wikileaks samarbetade med Ryssland

Tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton anklagar Wikileaksgrundaren Julian Assange för att ha samarbetat med Ryssland för att hjälpa hennes tidigare motståndare Donald Trump till makten, skriver AFP.
Hon menar att Wikileaks ska ha hjälpt till att ta uppmärksamheten ifrån inspelningen där Trump uttrycker sig kvinnoförnedrande. Bara timmar efter att inspelningen – där Trump skryter om att han kan göra vad han vill med kvinnor – publicerades ska Wikileaks ha publicerat mer än 2 000 mejl från Clintons kampanj.
– Wikileaks är tyvärr nu praktiskt taget ett helägt dotterbolag till rysk underrättelsetjänst.

16 okt
Läs mer om Rysskontakterna
Elisabet Höglund. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Uppropet mot sextrakasserier

Kritik mot Höglunds text – anser kvinnor bär ansvar

Tv-profilen Elisabet Höglund möts av kritik från flera håll efter ett debattinlägg om uppropet #MeToo. ”Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret”, skriver hon bland annat i Expressen. Som exempel lyfter hon kvinnor som publicerar ”nakna eller halvnakna” bilder på sig själva i sociala medier.
Artikeln beskrivs bland annat som ”årets vidrigaste text” av M-politikern Hanif Bali. Flera andra kända twittrare stämmer in i kritiken, som även riktar sig mot tidningens publicering av inlägget.”Et tu, Brute”, skriver krönikören Alexandra Pascalidou till Höglund.
Höglund kallar Harvey Weinstein ett äckligt gubbslem, uppmuntrar kvinnor att möta tafsande med ”slag på käften” och skriver att hon fördömer – och inte vill bagatelisera – sexuella trakasserier. Samtidigt ifrågasätter Höglund om kvinnorna som nu riktat anklagelser mot Weinstein inte själva bidragit till det de utsatts för.
”Tyvärr tror jag att flera av de kvinnliga artister som nu klagar över Harvey Weinstein själva en gång i tiden sannolikt gick med på att bli ’klappade’”, skriver Höglund.

Igår 21:01
Tina Magnergård-Bjers/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven: Gärningsmännen får sällan ta konsekvenser

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu uppropet #MeToo på sociala medier, där kvinnor berättar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp.
”Kvinnorna får alltid leva med konsekvenserna av övergreppet men allt för sällan gäller detsamma för gärningsmannen”, skriver han på Facebook.
Löfven skriver att regeringen har inlett ett arbete med att förändra sexualbrottslagstiftningen där straffen för grova sexualbrott skärps och en samtyckeslag införs. Dessutom vill man att polisen prioriterar dessa brott.
”Det får inte förekomma att sexualbrott läggs på hög”, skriver Löfven.

Igår 14:56
Luis Linero och Svante Tidholm. Organisationen MÄN/TT

”Hög tid att män rannsakar sig själva och sina liv”

När tiotusentals kvinnor nu vittnar om hur de utsatts för sexuella trakasserier under hashtaggen #MeToo bör männen lyssna. Det säger Svante Tidholm, som arbetat med mansrollsprojektet Fatta man, till SVT Nyheter Kultur. Men han uppmanar samtidigt män att prata med varandra.
– Ta chansen att starta ett samtal med män man har omkring sig, man kan prata om vad man kanske gjort och sett andra göra, säger han.
Luis Linero, ordförande för organisationen Män för jämställdhet, säger till Dagens Arena att det är jättebra att detta samhällsproblem nu uppmärksammas. Nu gäller det också att män drar sitt strå till stacken.
– Det är hög tid att män rannsakar sig själva, sina liv, kompisgäng och ofta homosociala sammanhang, säger han.
Under dagen har hashtaggen #Ididit börjat synas i sociala medier, där män vittnar om när de själva gått över gränsen.

Igår 12:31
Läs mer om Uppropet mot sextrakasserier
Arkivbild. Ng Han Guan / TT / NTB Scanpix
Kinas partikongress

Stilla börser i Asien när Kina inleder partikongress

De ledande Asienbörserna handlas i stort sett oförändrade under onsdagen. Investerarna håller ett öga på den 19:e kinesiska partikongressen som inleds i dag.
Nikkei-indexet är upp 0,1 procent i Tokyo medan Shanghai avancerar 0,2 procent. Hongkong är samtidigt ned 0,1 procent.
I Tokyo raderades tidigare uppgångar i dollarn ut under natten, vilket höll tillbaka uppgångarna i exportbolag. Banker tillhörde förlorarna i Hongkong.

23 min
Kostymklädda kinesiska soldater går över Himmelska fridens torg inför öppnandet av partikongressen.  GREG BAKER / AFP

Kina kritiserar väst inför partikongress

Inför Kinas 19:e partikongress skärper landets regering tonläget gentemot västvärlden. I ett uttalande hyllar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina det kinesiska systemet och säger att västerländsk demokrati ger upphov till ”splittring och konfrontation”.
Som en sista påminnelse om att den 19:e partikongressen i Kina stundar har Nya Kina publicerat ett längre uttalande med titeln ”Att förstå Kinas väg de kommande fem åren”. I den engelskspråkiga texten understryks bland annat att landets politiska system, som benämns som socialism med kinesiska särdrag, har ”uträttat ekonomiska mirakel och även fullföljt omöjliga uppdrag”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Under partikongressen väntas president Xi Jinping stärka sitt grepp om makten och befordra sina nära allierade.

Igår 11:20
Zhang Youxia.  Vasily Fedosenko / TT NYHETSBYRÅN

Xi väntas befordra den 67-årige familjevännen Zhang

President Xi Jinpings nära allierade Zhang Youxia väntas väljas till vice ordförande för Kinas centrala militärkommission när Kommunistpartiet samlas för sin partikongress i veckan. Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor.
Xi är själv ordförande för militärkommissionen och genom att välja in den 67-årige Zhang väntas han stärka sitt grepp om maktorganet. Zhang väntas också väljas in i den mäktiga Politbyrån. Han är en av få ledande kinesiska militärer som har erfarenhet av strid eftersom han deltog i ett kort gränskrig med Vietnam 1979.
Xi och Zhang kommer båda från den nordvästra provinsen Shaanxi och deras pappor ska ha kämpat tillsammans i inbördeskriget på 1940-talet. En källa säger till Reuters att papporna stod varandra väldigt nära och att de täta familjebanden hållit i sig in i nästa generation.

Igår 12:02
Läs mer om Kinas partikongress
200 000 människor demonstrerar mot gripandet av katalanska ledare. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

200 000 i protest mot fängslandet av ledarna

200 000 människor marscherar under kvällen med tända ljus längs Barcelonas gator för att demonstrera, skriver AFP. Personerna protesterar mot att två katalanska ledare fängslats efter ett beslut av en spansk domare.
Liknande demonstrationer hålls även i Girona och andra katalanska städer.
Det var i går som beslutet att hålla de två självständighetsförespråkarna Jordi Cuixart och Jordi Sánchez fängslande under brottutredningen. De båda misstänks för uppvigling i samband med folkomröstningen i Katalonien.

Igår 19:14
Tusentals har samlats för att demostrera i Barcelona. TT

Tusentals demonstrerar: ”Förtryck inte lösningen”

Tusentals personer har tagit sig ut på Kataloniens gator för att demonstrera mot att två ledande självständighetsförespråkare fängslats, skriver AFP.
– Förtryck är inte lösningen, skriker demonstranter som samlats utanför de katalanska myndighetsbyggnaderna i centrala Barcelona.
– Nu kan vem som helst sättas i fängelse, säger 62-åriga Carme Guell till AFP.
Det var i går som den spanska domstolen beslutade att fängsla Jordi Sánchez och Jordi Cuixart som anklagas för att ha uppviglat till stora protester i regionen inför Kataloniens folkomröstning om självständighet den 1 oktober.

Igår 13:40
Människor håller upp plakat med texten ”frihet för politiska fångar” utanför Generalitatpalatsen i Barcelona.  PAU BARRENA / AFP

Uppmanas strejka i protest mot Madrid

Katalanerna uppmanas till en fredlig proteststrejk under tisdagen, efter att två framstående ledare för de katalanska självständighetsförespråkarna fängslats.
Demonstrationer bröt ut på måndagen i Kataloniens huvudstad Barcelona efter nyheten att domstolen beslutat att fängsla Jordi Sánchez och Jordi Cuixart från de två självständighetsgrupperna ANC och Omnium, skriver AFP. De anklagas för att ha uppviglat till stora protester i regionen inför folkomröstningen den 1 oktober.
Även Kataloniens polischef Josep Lluis Trapero riskerar upp till 15 års fängelsestraff för att ha uppmuntrat till protesterna och inte stoppat omröstningen, men domstolen lät honom gå fri i väntan på rättegång.
Madrid har varnat Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont att han bara har tre dagar på sig att ”återgå till laglighet”, efter att han vägrat säga om han utlyst självständighet eller inte efter folkomröstningen. Madrid begär svar senast på torsdag morgon.

Igår 05:15
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Trumps USA USA:s framtid
Michelle och Barack Obama/Donald Trump. TT
Trumps USA USA:s framtid

Trump motbevisad: Obama bjöd in Kelly efter dödsfall

Den tidigare presidenten Barack Obama bjöd in den nuvarande stabschefen John Kelly på frukost efter att hans son, som var amerikansk soldat, dött i Afghanistan. Det visar besöksprotokoll från Vita huset skriver AP.
Detta trots att president Donald Trump i en intervju med Fox News i dag försvarade sitt uttalande om att hans föregångare inte ringt till familjerna till stupade amerikanska soldater genom att säga: ”Ni kan fråga general Kelly, fick han ett samtal av Obama?”
Enligt en källa till AP ska frukosten ha ägt rum i maj 2011, vilket är sex månader efter att Kellys son dog. Kelly och hans fru ska dessutom ha suttit vid Michelle och Barack Obamas bord, uppger källan.

Igår 19:48
Donald Trump/John McCain. TT

Trumps skarpa varning mot McCain: ”Slår tillbaka”

USA:s president Donald Trump skickar en skarp varning till senatorn John McCain genom att säga att ”vissa personer borde vara försiktiga eftersom i ett visst läge så slår jag tillbaka”, skriver flera medier.
Trump tillade sedan att ”jag är mycket, mycket snäll, men vid en viss punkt då slår jag tillbaka och då blir det inte vackert”. Vilket fick McCain att svara med att han ”har mött hårdare motståndare”.
Presidentens hårda ord kommer dagen efter att McCain ifrågasatt den amerikanska utrikespolitiken och konstaterat att den präglas av ”ogenomtänkt, falsk nationalism”.

Igår 22:22
Donald Trump under presskonferensen i Vita husets rosenträdgård.  YURI GRIPAS / TT NYHETSBYRÅN

Trump anklagas för att ljuga om ex-presidenter

USA:s president Donald Trump anklagas för att ljuga efter att han hävdat att de flesta av hans föregångare inte ringt till familjerna till stupade amerikanska soldater.
Under en presskonferens sa Trump att han skrivit brev till familjerna till fyra amerikanska soldater som dog den 4 oktober i ett anfall i Niger och att han planerar att ringa dem.
– Om du tittar på president Obama och andra presidenter, de flesta av dem ringde inte, sa Trump.
Uttalandet väckte starka känslor bland Obamas medarbetare och andra veteraner i Washington.
”Det är en jävla lögn. Att säga att president Obama (eller tidigare presidenter) inte ringde soldaternas familjer. Han är ett stört djur”, skriver Obamas tidigare ställföreträdande stabschef Alyssa Mastromonaco på Twitter.

Igår 09:42
Läs mer om Trumps USA
Håkan Samuelsson. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Volvos vd: Utesluter inte att Polestar börsnoteras

Volvo Cars kan ta in externa ägare till satsningen på nya bilmärket Polestar. Vd:n Håkan Samuelsson säger i en intervju med Bloomberg att ett sådant scenario inte är uteslutet, skriver nyhetsbyrån Finwire.
– Vi kan bjuda in andra investerare till bolaget. Det är ett alternativ.
Att börsnotera Polestar ses också som ett framtida alternativ, även om det inte är aktuellt just nu, enligt Samuelsson. Enligt ett pressmeddelande tidigare i dag kommer Volvo Cars och Geely Holdings investera 5 miljarder kinesiska yuan, motsvarande 6,2 miljarder kronor, för att utveckla bilmärket Polestar.

Igår 14:24
Läs mer om Volvo Cars framtid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.