Arkivbild. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Terrorhoten i Europa

Misstänkt terrorhot mot populär kyrka i Helsingfors

Ett terrorbrott misstänks ha planerats i Finlands huvudstad Helsingfors. Målet ska ha varit Tempelplatsens kyrka, rapporterar finska Yle.
”Polisen fick kännedom om fakta som gav anledning att misstänka att ett terrorbrott förbereddes. Enligt denna information var det Tempelplatsens kyrka som var målet”, skriver Finlands nationella polis (NBI) i ett uttalande.
Flera betonghinder har placerats ut i området och dessutom ska polisen ha spanat efter en misstänkt person, enligt den finländska nyhetsbyrån STT.

Toppnyheter

Demonstration i Barcelona/Mariano Rajoy. TT
Självständighetskampen i Katalonien

Analyser: Rajoy har lagen, makten och EU på sin sida

De katalanska separatisternas enda chans att få sin vilja igenom är att bedriva ett slags utnötningskrig mot den spanska regeringen, skriver The Guardians Giles Tremlett i en analys. Ända sedan självständighetsomröstningen genomfördes har de kämpat i motvind. Företag har flytt regionen och EU har slutit upp bakom Spanien.
Om den katalanska regeringen vill kämpa vidare kommer de att förlora många strider, skriver Tremlett. Inte minst eftersom premiärminister Rajoy har lagen på sin sida och hela den statliga apparaten bakom sig.
”Det kan ge katalanerna stöd för att de är ett förtryckt folk och göra att de får sympati, men det kommer att vara ett jobbigt krig för deras anhängare”, skriver han.
DN:s Nathan Shachar skriver att separatisternas taktik bland annat innebär strejker och civil olydnad.
”Men det finns tyngre pjäser i verktygslådan. Aktioner mot hamnar, järnvägar och landsvägar har nämnts.”

Igår 21:10
RUBEN MORENO GARCIA / AFP

”Värsta attacken på oss sedan Francos dagar”

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont sågar den spanska regeringens avsikt att sparka den katalanska regeringen och utlysa nyval.
– Det här är den värsta attacken på Katalonien sedan diktatorn Franco, säger Puigdemont i ett tal på lördagskvällen enligt El Mundo.
Enligt Puigdemont kommer den katalanska ledningen inte acceptera den spanska regeringens planer. Han säger att det katalanska parlamentet kommer att träffas för att debattera det spanska utspelet.

Igår 19:12
Mariano Rajoy TT

Rajoys förslag: Sparka regeringen i Katalonien

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy föreslår att Kataloniens regionregering avsätts och att ett nyval ska hållas i januari. Det säger han på en presskonferens efter att regeringen haft ett extra regeringsmöte om Kataloniens framtid.
Rajoy hänvisar till grundlagens artikel 155, som ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Frågan ska nu avgöras i den spanska senaten.
– Omröstningen var emot lagen och har sökt en konfrontation. Det är något vi inte kan acceptera säger han och fortsätter:
– Det går inte att hantera saken sämre än vad Kataloniens regering har gjort.

Igår 12:10
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Robert Mugabe. Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix
WHO:s Mugabe-utnämning

WHO svajar om Mugabe: Tänker ompröva beslutet

Världshälsoorganisationen WHO:s nytillträdde chef Tedros Ghebreyesus skriver på Twitter att han ska ompröva beslutet att utse Zimbabwes president Robert Mugabe till goodwill-ambassadör. Ghebreyesus utlovar ett uttalande inom kort.
Kritiken mot utnämningen har varit kraftig. Robert Mugabe anklagas för att ha förvandlat Zimbabwe till en diktatur och gjort livet för sin befolkning svårt. Inte minst råder det stor brist på vård och mediciner.

Igår 22:03
Margot Wallström och Birgitta Ohlsson. TT

Kräver att Wallström agerar mot Mugabe-utnämning

Att Robert Mugabe blir ny ambassadör för WHO har väckt kritik i stora delar av världen, så även i Sverige. Liberalernas Birgitta Ohlsson kallar det en ”djup besvikelse och en förolämpning mot framförallt Zimbabwes folk”.
– Mugabe har förstört livet för miljontals människor, säger hon till TT.
Ohlsson kräver nu att utrikesminister Margot Wallström (S) kraftigt fördömer utnämningen. Hon får medhåll av Kerstin Lundberg, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.
– Vi är en stor givare (till WHO) och jag utgår ifrån att vi kommer att vara tydliga, säger hon.
”Utnämnandet av Robert Mugabe som goodwill-ambassadör är pinsamt. Jag förväntar mig att Ghebreyesus tänker om”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

Igår 18:35
Robert Mugabe. Arkivbild. Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix

Hård kritik mot Mugabes nya roll: ”Det är bisarrt”

Kritiken växer mot världshälsoorganisationen WHO sedan man utnämnt Zimbabwes diktator Robert Mugabe till ny ”goodwill-ambassadör”. Storbritanniens regering kallar beslutet ”överraskande och nedslående” och Irlands sjukvårdsminister Simon Harris tror knappt att det är sant.
– Det är kränkande, det är bisarrt, säger Harris enligt AP.
Den nye WHO-chefen Tedros Ghebreyesus har motiverat beslutet med att Zimbabwe har ett välfungerande sjukvårdssystem. En bild som det största oppositionspartiet i landet, MDC, inte delar.
– Sjukvården i Zimbabwe är i upplösningstillstånd. Utnämningen är en förolämpning, säger partiledaren Obert Gutu till AFP.

Igår 15:03
Läs mer om WHO:s Mugabe-utnämning
Arkivbild. PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Penisbilderna på SvFF

Kvinnliga SvFF-anställda fick penisbilder av spelare

Spelare i herrlandslaget uppges ha skickat bilder på sina könsorgan till kvinnliga anställda på Svenska fotbollförbundet under mitten av 00-talet, skriver Sportbladet.
Gunilla Axén jobbade i nästan 17 år på förbundet och berättar nu för tidningen om hur hon flera gånger blev sexuellt trakasserad.
Vid tre tillfällen runt år 2005 ska spelare i herrlandslaget ha skickat bilder till henne.
– Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, säger hon till Sportbladet och menar att det hela tystades ner av förbundet.
Enligt Axén var det även andra förtroendevalda kvinnor inom förbundet som fick ta emot liknande bilder.
Förbundets vice ordförande Susanne Erlandsson vill inte kommentera uppgifterna utan menar att det ligger för långt tillbaka i tiden.

Igår 21:26
Säkerhetschefen Anders Sigurdsson Patric Söderström / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetschefen: Hennes val att inte ”göra en grej”

Den tidigare SvFF-anställda Gunilla Axén hävdar i en intervju med Sportbladet att förbundet tystade ner hennes uppgifter om sexuella trakasserier och uppmanade henne att inte driva frågan. Bland annat ska flera spelare i herrlandslaget runt år 2005 har skickat penisbilder till henne och andra kvinnliga anställda.
Säkerhetschefen Anders Sigurdsson bekräftar att han haft ett möte med Axén men säger att hon själv valde att inte ”göra någon grej av det”.
– Jag sa att hon var tvungen att välja själv eftersom det var hon som blivit utsatt, säger Sigurdsson till tidningen.
Själv säger Axén att uppmaningen hon fick var: ”Tänk efter vilka strider du tar.”

Igår 21:49
Läs mer om Penisbilderna på SvFF
Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
Laurén vs Brækhus

Laurén föll på teknisk knockout i sjätte ronden

Det blev förlust på teknisk knockout för svenskan Mikaela Laurén mot norska världsmästaren Cecilia Brækhus på lördagskvällen.
De två första ronderna var jämna med högt tempo och aktiv boxning från båda hållen. Laurén utnyttjade sina långa armar och imponerade med många träffar. Men i slutet av tredje ronden fick Brækhus upp tempot ordentligt och överröste svenskan med flera slag. Norskans bästa rond så långt, skriver TT.
Segerslagen kom i den sjätte ronden. Då överröstes Laurén med slag och en minut in i sista ronden fick norskan in en vänster som fällde svenskan.
– Hon var mycket tuffare än jag trodde, säger Brækhus i Viasat enligt SVT.

Igår 22:14
Mikaela Laurén. Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN

Laurén om invägningen: ”Hon fjantade till det”

Ikväll möttes Mikaela Laurén och Cecilia Braekhus i boxningsringen. Norskan ville inte riskera en ny kyssattack från svenskan under gårdagens invägning, och höll därför upp en näsduk för munnen, rapporterar Sportbladet.
Det uppskattade inte Laurén.
– Hon fjantade till det för att jag inte skulle pussa på henne. Det kändes bara fjantigt, sa svenskan.
Strax efter midnatt stod det klart att Braekhus segrat över Laurén.

Igår 11:03
Cecilia Brækhus. Braastad, Audun / TT NYHETSBYRÅN

Guide: Därför finns det inte bara ett VM-bälte

På lördagskvällen ställdes Mikaela Laurén mot den norska världsmästaren Cecilia Braekhus. Med sig in i boxningsringen hade norskan fyra olika mästarbälten från lika många organisationer. Inför mötet sammanställde TT en guide till bältesdjungeln.
Bland annat besvarades frågan varför det inte bara finns ett ett världsmästarbälte: Korta svaret är pengar. Det lite längre svaret är att boxning, till skillnad från exempelvis skidåkning, stavhopp eller fotboll är en bedömningssport där det finns utrymme för diskussion om vem som egentligen vann.
Boxningen är dessutom sedan länge uppdelad i amatör- och proffsboxning, skriver TT. Det är, i huvudsak, proffsboxningen som dras med mest trassel, bland annat på grund av att det finns inte en utan fyra ledande boxningsorganisationer.

Igår 10:39
Läs mer om Laurén vs Brækhus
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Vill inte se öronmärkta pengar till barncancervård

Barncancerfonden anser att regeringen bör öronmärka resurser till barncancervården.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger till SvD att det är en diskussion som bör föras mellan landstingen och SKL. Hon säger att situationen ser olika ut i olika landsting.
– Går man då in och detaljstyr så kanske inte pengarna kan nyttjas på bästa sätt på alla ställen.
I veckan slog två av Sveriges största mottagningar för cancersjuka barn larm om brist på personal och resurser, vilket har lett till att operationer och behandlingar fått ställas in.

Igår 21:10
13-åriga Freja Löthén. Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fick leukemi som 10-åring: Tvingades byta sjukhus

Fler gånger under sin vårdtid drabbades 13-åriga Freja Löthén av den brist på vårdplatser för cancersjuka barn som Barncancerfonden uppmärksammar i en ny granskning.
– Några gånger var jag tvungen att byta sjukhus när det var platsbrist, säger Freja Löthén som var tio år gammal när hon fick diagnosen akut lymfatisk leukemi, till TT.
Barncancerfondens granskning visar att det råder en landsomfattande brist på sjuksköterskor inom barncancervården och att var fjärde vårdplats saknas eller hålls stängd.

17 okt
Genrebild från operationssal. JACK MIKRUT

Kris drabbar cancersjuka barn – operationer ställs in

Två av Sveriges största mottagningar för cancersjuka barn slår larm om att bristen på personal och resurser gör att de tvingats ställa in operationer och behandlingar, skriver SvD.
Läget beskrivs som svårast på Sahlgrenska universitetssjukhuset som varje vecka tvingas hänvisa barn till andra avdelningar eller sjukhus.
En ny granskning gjord av Barncancerfonden visar samtidigt att det råder en landsomfattande brist på sjuksköterskor inom barncancervården. Den visar även att var fjärde vårdplats saknas eller hålls stängd.

17 okt
Läs mer om Framtiden i sjukvården
En kvinna som brännskadades i attentatet med sin make den 17 oktober. MOHAMED ABDIWAHAB / AFP
Våldet i Somalia

Somalia mobiliserar efter det blodiga attentatet

En vecka har gått sedan bombattentatet i Somalias huvudstad Mogadishu där minst 358 människor dödades. Sedan dess har tiotusentals människor i staden gått ut på gatorna för att visa sin avsky mot våldet, skriver Ekot.
– Vi är här för att visa hur ledsna vi är för det som har hänt, säger demonstranten Dahabo Osman.
Ingen har tagit på sig dådet men det mesta pekar på att terrorgruppen al-Shabaab ligger bakom. Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed uppmanade på lördagen armén att förbereda sig på krig mot den islamistiska sekten, enligt AP.

Igår 19:53
Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed/arkivbild, explosionen förra helgen i Mogadishu. TT

Väntas förklara krig mot al-Shabaab – med USA:s stöd

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed kommer att förklara krig mot terrorgruppen al-Shabaab, skriver AP med hänvisning till landets premiärminister.
Enligt Somalias militär kommer offensiven att omfatta tusentals soldater. Deras uppdrag blir att driva bort al-Shabaab från gruppens fästen i regioner varifrån flera dödliga attacker har utförts.
Samtidigt väntas USA ge understöd till den militära offensiven, uppger en anonym myndighetskälla för nyhetsbyrån. Det finns ännu inga detaljer kring vilken militär roll landet kommer att spela. AP skriver att USA trappat upp sitt insats i Somalia sedan president Donald Trump tidigare i år gav sitt godkännande.
Al-Shabaab misstänks ligga bakom självmordsdådet i huvudstaden Mogadishu förra helgen där 358 människor dödades.

20 okt
Läs mer om Våldet i Somalia
Jenny Strömstedt, Martin Timell. TT
Anklagelserna mot Timell

Jenny Strömstedt: Haveriet ett arv från TV4:s barndom

Haveriet med hanteringen av tv-profilen Martin Timell är ett arv från TV4:s barndom, skriver Jenny Strömstedt, programledare för Nyhetsmorgon, i en krönika i Expressen. Hierarkierna var tydliga på 90-talet, menar hon. ”Männen var chefer och kvinnorna dekorerade, med enstaka undantag. På personalfesterna flödade spriten.” Hon berättar om hur hon kallats ”den fula feministfittan” och kämpat för att lägga ner Fröken Sverige.
Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad, vittnar om ett färskt fall av övergrepp. För ett år sedan stoppade en medieprofil – ”inget av de namn som figurerat hittills” – oönskat handen mellan hennes lår på ett uteställe i Stockholm. ”Han flyger upp ur soffan efter min tillsägelse, gör en teater av det hela, att jag överreagerat som nån humorlös pk-häxa.” Gullberg skriver att mediechefer i 40-årsåldern har en annan pondus än 14-åriga flickor, praktikanter och frilansare, men att inte ens chefskap är ett skydd.

Igår 19:53
TV4:s vd Casten Almqvist och programledaren Martin Timell. Arkivbilder. TT

TV4:s vd: Inget som pekar på att han kan återvända

TV4:s vd tror inte att Martin Timell kan återvända till kanalen efter anklagelserna om bland annat sexuella trakasserier i samband med inspelningen av programmet ”Äntligen hemma”.
– Just nu är det inget som pekar på det, säger kanalens vd Casten Almqvist till TV4 Nyhetsmorgon.
Almqvist kommer att bjuda representanter för andra tv-bolag för att bland annat diskutera vad man kan göra för se till att liknande händelser inte inträffar i framtiden.

Igår 10:44
Martin Timell, 2012. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN

Krav på att chefer avgår: ”Övergrepp att skydda”

Flera personer i ”Äntligen Hemma”-produktionen kräver de ansvariga chefernas avgång, skriver Aftonbladet. Det populära programmet har tagits bort från hösttablån efter en rad anklagelser mot profilen Martin Timell som gäller mobbning, sexuella övergrepp och homofoba uttalanden.
– Att skydda honom är ett övergrepp i sig, säger en person som har arbetat med programmet till tidningen.
TV4:s vd Casten Almqvist säger att ledningen har varit för undfallande och ”kanske blundat” för situationen. En oberoende utredare ska göra en genomgång av rutinerna, säger han till TV4 Nyheterna. Företaget ska också ta fram en ny policy för samarbeten med produktionsbolag, rapporterar Ekot.

20 okt
Läs mer om Anklagelserna mot Timell
Carlos Osorio / TT NYHETSBYRÅN

Ovetjkin historisk efter nytt mål på övertid

Washingtons stjärna Aleksandr Ovetjkin avgjorde NHL-matchen mot Detroit när han satte 4–3 i numerärt överläge två minuter in i förlängningen. Nicklas Bäckström noterades för assist till det avgörande målet.
André Burakovsky inledde Washingtons målskytte när han kvitterade till 1–1 i slutet av den första perioden. Det var Washingtons första mål på drygt 108 minuter efter bland annat en 2–0-förlust mot Toronto i tisdags.
Ovetjkins avgörande mål var hans 20:e mål på övertid. Han och Calgarys Jaromir Jagr är nu de spelare som har gjort flesta mål på övertid i ligans historia.

Igår 04:35
Läs mer om NHL 17/18

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.