Robert Mueller, arkivbild. Harry Hamburg / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Mueller åtalar advokat för lögner i Ryssutredningen

Advokaten Alex Van Der Zwaan åtalas för att ha ljugit i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i presidentvalet 2016. Det rapporterar flera medier.
Van Der Zwaan, som är holländare, ska ha vilselett utredare om sina kontakter med Donald Trumps tidigare kampanjrådgivare Rick Gates. Enligt åtalat ska lögnerna också röra advokatens tid på en juristbyrå som företrädde Ukrainas justitiedepartement i samband med fängslandet av den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko.
Gates och hans affärspartner Paul Manafort, även han involverad i Trumps presidentkampanj, åtalades förra året för penningtvätt och konspiration kopplat till lobbyarbete för ett pro-ryskt parti i Ukraina.

Toppnyheter

Vladimir Putin.  TT
Ryska valet 2018

Just nu: Vallokaler i Moskva öppna – Putin har röstat

Det ryska valet är igång och vallokalerna i Moskva öppnade tidigt på söndagsmorgonen. De första vallokalerna i östra Ryssland öppnades sent på lördagen och kommer stängas i enklaven Kaliningrad 19.00 i kväll, svensk tid.
AP skriver i sin direktrapport att president Vladimir Putin har röstat.
Putin lär behålla sitt grepp om makten och bli historisk när han säkrar en fjärde mandatperiod.
Omkring 109 miljoner människor kommer att få rösta i världens största land med hela elva tidszoner. Hittills har vallokalerna längst i öster öppnat.
Mellan 63 och 67 procent av befolkningen väntas rösta i valet, skriver AFP.

7 min
TT
Ryska valet 2018

Ryssland röstar: ”Inget att välja – handlar om Putin”

Vallokalerna har nu öppnat i hela Ryssland – men få utländska bedömare tror att det blir ett fritt och rättvist val. Valet i Ryssland är inte som andra i västvärlden, säger Stepan Gontjarov vid det fristående opinionsinstitutet Levada Center till AFP.
– Folk är i en situation där de inte har någon att välja på. Om de vill uttrycka sitt missnöje röstar de inte. De ser det som ett val som handlar om förtroendet för Putin.
Valdeltagande väntas landa mellan 63 och 67 procent – strax under de 70-procentmål som Vladimir Putin och Kreml satt upp. Om ingen av de fem huvudkandidaterna får mer än 50 procent i första rundan väntar en avgörande omgång mellan de två toppkandidaterna. I princip alla räknar dock med att Putin ska kunna koras som segrare redan i denna omgång – precis som i de senaste fyra valen.
Fortfarande finns ett brett stöd för Putin, trots de senaste årens ekonomiska svajighet. Men det saknas heller inte vittnesmål om oegentligheter och sätt att rigga valet till Putins fördel.

1 tim
TT
Ryska valet 2018

Varningen: Valkaruseller säkrar greppet om makten

Ryssland går till valurnorna i morgon för att rösta fram sin nästa president. Vladimir Putin lär vinna, men landets val omgärdas ofta av rapporter om fusk och oegentligheter. Redan före valdagen är manegen rejält krattad för Putin.
– Den stora problematiken är inte kopplad till valdagen, utan mer generellt till Putins politiska dominans och den urholkning av demokratins institutioner som har skett år för år, säger Martin Kragh som är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
Men det förekommer också att uppgifter om fiffel med valsedlar, om valkaruseller där väljare körs runt i bussar för att rösta flera gånger i olika vallokaler och att det förekommer press på anställda vid statliga företag och myndigheter att gå och rösta – och då i synnerhet rösta ”rätt”.

Igår 13:40
Läs mer om Ryska valet 2018
Trumps USA Rysskontakterna
Donald Trump.  AARON P. BERNSTEIN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Trump till ny attack mot FBI:s ”läckor och lögner”

Donald Trump hyllade i går beslutet att avskeda FBI:s vicechef Andrew McCabe och menade att det markerade en ”bra dag för demokratin”. Senare gick han till en ny attack mot medierna, ryssutredningen och FBI.
”Trumpkampanjen var inte i maskopi med Ryssland. Som många nu får reda på, förekom i stället ofattbara läckor, lögner och korruption på det högsta nivåerna inom FBI, och justitie- och utrikesdepartementen”, twittrar Trump.
Bedömare har kallat petningen av McCaeb som ”ett farligt försök” att underminera FBI och särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. Inte minst eftersom han kan komma att användas som ett nyckelvittne i ryssutredningen.
En källa med insyn i saken uppger att McCabe har fört detaljerade anteckningar över sina egna och förre FBI-chefen James Comeys alla kontakter med Trump.
Trumps personlige advokat hoppas nu att landets biträdande justitieminister Rod Rosenstein följer sin chef justitieminister Jeff Sessions ”modiga och briljanta exempel” med McCabe och avslutar Muellers utredning.

1 tim
Robert Mueller. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Trumps advokat: Lägg ned Muellers ryssutredning

Donald Trumps personliga advokat, John Dowd, hoppas att landets biträdande justitieminister Rod Rosenstein ser till att avsluta den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om Rysslands försök att påverka presidentvalet. Det säger han till The Daily Beast.
I intervjun säger han att han ber ”en bön” för att Rosenstein ska avsluta utredningen som ”byggde på bedrägligt och felaktigt underlag”.
På frågan om han pratar å presidentens vägnar svarar han: ”Ja, som hans rådgivare”. Detta tog han senare tillbaka och sa att han agerat själv. Vita huset har ännu inte kommenterat uttalandet.

Igår 16:14
Donald Trump/Robert Mueller. TT
Trumps USA Rysskontakterna

Mueller stämmer Trumps koncern – vill ha dokument

Den särskilde åklagaren Robert Mueller stämmer USA:s presidents koncern Trump Organization för att få dokument som kan kopplas till Ryssland, rapporterar New York Times och hänvisar till källor med insyn. Mueller utreder Rysslands försök att påverka presidentvalet i USA.
Stämningen ska, enligt källorna, ha lämnats in ”under de senaste veckorna” och innehåller en begäran om att få Donald Trumps verksamhet att lämna över dokument som kan vara av intresse för Mueller och hans utredning.
Detta är första gången Mueller begär ut dokument som har direkta kopplingar till presidentens verksamhet.

15 mar
Läs mer om Rysskontakterna
Valet 2018 Valrörelsen
TT
Valet 2018 Valrörelsen

MP vill satsa på att få folk att stanna i glesbygden

Miljöpartiet vill satsa två miljarder kronor per år på sänkta skatter och arbetsgivaravgifter i 23 så kallade avfolkningskommuner i landet, däribland Pajala, Vilhelmina och Torsby. Det säger språkröret Isabella Lövin till SR Ekot.
– Vi ser ju att människor flyttar från glesbygden. Vi behöver göra det möjligt för människor att stanna och också att flytta tillbaka, säger hon.
Förslaget går längre än den landsbygdsproposition som regeringen ska presentera på måndag, som bland annat väntas innehålla förslag på avskrivna studielån och sänkta arbetsgivaravgifter på vissa orter.
MP:s satsning kommer leda till att personer i de berörda kommunerna får omkring en tusenlapp mer i månaden men kommer inte behöva innebära någon skattehöjning, enligt Lövin.

2 tim
Ebba Busch Thor, Jan Björklund, Isabella Lövin. TT
Valet 2018 Valrörelsen

Sifo: Unikt att tre partier balanserar på spärren

Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna riskerar att åka ut ur riksdagen, enligt Sifos marsmätning. Det skriver SvD och Göteborgs-Posten.
Enligt mätinstitutet är det unikt att så många partier balanserar på spärren samtidigt. KD ligger signifikant under spärren (3,0 procent) medan MP och L rör sig nära gränsen (3,8 procent respektive 4,4 procent).
KD har länge haft det tufft vilket bekräftas av den senaste mätningen.
– Dels syns de väldigt lite överhuvudtaget. Och de har ingen riktig profilfråga. Deras profil är väldigt utsuddad, säger Toivo Sjörén, Sifos opinionschef, till GP.
Mellan blocken är det helt jämnt med sex månader kvar till valet.

16 mar
Läs mer om Valrörelsen
Benny Fredriksson. Kenny Bengtsson / Svd / TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Fredriksson 1959–2018

Kulturhusets tidigare vd Benny Fredriksson är död

Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern, har dött, skriver kulturinstitutionen i ett pressmeddelande. Han dog under en vistelse utomlands, meddelade hans familj som finns på plats i Australien.
– Alla våra tankar går i denna stund till Bennys familj, säger Ingela Lindh, vd för Stadshus AB, och Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, i en gemensam kommentar och fortsätter:
– Han har varit en ledande personlighet i stadens och landets kulturliv.
Fredriksson blev 58 år gammal. Han avgick från sin tjänst den 7 december 2017 efter att hans ledarstil ifrågasatts.

Igår 21:45
Benny Fredriksson, arkivbild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Fredriksson 1959–2018

”Arbetarkillen Benny såg till att alla var välkomna”

Benny Fredrikssons viktigaste insats var att han gjorde teatern till allas teater. Det skriver Expressens teaterkritiker Gunilla Brodrej. ”Alla i salongen skulle känna sig välkomna och ingen skulle känna sig mindre värd. Det såg arbetarkillen Benny till och det tackar vi honom för”, skriver Brodrej och syftar på att Fredriksson i intervjuer berättat om sin klassresa.
På lördagskvällen kom beskedet att Fredriksson dött, vid 58 års ålder, under en utlandsvistelse. Brodrej skriver om den kritik mot teaterchefens ledarskap som i slutet av förra året tvingade bort honom från jobbet på Kulturhuset. Vad man än tycker i frågan är det ledsamt att nederlag, kritik och mediebevakning var det sista Fredriksson upplevde, menar hon.
DN:s kulturchef Björn Wiman skriver att Fredriksson gjorde Stockholms stadsteater till vad den är i dag. Liksom Brodrej lyfter han fram teaterchefens bakgrund.
”Hans liv är också en berättelse om ett samhällssystem som skapar möjligheter för en som heter Benny att göra en resa in i kulturlivets absoluta centrum”, skriver Wiman.

Igår 23:33
Eirik Stubø. Per Larsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Fredriksson 1959–2018

Dramatenchef: Enastående betydelse för svensk teater

Dramatens chef Eirik Stubø säger i ett pressmeddelande att teatern har mottagit beskedet om Benny Fredrikssons död med bestörtning och sorg.
– Han var en stor teaterledare som genom många år har haft en enastående betydelse för svenskt teaterliv. Alla mina tankar är nu hos hans familj och dem som stod honom närmast.
Fredriksson blev vd för Kulturhuset Stadsteatern 2013. Han avgick i december förra året efter en granskning av hans ledarstil.
Fredriksson var även skådespelare och regissör, utbildad vid scenskolan i Stockholm. Han har arbetat vid Riksteatern och vid Stockholms stadsteater.
Beskedet om att Fredriksson dött kom sent på lördagskvällen, genom ett pressmeddelande från Kulturhuset. Han gick bort under en vistelse utomlands, 58 år gammal.

Igår 22:19
Läs mer om Benny Fredriksson 1959–2018

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.