Nobelstiftelsens direktör Lars Heikensten/Illustrationsbilder: kolkraftverk och vapen.  TT
Nobelpriset 2017

Nobelstiftelsen anklagas för investering i kärnvapen

Nobelstiftelsen investerar pengar i företag som producerar vapen, tobak och kol och som utreds för brott mot internationell rätt i krig. Det säger den norska organisationen Fremtiden i våre hender, som har granskat stiftelsens investeringar, till NRK.
Företagen som nämns är bland annat det svenska tobaksbolaget Swedish Match och försvarskoncernen Saab. Gruppen lyfter även fram att Nobelstiftelsen investerar i Boeing, Northrop Grumman Corp, British American Tobacco, Safran och Airbus.
Några av företagen är sådana som den norska oljefonden upphört att investera i för att de är inblandade i produktion av kärnvapen.
– Det är en paradox att de delar ut fredspris till klimatförkämpar och människorättsaktivister medan de samtidigt är med och finansierar det som prisvinnarna kämpar emot, säger organisationen till NRK.
Nobelstiftelsens direktör Lars Heikensten säger att stiftelsen har höga etiska krav, men är en liten aktör som inte arbetar aktivt med att välja företag, utan gör investeringar genom fonder.

Toppnyheter

BASSAM KHABIEH / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

FN-omröstning skjuts upp – förhandlar in i det sista

Säkerhetsrådets omröstning om en resolution om vapenvila i Syrien har skjutits upp en timme, till klockan 18 svensk tid. Det pågår intensiva förhandlingar in i det sista, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström, till TT.
Resolutionen har lagts fram av Sverige och Kuwait och kan bestridas med veto av Ryssland. Landets FN-ambassadör har tidigare beskrivit förslaget som ”orealistiskt”, men på fredagseftermiddagen sa utrikesminister Sergej Lavrov att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.
USA och dess allierade har vägrat att ändra resolutionen så att den innehåller garantier om att rebellerna kommer att följa vapenvila.

15 min
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.  DJORDJE KOJADINOVIC / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Lavrov: Ryssland beredda att rösta ja till vapenvila

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa under eftermiddagen att Ryssland är redo att ställa sig bakom resolutionen om en 30 dagar lång vapenvila i Syrien, rapporterar Interfax.
USA rasade mot Ryssland efter att förhandlingarna gick i stöpet på torsdagen och Wallström är inte överdrivet optimistisk om möjligheterna att nå framgång.
– Vi kan inte utesluta att de ännu en gång lägger in sitt veto, sa Wallström efter ett möte med riksdagens EU-nämnd.
Men Lavrov säger nu att den ryska delegationen är beredd att rösta ja.
Hur Ryssland faktiskt kommer att rösta är oklart in i det sista. Landet strider på den syriska regimens sida i konflikten och har dessutom möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.

2 tim
AMER ALMOHIBANY / AFP
Syrienkriget

Ledare: ”Har visat en otäck förmåga att bli värre”

Opinion Syriens president Bashar al-Assad och Rysslands president Vladimir Putin har blod på sina händer, skriver DN:s ledarredaktion i dag med anledning av de kraftiga bombningarna över östra Ghouta som den senaste veckan dödat minst 400 personer. Hundratals har skadats och invånarna har varit belägrade i snart fem år.
FN:s säkerhetsråd diskuterar vapenvila men konstaterar att Ryssland har lagt in veto under sju års tid mot alla förslag som innebär restriktioner på al-Assad och egna stridsflyget, skriver ledarredaktionen. Ledarredaktionen hoppas att FN ska hitta ett sätt att lindra lidandet i östra Ghouta.
”Men inbördeskrig är svåra att avsluta, och i Syrien går det knappt att räkna alla parter. Detta helvete på jorden har i sju år visat en otäck förmåga att bli värre.”

Idag 09:58
Läs mer om Syrienkriget
Elisabeth Massi Fritz.  Karl Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Advokatsamfundet inleder ärende mot Massi Fritz

Advokatsamfundet inleder ett disciplinärende mot advokaten Elisabeth Massi Fritz, med anledning av de anklagelser som kommit fram i Aftonbladet/Viafrees program 200 sekunder.
– Det är allvarliga anklagelser och de måste givetvis bemötas, säger generalsekreterare Anne Ramberg.
Tidningen har pratat med 16 jurister som tidigare arbetat på Massi Fritz advokatbyrå. De har vittnat om att de blivit dåligt behandlade – och i dag framkom uppgifter om att tolv av dem uppmanats att överdebitera. Det har lett till bakläxa från domstolarna på var fjärde räkning, skriver Aftonbladet.
Ramberg säger att hon efter dagens uppgifter beslutat att inleda ett disciplinärende. Om advokaten anses ha brutit mot ”god advokatsed” skickas ärendet vidare till Advokatsamfundets styrelse, som i sin tur beslutar om det ska tas vidare till disciplinnämnden.

2 tim
Elisbeth Massi Fritz Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Massi Fritz

Anställda hos Massi Fritz: Uppmanades debitera mer

Tidigare anställda hos advokaten Elisabeth Massi Fritz berättar nu om orimliga krav på debitering, att de uppmanats att ta mer betalt och att de fått bakläxa från domstolarna på var fjärde räkning, enligt streamingtjänsten Viafrees och Aftonbladets granskande tv-program 200 sekunder.
Av de tidigare 16 anställda som 200 sekunder har pratat med uppger 12 att de har blivit uppmanade att ta mer betalt.
– När jag arbetade där handlade det mer om pengarna man drog in än om arbetet och klienterna, säger advokaten Anna Wahlström som tidigare arbetat hos Massi Fritz.
Elisabeth Massi Fritz ville att redaktionen skulle skicka tv-inslaget till henne innan publicering. 200 sekunders programledare Robert Aschberg ska ha erbjudit sig att komma och visa inslaget men Massi Fritz ska sedan inte ha svarat.

Idag 07:01
Läs mer om Anklagelserna mot Massi Fritz
It-skandalen Röjda uppgifterna
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).  FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Eneroth: Säkerhetsklassad information får inte röjas

Tidspressen var hård och Transportstyrelsen visste inte vilken typ av känslig information man hade och hur sådan ska hanteras, konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport om it-skandalen på myndigheten.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har tagit emot utredningen.
– Det här är en viktig granskning som genomförts och det finns erfarenheter att dra inte bara för Transportstyrelsen utan även för andra myndigheter, säger han till TT.
Utredaren lämnade också rekommendationer för framtiden: En säkerhetsorganisation på en myndighet måste vara mer samlad och bättre förberedd – och oklarheterna i ansvarsfrågan mellan styrelsen och generaldirektören bör redas ut.
– För regeringens del är det otroligt viktigt att få ett underlag för att kunna se vilka brister som finns och se till att det inte upprepas. Viktig och säkerhetsklassad information får inte röjas, säger Eneroth.

1 tim
Utredaren Thomas Bull Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Utredarens analys: Tre orsaker till skandalen

Transportstyrelsen saknade relevant kunskap om vilken typ av känslig information myndigheten hade. Dessutom saknades kännedom om hur sådan information ska hanteras. Det konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport som i dag lämnas över till regeringen, rapporterar TT.
Bull presenterade tre huvudsakliga slutsatser som utredningen kommit fram till:
Arbetet med informationssäkerhet vid myndigheten var sedan lång tid eftersatt. Säkerhetsfunktionerna var utspridda i organisationen och tillräcklig samordning saknades. Tidsplanen för projektet anses ha varit otillräcklig. Dessutom fungerade inte den interna kommunikationen tillräckligt bra, enligt utredaren.
Transportstyrelsen inledde tre upphandlingar samtidigt. Tidsgränsen för hur snabbt det skulle gå för IBM att ta över it-driften var snäv, rapporterar TT.
Utredarna har tittat på interna dokument och protokoll och annan dokumentation. Dessutom har 30 intervjuer med personer på myndigheten genomförts.

4 tim
Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren. FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Granskning av it-skandalen presenteras i dag

Regeringens utredare Thomas Bull ska vid 13-tiden i dag presentera en granskning av hur Transportstyrelsen skötte upphandlingen av sin it-drift.
Hans uppdrag har varit att djupdyka i frågan om hur det gick till när Transportstyrelsen bestämde sig för att lägga ut sin it-drift med känsliga uppgifter till datajätten IBM.
Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren fick lämna jobbet efter att det framkommit att hon beslutat att bryta mot ett antal lagar som skyddar hemliga och känsliga uppgifter för att inte försena projektet.
När Säpo blev varse vad som pågick inleddes en tillsyn och regeringen informerades. Men hur regeringen hanterade informationen om säkerhetshotet har inte varit Thomas Bulls huvuduppgift. Vem som visste vad och när och brister i kommunikationen mellan olika departement granskas av riksdagens konstitutionsutskott (KU).

6 tim
Läs mer om Röjda uppgifterna
Vinter-OS Skidskytte
Fredrik Lindström, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Peppe Femling. FRANCK FIFE / AFP
Vinter-OS Skidskytte

Medaljörernas glädje efter guldet: ”Svårt att ta in”

Fredrik Lindström avgjorde guldstriden i herrarnas skidskyttestafett mot Norges Emil Hegles Svendsen och ordnade det sjätte svenska guldet.
– Det är svårt att ta in, det kommer nog ta ett par dagar innan man fattar det. Det är helt sjukt, säger Jesper Nelinhan till Kanal 5.
Peppe Femling som var först ut i spåret var nervös i väntan på Lindströms målgång.
– Jag fick ganska ont i magen, jag var tvungen att gå undan och inte kolla så mycket ett tag. Vilken grej, säger Sveriges kanske mest otippade guldmedaljör i Pyeongchang.
Sebastian Samuelsson som växlade i stafetten till Fredrik Lindström säger att segern är ”fantastisk” men bakom den ligger hård träning.
– Guld är alltid guld och att få göra det med de här tre, som man har tränat så otroligt mycket med, säger han.

3 tim
Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Nytt OS-guld till Sverige – knäckte Norge i skidskyttet

Sverige tar OS-guld i herrarnas skidskyttestafett. Fredrik Lindström avgjorde guldstriden mot Norges Emil Hegle Svendsen på slutsträckan – och ordnade det sjätte svenska guldet i Pyeongchang.
Hegle Svendsen kom tvåa, 55 sekunder efter Sverige i mål. Bronset gick till Tyskland.
Både Peppe Femling, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson har stått för starka insatser i spåret. Femling som var Sveriges svagaste kort, stod pall för trycket på första sträckan och växlade som femma.
Sebastian Samuelsson stod också för en kanonsträcka och var i rygg på ledande Norge när han dunkade slutmannen Fredrik Lindström i ryggen.
Det var en jämn strid mellan Lindström och Svendsen till en början men vid det sista skyttet kunde norrmannen inte hålla nerverna. När Lindström gav sig ut på det sista varvet var det sensationella guldet klart.

4 tim
Björn Ferry  ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Skidskytte

Ferry om svenska guldet: ”Ska inte kunna ske”

Svenska skyttedamerna tog silver i stafetten i går och i dag tog herrarna guld. Det är magiskt, säger den tidigare skyttestjärnan Björn Ferry till SVT.
– Det ska inte kunna ske. De vann en världscupsstafett tidigare, då sa man att det inte är sannolikt att blixten slår ner två gånger, säger Ferry.
Långt in i det sista var det en jämn strid mellan Sverige och Norge. Det var vid det sista stående skyttet som norrmannen Emil Hegle Svendsen sköt bort sig och Fredrik Lindström fick 55 sekunders försprång.
– Precis när man hinner smälta vad man gjort själv gör de detta, säger Anna Magnusson som var med i damernas skidskyttestafett som tog silver i går.

2 tim
Läs mer om Skidskytte
Vinter-OS Ishockey
Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Ishockey

Tyskland i OS-final – slog ut Kanada i ishockeyn

Tyskland har vunnit mot Kanada med 4–3 i OS-semifinalen i ishockeyn.
Tyskland tog ledning redan i första perioden med 1–0 och gick i andra perioden upp till 3–0. Kanadensarna reducerade men Patrick Hager slog in 4–1.
I den tredje perioden ändrade Kanada taktik och lyckades göra två mål på kort tid men det räckte inte hela vägen.
Tyskland är därmed klara för final och ska möta ryska OAR som tävlar under olympisk flagga.

2 tim
DAVID W CERNY / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Ishockey

OAR till hockeyfinal – slog Tjeckien med 3–0

Det ryska ishockeylaget som spelar under olympisk flagg har gått vidare till final efter vinst mot Tjeckien med 3–0.
I den andra perioden gjorde Nikita Gusev 1–0 efter sju minuter. Då protesterade Tjeckien och utnyttjade så kallade ”coach’s challenge” då man menade att Kirill Kaprizov störde målvakten. Regeln innebär att tränarna kan utmana domslut som lett till mål för motståndarna – på grund av en misstänkt offside eller målvakts-interference.
Men efter en videogranskning konstaterades det att inget fel hade begåtts.
Kort därefter fick Vladislav Gavrikov in 2–0 och med två minuter kvar i tredje perioden fick Ilja Kovaltjuck in pucken i tom kasse och satte 3–0.
OAR kan möta antigen Kanada eller Tyskland beroende på vilken nation som tar hem vinsten i den andra semifinalen som spelas i dag klockan 13.10.

Idag 10:15
Läs mer om Ishockey
Vinter-OS Curling
Anna Hasselborg  CATHAL MCNAUGHTON / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Lag Hasselborg i OS-final: ”Är löjlig stolt”

Svenska skippern Anna Hasselborg säger att hon är ”löjligt stolt” över lagets insats när de i dag säkrade ytterligare en svensk curlingmedalj. I går stod det klart att även lag Niklas Edin ska spela i herrarnas curlingfinal mot USA.
– Det var den roligaste matchen jag har spelat och det kommer att vara ännu roligare i finalen. Jag bara njuter, säger hon.
I finalen på söndag möter lag Hasselborg Sydkorea.

2 tim
Natacha Pisarenko / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Lag Hasselborg till final – vann mot Storbritannien

Lag Anna Hasselborg är klara för final i OS-curlingen efter seger mot Storbritannien med 10-5.
Strategin från början var att göra det svårt för Storbritannien vilket gick inte alls. Efter fem omgångar stod det tre lika. Men Sverige följde upp med två starka omgångar och fick en tvåa i sjätte omgången och en trea i sjunde, efter stenslarv av brittiska skippern Eve Muirheads.
Sverige möter antigen Sydkorea eller Japan på söndag. Lagen spelar i den andra semifinalen där det nu står 7–4 till Sydkorea.

3 tim
WANG ZHAO / AFP
Vinter-OS Curling

Schweiz tar brons i curling – slog stornationen Kanada

Även de kanadensiska curlingherrarna får lämna OS i Sydkorea utan medalj efter förlust mot Schweiz. Tidigare i veckan missade damerna att gå till semifinal och stornationen i curling får nöja sig med guldet i mixeddubbel.
Schweiz, som förlorade semifinalen mot Sverige, ledde med 7–5 inför sista omgången. Kanada försökte att ta in schweizarnas försprång, men misslyckades.
Kanadas dam- och herrlag har tagit fem guld, tre silver och två brons i OS i de fem senaste OS-turneringarna.

Idag 09:50
Läs mer om Curling
Ahlin. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Urban Ahlin

Ahlin: ”Bra att detta nu är färdigutrett”

Talman Urban Ahlin kommenterar nu resultatet av Socialdemokraternas interna utredning, där det konstateras att han 2008 agerade olämpligt och oprofessionellt mot en tidigare medarbetare, men att det hela inte kan karaktäriseras som sexuella trakasserier.
”Utredaren har kommit fram till att det inte finns något ytterligare att utreda, varken vad gäller det ärendet eller i något annat avseende. Min version av ärendet 2008 har hela tiden varit densamma. Det är bra att detta nu är färdigutrett”, skriver Ahlin till TT.
Utredningen har genomförts av advokatbyrån Setterwalls, på uppdrag av Socialdemokraterna.

4 tim
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Urban Ahlin

S interna rapport: Urban Ahlin agerade olämpligt

Talman Urban Ahlin (S) agerade ”olämpligt och oprofessionellt”. Däremot kan det inte karaktäriseras som sexuella trakasserier. Det konstaterar Socialdemokraternas i en internutredning efter anklagelserna om trakasserier. Anklagelserna gällde händelser för tio år sedan, när Ahlin var partiets utrikespolitiske talesperson.
Urban Ahlin har hela tiden själv nekat till anklagelserna, skriver TT. Han har själv efterfrågat en utredning vad gäller anklagelser om hans ledarstil i riksdagen.

5 tim
Hedin, Ahlin. Arkivbilder TT
Anklagelserna mot Urban Ahlin

Kanslichefen: ”Nu vill vi lägga det här bakom oss”

Socialdemokraternas kanslichef Lisa Hedin anser att ärendet om talman Urban Ahlins eventuella trakasserier nu är utrett och avklarat.
– Vi vill lägga det här bakom oss, vi anser att den här frågan är färdigutredd, säger Hedin till TT.
– Egentligen kommer det inte fram något nytt. Utredningen konstaterar, som man gjorde redan 2008, att beteendet var olämpligt och oprofessionellt men sannolikt inte möjligt att pröva rättsligt, säger Lisa Hedin.
Hon håller samtidigt med om kritiken mot partiet att kvinnan inte fick någon återkoppling av vad som hände med hennes anmälan.
– Det är den stora bristen, det vill jag verkligen be om ursäkt för och det har jag gjort till henne.

5 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Urban Ahlin

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.