Nöje & kultur

Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Witt-Brattström: Närmast tvångsmässig förnedrare

Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström säger till DN att hon är ”i chock” efter reportaget om kulturprofilen som minst 18 kvinnor anklagar för förgripelser. Hon har känt till mannen men inte vetat att han gått så långt.
– Men alla har ju vetat att han är en närmast tvångsmässig förnedrare av kvinnor.
Övergreppen ska bland annat ha skett i Svenska Akademiens lägenheter. Witt-Brattström säger att det enda rimliga är att Svenska Akademien avbryter allt samarbete med mannen.

Idag 11:18
Sara Danius. TT

Akademien: Vill strypa stödet till kulturprofilen

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, säger att Svenska Akademien vill strypa det ekonomiska stödet till den klubb som den anklagade kulturprofilen driver. Samtidigt påpekar hon att beslutet måste fattas gemensamt.
– Men jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna komma att bete oss på något annat sätt, säger hon till DN.
Hon säger också att agerandet mannen anklagas för är ”djupt oanständigt”. Uttalandet kommer efter att 18 kvinnor gått ut och anklagat mannen för sexuella trakasserier och övergrepp. Övergreppen ska bland annat ha skett i Svenska Akademiens lägenheter. Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna.

Igår 21:21
Läs mer om Anklagelserna mot kulturprofilen
Laleh och komikerna i Grotescoserien  SVT/TT
Grotescos ”Ladies Night”

”Grotesco visar hur det är att vara ensam bland män”

”Om du någonsin undrat hur det känns att vara ensam tjej bland nästan bara män i kreativa sammanhang så kan Grotescos nya avsnitt hjälpa dig”, skriver artisten Laleh i ett inlägg på Twitter.
Hon skriver att hon känner igen sig i avsnittet. I musikbranschen, liksom i komikerbranschen motarbetas kvinnor, menar hon. ”Våra producenter och låtskrivare gömmer sig i mörka studiorum, bakom högtalare och mixerbord, bakom kvinnliga och manliga artister och diverse alibis”.
De jämställdhetsprojekt som har kommit upp i kölvattnet av metoo-uppropen, skrapar enbart på ytan, enligt Laleh. Hon hoppas att hon med sin musik och skapande ska bidra till förändring i branschen.

Igår 14:08
 Emma Molin SVT

Molin om succéavsnittet: ”Hämtat från verkligheten”

Tredje avsnittet av succéserien Grotesco är hämtat ur verkligheten, berättar skådespelarna för SVT Kultur. Avsnittet, ”Ladies night”, börjar med ett bråk där Emma Molin och Michael Lindgren skriker på varandra och Henrik Dorsin lämnar rummet. Enligt Molin är scenen ordagrant citerad från verkligheten.
– Vi gillar varandra men har otroligt mycket konflikter, säger hon.
I avsnittet tas det även upp hur Molin och de andra kvinnliga komikerna motarbetats av männen, ett slags ”mansråd” med Peter Dalle som ledare. Molin berättar att många kvinnor har hört av sig och säger att de känner igen sig.

Igår 06:24
Läs mer om Grotescos ”Ladies Night”