Nöje & kultur

Push it. Vimeo
Filmfestivalen i Cannes 2017

Svenska kan vinna: Visste inte hur stort det är

Julia Thelin har chans att vinna en guldpalm i Cannesfestivalens i klass för kortfilmer. Hon säger till SVT att det var smått surrealistiskt när hon fick samtalet om att hennes film valts ut. Hon tänkte först inte svara eftersom hon trodde att det var ”en fransk skummis” som ringde.
– Jag har ju förstått nu att Cannes är jättestort, men jag visste nog inte riktigt det innan. Men det blev inget glädjetjut eller något sån reaktion, säger hon till SVT.
Hennes film Push it utspelar sig i en gympasal. SVT beskriver den som ett maktspel mellan tonåringar.

25 maj
Michael Haneke, Ruben Östlund. TT/AFP

Konkurrent hyllar Östlund: ”Fantastisk filmskapare”

Michael Haneke tävlar mot Ruben Östlund om filmvärldens finaste pris på festivalen i Cannes. Österrikaren avslöjar att han är ett stort fan av svensken.
– Ruben är en fantastisk filmskapare. Jag längtar verkligen efter att se ”The square”, säger Haneke till TT.
”The square” är liksom Hanekes ”Happy end” en av favoriterna inför prisutdelningen i Cannes på söndag. Östlund har nämnt Haneke och senare Roy Andersson som inspirationskällor.
– Det var väldigt roligt att höra. Det uppskattar jag verkligen, säger Östlund om Hanekes beröm.

25 maj
Läs mer om Filmfestivalen i Cannes 2017
Arkivbild: Roger Moore 2010 Ronald Zak / TT / NTB Scanpix
Roger Moore 1927–2017

Skådespelaren Roger Moore död – blev 89 år

Skådespelaren Roger Moore är död. Det meddelar hans familj i ett officiellt uttalande. ”Kärleken som han omgav oss med de sista dagarna var så stor att den inte kan beskrivas med ord”, skriver de. Moore hade varit sjuk i cancer en tid och avled i Schweiz, där han bodde.
Moore var mest känd för sin roll som James Bond i filmer som ”Leva och låta dö” och ”Mannen med den gyllene pistolen”. I en intervju med TT förra året sa han att han kände sig nöjd med livet.
– Jag är lyckligt lottad i livet som har haft en så framgångsrik karriär.
Han efterlämnar hustrun, svenskan Kristina Tholstrup, och tre barn.
Roger Moore blev 89 år.

23 maj
Roger Moore med svenska hustrun Kristina Tholstrup  2013. HENNING KAISER / dpa

Adlades för FN-insatser: ”Känner mig priviligerad”

Roger Moore fick sitt stora genombrott 1962 med tv-serien Helgonet, som blev en succé på båda sidor om Atlanten. Han sades länge ha varit påtänkt som James Bond, innan han till slut tog över som agent 007 år 1973. Totalt blev det sju filmer i serien. Han medverkade senare i livet i flera andra filmer, men hade svårt att bli av med Bond-stämpeln, skriver BBC i sin runa.
Moore var ambassadör för FN:s barnorganisation Unicef och gjorde många internationella resor. Engagemanget uppstod efter att han blivit vittne till den fattigdom som många barn levde under när han spelade in filmen Octopussy på plats i Indien.
– Folk säger säkert ”Vad vet en skådespelare om världsfrågor?”. Men i arbetet för Unicef har jag blivit expert på allt från vad som orsakar dvärgväxt till fördelarna med amning. Jag känner mig väldigt priviligerad, sa han till The Guardian när han adlades för sina humanitära insatser 1999.

23 maj
Läs mer om Roger Moore 1927–2017