Nöje & kultur

En del av skulpturen som den tidigare såg ut. FOTO: Emil Carlsiö
Hakkorsskulpturen i Göteborg

Efter kritiken – hakkors blev hashtag inför invigning

En skulptur delvis föreställande ett hakkors framför Sjöfartsmuseet i Göteborg har rört upp känslor, och lagom till invigningen har konstverket fått en ny form, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.
Nu bildar delarna av skulpturen i stället en hashtag följt av ordet ”Variations”.
Konstnärsstudenten Emil Carlsiö skapade verket ”Variations of a naval flag” som en kommentar till att en örlogsflagga med ett hakkors på enligt honom delvis gömts undan i en tidigare utställning på museet. Han vill inte kommentera förändringen, men enligt Maddie Leach, lärare på konstakademin, är det inte en kompromiss till följd av kritiken.
– Nej, det här är verket nu. Och jag antar att det kommer att fortsätta. Det fanns aldrig någon press på honom att förändra verket, säger hon till Kulturnytt.

19 min
Skulpturen som den ser ut fotad ovanifrån. FOTO: Emil Carlsiö resp. TT

Hakkors-skulptur invigs i Göteborg trots protester

En omdebatterad skulptur föreställande ett hakkors invigs under onsdagen när det är vernissage för utställningen Mellankomst på Sjöfartsmuseet i Göteborg.
Utställningen är ett samarbete mellan museet och konststudenter vid Akademin Valand. Bakom hakkors-skulpturen står Emil Carlsiö som skapat konstverket som en kritik mot att museet enligt hans mening ägnar sig åt censur. I en av sina utställningar har museet visat en tysk örlogsflagga från andra världskriget, vars hakkors konstnären menar att museet valt att dölja.
I sitt konstverk har Carlsiö utgått från idén att ”dölja någonting men samtidigt göra det synligt”. Skulpturen är tänkt att stå på en grässlätt utanför museet och enbart betraktad ur en viss vinkel kan man uppfatta hakkorset.
Många har reagerat och bland annat har 1 200 personer skrivit på en namninsamling mot planerna.

Idag 06:13
Läs mer om Hakkorsskulpturen i Göteborg