Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho och USA:s president Donald Trump.
Nordkoreakrisen

Nordkorea: Trump skäller som en hund

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho jämför president Donald Trumps tal i FN med ”ljudet från en skällande hund”. Det sa han till reportrar efter sitt tal i generalförsamlingen under onsdagen, rapporterar flera medier.
– Om han tror att han kan skrämma oss med ljudet från en skällande hund, är det bara en hunds dröm, säger Ri Yong-ho rapporterar CNN.
Kinas utrikesminister manade i samband med FN-mötet parterna i konflikten att lugna sig och inte låta situationen eskalera utom kontroll, rapporterar Reuters med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån China News Service.

Toppnyheter

Trumps USA Rysskontakterna
JIM WATSON / AFP
Trumps USA Rysskontakterna

WP: Mueller vill fråga ut Trump om Comey och Flynn

Den särskilde åklagaren Robert Mueller vill fråga ut president Donald Trump om hans beslut att sparka den tidigare FBI-chefen James Comey och den nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, uppger två källor med insyn för Washington Post.
Enligt källorna kan utfrågningen ske ”så snart som nästa vecka”. Tidningen skriver att Muellers intresse av varför Comey och Flynn tvingats bort kan tyda på att Rysslandsutredningen riktar sitt fokus på presidentens, eller andras, försök att förhindra utredningen.
Under tisdagen rapporterade New York Times att både Comey och nuvarande justitieministern Jeff Sessions har frågats ut i Muellers utredning.

Igår 22:31
J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Även Comey har fått frågor – om Trumpanteckningar

Den tidigare FBI-chefen James Comey, som sparkades av Donald Trump förra våren, har frågats ut i Rysslandsutredningen. Comey ska enligt New York Times källor ha intervjuats förra året och det centrala ska ha varit minnesanteckningar som FBI-chefen skrev om sina möten med Trump.
I en av anteckningarna ska Comey, vilket har rapporterats tidigare, ha skrivit att Trump bett honom avsluta utredningen av den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Flynn har medgett att han ljugit om sina möten med ryska företrädare.
Tidigare i dag rapporterade New York Times att justitieminister Jeff Sessions frågats ut av den särskilde åklagaren Robert Muellers team.

Igår 19:43
Jeff Sessions. arkivbild. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Jeff Sessions utfrågad ”i timmar” av Muellers team

USA:s justitieminister Jeff Sessions frågades under förra veckan ut i Rysslandsutredningen, som bland annat undersöker Donald Trumps kampanjmedarbetares eventuella samarbete med Ryssland. Det rapporterar New York Times. En talesperson, Sarah Isgur Flores, bekräftar utfrågningen av Sessions.
Enligt tidningen är det första gången som någon av Trumps ministrar frågats ut i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. New York Times skriver att utfrågningen av Sessions ha pågått i flera timmar.

Igår 15:32
Läs mer om Rysskontakterna
Fevziye Demir omfamnar sin pappa efter att en raket träffat deras hus, nära gränsen till Syrien. BULENT KILIC / AFP
Syrienkriget

5 000 människor på flykt efter fyra dagars offensiv

Turkiets offensiv mot kurdiska YPG-mål i Afrin i nordvästra Syrien har drivit 5 000 människor på flykt, enligt en FN-rapport.
Offensiven gick på tisdagen in på sin fjärde dag och USA har varnat Turkiet för att offensiven hotar möjligheterna till fred i landet, som plågas av ett nästan sju år långt krig.
För att förebygga en humanitär katastrof förbereder FN nödhjälp till omkring 50 000 människor i regionen, skriver TT.
Nödhjälp för ytterligare 30 000 människor finns i beredskap om flyktingströmmar skulle nå fler områden, som kontrolleras av president Bashar al-Assads regim.

Igår 22:15
Donald Trump och Recep Tayyip Erdogan. TT
Syrienkriget

Trump och Erdogan ska tala – trots spända relationer

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och president Donald Trump kommer att tala med varandra under onsdagen, skriver AP som hänvisar till nyhetsbyrån Anadolu.
Det är inte känt vilka frågor som ska lyftas men de turkisk-amerikanska relationerna har en längre tid varit spända.
Turkiet inledde i helgen en markoffensiv mot den syrisk-kurdiska YPG-milisen i norra Syrien. SDF-styrkorna, där YPG ingår, har fått stöd av USA, trots turkiska protester. Turkiet kopplar ihop YPG med kurdiska PKK som staten länge har bekämpat.

Igår 17:46
En pojke hjälper ett spädbarn med syrgas på sjukhus efter den misstänkta attacken. HASAN MOHAMED / AFP
Syrienkriget

USA beskyller Ryssland för syriska kemvapenangrepp

Den syriska regimen kan fortfarande använda sig av kemvapen. Det säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson efter att uppgifter kommit fram om en misstänkt klorgasattack i den rebellkontrollerade enklaven Ghouta under gårdagen.
– De senaste angreppen väcker djupa farhågor om att Bashar al-Assad fortfarande använder kemvapen mot sitt eget folk, säger Tillerson på en konferens i Paris enligt Reuters.
Ytterst bär Ryssland ansvaret genom sin inblandning i kriget, tillade Tillerson.

Igår 16:34
Läs mer om Syrienkriget
Den bärgade ubåten/åklagaren Jakob Buch-Jepsenpå tisdagens presskonferens. TT
Mordet på Kim Wall

Expert tror Madsen döms: ”Värsta jag läst på 30 år”

Kriminologen Leif GW Persson är övertygad om att Peter Madsen mördat journalisten Kim Wall på ungefär det sätt som åklagare och polis hävdat. I dag offentliggjordes åtalet som innehåller flera brutala detaljer om det misstänkta tillvägagångssättet. Madsen misstänks ha utsatt journalisten för grovt våld med sexuella inslag.
– Det som gör mig förvånad är att han ska ha förberett det, säger Leif GW Persson i SVT:s program Veckans brott.
Enligt åklagaren har Madsen tagit med sig verktyg som han använt under mordet.
Brottsmålsadvokaten Lars Kruse hyllar de danska mordutredarna och kallar det ”ett enormt stycke polisarbete”. Det är osannolikt att Madsen frias från mordanklagelserna, menar han.
– Detta är nog, så som åtalet är utformat, det värsta jag läst på de 30 år jag hållit på, säger Kruse till Sydsvenskan.

Igår 20:19
Peter Madsen efter att ha blivit upplockad från den sjunkande ubåten BAX LINDHARDT / Scanpix Denmark
Mordet på Kim Wall

Åklagaren: Madsen förberedde mordet på Wall

Peter Madsen förberedde och planerade mordet på Kim Wall, enligt åklagaren. Det framgår i åtalet mot Madsen, som offentliggjordes i dag, enligt SVT Nyheter Skåne.
Enligt stämningsansökan ska Madsen ha tagit med sig flera verktyg ombord på ubåten och sedan använt dessa för att binda fast, förgripa sig på och mörda Kim Wall. Han misstänkts ha utsatt henne för mycket grovt sexuellt våld. Dödsorsaken är fortfarande oklar.

Igår 12:23
Ubåten UC3 Nautilus Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Madsen misstänks ha använt kraftigt våld

Den mordåtalade ubåtskonstruktören Peter Madsen ska enligt åtalet tagit livet av Kim Wall genom kraftigt våld. Det framgår av åtalet som i dag blivit offentligt.
Enligt Aftonbladet ska Madsen ha förgripit sig på Wall innan han dödade henne. Någon exakt dödsorsak framgår inte av stämningsansökan, men enligt åklagaren ska mordet ha skett genom kvävning eller genom att han använt våld som orsakat skärskador, skriver TT. Madsen ska enligt åtalet ha använt en kniv, rapporterar DR.
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen yrkar på livstids fängelse eller förvaring, ett tidsobestämt straff, vid fällande dom.

Igår 12:44
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Zainab Ansaris pappa håller upp en bild av sin dotter. B.K. Bangash / TT / NTB Scanpix
Barnmorden i Pakistan

Man gripen för mordet på 6-åriga Zainab i Pakistan

En 24-årig man har gripits misstänkt för att ha våldtagit och mördat den sex år gamla flickan Zainab Ansari – ett fall som har skakat Pakistan.
På en pressträff meddelar myndigheterna att den misstänktes dna matchar prover från brottsplatsen.
Flickan var det tolfte barnet som mördats och våldtagits inom två kilometers radie i området Kasur under loppet av två år, skriver AFP. Enligt polisen förekommer den gripnes dna i sex av de andra fallen.
Zainab Ansaris kropp hittades på en soptipp tidigare i januari och polisens oförmåga att lösa barnmorden har vållat ilska och upplopp på flera platser i landet.

Igår 18:08
Shahbaz Sharif, till höger. Ameen Ansari, flickans pappa, till vänster. ARIF ALI / AFP
Barnmorden i Pakistan

Knyts till sex andra mord: ”Han är en seriemördare”

Dna knyter en gripen 24-årig man till morden på sju av de tolv barn som inom loppet av två år mördats i samma område i Pakistan, uppger polis och myndigheter på en pressträff enligt AFP.
Den sexåriga flickan Zainab Ansari, som hittades död på en soptipp, är ett av morden. Enligt polisen ska den misstänkte ha bott nära flickans familj.
Morden har väckt starka reaktioner i landet. Förra veckan rapporterade BBC att en man som felaktigt pekats ut som förövare i ett av de andra barnmorden kan ha dödats av polis. Trots det säger sig myndigheterna nu vara säkra på att ha gripit rätt man.
– Han är en seriemördare, säger Shahbaz Sharif, chefsminister i provinsen Punjab.

Igår 18:19
Läs mer om Barnmorden i Pakistan
Rebecca Liljeberg, Lukas Moodysson, producenten Lars Jönsson samt Alexandra Dahlström, 1999. Tobias Röstlund / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

Dahlström om talet som välte galan 1999: ”Stolt”

På Guldbaggegalan 1999 fick Fucking Åmål pris som bästa svenska film. Galans värd Loa Falkman avbröt skådespelaren Alexandra Dahlström när hon i sitt tacktal uttryckte kritik mot ”sexism och utseendefixering”.
– Du mitt lilla hjärta, bröt Falkman in.
I en uppdatering på sociala medier skriver Dahlström i dag: ”Tänk om den här femtonåringen hade vetat vilken massiv våg av ilska, systerskap och mod som äntligen skulle genomskölja vårt samhälle idag.”
Dahlström skriver också att hon fortfarande är stolt över sitt 15-åriga jag.
På gårdagens Guldbaggegala genomfördes flera manifestationer för uppropet #tystnadtagning och för att uppmärksamma övergrepp och trakasserier i branschen.

Igår 20:42
Lena Endre var en avskådespelarna i manifestationen. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

Svartklädda skådespelare hand i hand på röda mattan

En manifestation hölls på röda mattan för #metoo och uppropet #tystnadtagning inför måndagens Guldbaggegala. Kvinnliga skådespelare anlände hand i hand, klädda i svart, till tonerna av en sambaorkester.
I början av november gick hundratals kvinnliga skådespelare ut och berättade om övergrepp inom film- och teatervärlden. Uppläsningarna av vittnesmålen fick stor uppmärksamhet.
På Golden Globe-galan nyligen klädde sig många skådespelare också i svart för att uppmärksamma Hollywood-uppropet Time’s up.

22 jan
 Skådespelerskor från teateruppropet #tystnadtagning kommer hand i hand till tonerna av en sambaorkester till Guldbaggegalan 2018 på Cirkus i Stockholm Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

”Hur ser ni på snedvridna statistiken, SVT och SFI?”

Opinion Om man ska komma till rätta med övergrepp och trakasserier mot kvinnor i film- och tv-branschen är det viktigt att börja prata om de strukturer som har möjliggjort dem. Det skriver skådespelarna bakom uppropet #tystnadtagning i en debattartikel på SvD:s debattsida och som publicerades i går i samband med Guldbaggegalan.
De tar upp flera jämställdhetsbrister i filmbranschen. Bland exemplen finns att Svenska filminstitutet (SFI) ger mer pengar i stöd till män och att SVT:s dramaproduktioner bara har innefattat en fjärdedel kvinnliga regissörer.
”Och SFI och SVT: hur ser ni på att statistiken, som vi redovisar här, så tydligt visar hur makten snedfördelas?”, skriver debattörerna och hoppas att fler kvinnor ska ges möjlighet att vara regissörer och upphovspersoner. För då ”kommer vi inte bara kommer att få se fler roller för kvinnor utan också intressantare och mer komplexa sådana”, avslutar skådespelarna.

Igår 08:54
Läs mer om Guldbaggegalan

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.