De fyra amerikanska fartyg som råkat ut för olyckor i Stilla havet. TT NYHETSBYRÅN
Fartygskrocken i Singapore

Ny teori: Cyberattack slog ut navigering

Amerikanska flottans senaste teori om de många olyckorna med amerikanska krigsfartyg är att hackare kan ligga bakom.
Sedan i januari har det inträffat fyra olyckor med amerikanska krigsfartyg i Stilla havet, den senaste i måndags då USS John S McCain kolliderade med tankerfartyget Alic MC.
Att cyberattacker skulle ligga bakom är fullt möjligt, menar flera experter på it-säkerhet som nyhetsbyrån AP talat med. Andra teorier är att det är den mänskliga faktorn som felat.
Tio sjömän saknas fortfarande efter den senaste olyckan, och fem människor skadades. I går påträffade dykare mänskliga kvarlevor i delar av fartyget som översvämmats.

Toppnyheter

Magdalena Andersson, Oscar Sjöstedt och Emil Källström.  TT
Höstbudgeten 2017

Just nu: ”Regeringen tävlar med SD om nyanlända”

Just nu debatteras regeringens budgetförslag i riksdagen. Finansminister Magdalena Andersson inledde offensivt med att hävda att det går så mycket bättre nu för att regeringen har gjort upp med den tidigare regeringens ineffektiva skattesänkningar.
– Det verkar vara mer Vänsterpartiet som styr regeringen, svarar Moderaternas Ulf Kristersson och tycker sig upptäcka minst tolv miljarder i form av rena V-krav i budgeten.
Centerpartiets Emil Källström säger att finansministern tycks tävla mot Sverigedemokraterna om ”vem som är minst benägen att anpassa arbetsmarknaden för att ge nyanlända en chans”.

3 tim
Ulf Kristersson och Ulla Andersson i riksdagen. TT

”Är fel oavsett vilken kommunistblaska du läst”

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson anklagade Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson för att felcitera honom under riksdagens budgetdebatt. Enligt Andersson skulle Kristersson ha sagt att psykiskt sjuka borde gå till jobbet istället för att ”vara hemma och dega”.
– Oavsett i vilken kommunistblaska du läst det så är det fel, kontrade Kristersson och kallade replikskiftet ”ovärdigt”.
SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein säger att hon aldrig sett Kristersson så upprörd som under meningsutbytet.
– Det kommer att bli en smutsig valrörelse.
I höstbudgeten föreslog regeringen bland annat höjt barnbidrag med 200 kronor i månaden, sänkt pensionärsskatt, sänkt skatt för förtidspensionärer och höjt tak i sjukersättningen.

19 min
Magdalena Anderson.  Alexander Larsson Vierth /TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Andersson: ”Kritiken klingar falskt”

Regeringen har i dag presenterat sitt förslag till budget för 2018. Finansminister Magdalena Andersson genomförde strax efter lunch den traditionsenliga budgetpromenaden till riksdagen.
Andersson avfärdar kritiken om att budgeten skulle vara en slösarbudget.
– Kritiken klingar falskt när den kommer från partier som efterlämnade ett budgetunderskott på 60 miljarder. Vi håller oss till det ramverk som är bestämt av riksdagen, säger hon.
Andersson bar bara en del av budgeten, som totalt är på 3 906 sidor och i år väger 10,5 kilo. Den innehåller satsningar för över 40 miljarder kronor, bland annat föreslås höjt barnbidrag med 200 kronor.
Oppositionen kritiserar budgeten för att vara slösaktig och menar att det är fel att gasa mitt i högkonjunktur.

4 tim
Läs mer om Höstbudgeten 2017
Karl-Petter Thorwaldsson och Maria Landeborn.  TT
Röster om budgeten

”Skördetid för vanligt folk” – men ”risk för baksmälla”

Regeringens budget möter både tummar upp och ner. TT har sammanställt en rad röster som kommenterar reformförslagen – här är ett axplock.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att det är ”skördetid för vanligt folk”, Sacos ordförande Göran Arrius menar att regeringen ”duckar för situationen i högskolan” och SSU-ordföranden Philip Botström säger att ”man skulle kunna tro att det är SSU som presenterade sin budget i dag”.
Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, ser mer oroligt på framtiden. Hon menar att det finns en fara i att stimulera hushållen ”så här kraftfullt mitt i brinnande högkonjunktur” och att risken för baksmälla därmed blir mer påtaglig.
Företagarnas vd Günther Mårder är mer positiv: ”Även om det finns en del godbitar så ligger den största glädjen i att de faktiskt backar från ett förslag, nämligen entreprenörsskatten”.

2 tim
Ulf Kristersson, Emil Källström och Jakob Forssmed. TT

Alliansen sågar budgeten: ”Spretig och ofokuserad”

Allianspartierna sågar regeringens förslag till budget nästa år.
Moderaternas Ulf Kristersson inleder sin pressträff med att berömma satsningar på försvaret och att man vill sänka skatterna för pensionärerna.
– Budgeten spretar och är ofokuserad, säger Kristersson.
– Regeringen gör inte reformer som attackerar de mest uppenbara problem vi har i Sverige, fortsätter han.
Kristdemokraternas Jakob Forssmed menar att ”budgeten mättar för stunden”, men att den inte bygger för framtiden.
Forssmed säger att regeringen slösar bort möjligheter och istället strösslar med ”socker och färgämnen” ur en ”orimligt stor godispåse”.
Han efterlyser istället ”frukt, grönsaker och fibrer” som samhällskroppen behöver, och pekar på att regeringen inte klarar målet för sysselsättningen.
Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström menar att regeringen ”riskerar att bränna pengar de inte har” och att den baserar satsningar på glädjekalkyler.
”Det är inte trovärdigt. Valfläsket osar bränt", skriver han i en kommentar och fortsätter: ”Regeringen gör ingenting för att få in nyanlända i jobb. Det finns en stor framväxande underklass som inte får ta del av högkonjunkturen.”

5 tim
Oscar Sjöstedt. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD om budgeten: ”Snudd på populistisk”

Oppositionen tecknar en helt annan bild av läget i Sverige och sågar regeringens satsningar. Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt varnar för överhettning med de stora finanspolitiska satsningarna i den rödgröna budgeten.
– Att lägga en sådan budget i högkonjunktur, när Riksbanken har minusränta, är inte ansvarsfullt. Det här är ett läge när vi ska bunkra pengar för regniga dagar, säger Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, och kallar regeringens budget för ”kortsiktig, snudd på populistisk”.
Han tycker att budgeten innehåller skadliga skattehöjningar och att det går för mycket pengar till migration, integration och arbetsmarknadssatsningar som inte leder till jobb.
Men han tillstår samtidigt att det finns bra delar i budgeten.
– Bra saker är stora satsningar på sjukvården, inte minst förlossningsvården, säger Sjöstedt.

6 tim
Läs mer om Röster om budgeten
FN-chefen António Guterres får applåder efter att ha signerat avtalet. DON EMMERT / AFP
Årliga FN-mötet

51 länder undertecknade omstritt kärnvapenförbud

51 länder skrev i dag på FN-konventionen om ett förbud mot kärnvapen, skriver AFP. Konventionen har varit omdebatterad i Sverige, eftersom utrikesminister Margot Wallström vill skriva på medan försvarsminister Peter Hultqvist är mer tveksam. Flera Natoländer och USA:s försvarsminister James Mattis har varnat Sverige för att ett undertecknande kan hota Sveriges försvarssamarbeten.
Konventionen har fått kritik för att komma vid fel tidpunkt, då ett kärnvapenutrustat Nordkorea behöver motvikter. Den svenska regeringen har sagt att man vill analysera konventionen innan man tar beslut om man ska skriva på.

38 min
Tv-skärmar visar Trumps tal. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: Aldrig hört ”holy shit” på så många språk

Donald Trumps tal i FN:s generalförsamling fick många att skruva på sig. Aldrig tidigare har så många mumlat ”holy shit” på så många språk, konstaterar Rich Lowry i National Review.
Trumps referens till Kim Jong-Un som ”rocket-man” var utan tvekan det mest odiplomatiska som hörts från en amerikansk president i FN, skriver Lowry.
Även CNN:s Stephen Collinson menar att ingen amerikansk president talat till världen på det sättet. Han analys är att Trumps anhängare uppskattar Trumps ”hårda ton och onyanserade budskap”.
Forskaren David Rothkopf skriver i en krönika i Washington Post att talet kanske chockat världen men knappast förvånat en enda amerikan som kunnat följa denna ”narcissistiska grottman” de senaste två åren.

5 tim
Donald Trump och Stefan Löfven under FN-mötet i New York. TT

Löfven erbjöd Trump hjälp med Nordkorea

Bara timmar efter att Donald Trump hotat med att ”totalförstöra” Nordkorea tog statsminister Stefan Löfven upp frågan med presidenten.
De möttes på en mottagning som Trump gav för FN-ländernas stats- och regeringschefer i New York. När de två skakade hand tog ett samtal på några minuter vid. Löfven tog upp Nordkorea och underströk vikten av att hitta en diplomatisk väg ur krisen, erfar TT. Han lyfte också Sveriges möjligheter och vilja att bidra till en lösning.
Trump ska ha svarat att han är öppen för inspel från Sverige – som är invald medlem i FN:s säkerhetsråd och dessutom har en diplomatisk relation med Nordkorea.

Idag 04:08
Läs mer om Årliga FN-mötet
Arkivbild av bränderna i Burma som syns från Bangladesh, 3 september. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
Muslimförtrycket i Burma

Satellitbilder visar att över 200 byar bränts ned

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har publicerat nya satellitbilder som visar att över 200 byar bränts ned i den burmesiska staten Rakhine.
Chris Lewa, vid organisationen Arkan Project har i dag fått uppgifter om att det setts kraftig rök från en av byarna i gränsområdet nära Bangladesh.
– De försöker inte ens dölja det. Folk kan se och fotografera det från Bangladesh, säger hon till TT.
Enda dagen de inte hade hört något om bränderna var i går då Burmas ledare Aung San Suu Kyi höll sitt första tal om situationen.
Över 400 000 har flytt över gränsen till Bangladesh där Läkare utan gränser försöker sätta upp ett gigantiskt läger för att skydda mot monsunregnet.

2 tim
Burmas ledare Aung San Suu Kyi. Aung Shine Oo / TT NYHETSBYRÅN

CNN har granskat Suu Kyis tal – flera tveksamheter

I talet där Burmas ledare Aung San Suu Kyi i går för första gången kommenterade förföljelserna av minoritetsbefolkningen rohingya förekom en rad ifrågasatta påståenden.
CNN har gjort en faktagranskning av talet. Vissa av påståendena går stick i stäv med den rapport som FN:s tidigare generaldirektör Kofi Annan författat.
”Vi vill ta reda på varför massflykten pågår”, sa Suu Kyi bland annat. Det är ett märkligt påstående, skriver CNN och pekar på att hon hänvisade till Annans rapport som utförligt beskriver de attacker mot rohingya som föregick massflykten.

3 tim
Rohingyaflyktingar i Bangladesh. DOMINIQUE FAGET / AFP

Suu Kyi: Har aldrig kritiserat militären

Burmas ledare Aung San Suu Kyi har mött hård kritik från omvärlden som menar att hennes ton mot militären har mjuknat. Det förnekar fredspristagaren som under militärdiktaturens år i Burma var en förkämpe för demokratin.
– Vi har aldrig kritiserat själva militären, bara deras handlingar, säger hon i en intervju med Radio Free Asia.
I går kommenterade Aung San Suu Kyi för första gången förtrycket mot och förföljelserna av minoritetsbefolkningen rohingya som av FN liknats vid etnisk rensning. Hennes kritiker menar att talet lät som att hon skyddar militären och flera människorättgrupper var besvikna över hennes linje.

4 tim
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.