Ylva Johansson. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Nytt jobbförslag ska underlätta för nyanlända

En diskussion om en ny anställningsform som ska göra det lättare för nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden pågår just nu mellan arbetsgivare och fack, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Anställningsformen innebär att arbetsgivaren ska kunna anställa nyanlända för en låg lön, och att de anställda sedan ska kunna få ett bidrag av staten.
Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister, välkomnar diskussionen och säger till Ekot att det behövs ”nya vägar” på arbetsmarknaden för att det ska bli enklare för nyanlända.

Toppnyheter

Arkivbild från 2015. Skolflickor som tvingats fly undan Boko Haram i en skola i Maiduguri.  Sunday Alamba / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

76 skolflickor räddade från Boko Haram – två döda

Militären i Nigeria har räddat 76 skolflickor från Boko Haram, och hittat två döda efter att jihadiströrelsen tog sig in i byn Dapchi, rapporterar Reuters. Minst 13 elever saknas fortfarande.
Militären förde tillbaka flickorna till byn Dapchi i nordöstra delen av landet sent på onsdagen, enligt uppgifter från flera föräldrar, boende i byn och en lokal regeringstjänsteman.
Boko Haram attackerade byn i måndags kväll. Beväpnade män körde in i byn med pick up-bilar, med siktet inställt på en flickskola i området. Personalen på skolan bestämde sig för att fly med eleverna när skottlossning och detonationer hördes inifrån byn.

30 min
Arkivbild. Boko Haram-islamister.  TT / NTB Scanpix
Boko Harams våldsvåg

111 skolflickor saknas efter Boko Haram-attack

111 skolflickor befaras ha tagits till fånga efter att terrorgruppen Boko Haram attackerat en by i nordöstra Nigeria. Det bekräftar nigeriansk polis, enligt AFP.
Enligt initiala rapporter verkade det som att alla de 710 flickorna på skolan hade lyckats undkomma attacken. Men under ett upprop i flickornas skola i byn Dapchi saknades flera studenter, enligt två källor till Reuters. Flera föräldrar berättar att deras döttrar är bland de som saknas och ett vittne säger att han sett flickor gråta och skrika efter hjälp då de fördes bort i tre fordon. Det dröjde dock innan polisen bekräftade att flickorna saknades.
– Vi fick höra att de hade sprungit till andra byar, men vi har varit i alla byar som nämnts utan att hitta dem. Vi börjar frukta att det värsta har hänt, säger Abubakar Shehu, vars brorsdotter saknas, till AFP.
Försvinnandet ser ut att vara det största kidnappningsfallet sedan Boko Haram förde bort 270 skolflickor från staden Chibok 2014.

Igår 18:11
Arkivbild. Nigeriansk soldat. Lekan Oyekanmi / TT / NTB Scanpix
Boko Harams våldsvåg

Mamma till saknad flicka: ”Ingen berättar något”

Uppgiften om att uppemot 90 skolflickor kan ha tillfångatagits av terrorgruppen Boko Haram i Nigeria har ännu inte bekräftats av myndigheterna, skriver AFP. Flickorna saknas sedan en attack mot en by i nordöstra delen av landet på måndagen.
– Ingen berättar något officiellt. Vi vet fortfarande inte hur många av våra döttrar som har återfunnits och hur många som saknas, säger en kvinna vars 16-åriga dotter är bland de saknade, till AFP.

Igår 18:02
Läs mer om Boko Harams våldsvåg
Trumps USA Skolskjutningen i Florida
Donald Trump med eleverna Carson Abt och Ariana Kline. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Trump: Beväpnade lärare kan stoppa skolskjutningar

Elever från Floridaskolan där 17 personer dödades i en skolskjutning i förra veckan besöker på onsdagen Vita huset för ett möte med president Donald Trump.
Ungdomarna uppmanade Trump att ”göra det rätta” och ta frågan om USA:s vapenlagar på allvar. Presidenten svarade med löften om noggrannare bakgrundskontroller på personer som tillåts köpa vapen, skriver USA Today. Han öppnade också upp för att fler lärare ska kunna vara beväpnade i skolan, och tog upp exempel på hur det kunnat leda till att skolskjutningar avbrutits i förtid.
Samtidigt befann sig ett hundratal av skolans elever i delstatshuvudstaden Tallahassee för att diskutera frågan med lokala politiker. Klockan nio, lokal tid, hålls ett tv-sänt stormöte där politiker och ungdomar väntas debattera frågan.

Igår 22:32
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Överlevare till Trump: Vill känna mig trygg i skolan

Samuel Zeifs bästa vän var en av de 17 personer som dödades under skolskjutningen i Florida för en vecka sedan. Under ett öppet möte med Donald Trump berättade han gråtande om förlusten och skräcken han känt sedan händelsen.
– Jag vill känna mig trygg i skolan. Nu förstår jag inte hur jag någonsin ska kunna sätta foten där igen, sa eleven, som själv lyckades hålla sig gömd under attacken.
USA:s vapenlagar var det stora temat under samtalet, där överlevande från skolan medverkade tillsammans med lärare och föräldrar till offren för andra skolskjutningar. Medan en förälder föreslog beväpnade lärare – och fick medhåll från Trump – hade Samuel Zeif en annan inställning:
– Jag fyllde 18 dagen efter, till nyheten att min bästa vän dött. Jag förstår inte hur jag fortfarande kunde gå in i en butik och köpa ett krigsvapen, sa han.

Igår 23:00
Elever på Parkland-skolan i Tallahassee på onsdagen. Gerald Herbert / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Elever och politiker i samtal om USA:s vapenlagar

Omkring 100 elever som överlevde skolskjutningen i Parkland möter på onsdagen politiker i Floridas huvudstad Tallahassee för att diskutera – och kritisera – landets vapenlagar. Det rapporterar amerikanska medier.
– Vi vill ha mer rimliga vapenlagar så att detta aldrig händer igen, sa den 16-åriga studenten Rachel Padnis till Reuters i samband med att studenterna marscherade till mötet, iförda t-shirtar med uppmaningen #neveragain.
Under dagen har ungdomarna deltagit i samtal med senatorer och andra politiker från delstaten, skriver AP. I kväll, lokal tid, arrangeras ett tv-sänt möte där frågan kommer diskuteras vidare. Även president Donald Trump arrangerar ett möte med elever och föräldrar i Vita Huset på onsdagen.
På onsdagsmorgonen kom rapporter om att elever på flera andra skolor i Florida lämnat sina klassrum i solidariten med offren och överlevarna för skolskjutningen.

Igår 17:25
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
Attacken i Stockholm Rättegången
Hossein Salmanzadeh / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Nya lagförslaget: Förbjud nätsökningar i terrorsyfte

Regeringen vill få stopp på ensamvargar som planerar terrordåd. På torsdagen ska ett nytt lagförslag klubbas som ska göra det straffbart att i terrorsyfte skaffa sig kunskaper om vapen och sprängämnen på nätet, skriver DN.
– Det blir lättare att ingripa tidigare mot en ensamagerande terrorist som inte har farit iväg och lärt sig saker i Syrien utan sitter hemma på sin kammare och försöker lära sig, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till tidningen.
Även grovt dataintrång, som görs för att exempelvis försöka sätta samhällsviktiga funktioner ur spel, ska kunna klassas som terrorbrott. Dessutom ges polisen utökade möjligheter till telefonavlyssning, enligt lagrådsremissen.

Igår 20:31
Rakhmat Akilov och åklagare Hans Ihrman. TT
Attacken i Stockholm Rättegången

Åklagaren: Propaganda är en del av Akilovs plan

Terroranklagade Rakhmat Akilov agerar fortfarande och attentatet pågår än i dag. Det säger åklagare Hans Ihrman efter dagens förhör, enligt SVT Nyheter. Enligt Ihrman fortsätter Akilov att vilja påverka Sverige under rättegången eftersom motivet måste utredas och förmedlas.
– Det han säger här är en del av hans plan att fortsätta förmedla sin propaganda, säger åklagaren till SVT.
Åklagaren var inte kritisk till mediernas rapportering av förhören utan menade att Sverige får visa att vi är en demokratisk rättsstat som behandlar Akilov som alla andra.

Igår 14:52
Målsägandebiträdet Mari Schaub TT/Polisen/TT
Attacken i Stockholm Rättegången

Akilov pressas om sin tro av offrens advokat

Den andra rättegångsdagen med förhör med den terroråtalade Rakhmat Akilov har nu inletts. De drabbades advokater får i dag för första gången ställa frågor till den åtalade.
Målsägandebiträdet Mari Schaub inleder förhöret med Akilov. Hon representerar nio personer. Två är barn, 5 respektive 12 år gamla.
Schaub hänvisar till att Akilov i förhör sagt att han försökt att undvika att skada barn. Hon påpekar också att det är tydligt att det är många barn på de bilder som Akiolv har tagit i centrala Stockholm i samband med att han rekognoserat inför attentatet.
– Har du med flit valt att begå ditt attentat när det finns många kvinnor och barn på gatan? frågar hon.
– Nej, svarar Akilov.
Schaub frågar Akilov om islam ger honom rätt att attackera civila.
– Under ett krig får man attackera alla som strider mot muslimer, säger han.
Inledningsvis fokuserade Schaub på Akilovs muslimska tro och antyder att han feltolkar islam när han motiverar en attack utifrån hänvisningar till sin religion. Bland annat menar hon att koranen säger att det inte är tillåtet att attackera barn. Efter en stund väljer domaren att avbryta advokaten och ber om ”tydligare” frågor.
Följ rättegången i länkarna nedanför.

Igår 08:15
Läs mer om Rättegången
 Anders Brännström.  MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Försvaret: Anklagelser om trakasserier vägdes in

Generalmajor Anders Brännström tvingades nyligen bort från sin chefstjänst inom försvaret. Bakom petningen fanns bland annat en anklagelse om sexuella trakasserier, rapporterar DN.
Händelsen ska ha inträffat på en fest hösten 2014. En kvinnlig soldat anklagade då Brännström för att ha tagit henne på rumpan. Han ska också ha försökt dansa med henne, vilket soldaten inte ville. Brännström nekade till anklagelserna.
Uppgifterna kom fram i en utredning som gjordes för tre år sedan, men som försvaret la ner i brist på bevis. Att den utredningen vägdes in när Brännström petades i januari kände han inte till, säger han till DN. Han säger att ÖB Micael Bydén motiverade petningen med att han uttalat sig kritiskt om försvaret i media.

Igår 22:03
Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Ledare: Nedslående resultat i försvarsutredning

Opinion Försvaret är ett hett ämne på ondagens ledarsidor i kölvattnet av Ingemar Wahlbergs utredning som visar att försvaret behöver ett tillskott på runt 170 miljarder kronor.
Dagens Nyheter skriver att utredningens slutsatser är nedslående. Tidningen menar att kvaliteten på det svenska försvaret skulle sjunka med dagens budgetramar, när Sverige istället behöver stärka försvaret.
”Ryssland har rustat upp, annekterat Krim och överfallit Ukraina. Sverige måste dra slutsatser av det”, skriver tidningen.
Dagens industri konstaterar att utredningens slutsatser om ökade anslag kan verka drastiska, men menar att det är värt pengarna om de investeras rätt. Tidningen varnar för att alternativet är att skicka en dåligt rustad värnpliktsarmé för att möta fienden.
”Det är ett dödligt säkert sätt att förlora frihet och 20-åringar. Teknik på toppnivå ger oss helt andra möjligheter”, skriver tidningen.
Även Smålandsposten menar att investeringarna behövs, men frågar sig varifrån pengarna ska tas, i ett läge där de offentliga utgifterna över lag väntas öka de närmaste åren:
”Försvaret måste få kosta. Men vi måste också få veta säkert vad det kommer kosta”.

Igår 05:59
Läs mer om Försvarets framtid
Annika Söder (t v), östra Ghouta på onsdagen (t h) TT
Syrienkriget

Förslag om syrisk vapenvila framlagt i säkerhetsrådet

Sverige och Kuwait har lagt fram ett förslag till FN-säkerhetsråd om 30 dagars vapenvila i Syrien. Men det är fortfarande oklart när rådet ska rösta om det.
– Texten ska diskuteras, men vi hoppas att den ska gå igenom, säger kabinettssekreterare Annika Söder till TT.
Söder menar att det finns ett starkt stöd bland rådets medlemmar att få stopp på striderna så att humanitär hjälp kan komma fram. Ryssland, som beskrivit förslaget som ”orealistiskt”, har begärt ett möte i säkerhetsrådet under torsdagen för att diskutera situationen i östra Ghouta.
Över 300 civila, inklusive 70 barn, uppges ha dödats i de upptrappade bombningarna över regionen den senaste veckan.

Igår 21:30
Bild från östra Ghouta på onsdagen. BASSAM KHABIEH / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Vädjar om paus i striderna: ”Helvetet på jorden”

Omvärlden manar till uppehåll i de intensifierade attackerna mot östra Ghouta i Syrien. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres beskriver situationen för civilbefolkningen som ”helvetet på jorden” – och vädjar om att humanitär hjälp ska ges möjlighet att nå den belägrade staden.
Även Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar till vapenvila och anklagar den syriska regimen för att använda kampen mot terrorism som ett ”svepskäl” för att attackera civila. Enklaven utanför Damaskus kontrolleras av islamist- och jihadistgrupper, skriver AFP.

Igår 16:39
Syrienkriget

15-åring rapporterar från östra Ghouta: ”Rädda oss”

15-åriga Muhammad Najem är precis som många andra ungdomar aktiv på sociala medier. Skillnaden är att han använder sina konton på Youtube, Twitter och Facebook för att rapportera från sin krigshärjade hemstad i östra Ghouta i Syrien.
– I går lekte vi tillsammans i skyddsrummet. I dag blev min vän och hans familj dödade av ett stridsflygplan, berättar han i en av sina videor.
På Twitter skriver 15-åringen om vänner som dödats och visar upp bilder från den sönderbombade staden. Han riktar skarp kritik mot den syriska regimen och Ryssland – och vädjar till omvärlden om att inte blunda för det som pågår.
– Folk behöver veta om allt som händer i Syrien, säger Muhammad Najem, som drömmer om att få fortsätta sin utbildning och bli journalist, till CNN.

Igår 20:13
Läs mer om Syrienkriget
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Analyser: Prognosen blev en försmak på valrörelsen

När finansminister Magdalena Andersson (S) i dag höll pressträff om den svenska ekonomin förvandlade hon en ”ljummen konjunkturprognos till en försmak på valrörelsen”, skriver SvD Näringslivs reporter Louise Andrén Meiton i en analys.
Finansministern pratade bland annat om hur statens skuld kommer att sjunka till 18 procent av BNP inom två år. Att regeringen står rustade inför eventuella kriser var ett tydliga buskap som Andersson ville få fram, menar Andrén Meiton.
Aftonbladets Lena Mellin skriver att Magdalena Anderssons prognos visar att valåret 2018 blir det sista innan ekonomin viker ner igen.
”Det gynnar den sittande regeringen. Det är sällan som regeringar blir bortröstade under högkonjunkturer”, skriver Mellin som tillägger att det kommer bli tuffare redan nästa år.

Igår 22:36
Arkivbild: Mats Persson (L), Elisabeth Svantesson (M) TT
Svenska tillväxten

Anklagelsen: Regeringen skönmålar svensk ekonomi

Finansminister Magdalena Andersson (S) talade om en stark ekonomi och statsfinanser i ordning när hon presenterade regeringens uppdaterade prognoser för den svenska ekonomin på onsdagen. Utläggningen var en skönmålning av verkligheten, menar Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson enligt TT.
– Tudelningen av arbetsmarknaden ökar. Sysselsättningen bland utrikes födda minskar mitt i en högkonjunktur. Detta talar Magdalena Andersson ingenting om, säger han enligt nyhetsbyrån och tillägger:
– Hon har inte insett allvaret i detta. Det behövs reformer för fler enkla jobb men ingenting händer.

Igår 14:03
Magdalena Andersson (S). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

”Nu har vi äntligen fått ordning på finanserna”

Den svenska ekonomin går fortsatt starkt och regeringens prognos för BNP-tillväxten för i år och nästa år hålls oförändrade jämfört med tidigare prognos. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff, där regeringens nya ekonomiska prognoser presenteras.
Den nya prognosen är att tillväxten för i år blir 2,8 procent och 2,2 procent nästa år – samma som vid senaste prognosen.
– Nu har vi äntligen fått ordning på de svenska finanserna, säger hon.
Den offentliga sektorns finansiella sparande väntas nu uppgå till 1,1 procent i år och 1,0 procent nästa år (0,9 respektive 0,9 procent i decemberprognosen). Upprevideringen beror främst på minskade utgifter för staten, men även på att skatteinkomsterna bedöms växa något snabbare. Det är också den enda större revideringen som görs i dag jämfört med de prognoser som presenterades i december.
Däremot poängterar hon att riskerna för att utvecklingen ska köra i diket är relativt stora, med bland annat brexit i Storbritannien och en omfattande – och hittills ofinansierad – skattereform i USA bland orosmolnen.
– Vi ser nästan fler risker än möjligheter, säger hon, men tillägger att riskerna inte bedöms vara större i dag jämfört med i december.
Regeringen spår att bostadsinvesteringarna kommer att sjunka, men att det kommer att uppvägas av andra typer av investeringar.

Igår 12:10
Läs mer om Svenska tillväxten
Arkivbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Friskolornas glädjebetyg

Friskoleelever presterar sämre trots högre betyg

Friskoleelever har högre betyg i gymnasiet men presterar sämre på högskolan än elever från kommunala skolor. Det visar en ny rapport från Skolverket, skriver Aftonbladet.
Skolverket har granskat resultat från drygt 14 000 elever som under 2014 gick ut gymnasiet och började på högskolan.
I högskolan klarade 66 procent av eleverna från kommunala skolor minst tre fjärdedelar av högskolepoängen. Motsvarande siffra för friskoleelever var 61 procent. Skillnaderna syns oavsett vilket gymnasieprogram studenterna kommer ifrån eller på vilken betygsnivå de befinner sig, skriver Skolverket i sitt pressmeddelande.

Igår 19:31
Gymnasieminister Anna Ekström (S).  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Friskolornas glädjebetyg

Ekström kallar till möte: ”Helt oacceptabelt”

Gymnasieminister Anna Ekström (S) kallar till sig Friskolornas riksförbund efter en rapport som visar att friskoleelever i snitt har högre gymnasiebetyg än kommunala elever – men ändå presterar sämre på högskolor.
– Om det blir lättare att komma in på högskolan från vissa skolor, trots att betygen inte speglar deras kunskaper, så är det helt oacceptabelt, säger Ekström till Aftonbladet.
Hon ska även bjuda in Skolverket och Skolinspektionen att delta på mötet.
I rapporten från Skolverket granskades resultat från drygt 14 000 elever som gick ut gymnasiet 2014 och sedan började på högskolan. I högskolan klarade 66 procent av eleverna från kommunala skolor minst tre fjärdedelar av högskolepoängen. Motsvarande siffra för friskoleelever var 61 procent.

Igår 19:32
Läs mer om Friskolornas glädjebetyg

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.