Tech

Nytt Oneplus-event i Paris den 19 september

Smartphonetillverkaren Oneplus bjuder nu in till ett event i Paris med fokus på ett samarbete med designern Jean-Charles de Castelbajac. Exakt vad det handlar om avslöjar inte Oneplus med sin inbjudan, men förra året genomförde man ett liknande event när man visade upp en specialversion av sin telefonmodell 3T som man tagit fram tillsammans med modehuset Colette. Sannolikt handlar det således även den här gången om ett designsamarbete, men då istället kring telefonmodellen Oneplus 5.

Toppnyheter

Parlamentsledamöter hälsar på demonstranter utanför parlamentet. TT
Maktkampen i Zimbabwe

Just nu: Parlamentet röstar om åtal mot Mugabe

Zimbabwes parlament har inlett sitt sammanträde där frågan om ett eventuell riksrätt mot president Robert Mugabe kan komma att avgöras, skriver AFP.
– Det här förslaget saknar motstycke i Zimbabwes historia efter självständigheten, sa parlamentets talman Jacob Mubenda när han inledde mötet.
Tidigare under tisdagen beslutade det styrande regeringspartiet Zanu-PF att man kommer att rösta för att inleda ett åtal mot Mugabe. Partiet har majoritet i parlamentet men det är osäkert hur många ledamöter som är beredda att rösta för ett åtal, rapporterar BBC.

4 min
Protester i Harare mot president Mugabe. TT

Analys: Märkligaste (icke)-kuppen världen har sett?

Att Robert Mugabe självmant skulle lämna presidentposten är inte den snabba lösning som de krafter bakom ett maktskifte i landet hoppas på. Det skriver BBC:s Anne Soy i en analys.
Enligt landets konstitution skulle då vicepresidenten ta över styret under en tre månader lång övergångsperiod. Posten innehas av den tidigare militära befälhavaren Phelekezela Mphoko som anses stå nära presidentens hustru Grace Mugabe.
Regeringspartiet Zanu-PF har en majoritet av rösterna i parlamentet, men vilket stöd en omröstning om att tvinga bort Mugabe får är osäkert, skriver Anne Soy. Regeringspartiet behöver även få stöd från det rivaliserande MDC, något som skulle kunna kräva förhandlingar där rivalerna kräver något i utbyte.
CNN:s Eliza Mackintosh frågar sig i en analys om utvecklingen i Zimbabwe är den ”märkligaste (icke)-kuppen” som världen har sett. Hittills har utvecklingen saknat de kännetecken som brukar ses vid maktövertaganden. ”Inga utegångsförbud, inga våldsamma tillslag, ingen utnämning av en militär junta”, skriver Mackintosh.

1 tim
TT / NTB Scanpix

Krigsveteraner: Protesterna måste börja nu

Zimbabwes inflytelserika krigsveteraner uppmanar till omedelbara protester i huvudstaden Harare. Ordföranden Chris Mutsvangwa uppmanar folk att släppa det de har för händerna och komma till huvudstaden, rapporterar AFP.
– Protesterna måste börja nu. Vi kan inte ha en enda timma mer med Mugabe, säger han.
Samtidigt kräver den avsatte vicepresidenten Emmerson Mnangagwa i ett uttalande att Robert Mugabe lämnar presidentposten, rapporterar Reuters. Avgångskravet kommer samtidigt som parlamentsledamöterna i Mugabes eget regeringsparti samlas för att besluta om man ska gå vidare med en riksrättsprocess mot den hårt kritiserade presidenten.

5 tim
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
TT
#MeToo-uppropet

DO granskar 40 företag efter #metoo-upprop

Diskrimineringsombudsmannen inleder nu en granskning mot cirka 40 företag och organisationer inom media, kultur och juridik, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Tillsynen är tänkt att säkerställa att de granskade företagen och organisationerna har rutiner och riktlinjer för att förhindra sexuella trakasserier och övergrepp.
Bakgrunden till granskningen är den anmälan som kom in till DO, riktad mot TV4:s ledning. Enligt anmälan ska ledningen låtit bli att utreda misstankar och anklagelser om diskriminering när en producent för programmet ”Äntligen hemma”, larmade om programledaren Martin Timells beteende.

2 tim
Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

18 kvinnor pekar ut kulturprofil för sexövergrepp

18 kvinnor anklagar en väletablerad kulturprofil för sexuella trakasserier, rapporterar DN Kultur. En av kvinnorna, Gabriella Håkanson, berättar för tidningen om en fest 2007 där profilen ”tryckte upp en hand mellan benen och ”liksom grävde”. Händelsen bekräftas av hennes dåvarande pojkvän som stod i närheten.
– Det var bland det grövsta jag sett, säger han.
Övergreppen ska ha skett mellan år 1996 och 2017. Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna.
– Jag beklagar att du ska skriva om sådana saker, säger han när DN:s journalist ber honom om en kommentar.

11 min
Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Akademiker agerar mot sexism: ”Hierarkier”

Studenter, lärare och forskare är nästa grupp som går ut med ett gemensamt upprop mot sexism och trakasserier, skriver Uppsala Nya tidning. Kvinnors berättelser om övergrepp och trakasserier kommer i veckan att publiceras i medier efter att de delats i Facebookgruppen Akademiuppropet.
– Där finns tydliga hierarkier och många som står i beroendeställning till andra, säger Evin Ismail, doktorand i sociologi vid Uppsala universitet och administratör till Facebookgruppen, till tidningen.

4 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Räddningsarbetare vid en självmordsattack i nordöstra Nigeria i april. TT
Boko Harams våldsvåg

Vittne om självmordsdådet: Taket till moskén flög av

Uppemot 50 människor kan ha dött i samband med att en självmordsbombare detonerade en sprängladdning i en moské i nordöstra Nigeria, uppger den lokala polisen enligt AFP.
– Taket flög av. Människor nära moskén sa att bönen var halvvägs när bombaren, som uppenbarligen befann sig bland de bedjande, detonerade sin sprängladdning, sa Abubakar Sule som bor nära moskén till AFP.
Attacken i staden Mubi i nordöstra Nigeria påminner om tidigare attentat som terrorgruppen Boko Haram genomfört i regionen, skriver AFP. Men i nuläget har ingen organisation sagt sig ligga bakom dådet.

1 tim

Polisen: Minst 50 döda i självmordsdåd i Nigeria

En självmordsbombare befaras ha dödat minst 50 människor i nordöstra Nigeria uppger polisen, enligt AFP.
Enligt de första uppgifterna från polisen ska en tonåring ha genomfört attacken vid en moské i staden Madina.
– Han gick in i moskén tillsammans med andra deltagare i morgonbönen, säger Othman Abubakar, talesperson för polisen i delstaten Adamawa till AFP.
Ingen grupp har sagt sig ligga bakom dådet. Men Abubakar antydde i att terrorgruppen Boko Haram ligger bakom dådet.
– Vi misstänker ingen specifik, men vi vet vilka som ligger bakom den här typen av attacker, säger Othman Abubakar.
Boko Haram, som vill skapa en islamisk stat i regionen, kontrollerade delar av Adamawa under 2014, men pressades därifrån av nigeriansk militär året därpå. dödats i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger sedan terrorrörelsen inledde sina attacker för åtta år sedan.

4 tim
Läs mer om Boko Harams våldsvåg
Brexit EU:s framtid
Jan Björklund (arkivbild) Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit EU:s framtid

Björklund kräver svar från regeringen om svensk röst

L-ledaren Jan Björklund säger att han hoppas att Danmarks utrikesminister har fel och att den svenska regeringen röstade på Köpenhamn före Milano när det skulle beslutas var EU:s läkemedelsmyndighet skulle placeras.
Nu hoppas han att regeringen lägger korten på bordet och berättar hur man röstat, trots att omröstningen var hemlig.
– Regeringen kan absolut berätta detta om regeringen vill, och vill man inte får väl var och en fundera på vad det beror på, säger Jan Björklund till TT.

40 min

Svenska svaret: Var inte vår röst som fällde Danmark

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen var arg på Sverige efter EU-omröstningen om var unionens eftertraktade läkemedelsmyndighet ska hamna när det lämnar London i samband med brexit.
Nu ger Sveriges EU-minister Ann Linde (S) svar på tal. Hon säger till TT att det inte var ett lands röst som avgjorde att myndigheten inte hamnade i Köpenhamn.
– Det hade krävts många länder för att Danmark skulle gå vidare. Det var på inget sätt så att ett lands röst hade kunnat avgöra.
Det är hemligt hur länderna röstade, och Linde vill inte berätta hur Sverige röstade, rapporterar TT.

3 tim
Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (arkivbild) Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Dum attack mot Sverige – är ju inte melodifestivalen”

Holger K Nielsen, tidigare dansk utrikesminister, kallar utrikesminister Anders Samuelsens kritik mot Sverige för ett ”dumt angrepp”.
Samuelsen sa efter att det stod klart att Amsterdam får ta över EU:s läkemedelsmyndighet från London efter brexit att Sverige inte bara har svikt Danmark, utan även Malmö och hela det nordiska samarbetet. Men det köper inte Holger K Nielsen, rapporterar DR:
– Det är ju inte melodifestivalen det här. Jag vet inte vad Sverige har haft för politiska överväganden, men jag utgår från att de fortsatt vill se nordiskt samarbete.

3 tim
Läs mer om Brexit
Bussar i långa köer vid Slussen i centrala Stockholm.  TT
Höstvädret

Stockholmsbussar rullar igen – nytt snöfall på väg från väst

Det snöar kraftigt över Stockholm och norrut över Roslagskusten och norra Uppland. Strax efter halv tio meddelade SL att alla bussar i innerstan står stilla. Men strax efter elva var trafiken igång igen. Under morgonen mättes ett par centimeter snö.
– I innerstan är det blixthalka. Bussar, särskilt ledbussarna, har väldigt stora bekymmer, säger Claes Keisu, pressinformatör vid SL, till SvD.
Snöandet kommer att avta under förmiddagen. Men det kommer att fortsätta ligga på minus eller nollgradigt under kvällen och natten så vi får njuta av ett vinterlandskap en liten stund, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.
Temperaturen kommer att stiga under onsdagen, samtidigt som det kommer mer nederbörd in över Sverige från sydväst så då riskerar snötäcket att regna bort.
Vid niotiden på tisdagsmorgonen utfärdade SMHI flera varningar för snöfall i Västsverige.

2 tim
Robert F. Bukaty / TT / NTB Scanpix

Snöoväder väntas i veckan – orkanbyar i norr

Nytt snöoväder väntas i veckan på grund av ett lågtryck som rör sig från Irland, rapporterar Aftonbladet.
– Man ska tänka en extra gång innan man ger sig ut i trafiken, säger Kristoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca till tidningen.
Ovädret väntas nå Sverige på onsdag. I Västra Götaland väntas mellan två och fem centimeter blötsnö och i Dalsland uppemot en decimeter. Stormbyar och eventuellt orkanbyar kan drabba mellersta och norra Norrland.

6 tim
Läs mer om Höstvädret
Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Bristerna i it-systemen

Kommuner trodde de köpte säker lösning – var osäker

Företaget Add secure har sålt hundratals it-lösningar till kommuner, myndigheter och företag, som visade sig vara osäkra, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Lösningen som bland annat syftar till att säkerställa ”säker styrning”, hade i många fall varken installerats säkert eller varit lösenordsskyddad.
Ib Andersen, utvecklingsansvarig på företaget avfärdar kritiken och säger att deras specialutformade internetkoppling är säker. Om det däremot upptäckts andra problem är det någon annans ansvar, menar han.

1 tim
Genrebild  Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN

Brister i it-säkerhet – infrastruktur kan slås ut

Flera myndigheter, kommuner och företag har allvarliga brister i sin it-säkerhet, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Viktiga it-system som bland annat styr avlopp, infrastruktur och brandlarm är ofta oskyddade och saknar lösenord.
– Man kan förstöra systemet eller det som styrs av systemet, säger säkerhetsexperten Robert Malmgren till Ekot och fortsätter:
– Det värsta med det här är att systemen ligger där helt oskyddade och bara väntar på att någonting ska hända.
Säkerhetsbristerna har bland annat hittats i flera kommunala avloppssystem, i kommunikationstjänsterna på flygplatserna i Göteborg och Malmö och i Agas tankstationer för fordonsgas.

Idag 06:01
Fjärrvärmeledningar ligger i marken och ett värmeverk i Enköping TT

Expert: Systemen bara väntar på att något ska hända

De tusentals sårbara system som har allvarliga säkerhetsbrister på flera myndigheter, kommuner och företag, oroar säkerhetsexperten Robert Malmgren.
– Det värsta med det här är att systemen ligger där helt oskyddade och bara väntar på att någonting ska hända, säger han till Ekot som avslöjat säkerhetsbristerna.
It-systemen saknar ofta lösenord, något som kan utnyttjas för att ta över och påverka dem. Beroende på vad systemen styr kan de slå ut viktiga funktioner, till exempel samhällskritisk infrastruktur, fjärrvärme, avloppssystem eller brandlarm.

Idag 05:43
Läs mer om Bristerna i it-systemen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.