Damaskus BASSAM KHABIEH / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Ökade luftangrepp nära Damaskus hotar vapenvilan

Tilltagande luftangrepp har drabbat rebellkontrollerade Wadi Barada nära Damaskus under söndagen. Där finns stadens huvudsakliga vattenkälla, som har varit ur funktion de senaste två veckorna.
Förhandlingar mellan rebeller och regeringen om reparationer av vattenkällorna har brutits. Flera rebellgrupper varnar för att upptrappningen kan innebära att den sköra vapenvilan, mäklad av Ryssland och Turkiet, kollapsar.

Wadi Barada:

Toppnyheter

Trumps USA USA:s framtid
Arkivbild. TT/AP
Trumps USA USA:s framtid

Pentagon går emot Trumps beslut om transpersoner

USA:s försvarsdepartement Pentagon går emot president Donald Trumps tidigare beslut och tillåter transpersoner att tjänstgöra inom den amerikanska militären, skriver AP. Det kommer börja gälla från och med den 1 januari.
Det var i somras som Trump meddelade att transpersoner kommer inte att få tjänstgöra inom USA:s militär. Beslutet möttes av kritik och i slutet av oktober meddelade en federal domstol i Washington att man stoppar Trumps planer.

1 tim
Rachel Crooks, Jessica Leeds och Samantha Holvey vid presskonferensen. Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix

Kvinnor kräver att Trump utreds efter anklagelserna

Kongressen bör utreda de anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp som tidigare har riktats mot president Donald Trump. Det menar Jessica Leeds, Samantha Holvey och Rachel Crooks som är tre av de kvinnor som trätt fram och riktat anklagelser mot presidenten. De säger att situationen i dag, efter me too-kampanjen, ser annorlunda ut.
– Låt oss försöka igen, sa de vid en presskonferens efter att de framträtt i en intervju i NBC, enligt AP.
Vita huset och Trump har tidigare nekat till anklagelserna.

1 tim
Nikki Haley. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix

”Kvinnor som anklagar Trump bör bli lyssnade på”

Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley ska alla kvinnor som känt sig kränkta eller felbehandlade av en man ha rätt att prata – även om hon anklagar president Donald Trump. Det rapporterar CBS News.
– Jag vet att han blev vald, men kvinnor borde alltid känna sig trygga nog för att berätta. Och vi borde vara villiga att lyssna på dem, säger Haley i programmet ”Face the Nation”.
Mer än tio kvinnor har anklagat Trump för sexuella trakasserier innan han blev president, anklagelser som presidenten nekar till.

Igår 20:51
Läs mer om Trumps USA
TT
Vintervädret

Nio väderlarm utfärdade – varnar även för snökanon

SMHI har gått ut med nio klass 1-varningar för snö på de östra delarna av landet, skriver Expressen. Dessutom varnar SVT:s meteorolog för att det kan komma en snökanon – ett väderfenomen som uppstår av snöfall i kombination med havsvindar – över Uppland och Stockholmsområdet.
– Det blir en förstärkning av snöfallet när vinden ligger på från havet och kan nog bli upp emot någon decimeter snö, lokalt kan det bli mer, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin till den egna kanalen.
Klass 1-varningar för snö har utfärdats i Uppsala län, Stockholms län, Södermanlands län, Östergötlands län och delar av Jönköping och Kronobergs län. Ovädret, som drar in under måndagskvällen, väntas pågå till tisdagen.

18 min
Invånare i London skyddar sig mot snön med paraplyer.  DANIEL SORABJI / AFP

Heathrow-flyg inställda efter kraftigt snöfall

De senaste dagarnas kraftiga snöfall i norra Europa har ställt till det rejält på sina håll. Hårdast drabbat är Tyskland och Storbritannien, där bilister uppmanas att ta det försiktigt i trafiken. Tiotals flighter har också fått ställas in från Londonflygplatsen Heathrow.
I tyska Leipzig inträffade runt hundra trafikolyckor på bara fyra timmar under natten mot måndagen, enligt Frankfurter Allgemeine. I Heilbronn räknade polisen till omkring 70 avkörningar och andra olyckor, de flesta av dem väderrelaterade.
Hundratals skolor i England och Wales hålls stängda under måndagen och elbolagen gör sitt bästa för att de tusentals hushåll som drabbats av strömavbrott till följd av ovädret ska få tillbaka sin el.

Idag 08:15
Illustrationsbild/arkivbild. TT

Trafikproblem i Västsverige – snökaoset på väg österut

Det kraftiga snöfallet har orsakat stora trafikproblem i Västsverige, skriver GT. I Göteborgsområdet ledde snön till att fordon fastnade, vilket ledde till långa köer. I Stenungsundstrakten gled en lastbil av vägen men köbildningen gjorde att räddningstjänsten inte kunde ta sig fram till platsen. Ingen av olyckorna ledde till några personskador.
Även i Göteborg råder stora problem i trafiken.
Under måndagen fortsätter snöområdet norrut över Götaland och når östra Svealand under kvällen. Ovädret kan även nå Skåne och Blekinge, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.
– Det mesta pekar på att det då kan komma 5–10 centimeter snö, säger han till Aftonbladet.
Det kraftiga snöfallet väntas enligt meteorologen fortsätta under natten mot tisdag.

Igår 23:25
Läs mer om Vintervädret
27-årige Akayed Ullah har gripits för dådet. TT/AP
Explosionen vid Port Authority

Den misstänkte vårdas på sjukhus efter explosionen

27-årige Akayed Ullah har identifierats som den som gripits efter explosionen vid bussterminalen Port Authority, uppger polisen enligt Reuters. Han skadades själv vid händelsen och vårdas nu på sjukhus. Ytterligare tre personer skadades i explosionen, ingen har livshotande skador.
Akayed Ullah ska enligt Reuters ha bott i USA i sju år då han flyttade dit från Bangladesh. Polisen i Bangladesh uppger att han inte är känd av dem sedan tidigare.
Explosionen utreds som ett försök till terrorbrott.

20 min
Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix

Borgmästaren: ”Var ett försök till terrorattack”

Explosionen vid bussterminalen Port Authority var ett försök till en terrorattack. Det säger borgmästaren Bill de Blasio under en presskonferens i New York, enligt AFP.
Enligt CNN var det en rörbomb som gärningsmannen hade fäst vid kroppen som exploderade oavsiktligt. Gärningsmannen har gripits, uppger polisen. Den gripne ska ha skadats i explosionen men är vid liv, rapporterar CNN.
Ytterligare tre personer skadades, de ska inte ha livshotande skador.

4 tim
Läs mer om Explosionen vid Port Authority
I uppropet #skrattetihalsen berättar kvinnliga komiker om sexuella trakasserier, verbala påhopp och tystnadskultur i humorbranschen. Flera saker skiljer just humorbranschen från de tidigare yrkeskategorier som skrivit under upprop. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
#Metoo-uppropet

80 kvinnliga komiker i upprop – #skrattetihalsen

80 svenska kvinnliga komiker berättar i uppropet #skrattetihalsen om sexuella trakasserier, verbala påhopp och tystnadskulturen i humorbranschen, skriver DN. Flera av vittnesmålen handlar om den utsatthet som de upplever efter en ståuppkväll då ingen ger bekräftelse eller dunkar en i ryggen.
– Män sitter och hissar varandra, recenserar varandras skämt, men man får inte vara med, säger Ami Hallberg Pauli, som samordnar uppropet, till tidningen.
Bland namnen som skrivit under uppropet finns Bianca och Tiffany Kronlöf, Emma Molin, Ann Westin, Karin Adelsköld, Sissela Benn, Moa Svan och Clara Henry.

3 tim
Clara Henry/Karin Adelsköld/Moa Svan. TT

”Kollega sjöng en sång om hur jag blir våldtagen”

”Tystnadskulturen är utbredd även inom humorbranschen”. Så inleds uppropet #skrattetihalsen som 80 kvinnliga komiker har skrivit under mot tystnadskultur, övergrepp och sexuella trakasserier i humorbranschen, skriver DN.
”Jag ska dela en taxi med en kollega, när vi säger adjö till de andra komikerna sjunger de en sång om hur jag kommer bli våldtagen”, skriver en kvinna som beskriver hur hon var tvungen att skaka av sig det som ett sätt att vara med i gänget.
Bland namnen som skrivit under uppropet finns Bianca och Tiffany Kronlöf, Emma Molin, Ann Westin, Karin Adelsköld, Sissela Benn, Moa Svan och Clara Henry.

3 tim
Illustrationsbild Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Filosof: Finns risker med #Metoo – håll huvudet kallt

Opinion Maktfullkomlighet i allmänhet bör inte blandas ihop med sexuella trakasserier, skriver filosofen och professorn Fredrik Svenaues på SvD Debatt med anledning av #metoo-rörelsen. Han menar att det inte bara finns positiva effekter av uppropen utan även risker: Oskyldiga döms utan rättegång i nätets folkdomstolar.
Svenaues skriver att alla – särskilt forskare och journalister – nu måste börja ställa frågor om hur många män det rör sig om, i vilka grupper och om de faktiskt gjort sig skyldiga till brott.
”Det vore sorgligt om den starka och befriande kraft som finns i #metoo-rörelsen kapas av extremister och opportunister. Håll huvudet en smula kallt i stormen.”

4 tim
Läs mer om #Metoo-uppropet
Margot Wallström (S). Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Wallström: Viktigt att fortsätta med hjälp i Syrien

Tidigare i dag kom beskedet att Ryssland drar tillbaka sina trupper från Syrien. Utrikesminister Margot Wallström (S) frågar sig om det är någonting som ryska presidenten Vladimir Putin ”tänker sig kunna presentera inför presidentvalet som avklarat”, säger hon till SR:s Ekot.
– Men vi menar att det är otroligt viktigt att hålla på Genève-processen och att se till att man fortfarande kommer in med humanitär hjälp, säger Wallström till Ekot.
Dagens besked blev känt samtidigt som EU:s utrikesministermöte pågår i Bryssel.

2 tim
Arkivbild. Rysslands president Vladimir Putin med Syriens president Bashar al-Assad.  MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Putin: Ryska trupper ska börja dra sig ur Syrien

Rysslands president Vladimir Putin har gett order om att Ryssland ska börja dra tillbaka sina trupper från Syrien, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria.
– Jag har tagit ett beslut, en betydande del av de ryska trupperna i Syrien ska återvända hem till Ryssland, sa Putin under ett besök vid en rysk flygbas i Syrien.
Under besöket på flygbasen Khmeimim träffade han också Syriens president Bashar al-Assad. Ryssland strider på Assadregimens sida i det syriska inbördeskriget.

Idag 10:08
Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix

Expert: Visar att Putin är stark strategisk spelare

Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet tror att den ryska närvaron kommer att vara fortsatt stark i Syrien, trots president Vladimir Putins besked att man ska börja dra tillbaka de ryska trupperna.
– Det här visar hur fördömt skicklig Putin är som strategisk spelare, säger han till TT.
Putin gjorde under måndagen ett oannonserat besök vid en rysk flygbas i Syrien där han meddelade att han gett order om att dra tillbaka de ryska styrkorna från landet.
Ryssland strider på Assadregimens sida i det syriska inbördeskriget. I förra veckan utropade ryska militären en fullständig seger över jihadistgruppen IS på syrisk mark, men IS kontrollerar fortfarande mindre områden i landet.

Idag 11:03
Läs mer om Syrienkriget
Alexander Skarsgård/Meryl Streep/Sally Hawkins. TT
Golden Globe 2018

”The Shape of Water” i topp – här är alla nomineringar

”The Shape of Water” har nominerats i hela sju Golden Globe-kategorier och är därmed den film som inför galan den 7 januari nominerats i flest kategorier. Därefter följer ”The Post” och ”Three Billboards Outside Ebbing, Mossouri” som har sex nomineringar var.
På tv-sidan toppar ”Big Little Lies” som är nominerad i sex kategorier följd av ”Feud: Bette and Joan” som har fyra nomineringar.
Svenske Alexander Skarsgård är nominerad för sin roll i ”Big Little Lies” och filmregissören Ruben Östlund kan vinna en Golden Globe för ”The Square”.

1 tim
Ruben Östlund. YANN COATSALIOU/AFP / TT NYHETSBYRÅN

Östlund nomineras – kan vinna en Golden Globe

Den svenske regissören Ruben Östlund har nominerats till en Golden Globe i kategorin bästa utländska film, rapporterar SVT Nyheter.
– Åh, vad roligt, jag visste inte om det själv! Det här priset är klassisk mark, säger Östlund till TT.
Galans priser brukar ses som en vink om hur det kommer att gå på Oscarsgalan samma år, Ruben Östlunds film är även Sveriges Oscarsbidrag och han hoppas efter EFA-succén på en Oscarsnominering.
Östlund har tidigare en Guldplamsvinst från filmfestivalen i Cannes för sin film ”The Square”.

6 tim
Kevin Spacey/Christopher Plummer. TT / NTB Scanpix

Plummer ersatte Spacy – kan vinna Golden Globe

Skådespelaren Christopher Plummer har nominerats till en Golden Globe för sin roll i ”All the money in the world” där han ersätter sexbrottsanklagade Kevin Spacey, skriver flera medier.
Plummer tog över rollen efter att Spacey anklagats för att bland annat ha förgripit sig på en 14-årig pojke på 1980-talet.
Golden Globe-galan är den 7 januari. Svenske regissören Ruben Östlund och skådespelaren Alexander Skarsgård är båda nominerade.

4 tim
Läs mer om Golden Globe 2018

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.