Inrikes

Omni prisad som Sveriges bästa nyhetsapp – igen

Prisregnet över Omni vill inte ta slut.
Sent i kväll prisades Omni som Sveriges bästa nyhetsapp – för andra året i rad – på Mobilgalan.
– Helt underbart! Det är ett fantastiskt erkännande till hela vårt team, säger Alexander Nordström, tech lead på Omni.
De nya Omni-apparna lanserades i augusti och är resultatet av utveckling tillsammans med läsarna.
– Vi har haft över 1 000 läsare involverade i utvecklingen. Det här är lika mycket ett pris till alla er läsare, säger Catarina Smedshammar, användarexpert på Omni.

Läs även

Toppnyheter

TT
Skalvet i Italien

21 döda i skalv i Italien – ”värre än vi fruktade”

Ett kraftigt jordskalv med en magnitud på 6,2 har skakat centrala Italien. Minst 21 människor har dött enligt italienska Rai, som hänvisar till lokala tjänstemän. Ytterligare flera har skadats eller saknas.
– Nu när dagsljuset har kommit kan vi se att läget är värre än vi fruktade med kollapsade byggnander och människor fast under bråten utan livstecken, säger borgmästaren i staden Accumoli, Stefano Petrucci, enligt Reuters.
Bland dödsoffren finns ett äldre par vars hem kollapsade i Pescara del Tronto i Marcheregionen.
I byn Amatrice har skalvet orsakat stor förödelse.
– Tre fjärdedelar av staden finns inte längre kvar, säger borgmästaren Sergio Pirozzi till mediebolaget Rai, enligt The Guardian.
– Målet nu är att rädda så många liv som möjligt. Det hörs röster under bråten, vi måste rädda människorna där.
Skalvets epicentrum var omkring 8 mil sydöst om Perugia och inträffade strax efter klockan halv fyra på morgonen.
Svenska utrikesdepartementet (UD) har på onsdagsmorgonen inga uppgifter om att det finns några svenskar i det skalvdrabbade området.

2 tim
Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN

Gräver med bara händerna: ”Vi hörde barnagråt”

En av de byar som drabbades hårdast av nattens jordskalv i centrala Italien är Amatrice. Minst två döda har grävts fram ur ruinerna i samhället.
Alla som kan deltar i räddningsarbetet, skriver NRK som citerar den italienska tidningen Corriere della Serra.
Fabio Gammarota gräver med bara händerna.
– Vi har hört ett barn som gråter och hennes mamma, säger han.
En räddningsarbetare säger till nyhetsbyrån AP att man saknar nödvändig utrustning.
– Vi behöver motorsågar, vinkelslipar för att skära av järnstänger. Domkrafter för att lyfta bjälkar. Allt, vi behöver allt.

38 min
Förstörda byggnader i Amatrice REMO CASILLI / TT NYHETSBYRÅN

Borgmästare: Halva staden är borta

Jordbävningen som drabbade centrala Italien på onsdagsmorgonen ska ha orsakat stor skada i byn Amatrice. Borgmästaren säger att invånare är sitter fast under bråte.
– Vägarna in och ut ur staden är avskurna. Halva staden är borta säger borgmästaren Sergio Pirozzi till RAI.
– Målet nu är att rädda så många som möjligt.
Pirozzi säger att det varit ett jordskred och att en bro kan kollapsa, och vädjar om hjälp.
Skalvet hade en magnitud på 6,2 och hade epicentrum om kring 8 mil sydöst om staden Perugia.

5 tim
Läs mer om Skalvet i Italien
Nicklas Bendtner. Sang Tan / TT NYHETSBYRN
Fotbollens silly season

Sillysvepet: Bendtner kan göra comeback i England

De stora fotbollsligorna har dragit i gång – men toppklubbarnas jakt på förstärkningar fortsätter fram tills fönstret stänger den 31 augusti.
Här är de hetaste ryktena i fotbollens silly season i tidningarna i dag:
• Danske värstingen Nicklas Bendtner kan vara aktuell för England igen, enligt brittiska ESPN. Queens Park Rangers uppges vara intresserade av den tidigare Aresnalanfallaren, som släpptes av tyska Wolfsburg tidigare i år.
”Bendtner sa en gång att han skulle bli den bäste anfallaren som Skandinavien producerat. Men det löftet har aldrig riktigt infriats”, skriver The Sun i en kommentar.
• Enligt Manchester Evening News är Unitedtränaren Jose Mourinho beredd att vänta fram till deadline för att locka över Southhamptons försvarare José Fonte. Men The Saints sägs vara ointresserade av att släppa 32-åringen.
• Samtidigt rapporterar The Sun att Southampton är beredda att kuppa West Hams bud på Juventus anfallare Simone Zaza. Nye tränaren Claude Puel uppges ha så mycket pengar att de ”bränner hål i fickan” efter försäljningen av Sadio Mane till Liverpool. I går skrev tidningen att Zaza ”överväger på allvar” en flytt till West Ham.
• Daily Mail skriver att landslagsmålvakten Joe Hart är så arg på Pep Guardiola och upprörd över situationen i Manchester City att han nu skyndat på processen att hitta en ny klubb. Samtidigt svalnar intresset från Everton, skriver Daily Express.

1 tim
Arkivbild: Modeller visar upp burkinin i Sydney, stranden nedanför strandpromenaden i Nice TT
Burkiniförbudet

Poliser i Nice tvingade kvinna att ta av sig burkini

Fransk polis konfronterade en kvinna på en strand i Nice och fick henne att ta av sig sin burkini, rapporterar The Guardian.
På bilder som tidningen publicerar syns hur minst fyra poliser närmar sig kvinnan. Efter att de anlänt syns hur hon tar av sig ett blått klädesplagg.
Bilderna kommer dagen efter nyheten att en kvinna på en strand i Cannes fått böter för att ha burit kläder som ”inte respekterade god moral och sekularitet”, efter att ha varit klädd i leggings, tunika och slöja. Flera orter i Frankrike har infört förbud mot att bära den heltäckande baddräkten. Förbudet ska nu prövas i Frankrikes högsta förvaltningsdomstol.

1 tim
Arkivbild. Chris Carlson / TT / NTB Scanpix

Kvinna bötfälld för att hon bar hårslöja på stranden

Flera fall rapporteras från franska städer där kvinnor bötfällts för att de trotsat lokala burkiniförbud, medvetet eller omedvetet. I Cannes fick en kvinna böter för att hon vistades på stranden iklädd en slöja som täckte håret, samt en tunika och leggings.
– Jag hade inte för avsikt att bada, bara doppa fötterna, säger kvinnan till BBC.
Hon stoppades av två poliser som beordrade henne att ändra på slöjan så det skulle se ut mer som en scarf. När hon vägrade fick hon böter på elva euro. Under tiden samlades flera människor och kvinnan fick höra både det ena och andra ropas åt henne, bland annat att ”här är vi katoliker”.
– Det sorgligaste med incidenten var att folk skrek ”åk hem” och applåderade poliserna. Hennes dotter började gråta, säger Mathilde Cousin, som bevittnade händelsen, till AFP.

Igår 18:50
Arkivbild. SAEED KHAN / AFP

Franskt burkiniförbud ska avgöras i domstol

De femton franska städer som förbjudit användandet av den heltäckande burkinin på sina stränder kommer nu slutgiltigt att få svar på frågan om förbudet är lagligt eller inte.
Människorättsorganisationen LDH har överklagat beslutet av en domstol i Nice att burkiniförbudet är i sin ordning, och det slutgiltiga avgörandet kommer att fällas av Frankrikes högsta administrativa domstol (som motsvarar svenska Högsta förvaltningsdomstolen).
BBC skriver på tisdagen att en muslimsk kvinna bötfällts i Cannes, sedan hon befunnit sig på stranden, inte i burkini, men i slöja som täckte håret.

Igår 18:25
Läs mer om Burkiniförbudet
Magnus Groth, vd för SCA. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

SCA rusar på lugn Stockholmsbörs

Efter 15 minuters handel var OMXS-index oförändrat på 504,5 punkter. Det samtidigt som de ledande Europabörserna sjunker. Bland vinnarna finns SCA som på morgonen meddelat att företaget ska delas upp i två olika börsnoterade företag. Aktien stiger med över 10 procent. För övriga storbolag har det pekat nedåt på onsdagsmorgonen. Sandvik backar med 0,8 procent och Astra Zeneca som som säljer en del av bolaget som sysslar med antibiotika till Pfizer, backar med 0,4 procent.

1 tim
Arkivbild. Wilfredo Lee / TT / NTB Scanpix

Oväntat höga villapriser gladde Wall Street

De amerikanska börserna steg på tisdagen, stärkta av uppgångar i teknikföretagen.
Ny statistik visade också att villapriserna i USA steg oväntat mycket i juli och nådde de högsta nivåerna på närmare nio år.
Det ses som ett tecken på att bostadsmarknadens utsikter är goda och att den amerikanska ekonomin håller på att stärkas.
Dow Jones industriindex steg 0,1 procent, Nasdaqs kompositindex 0,3 procent och S&P 500 0,2 procent.

Igår 20:20
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.