Inrikes

Omni prisad som Sveriges bästa nyhetsapp – igen

Prisregnet över Omni vill inte ta slut.
Sent i kväll prisades Omni som Sveriges bästa nyhetsapp – för andra året i rad – på Mobilgalan.
– Helt underbart! Det är ett fantastiskt erkännande till hela vårt team, säger Alexander Nordström, tech lead på Omni.
De nya Omni-apparna lanserades i augusti och är resultatet av utveckling tillsammans med läsarna.
– Vi har haft över 1 000 läsare involverade i utvecklingen. Det här är lika mycket ett pris till alla er läsare, säger Catarina Smedshammar, användarexpert på Omni.

Läs även

Toppnyheter

Maulers agent Thomas Ghassemi, Sahlin. TT
Sahlins felaktiga intyg

Polisen förhör ”Maulers” agent om Sahlins intyg

Polisen vill granska det intyg som Mona Sahlin – i egenskap av myndighetschef – ska ha skrivit till MMA-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson.
– Poliset har fått intyget. De vill ha förhör med mig, säger ”The Maulers” agent Thomas Ghassemi till Expressen. Intygets syfte var att ge ”The Mauler” visum till USA. Eftersom han har flera misshandelsdomar bakom sig samt suttit över ett år i fängelse behövdes ett sådant för att han skulle kunna ställa upp i galor i USA. Tidigare hade Sahlin fått MMA-biljetter till ett värde av tusentals kronor av ”The Maulers” team.

3 min
TT

Sahlin skrev intyg till ”The Mauler” – får kritik

På myndighetens brevpapper skrev Mona Sahlin ett referensbrev till MMA-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Brevet skickades senare till amerikanska ambassaden i Sverige. Det skriver Expressen. Syftet var att han skulle få visum till USA. Eftersom ”The Mauler” har flera misshandelsdomar bakom sig samt suttit över ett år i fängelse behövdes visum för att han skulle kunna ställa upp i galor i USA. Tidigare hade Sahlin fått MMA-biljetter till ett värde av tusentals kronor av ”The Maulers” team.
Thorsten Cars, docent och expert på korruptionslagstiftning, anser att en åklagare bör granska Expressens uppgifter..
– Man kan väl undra om hennes omdöme, säger han till tidningen
Som ordförande i den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, skrev Sahlin tre osanna löneintyg till sin före detta livvakt och medarbetare.

Idag 05:03
Läs mer om Sahlins felaktiga intyg
Presidentvalet i USA Valrörelsen
JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Ny Trumpinspelning: Han klarar inte motgångar

I fem timmar med nya bandinspelningar avslöjas nya detaljer om Donald Trump och hans drivkrafter. New York Times har fått intervjuinspelningar som gjordes för två år sedan av journalisten Michael D´Antonio.
I intervjuerna framträder bilden av en man som är besatt av sitt kändisskap och som har svårt att acceptera motgångar.
– Jag har aldrig misslyckats, säger han.
På frågan om meningen med hans liv svarar Donald Trump:
– Nej, det vill jag inte tänka på. Jag tycker inte om att analysera mig själv eftersom jag kanske inte kommer att gilla vad jag ser.

7 min
JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Förtidsrösterna: Clinton leder i flera delstater

I många delstater pågår förtidsröstningen för fullt. Och de tidiga siffrorna tyder på att Demokraternas kandidat Hillary Clinton kan dra på smilbanden.
I vågmästarstaterna Nevada, North Carolina och Colorado har fler registrerade demokrater än registrerade republikaner röstat så här långt, skriver Politico. I Florida, där Republikanerna brukar leda efter förtidsröstningen, är det mycket jämnt, vilket är ett dåligt tecken för Donald Trump. Även i Arizona har Demokraterna ett litet övertag.
Enda positiva tecknet för Donald Trump är Iowa, där Demokraternas ledning är mindre än 2012.
De mest iögonfallande siffrorna kommer från Texas, som varit ett starkt fäste för Republikanerna. Där har förtidsröstningen i starka demokrat-områden mer än fördubblats, rapporterar flera medier.

Idag 05:03
Läs mer om Presidentvalet i USA
Flyktingkatastrofen Migrantkrisen vid Engelska kanalen
TT
Flyktingkatastrofen Migrantkrisen vid Engelska kanalen

Migranter flyr bränderna: ”Vi vill bara till England”

Flera bränder rasar i migrantlägret ”Djungeln” i franska Calais. Bränderna startade redan under natten och människor har tvingats fly ut ur brinnande tält och skjul. En syrisk man har förts till sjukhus med skador på trumhinnan efter att en gasflaska exploderat i hettan.
Kravallpolis har spärrat av det eldhärjade området och kontroller har gjorts för att säkerställa att ingen finns kvar i de utbrända boplatserna.
Enligt franska myndigheterna är det flyktingarna själva som startat bränderna.
– Vi bryr oss inte om de problem som det här leder till. Vi gjorde det för att vi inte vill stanna i Frankrike. Vi vill till England och bara England, säger Hamid från Afghanistan.
Enligt AFP kommer evakueringen av flyktinglägret att avslutas under onsdagen.

11 min
NEIL HALL / TT NYHETSBYRÅN

Rädda barnen larmar om evakueringen av ”Djungeln”

De cirka tusen ensamkommande flyktingbarn som befinner sig mitt i rivningen av migrantlägret ”Djungeln” i franska Calais måste garanteras säkerhet. Kravet kommer från chefen för Rädda barnen, Carolyn Miles, som är oroad över barnens situation, och då speciellt de barn som nekas inresa i Storbritannien.
– Jag tror att det är väldigt skrämmande, speciellt för barnen. Du ser dem komma in med bulldozers där barnen bott i veckor och ibland månader, sade hon under en välgörenhetsgala i New York på tisdagskvällen.
Rädda barnen har tidigare uppmanat Frankrike att skjuta upp rivningen av lägret där cirka 8 000 flyktingar bor.

4 tim
Läs mer om Flyktingkatastrofen
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Ericsson

Nye vd:n om framtiden: ”Vi ska bli större”

Ericssons tillträdande vd Börje Ekholm säger att hans ambition är att bolaget ska försvara sin position som teknologiikon ”i Sverige och på världskartan”:
– Vi ska bli ett ännu större och ännu viktigare företag, med fokus på forskning och utveckling, säger han på en presskonferens enligt TT.
Ekholm bor sedan länge i USA, något han tänker fortsätta göra.
– Vi har accepterat att Börje ska bo kvar i USA, konstaterade styrelseordföranden Leif Johansson på presskonferensen.

2 tim
Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Investors förre vd Börje Ekholm tar över Ericsson

Investors förre vd Börje Ekholm blir ny vd och koncernchef för Ericsson. Han tillträder i januari 2017. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande, uppger SvD Näringsliv. Ekholm sitter sedan tidigare i bolagets styrelse.
Ericssons styrelseordförande Leif Johansson kommenterar utnämningen så här i pressmeddelandet:
”Jag är mycket nöjd med utnämningen av Börje Ekholm. Han har genuin insikt och förståelse både för de tekniska och affärsmässiga konsekvenserna av den pågående konvergensen inom telekom, IT och media. Som ledamot av Ericssons styrelse under mer än ett decennium har Börje Ekholm stor insikt i de utmaningar och möjligheter som Ericsson står inför.”

5 tim
Läs mer om Krisen i Ericsson
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetssituationen runt Östersjön

Hultqvist om ryska robotfartyg: ”Oroande”

Två ryska korvetter med långdistansrobotar är på väg in i Östersjön. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) beskriver utvecklingen som ”oroande”:
– Det är ju ingenting som bidrar till avspänning i vår region. Det påverkar alla länder runt Östersjön, säger han till TT. Hultqvist vill inte spekulera i om förflyttningen sker som svar beskedet att USA ska placera trupper i Norge, eller om det kan finnas någon annan anledning.
Fartygen antas vara på väg till den ryska enklaven Kaliningrad.

3 tim
NICHOLAS KAMM / AFP

Ryssland kritiserar USA för trupper i Norge

Ryssland kritiserar i ett uttalande USA:s planer på att stationera fler än 300 soldater i Norge, och framhåller att det inte kommer göra norra Europa säkrare.
"Stationeringen av 330 marinsoldater i Værnes kommer absolut inte att förbättra säkerhetssituationen i Nordeuropa” , skriver Maxim Gurov, talesman för Rysslands ambassad i Oslo, i ett mejl till AFP.
Uttalandet kommer efter en tid av ökade spänningar mellan Ryssland och Väst över bland annat konflikterna i Syrien och Ukraina.

3 tim
MURAD SEZER / TT NYHETSBYRÅN

Ryska bestyckade fartyg skickas till Östersjön

Ryssland flyttar två bestyckade korvetter med kapacitet att bära kärnvapen till Östersjön i kväll, rapporterar Aftonbladet. Uppgifterna bekräftas av Försvarsmakten.
– Politiskt är det uppseendeväckande och en väldigt stark markering. Putin flyttar fram en långräckviddig missil som kan ha kärnvapenstridsspetsar och placerar den mitt i Norden, säger Tomas Ries, forskare på Försvarshögskolan, till Aftonbladet, och menar att agerandet ”ändrar den militära balansen i Östersjöregionen”.

Igår 18:56
Läs mer om Säkerhetssituationen runt Östersjön
Brexit Storbritanniens framtid
Nigel Farage , Ed Miliband, David Cameron, Nick Clegg och Vidkun Quisling. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Farage: ”Quislingar” vill hålla kvar oss i EU

”Quislingar” är eldfängde brittiske EU-motståndaren Nigel Farages benämning på de brittiska politiker som vill hålla landet kvar i EU.
– Jag vet att det finns en tradition här att när det hålls en folkomröstning så försöker man antingen ignorera den eller vända på den. Det är en skam! Och än värre är att det stöds av quislingar i det brittiska parlamentet som Nick Clegg och Ed Miliband som desperat försöker hålla Storbritannien kvar i den här förfärliga inre marknaden, fräste Farage i EU-parlamentet på onsdagen.
Jämförelsen med Vidkun Quisling – den norske nazistledare som styrde under den tyska ockupationen på 1940-talet och senare avrättades som landsförrädare – uppskattades dock inte av talman Martin Schulz som snabbt bad om en förklaring.
– Han styrde mot det egna folkets vilja. Poängen jag vill göra är att Clegg och Miliband vägrar att acceptera ett demokratiskt beslut, svarade Farage.

1 tim
Theresa May. Alastair Grant / TT / NTB Scanpix

Läckt inspelning: Theresa May fruktade Brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May fruktade att investerarna skulle lämna landet om Brexit blev verklighet, något hon berättade om i ett tal inför investmentbanken Goldman Sachs en månad före folkomröstningen. Det skriver The Guardian som tagit del av en inspelning av talet.
– Jag anser att de ekonomiska argumenten är tydliga. Jag tror att det är viktigt för oss att vara med i ett handelsblock med 500 miljoner konsumenter, sa hon i talet enligt tidningen.

Idag 00:31
James Glossop / TT / NTB Scanpix

Analys: Smart av May om hon sänker bolagsskatten

Under veckan har det talats om att Storbritanniens premiärminister Theresa May kan vara på väg att sänka bolagsskatten till 10 procent för att sätta press på EU. Det vore smart – inte bara utifrån ett förhandlingsperspektiv, anser Tim Worstall i en krönika på Forbes. Bolagsskatter har höga ”dödviktskostnader”, det vill säga att skatteintäkterna de genererar är små i förhållande till affärsverksamheterna de avskräcker, skriver han.

Igår 19:23
Läs mer om Brexit

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.