Inrikes

Omni prisad som Sveriges bästa nyhetsapp – igen

Prisregnet över Omni vill inte ta slut.
Sent i kväll prisades Omni som Sveriges bästa nyhetsapp – för andra året i rad – på Mobilgalan.
– Helt underbart! Det är ett fantastiskt erkännande till hela vårt team, säger Alexander Nordström, tech lead på Omni.
De nya Omni-apparna lanserades i augusti och är resultatet av utveckling tillsammans med läsarna.
– Vi har haft över 1 000 läsare involverade i utvecklingen. Det här är lika mycket ett pris till alla er läsare, säger Catarina Smedshammar, användarexpert på Omni.

Läs även

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Konventen
Clinton, Putin TT
Presidentvalet i USA Konventen

Nekar till mejlläcka: ”Påhittad spökhistoria”

Kreml tillbakavisar uppgifterna om att Ryssland ska ligga bakom den mejlläcka som drabbat Hillary Clintons kampanjstab.
– President Putin har upprepande gånger sagt att Ryssland aldrig ingripit eller kommer att ingripa i andra länders angelägenheter, särskilt inte i en valprocess, säger talesmannen Dmitrij Peskov enligt AFP.
– Det låter som om de berättat spökhistoier för varandra och till slut blivit rädda för sina egna historier, fortsatte Peskov enligt Reuters.
För NBC News uttalade sig president Barack Obama i dag om anklagelserna. Han menade att ”allt är möjligt”, skriver TT:
– Vad vi vet är att ryssarna hackar våra system. Inte bara myndigheternas, utan även privata, kommenterade Obama.

1 tim

Clinton historisk i natt – första kvinnliga kandidaten

I natt svensk tid valdes Hillary Clinton till Demokraternas kandidat i presidentvalet i november. Strax innan klockan ett hade hon fått de 2 382 delegatsröster som krävdes för att få majoritet vid konventet i Philadelphia.
I samband med att Vermont, som sista stat, tillkännagav sina röster uppmanade Bernie Sanders samtliga stater att lägga sina röster på Hillary Clinton. Det är samma steg som Clinton gjorde med Obama under konventet 2008 för att visa att deras rivalitet slutligen var över, skriver AP.
Amerikanska medier noterar att Clinton blir historisk som den första kvinnliga presidentkandidaten som företräder ett stort amerikanskt parti.
Men alla delegater njöt inte av ögonblicket. När Vermontsenatorn Bernie Sanders i går manade till enighet inom Demokraterna möttes han av burop från anhängare som hellre sett honom som partiets kandidat.

Igår 20:42
Bill Clinton under sitt tal på Demokraternas konvent. Matt Rourke / TT / NTB Scanpix

”Hillary kommer att göra oss starkare tillsammans”

Hillary Clinton valdes i natt svensk tid till Demokraternas kandidat i presidentvalet.
– Hon är den bästa jäkla förändraren jag har träffat i hela mitt liv, sade hennes make Bill Clinton i ett bejublat tal.
Han inledde sitt tal med att berätta om hur han och Hillary träffades 1971, för att sedan betona sin hustrus kvalifikationer för jobbet som USA:s president.
Han passade också på att ge en känga till Donald Trump, genom att kalla honom för en seriefigur.
– Hillary kommer att göra oss starkare tillsammans. Och det vet vi för att det har hon gjort hela livet.
Den nyutnämnda presidentkandidaten dök själv upp i ett kort videomeddelande efter att omröstningen var klar.
– Jag kan inte fatta att vi just har gjort den största sprickan i glastaket hittills. Tack till alla er som har gjort det här möjligt, sa hon.

Idag 05:00
Läs mer om Presidentvalet i USA
Polisen utanför i Normandie Francois Mori / TT / NTB Scanpix
Gisslandramat vid kyrkan

Regeringen anklagas för misslyckande efter kyrkdåd

Kritiken växer nu mot att den franska regeringen inte lyckas hindra terrorn i landet efter den senaste attacken mot kyrkan i Normandie. De senaste 18 månaderna har landet utsatts för tio terrordåd. Oppositionen anklagar regeringen för att inte agera och Nicolas Sarkozy från de republikanska partiet kallar regeringen för ”handlingsförlamad” och kräver hårdare lagar.
De dåd som drabbat Frankrike väntas också dominera den kommande valrörelsen, skriver SvD.

2 tim
Utanför kyrkan i den franska orten Saint-Étienne-du-Rouvray MATTHIEU ALEXANDRE / AFP

Präster kräver ökat skydd efter fransk kyrkattack

Frankrikes religiösa ledare manar nu till enighet och solidaritet efter ett möte med Frankrikes president Francois Hollande. Uppmaningen kommer efter IS attack mot en katolsk kyrka i franska orten Saint-Étienne-du-Rouvray då två gärningsmän skar halsen av en präst. Ärkebiskopen i Paris André Vingt-Trois säger att katoliker måste ”övervinna hatet som kommer in i deras hjärtan”.
De religiösa ledarna kräver också att myndigheterna förbättrar säkerheten vid kyrkor. Även i Storbritannien har de höjt säkerhetsnivån för landets 47 000 kyrkor.

Idag 08:47
En av gärningsmannen ligger utanför kyrkan efter att ha skjutits. Mannen till höger är polis. - / AFP

19-åring bar fotboja – hade hotat kyrka förut

En av de två gärningsmännen som mördade en präst under ett gisslandrama i Frankrike i dag hade tidigare anklagats för att ha terrorkopplingar. Vid en presskonferens berättar åklagaren Francois Molins att 19-årige Adel Kermiche försökt resa till Syrien två gånger under förra året. Han släpptes mot borgen och belades då med en fotboja som gjorde att polisen kunde följa hur han rörde sig. Han skulle också anmäla sig till polisen en gång i veckan.
Enligt personer i mannens bostadsområde i Saint-Etienne-du-Rouvray hade han hotat att attackera en kyrka.
– För två månader sedan sa han till mig ”jag ska ta en kyrka”. Jag trodde inte på honom. Han sa så mycket saker, säger en tonåring till radiokanalen RTL.
Båda angriparna, som dödades av polis, ska ha svurit trohet till IS och terrorgruppen gick efter dådet ut och sa att deras ”soldater” låg bakom.
Polisen grep under eftermiddagen en person för koppling till dådet.

Igår 19:35
Läs mer om Gisslandramat vid kyrkan
Arkivbilder. TT
Mobilspelet Pokémon Go

Trafikverket vill spärra pokéstop på tågspåren

Personer som spelar det populära mobilspelet Pokémon Go har vid flera tillfällen befunnit sig på spårområden och nu vill Trafikverket få bort flera så kallade pokéstops, platser dit spelare söker sig för att få poäng. Bland annat har spelare gått på spåren kring centralstationen i Göteborg.
– Fem barn tog sig över spåret. Sådana platser är direkt olämpliga och så kan vi inte ha det. Det skapar också stopp i tågtrafiken. Jag vet också personer som har suttit i bil och fångat pokémon som är utanför bilen på vägen, säger Katarina Wolfram, presskommunikatör vid Trafikverket, till TT.
Myndigheten har kontaktat företaget bakom spelet men inte fått svar.

2 tim

Armbandet Pokémon Go Plus försenas till hösten

I samband med lanseringen av succéspelet Pokémon Go passade Nintendo på att även lansera en wearable tech-enhet för spelet, kallad Pokémon Go Plus. Den enheten var tänkt att släppas i juli, men blir nu försenad till hösten. Enligt Nintendo ska Pokémon Go Plus släppas i september.
Det handlar om ett armband som parkopplas med spelarens mobiltelefon och som vibrerar när man är i närheten av en Pokémon eller ett Pokéstop, något som gör att man inte missar någonting även om man inte har telefonen i högsta hugg.
Vad som orsakat förseningen är oklart.

1 tim
Arkivbild. KAZUHIRO NOGI / AFP

Stark yen gav Nintendo förlust i miljardklassen

Japanska Nintendo noterar en förlust på över 234 miljoner dollar – motsvarande omkring 2 miljarder kronor – för det första kvartalet.
Marknaden hade visserligen förväntat sig en förlust, men analytikerna var inte riktigt beredda på att den skulle bli så pass stor, skriver Bloomberg.
Orsakerna till resultatet var dels att den starka yenen påverkat exporten, dels att efterfrågan på traditionella konsoler fortsätter att minska, skriver Financial Times.
Nintendo har även beslutat att skjuta upp lanseringen av Pokémon Go Plus, ett armband som ska underlätta jakten på de digitala monstren, till september, rapporterar Bloomberg.

5 tim
Läs mer om Mobilspelet Pokémon Go
Arkivbild: C-H Hermansson på Sergels torg i Stockholm, våren 1972. TT
C-H Hermansson 1917–2016

”Han är kanske den mest betydelsefulla V-ledaren”

Han firade aldrig några stora framgångar, men han var en av Vänsterpartiets mest betydelsefulla ledare. Så beskriver Expressens politiske kommentator K-G Bergström den avlidne C-H Hermansson.
Betydelsefull på så vis att Vänsterpartiet kommunisterna hade en något mer självständig relation till Sovjetunionen under hans ledning, säger han.
– Det var ett mycket djärvt och modigt ställningstagande från Hermansson.
DN:s politikreporter Karin Eriksson är inne på samma spår:
– Under CH Hermanssons tid som partiledare inledde SKP/VPK resan från Sovjetkommunismen och mot att bli ett europeiskt vänsterparti. Kontakterna med Sovjet bröts inte, men Hermansson fördömde invasionen av Tjeckoslovakien 1968 i skarpa ordalag.

Idag 08:38
Owe Sjöblom / TT / / TT NYHETSBYRÅN

”Vänsterpartiet borde inte glorifiera C-H Hermansson”

Opinion När den tidigare vänsterledaren C-H Hermansson gått bort vid 98 års ålder efterlyser borgerliga ledarsidor i Jönköpings-Posten och Mittmedia-tidningarna ”någon jävla ordning” i historieskrivningen. De belyser Hermanssons tidiga sympatier med Sovjetunionen.
”Han anses vara den som bröt partiets band med Moskva och därför har han betraktats som en reforminriktad och ’god kommunist’, som egentligen bara ville människor väl”, skriver Jönköpings-Postens David Lindén.
Även om Hermansson har betytt mycket för Vänsterpartiet så går det inte att dra en rak linje från 1960-talet till i dag, skriver Petter Bergner för Mittmedias liberala ledarsidor:
”Det historiska och politiska bokslut som Vänsterpartiet redan har gjort rörande den egna partihistorien är givetvis implicit en dom även över CH Hermansson.”

2 tim
TT

Tidigare V-ledaren C-H Hermansson är död

Vänsterpartiets tidigare ledare C-H Hermansson har avlidit vid 98 års ålder. Det uppger Ekot i Sveriges Radio.
Hermansson ledde partiet mellan 1964 och 1975, när det hette Sveriges kommunistiska parti (SKP) och Vänsterpartiet kommunisterna (VPK). Han satt sedan i riksdagen fram till 1985.
”Vänsterpartiet har sorg, C.H. Hermansson har lämnat oss natten mellan måndag och tisdag. Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Ingen har betytt mer än CH för att skapa en modern vänster i Sverige”, skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt på partiets hemsida.
Hermansson föddes i Bollnäs den 14 december 1917 och växte upp i Ådalen i Ångermanland.

Idag 05:05
Läs mer om C-H Hermansson 1917–2016

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.