Inrikes

Omni prisad som Sveriges bästa nyhetsapp – igen

Prisregnet över Omni vill inte ta slut.
Sent i kväll prisades Omni som Sveriges bästa nyhetsapp – för andra året i rad – på Mobilgalan.
– Helt underbart! Det är ett fantastiskt erkännande till hela vårt team, säger Alexander Nordström, tech lead på Omni.
De nya Omni-apparna lanserades i augusti och är resultatet av utveckling tillsammans med läsarna.
– Vi har haft över 1 000 läsare involverade i utvecklingen. Det här är lika mycket ett pris till alla er läsare, säger Catarina Smedshammar, användarexpert på Omni.

Läs även

Toppnyheter

Pojke vårdas på sjukhus efter bombräd i östra Aleppo, 24/9. KARAM AL-MASRI / AFP
Syrienkriget

Bara 30 läkare kvar: ”Döda människor på golvet”

Bara 30 läkare finns kvar i de rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo, över vilka regimen de senaste dagarna genomfört intensiva bombräder. Det rapporterar Reuters. Tillsammans med frivilliga kämpar de för att vårda de hundratals skadade som kommer till de ofta underjordiska och temporära sjukhusen.
– Döda människor ligger på golvet på det provisoriska sjukhuset. Situationen är desperat, berättar Al Jazeeras utsända Amr al-Halab för tv-stationen.
Både medicin och utrustning saknas och elektriciteten slås ofta av. Dessutom vittnar läkare för Reuters om attacker som riktas direkt mot sjukhusen.
– Att rikta sig direkt mot sjukvården har blivit ett chockerande kännetecken för konflikten i Syrien, säger Dainius Puras, FN, till Reuters.

1 tim
Samantha Power och Boris Johnson. TT

Ryssland avvisar kritik om barbari: ”Oacceptabelt”

Ryssland anklagas för att ha gjort sig skyldig till krigsbrott i Syrien genom att understödja regimens bombräder över Aleppo – som dödat omkring 100 civila de senaste dagarna.
Men Ryssland slår ifrån sig kritiken, som bland annat framfördes på söndagens möte med FN:s säkerhetsråd. USA och Storbritannien har en ”oacceptabel ton och retorik”, säger talespersonen Dimitri Peskov.
250 000 civila är fångade i den belägrade delen av östra Aleppo samtidigt som hundratals flyganfall har genomförts.

Idag 10:24
Läs mer om Syrienkriget
Riksdagspartiernas gruppledare ska träffas på onsdag. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-anställdes falska identiteter

Gruppledaren kräver svar av SD efter Putilov-affären

Riksdagspartiernas gruppledare ska träffas på onsdag för att diskutera den SD-tjänsteman som kallar sig Egor Putilov, rapporterar Ekot. Putilov sa upp sig i lördags efter att Ekot avslöjat att han tjänat över sex miljoner kronor på en fastighetsaffär som gjordes med en rysk kriminell affärsman. Tidigare har Aftonbladet avslöjat att Putilov använder sig av fem olika identiteter, vilket enligt flera experter gör honom till en säkerhetsrisk. Centerns partisekreterare Anders W Jonsson kommer att kräva svar av SD på onsdag.
– Vem är den här mannen, vem har han tagit sina uppdrag ifrån, varför har han fått stora pengar från en rysk affärsman? Det finns ett antal frågor som måste besvaras och här är Sverigedemokraterna svaret skyldig, säger han till Ekot.

2 tim
Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Affären Putilov visar SD:s rätta sida

Opinion Avslöjandena om den man som kallade sig ”Egor Putilov” visar än en gång att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra. Det skriver Dagens Nyheter i en ledare. Putilov-affären liknas vid en spionroman och sätter ytterligare frågetecken kring SD:s relation med Putins Ryssland.
”SD kallar sig ett Sverigevänligt parti. Då är det obegripligt att man inte bättre håller rågången mot det land som i dag står för det enda tänkbara territoriella hotet mot Sverige – utan tvärtom allt mer tycks liera sig och nästla sig samman med Putins Kreml”.
Även Blekinge Läns Tidning fokuserar på Putilov-affären. Ledarskribenten Sylvia Asklöf Fortell skriver att affären skulle ha dragit skam över vilket annat parti som helst och utlöst en intern kris. Men inte inom SD som hon liknar vid en sekt.
”Den här affären, och hur den har hanterats av Putilov (i skrivande stund har inte Jimmie Åkesson kommenterat) bekräftar det intrycket.”

Idag 06:05
Läs mer om SD-anställdes falska identiteter
Presidentvalet i USA Valrörelsen
TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Dödläge mellan Trump och Clinton i vågmästarstater

Enligt en ny opinionsundersökning från CNN/ORC skiljer det endast en procent mellan Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Donald Trump i två delstater, som båda är viktiga för kandidaternas chanser att bli USA:s nästa president.
I Colorado leder Trump med 42 procent framför Clintons 41. I Pennsylvania säger 45 procent av de tillfrågade i undersökningen att de kommer rösta på Clinton. 44 procent föredrar Trump. Skillnaden på en procent ligger inom den statistiska felmarginalen.

6 tim
TT

Ipsos: Debatten avgörande för hälften av väljarna

Hälften av de amerikanska väljarna kommer att ta hjälp av debatterna för att bestämma sig för vem de ska rösta på i presidentvalet i början av november, enligt en ny mätning från Reuters/Ipsos.
Medan 50 procent säger att debatterna kommer vara nyttiga för att avgöra säger 10 procent av de tillfrågade väljarna att de ännu inte har bestämt sig för om det blir Republikanernas Donald Trump, Demokraternas Hillary Clinton eller en oberoende kandidat. 39 procent svarar att debatterna inte kommer vara avgörande alls.
Den första debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton hålls i natt, svensk tid.

Idag 05:38

Valsvepet: Clinton får råd – gör inte som Al Gore

Den första debatten stundar mellan Reublikanernas Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton. Morgonens valsvep handlar bland annat om vad Clinton kan lära sig av Al Gore inför måndagens batalj.
• Båda kandidaterna mötte under söndagen Israels president Benjamin Netanyahu och Trump valde en annan ton om Israel-Palestina än den han haft tidigare, skriver Politico. Trump har tidigare kallat sig själv neutral i konflikten men under mötet i går beskyllde han Palestina för ”hat och våld” och ställde sig bakom ett odelat israeliskt Jerusalem.
• Hillary Clinton har släppt en ny feministisk valfilm. Sexistiska citat från Donald Trump korsklipps med bilder på flickor som tittar sig i spegeln.
• En tidigare rådgivare till Trump, Carter Page, uppges ha täta band till Ryssland och ska ha talat med representanter för Kreml om att lyfta de ekonomiska sanktionerna. Under söndagen meddelar Trumps stab att Page inte längre arbetar för kampanjen.
• New York Times skriver att Hillary Clinton har mycket att lära sig från Al Gore och hans debatt mot George W Bush 2000. Många demokrater trodde att den mer erfarna Gore skulle få en enkel match mot den ”politiska lättviktaren” Bush men den senare överraskade och Gore kunde inte kontrollera sina impulser, skriver tidningen.

Idag 04:13
Läs mer om Presidentvalet i USA
Brexit EU:s framtid
Mario Draghi under träffen i EU-parlamentet i Bryssel. EMMANUEL DUNAND / AFP
Brexit EU:s framtid

ECB-chef: Brexitfördelar kan destabilisera hela EU

Storbritannien bör inte få någon positiv särbehandling efter brexit. Det sa ECB-chefen Mario Draghi till EU-parlamentariker på måndagen, skriver Bloomberg.
– Hur det än utvecklas bör alla inblandade spela efter samma regler. Det är väldigt svårt att föreställa sig att en överenskommelse som diskriminerar en del och favoriserar andra kan skapa framtida stabilitet för vårt EU, sa Draghi.
Samtidigt varnade Benoit Coeure, ledamot i ECB-direktionen, i ett tal i Rom på måndagen för att gå från att räntor som är ”låga länge” till ”låga för alltid”, skriver nyhetsbyrån Direkt. Det skulle allvarligt begränsa manöverutrymmet för de konventionella penningpolitiska verktygen, menade Coeure.

1 tim
Finansminister Magdalena Andersson. TT

Sveriges EU-avgift kan höjas efter brexit

Att dagens rabattsystem för EU-avgiften försvinner kan bli en av två effekter av det brittiska utträdet ur unionen som leder till en högre nota för det svenska medlemskapet, skriver DI. Den andra är att Storbritannien lämnar ett budgethål på 120 miljarder kronor om året efter sig.
Britterna har i dag den största rabatten och när den försvinner lär rabattsystemet i sin helhet tas upp till diskussion på nytt, tror den danske finansministern Claus Hjort Frederiksen, enligt Bloomberg. Leder det till att Sverige mister sin rabatt innebär det att landet i än större utsträckning kommer att betala mer till EU än man får tillbaka i form av stöd och bidrag. Till DI säger Kristian Seth på EU-upplysningen att det skulle få väsentliga effekter för Sverige.

4 tim
Läs mer om Brexit

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.