Opinion

Valet 2018 Valrörelsen
Tomas Eneroth (S) och Karolina Skog (MP). TT
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: Måtte Kristerssons löften inte vinna framgång

Att porta dieselbilar i städerna är rätt och i linje med en internationell trend, skriver Expressens ledarredaktion. Tidningen konstaterar att Sverige inte lyckats minska utsläppen och skyller detta till stor del på den tidigare Alliansregeringen. Vidare skriver tidningen att det finns en bred majoritet för miljözoner, även om M ”plötsligt kampanjar stenhårt mot förslaget”.
”Måtte Ulf Kristerssons oansvariga löften om fortsatt smutsig stadsluft inte vinna framgång”, skriver tidningen.
Sydsvenskans ledarsida skriver att regeringens förslag bär MP:s signum och att partiet behöver sticka ut inför valet. Tidningen anser att S varit tydliga med att de gärna styr med stöd av C efter valet och att många MP-väljare gått till just C.
”I de grönas arbete för att vända den strömmen är miljözoner och flygskatt trots allt inte särskilt mycket att komma med”, avslutar tidningen.

Igår 17:54
Sociala medier. KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: Väljare måste vara vaksamma på Facebook

Opinion Hur den svenska valrörelsen kan komma att påverkas efter Facebook-skandalen är temat på flera svenska ledarsidor.
Fyra svenska partier har kontaktats av det skandalomsusade företaget Cambridge Analytica som erbjudit sig att sälja information från 50 miljoner Facebook-användare som kan användas för att påverka valet. Även om Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna tackat nej till erbjudandet används Facebook som ett viktigt verktyg i valrörelsen.
”Det är inte väljarna som ska lämna Facebook, det är partierna som får ta sitt ansvar”, skriver Eva Franchell på Aftonbladets ledarsida.
Sydsvenskans ledarsida är inne på samma spår. Helt går det inte att undvika fulspel i sociala medier under en valrörelse, men med mer källkritik från väljarna och öppenhet från partierna kan mycket vara vunnet.
Även DN:s ledarsida reflekterar över oron över demokratin. Men hotet kommer inte enbart från giriga nätjättar eller högerpopulister, utan från likgiltiga medborgare.

Igår 09:49
Läs mer om Valrörelsen
Illustrationsbild. TT
Rapporterna om svenska skolan

Ledare: ”Ordning och reda – receptet för skolan”

Gårdagens rapport från Skolverket om att skolsegregationen ökar är ett tema i dagens ledarsvep. Det fria skolvalet, bostadssegregationen och etableringen av friskolor har i debatten nämnts som några orsaker till att segregationen fortsätter att öka.
Men DN:s ledarsida menar att det är fel väg att gå att förändra dagens fria skolval och begränsa friskolornas etableringsmöjligheter. ”Att hela problemet ligger här är ändå en chimär”, skriver ledarsidan och hänvisar till en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiks utvärdering som visar att 18 procent av segregationen går att härleda till just friskoleval. Istället bör politiken fokusera på det som enligt en kartläggning från OECD skapar ett likvärdigt skolsystem: Ordning och arbetsro. Faktorer som ”hjälper alla barn men lyfter särskilt de som har oddsen emot sig”.
Gårdagens besked från Hamnarbetarförbundet att man kan tänka sig ett framtida sammangående med Transport får Aftonbladets Ingvar Persson att uppmana arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att skrota den utredning som sjösatts för att se över strejkrätten.
För när Hamnarbetarförbundet och LO-förbundet Transport nu båda uttryckt en vilja att närma sig varandra bör Ylva Johansson underlätta det arbetet, menar Persson. ”Det bästa hon kan göra att slänga strejklagarna i den djupaste papperskorg hon hittar”, skriver Persson.

22 mar
Ett klassrum på Rålambshovskolan i Stockholm. Arkivbild, har inte med texten att göra. Hossein Salmanzadeh / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om svenska skolan

Debatt: Låt barnen ha keps i klassrummet

Opinion Att tro att keps i klassrummet har med dålig uppfostran och respekt att göra är fördomsfullt. Tvärtom behöver vissa barn få ha keps för att kunna stänga ute intryck och klara skoldagen, skriver företrädarna för kampanjen #rörinteminkeps i en debattartikel i Expressen.
Texten är en replik på en debattartikel från den liberala debattören Malin Lernfelt, som vänder sig emot allt kepsanvändande i klassrummet – men utan att hänvisa till någon forskning, menar skribenterna.
Grundproblemet, skriver de, är att elever med adhd och autism – som har vad de beskriver som ”intrycksallergi” – inte får stöd och tillräckligt med anpassningar för att klara skolan. Där står kampanjen #rörinteminkeps för rätten till anpassningar, även om enbart en keps förstås inte räcker, konstaterar de.

22 mar
Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. TT
Rapporterna om svenska skolan

Ledare: ”Kommunala skolor åläggs aldrig ansvar”

Opinion Skolverkets rapport om ökad segregation i skolan engagerar på flera ledarsidor. Svenska Dagbladets Maria Ludvigsson varnar för att skulden slentrianmässigt kommer att läggas på friskolorna.
”Det finns bra kommunala skolor, liksom det finns bra friskolor. En avgörande skillnad är dock att de kommunala aldrig åläggs ansvar för segregationen”, skriver hon.
Dagens Nyheters ledarsida konstaterar att 90-talets ”delvis söndrande” skolreformer kunde genomförts med större eftertanke, men att det inte vore rätt att rulla tillbaka de förändringar som genomförts. Istället efterlyser tidningen tydligare styrning från regeringen – och tycker sig se positiva tendenser.
”Regeringen försöker fördela mer resurser efter behov. Det är rätt”, skriver tidningen och lyfter matematiklyftet som ett lyckat exempel.

21 mar
Läs mer om Rapporterna om svenska skolan
Hanif Bali (M) Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Timbro: Petningen av Bali bådar inte gott inför valet

Opinion Att peta Hanif Bali från Moderaternas partistyrelsen på grund av affären med UD-mejlen, innebär att den svenska högerns instinkt att ge vänsterns rätt fortfarande finns kvar, skriver Blanche Jarn i en ledartext i tankesmedjan Timbros tidning smedjan.se.
Jarn menar att beslutet är ”tondövt och oroande undfallande”. Hon skriver att M nu riskerar att tappa viktiga väljargrupper inom vilka Hanif Bali är populär och som partiet annars har svårt att attrahera.
Hon skriver att Balis misstag bleknar jämfört med försvarsminister Peter Hultqvist (S) agerande i samband med it-skandalen inom Transportstyrelsen men där Alliansen inte kunde enas bakom ett misstroendevotum.
”Att (Balis) eget parti är så snabbt att backa bort från honom när så många andra politiker fått sitta kvar efter avsevärt större misslyckanden, bådar inte gott inför valet i höst”, skriver Jarn.

21 mar
Hanif Bali (M). Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T / TT NYHETSBYR≈N
Valet 2018 Balis tweet om UD-mejlen

Ledare: ”Anständigheten ett pris M gärna betalar”

Opinion Turbulensen i norsk politik får flera svenska ledarsidor att dra paralleller till det höga tonläget i den svenska politiska debatten. I  går meddelade den norska justitieministern Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) att hon lämnar regeringen efter hård kritik mot ett Facebook-inlägg där hon skrev att socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare.
Aftonbladets Ingvar Persson menar att moderaternas Ulf Kristersson borde oroas över turbulensen i den norska regeringen. För anständiga politiker ”är stödet från högerpopulisterna en lek med elden”, skriver Persson och gör kopplingen till moderaternas frispråkiga riksdagsledamot Hanif Bali. Persson ställer sig frågan om varför Kristersson ”nöjer sig med symboliska tillrättavisningar” mot Bali och landar i att ”anständigheten (är) ett pris högerpartierna gärna betalar” för att driva igenom sina frågor.
Maria Haldesten på Hallands Nyheters ledarsida ser likheter mellan Listhaugs reaktioner på kritiken och hur Sverigedemokratiska politiker reagerat efter liknande händelser. Den norska justitieministern säger sig ha blivit utsatt för en häxjakt. När halländska SD-politker har kritiserats för vad Haldesten beskriver som ”islamofobiska” inlägg läggs ”all skuld på kritiker och budbärare”. Men fallet Listhaug visar att nu att ”strävan att vara bäst på att vara värst kan lika gärna bli en politikers fall”, skriver Maria Haldesten.

21 mar
Läs mer om Balis tweet om UD-mejlen