Opinion

Maktskiftet i USA Röster om Sverige-kritiken
Donald Trump SAUL LOEB / AFP
Maktskiftet i USA Röster om Sverige-kritiken

”Snälla, sluta rapportera om allt han hasplar ur sig”

Donald Trumps presskonferens är som att ”höra en berusad, smått förvirrad, äldre släkting orera kring än det ena, än det andra om hur det egentligen ligger till”. Det skriver Håkan Boström, doktorand i ekonomisk historia, på Expressens debattsida. Trump verkar vara helt ointresserad av motargument och fakta men gör sig bra på tv, menar Boström. Men frågan är, leder det till bra journalistik? undrar han.
Medierna har accepterat Trumps cirkus och deltar i den. Fel väg att gå, slår Boström fast. I stället bör de sluta rapportera om allt han hasplar ur sig och fokusera på vad han gör. ”Det skulle bespara oss en massa pseudonyheter.”

2 tim
USA:s president Donald Trump. TT

”Sverige har varit slagträ i USA-politiken i 100 år”

Opinion Det var ingen slump att Donald Trump nämnde Sverige i sitt tal i Florida. Att använda Sverige som slagträ i den amerikanska inrikespolitiken har varit tradition i snart 100 år, skriver Björn af Kleen i DN. Han skriver att just för Trumps anhängare symboliserar Sverige ett paradis som gått förlorat. Ett exempel på detta möter af Kleen i Colorado. Där äter han middag med gruvarbetaren Dan Achter som hävdar att ”Mellanösterns ’våldtäktskultur’ tvingar de fria svenskarna kvinnorna till social och sexuell underordning.” Detta baserar han på påståenden från den högerextrema sajten Infowars.
Björn af Kleen har pratat med Steven Kelman, politikprofessor vid Harvard Kennedy School, om Sverigefokuset i den amerikanska debatten.
–  Under senaste decenniet har artiklar av slaget ”Trouble in paradise” återkommit ganska regelbundet från den amerikanska högern. Utgångspunkten är att Sverige utmålas som perfekt men tittar man närmare syns i själva verket massvis av problem, säger han.

Igår 21:34
Läs mer om Maktskiftet i USA