Opinion

Illustration. TT
Polisens framtid

”Polisen har havererat – anlita privata aktörer”

Opinion Polisens nya organisation har havererat på grund av flertal fatala misstag – nu måste politikerna och polisledningen överväga att privatisera delar av polisarbetet. Det skriver säkerhetskonsulten och författaren John Arentoft på SvD Debatt.
Managementtänket, uppsägningar av chefstjänster och bristande hänsyn till den lokala brottsligheten ser han som missar i omorganisationen. Och nu har både poliser och chefer tappat tilltron till den nya organisationen och ledningen och lämnat yrket, skriver Arentoft. En del av lösningen ser han alltså i privatisering:
Om våra skattepengar kan finansiera och öka kvaliteten i privat sjukvård, ­skola och omsorg, då kan säkerhets- och bevakningsföretag också öka säker­heten och tryggheten för medborgarna, menar han.

23 jan
Arkivbild. Dan Eliasson. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Polis i öppet brev: Så här illa har det aldrig varit

Opinion ”Du tycks leva i en helt annan verklighet än den jag som yrkesaktiv polis upplever i dag”. Så inleder Andrew Tomkinson, poliskommissarie i Uppsala, ett öppet brev till rikspolischefen Dan Eliasson. I brevet, som publicerats i UNT, skriver Tomkinson att hans kollegor känner sig är utbrända och undervärderade.
”Så här var det inte innan den 1 januari 2015. Så här illa har det aldrig varit under mina 35 år som polis.”
Han riktar hård kritik mot vad han beskriver som toppstyrning under polisens omorganisation. Om man hade lyssnat på de polisanställda hade det gått bättre, menar han. ”Ge oss chefer mandatet att tillsammans med medarbetarna börja reparera den skada som andra har orsakat genom professionen.”

23 jan
Läs mer om Polisens framtid