Opinion

Almedalen i Visby/Nordiska motståndsrörelsen under demonstration i Borlänge.
Almedalsveckan 2017

”Våldsbejakande grupper inte välkomna”

Efter kritikstormen mot att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen skulle tillåtas att delta på Almedalsveckan backar nu arrangörerna. I ett inlägg på SVT Opinion skriver de att våldsbejakande och antidemokratiska organisationer inte kan vara en del av det officiella programmet, men att de inte kan styra vilka som finns på plats.
Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, hade tidigare sagt att yttrandefriheten i Sverige betyder att de inte kan neka någon att delta.
”Vi skärper nu kriterierna för det officiella programmet för att ytterligare försäkra oss om att våldsbejakande, antidemokratiska organisationer inte har möjlighet att bli en del av den officiella Almedalsveckan”, skriver hon nu tillsammans med Almedalsveckans Leif Dahlby.
”Almedalsveckan är samtidigt något mer än det officiella programmet. Det är också en öppen mötesplats som utöver de officiella programpunkterna, äger rum på gator och torg, i parker och privata trädgårdar. Detta är en av Almedalsveckans stora styrkor, att den ägs av alla och ingen”, tillägger de.

28 apr
Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm, 21 mars.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Myndigheter tillåter nazister att sprida skräck”

Opinion Myndigheter vet inte hur de ska hantera odemokratiska åsikter, skriver Lisa Magnusson i en krönika i Metro. Hon syftar bland annat på uttalanden som organisationen Sveriges Förenade Muslimer har gjort om att kvinnor inte ska få lämna sina hem utan männens tillåtande och att småflickor som inte täcker sig hamnar i helvetet. Och trots det lyckats ”casha in många sköna miljoner i statliga bidrag”, innan de blev av med det i veckan.
Hon tar också upp att Region Gotland och polisen nu tillåtit Nordiska motståndsrörelsen att komma till politikveckan i Almedalen.
”De ger dem klartecken att dra runt och sprida skräck. Fyllna till i kullerstensatta skymningsgränder, mitt bland dem som står högst upp på deras lista över människor som ska utplånas”, skriver hon.
Det är inte ett sätt att värna yttrandefriheten – ”det är att olagligen inskränka den för alla utom just militanta nazister”, avslutar hon.

27 apr
Läs mer om Almedalsveckan 2017