Opinion

Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nazistmarschen i Göteborg

Ledare: ”Vi är oförberedda på att möta mörkret”

Ämnena spretar på dagens ledarsidor. Dagens Nyheters huvudledare tar upp nazistmarschen i Göteborg. Tidningen skriver att det är ett bra första steg att Stefan Löfven kallat Alliansen och V till samtal – men kritiserar samtidigt politikernas okunskap i frågan: Den senaste tiden har avslöjat ”hur oförberedda vi är på att möta mörkret”, skriver DN.
Sydsvenskan/HD kallar Vellinges beslut att förbjuda tiggeri olyckligt, eftersom det riskerar leda till en kedjereaktion. Tidningen menar att ett beslutet inte kommer minska de romska tiggarnas utsatthet – snarare tvärtom: ”Det ger de fördomsfulla råg i ryggen. Antiziganismen är djupt rotad.”
Expressen skriver att mer än var tredje person med demens blir fysiskt aggressiv och betonar att politikerna inte får blunda för de växande kostnaderna inom demensvården. ”Vår beredskap är inte god.”

3 tim
Ebba Busch Thor. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Busch Thor: Nazisterna del av en terroristorganisation

Opinion Det är dags att införa en lag mot samröre med kriminella organisationer och terrororganisationer, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor och partiets gruppledare i riksdagen Andreas Carlsson i en debattartikel för SVT Opinion.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är en terrororganisation, menar debattörerna. ”Det är också en organisation med nära kopplingar till utländska finansiärer som vill skada och destabilisera Sverige.”
De pekar på att två dömda nazister deltagit i paramilitära övningar i Ryssland som hållits av en ultranationalistisk rörelse.

Igår 19:52
Läs mer om Nazistmarschen i Göteborg
Ulla Andersson och Magdalena Andersson. TT
Röster om budgeten

Ledare: Vilken Andersson är det som styr Sverige?

Det är fortfarande budgettungt på ledarsidorna. Orden är många och spretar åt alla håll. Dagens Nyheter skriver att det inte är något unikt i världen med regeringar som vill sitta kvar vid makten – men att det som sticker ut med den rödgröna budgeten är att finansministern hittat ”hela 40 miljarder kronor att strössla ut”.
Dala-Demokratens Göran Greider utbrister ett ”äntligen” över reformförslagen. Han skriver att en ”sönderslagen Allians” och ”ett stukat” Sverigedemokraterna tvingas se på när regeringen lägger fram sin ”mest socialdemokratiska budget” hittills.
Expressen konstaterar att det är fel Andersson – Ulla och inte Magdalena – som styr Sverige. Tidningen menar att Vänsterpartiet, som enligt egen utsago fått in reformer för 12 miljarder, har ett ”farligt stort” inflytande över budgetarbetet.
”Vänsterpartiet vill att så mycket som möjligt ska vara ’gratis’. Det kommer att bli dyrt”, skriver tidningen.

Igår 07:20
 Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: När metaforerna är slut bör Alliansen glädjas

Opinion Den svenska borgerligheten levererar gärna metaforer för att kritisera regeringen, som att den ”festar som att det inte fanns någon morgondag”, skriver Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin. Han tycker att Alliansen i stället borde glädjas åt finansminister Magdalena Anderssons (S) budgetproposition: Skatterna sänks med nära sex miljarder nästa år, regeringen rör inte ränteavdraget och det finns ändå 40 miljarder kronor att satsa på reformer.
Göteborgs-Postens ledarskribent Aleksandra Boscanin menar att regeringens förslag är fel prioriteringar vid fel tillfälle. Hon skriver att det finns en poäng i att satsa under lågkonjunktur för att få igång ekonomin och att sedan spara inför sämre tider när det råder högkonjunktur. ”Regeringen gör tvärtom och eldar på ekonomin under rådande högkonjunktur i stället för att tänka mer långsiktigt.”

20 sep
Läs mer om Röster om budgeten