Opinion

Debatten om public service

”Public service ska inte vara politikers verktyg”

Förslaget att skrota radio- och tv-avgiften och i stället ersätta den med en inkomstbaserad skatt välkomnas av DN:s och Sydsvenskans ledarredaktioner. Hur än man vrider och vänder på det är tiden då ”kontrollanter skickades ut med antenner på ryggen förbi”, skriver DN. Det nya förslaget är både logiskt, rättvist och rättssäkert, slås det fast i ledaren. Samtidigt måste politiker ”hindra både sig själva och varandra från att ens tänka tanken att vrida innehållet i kanalerna till sin egen fördel”.
Sydsvenskan skriver att Public Service, trots anklagelser om vänstervridning, i de allra flesta fall står för föredömlig förmedling av nyheter och kultur. Och trovärdiga, oberoende medier hör till grundvalarna i den liberala demokratin.

17 okt
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) tog i dag emot public service-kommitténs delbetänkande om nytt finansieringssystem för radio och tv. Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Public service riskerar bli styrt av politikerna”

Opinion De som värnar om public service framtid och dess politiska oberoende bör jubla åt det nya förslaget att ersätta radio- och tv-avgiften med en predestinerad skatt vid sidan av statsbudgeten. Det skriver riksdagsledamoten Niclas Malmberg (MP), även ledamot av public service-kommittén, i en debattartikel på SVT.
Olle Wästberg, även han ledamot av public service-kommittén, skriver på Expressen Debatt att nuvarande system riskerar att bli styrt av politiker, som skedde i Polen när högerpopulistiska Lag och rättvisa tog makten.
Wästberg förespråkar bland annat striktare regler för att få sitta i Förvaltningsstiftelsen för public service och programbolagen, samt att politikerna ser över frågan i en kommande översyn av Yttrandefrihetsgrundlagen.

16 okt
Läs mer om Debatten om public service