Opinion

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på fredagens pressträff. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Ledare: Arbetarrörelsen bör mobilisera mot vinstjakten

Gårdagens besked om att regeringen och Västerpartiet enats om ett vinsttak för välfärdsföretag inom skola och omsorg diskuteras – och kritiseras – på flera av landets ledarsidor på lördagen.
Liberala Blekinge Läns Tidning kallar förslaget för ”en attack mot valfriheten” och menar att det i praktiken handlar om ett vinstförbud. Konservativa Nya Wermlands-Tidningen skriver att lagförslaget enbart kommer uppta dyrbar tid i riksdagen utan någon möjlighet att bli verklighet.
Aftonbladets Daniel Swedin håller med om att S och MP aldrig tagit i frågan om det inte varit ett krav från V, men hoppas samtidigt att de rödgröna driver frågan om vinster i välfärden i valrörelsen. Sydöstran är inne på samma linje: ”Arbetarrörelsen måste mobilisera med full kraft för att stoppa vinstjakten.”

Idag 07:48
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Ledare: ”Låt det här bli valrörelsens stora fråga”

Opinion Det är bra att regeringen och Vänsterpartiet har enats om ett vinsttak inom skola och omsorg då vi behöver en valrörelse som handlar om hur skattepengar används, skriver Allehandas Susanne Sjöstedt i en ledare.
Hon skriver om hur allianspartierna rasar och att det måste ha utbrutit kaos på Svenskt Näringslivs kontor i dag, men att väljarna inte köper högerns budskap. ”Låt dem få känna av det i valrörelsen.”
Norrtelje tidnings Reidar Carlsson skriver i en ledare att i och med partiernas beslut startar en ”ny akt i denna tragedi”. Han menar att förslaget innebär att många privata välfärdsbolag kommer tvingas lägga ner och att det verkar som att S-MP-regeringen och V inte velat förstå kritiken mot Ilmar Reepalus förslag om vinster i välfärden.
”Det är inte seriöst. Det är pinsamt att svenska politiker kan bete sig på det här sättet.”

Igår 18:13
Läs mer om Vinster i välfärden
Polis, räddningstjänst och militär genomför en stor sökinsats efter en 52-åring i området vid Rynningeviken i utkanten av Örebro.  TT
Svenska brottsbekämpningen

Ledare: Inte fel med militär för att hjälpa polis

Opinion Att statsminister Stefan Löfven inte utesluter att sätta in militär mot gängbrottsligheten, engagerar på dagens ledarsidor. Aftonbladets Anders Lindberg skriver att mer krigsretorik inte ger trygghet. Brottsligheten måste angripas med mer insatser från polisen, menar han.
DN:s ledarredaktion är förvånad över att Löfven hakar på Sverigedemokraternas retorik. Han som har rötter i Ådalen borde ha i åtanken hur militären sköt ihjäl fem civila år 1931. ”Att alls överväga en militär insats tyder på en bristande insikt i hur problemen i utanförskapsområden ser ut”, står det i ledaren.
Sydsvenskans ledare poängterar att uttalandet förvisso var oprecist, orutinerat och olyckligt men sakfrågan i sig är inte helt fel. Försvaret ska sätta in resurser där polisen och civila samhället behöver hjälp. I ledaren ges nutida lyckade exempel på militär och civil samverkan, däribland branden i Västmanland och terrorattentatet på Drottninggatan. Att ge militärt stöd på polisens villkor under polisens ledning är en ekvation som inte bör uteslutas, slås det fast i ledaren.

Igår 07:28
Roger Haddad och Jan Björklund  TT
Svenska brottsbekämpningen

L: Omdömeslöst att sätta in militär – satsa på polis

Opinion Att sätta in militär i förorten är helt omdömeslöst, skriver L-ledaren Jan Björklund och Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad på Aftonbladets debattsida. De syftar på Stefan Löfvens uttalande där det framgår att han inte utesluter att sätta in militär mot gängkriminaliteten.
”Jag har utbildat och varit chef för en stadsskyttebataljon i armén. Ett sådant förband är utrustat för att vara livsfarligt för en fiende i krig”, poängterar Björklund.
Det är regeringens misskötsel av polisen som straffar sig – att öppna för militära åtgärder tyder på panikstämning, menar debattörerna.
I stället bör regeringen satsa på fler poliser, höja deras löner och få ut fler poliser i yttre tjänst. ”Såväl polisen som militären har rätt att använda våld, men skillnaden är ändå avgörande”, poängterar debattörerna.

Igår 09:30
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen