Opinion

Stureplan i centrala Stockholm och förorten Rinkeby.  TT
Svenska brottsbekämpningen

Ledare: De mest utsatta bor inte på Norrmalm

Det går inte att dra slutsatsen att det är farligare att bo i Stockholms innerstad jämfört med stadens förorter. Det skriver DN:s ledarskribent Susanne Nyström efter att två rättsreportrar på tidningen Paragraf i går skrev på Aftonbladet Debatt att statistiken över brott i Stockholm pekar på betydligt större problem i innerstaden än i förorterna.
Huvudfrågan, skriver Nyström, är inte hur många brott som anmäls utan hur kriminaliteten påverkar de boendes vardag och trygghet. Hon menar att det är stor skillnad på ett krogslagsmål, där de närboende är ovetandes, och ett fall av misshandel som är en del av en hämnd mellan förortsgäng ”som kan dominera hela områden”.
Situationen i förorten ska inte överdrivas, skriver Nyström, ”däremot är det respektlöst mot dem som lever i skuggan av kriminella gäng, att låtsas att de mest utsatta stockholmarna bor på Norrmalm.”

5 tim
Skylt vi Rinkeby torg utanför Stockholm. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rättsreportrar: Innerstan är farligare än förorten

Opinion Flera förorter i Stockholm, exempelvis Rinkeby och Tensta, pekas ofta ut som farliga. Men brottsstatiken visar att det är betydligt större risk att råka ut för brott i innerstan. Det skriver Dick Sundevall och Nina Silventoinen från rättsmagasinet Paragraf, på Aftonbladet Debatt.
De har tittat närmare på antalet anmälningar av misshandel, våldtäkt, grov kvinnofridskränkning, olaga förföljelse, våld mot tjänsteman, rån och försök till mord eller dråp. Anmälningar om mord eller dråp har de uteslutit, eftersom det oftast handlar olyckshändelser, självmord eller nödvärn, skriver debattörerna.
Den sammantagna statistiken visar att den i särklass farligaste stadsdelen i Stockholm är Norrmalm, som inkluderar Vasastan, City och en mindre del av Östermalm. I snitt anmäls 3 063 brott i Norrmalm varje år, jämfört med 1 120 i Rinkeby-Kista, skriver debattörerna. De uppmanar till eftertanke när man talar om ”no go-zoner” eller särskilt utsatta områden.
”Stockholm är i internationell jämförelse en ganska fridfull stad. Men det är alltså inte i några av de utpekade förorterna i Stockholms kommun som risken att råka ut för brott är störst.”

Igår 06:59
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Arkivbild. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

”Undersköterskor bör kunna göra lönekarriär”

Opinion Undersköterskor måste kunna göra lönekarriär, för att öka yrkets attraktivitet, skriver undersköterskestudenten Therese Boström i ett debattinlägg på SVT Opinion. Enligt en rapport av Sveriges kommuner och landsting, SKL, har 62 procent av alla landsting svårt att hitta personal. Hon menar att man bör belönas när man utbildar sig till undersköterska, men att det i dag i princip inte finns några chanser att göra karriär eller få en högre lön.
”Bästa sättet att öka attraktiviteten av att skaffa sig en utbildning till undersköterska är om den utgör ett värde i förhandlingar om arbetsvillkor, arbetsuppgifter och lön”, skriver Boström.

18 jul
Arkivbild. TT

”Vårdkrisen blir kvar ett tag – fler bör utbildas”

Opinion Olika ämnen tas upp på tidningarnas ledarsidor i dag. Personalkrisen ligger bakom vårdkrisen – inte besparingar, skriver DI:s Tobias Wikström. Det finns i princip inga arbetslösa sjuksköterskor, och därför kan man inte ta in vikarier. Dessutom utbildar man inte dem i samma takt som befolkningen ökar, vilket gör att krisen kommer att vara kvar ett tag, tror Wikström. Åtgärderna som krävs är att fler utbildas, lönen höjs och att arbetsvillkoren och arbetsmiljön förbättras, fortsätter han.
Även SvD:s Anna Charlotta Johansson skriver om vården och menar att det inte verkar finnas en hållbar plan för att ta itu med krisen i förlossningsvården. Hon kritiserar landstingsrådet Ella Bohlins (KD) som sagt att läget i Stockholm i sommar trots ansträngningar ser ”ganska bra ut”. ”Frågan är om de blivande föräldrar som inför en förlossning får höra att ’det är fullt här, försök på ett annat sjukhus, eller i ett annat län’ håller med om den beskrivningen”, påpekar hon. Istället för att jaga platser på andra sjukhus bör barnmorskor lägga sin energi på att ta hand om förlossningar, skriver Johansson.

18 jul
Läs mer om Framtiden i sjukvården