Ett barn leker utanför Grand Arctic Hotel som sedan ett år tillbaka är flyktingförläggning i Överkalix TT
Opinion

”Öppna ett museum för migration i Malmö”

Sverige behöver ett museum med demokrati och migration som inriktning. Det skriver sex politiker från Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna på Svenska Dagbladets debattsida.
Debattörerna menar att Sverige behöver ett museum som skildrar hur ”demokrati och migration påverkar nationalstater, samhällen och individer och ger upphov till mångfacetterade identiteter och kulturarv”. Museer har historiskt sett spridit en majoritetskultur men ett demokrati- och migrationsmuseum skulle i stället spegla den mångfald, tolerans och öppenhet som finns i landet, skriver politikerna.
Att Malmö blir hemort beror på att staden länge varit både en in- och utpassage genom Sverige. ”Ingenstans i Sverige är den allt mer globaliserade världen så påtaglig som i Malmö med sina 174 nationaliteter”.
Debattörerna politikerna har nu lämnat över en förstudie till kulturministern, skriver de.

Debattörerna

Frida Trollmyr (S)
Sylvia Björk (S)
Linda Dahlberg Wirje (M)
Nils Karlsson (MP)
Hanna Thomé (V)
Olle Schmidt (L)

Toppnyheter

TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Höghusbranden i London

Grafik: Så flydde människor från infernot i Grenfell

Det är den dödligaste branden i Storbritannien på mer än ett århundrade. New York Times har under rubriken ”flykten från infernot” tagit fram grafik på Grenfell Tower som visar hur överlevande kunde fly från den snabbt spridande eldsvådan, som startade med en exploderande frys på fjärde våningen.
Ayla Moses bodde bredvid lägenheten där explosionen ägde rum. Hon ringde sin dotter efter att grannen knackat på och varnat.
– Hon sa till mig ”bara ta dig ut ur huset”, berättar hon.
På 19:e våningen befann sig Meriam Antur med sina två små barn. Hon hade sett den svarta tjocka röken i korridoren.
– Jag gick in i min lägenhet, lade en handduk för dörrspringan och började be, säger hon.
Flera personer som var fast på de övre våningarna saknas fortfarande. Strax efter halv två på natten sände Rania Ibrahim live på sociala medier. ”Vi är fast på 23:e våningen! Hallå”, ropade hon. Ibrahim är en av de saknade efter brandkatastrofen. Khadija Saye skickade ett meddelande från 20:e våningen. ”Be för mig och mamma”, stod det i sms:et vill vännen. Saye var ett av de första dödsoffren som identifierades.

3 tim
Boende i Camden pratar med stadsdelsnämnden.  Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN

Just nu: 34 höghus klarar inte säkerhetstesterna

Hittills har 34 höga hyreshus inte klarat säkerhetstester i Storbritannien på grund av sin fasadklädsel, rapporterar flera medier. Beskedet kommer efter att 3 000 boende i Camden i norra London evakuerats till tillfälliga boenden på grund av oron för brandrisken.
Precis som Camden kan tusentals boende nu tvingas temporärt lämna sina bostäder, skriver The Independent.
Testerna har genomförts efter förra veckans höghusbrand i Kensington då minst 79 människor dog.

4 tim
Läs mer om Höghusbranden i London
Richard Jomshof, Kent Persson och Morgan Johansson. TT
Jomshofs utspel mot M-politikern

Hård kritik mot Jomshof: ”SD är ett vidrigt parti”

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof får hård kritik efter sitt angrepp på moderatpolitikern Kahin Ahmed. Jomshof sa i en intervju med DN i dag att Ahmed – som skrev en kritisk debattartikel om Jimmie Åkesson – ”inte är svensk”.
”Som sagt. En anständig borgerlighet kan och ska inte samarbeta med SD”, skriver Moderaternas tidigare partisekreterare Kent Persson på Twitter.
Justitieminister Morgan Johansson (S) twittrar:
”Är det inte dags nu för moderaterna att definitivt ta tillbaka beskedet att de vill samarbeta med SD?”
Den liberale debattören Mattias Svensson:
”Så fort man skrapar lite på fernissan är det här vad som kommer fram. Sverigedemokraterna är ett vidrigt parti.”

4 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Jomshof om M-politiker: Tycker inte han är svensk

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof delade under fredagen en debattartikel som M-politikern Kahin Ahmed skrivit på Nyheter 24 med rubriken ”Du är inte välkommen i förorterna, Jimmie Åkesson”. Jomshof twittrade vidare artikeln med kommentaren ”Och du är inte välkommen i Sverige, Kahin Ahmed!”.
Jomshof säger till DN att han står för att han inte tycker Ahmed är svensk, trots att M-politikern är svensk medborgare och har bott i Sverige sedan 1992. Skälet till det är att Ahmed med sin debattartikel visar att han inte förstår ”hur svensk demokrati fungerar”, säger Jomshof.
– Det är provocerande när någon som inte är svensk kommer till Sverige och försöker inskränka svensk yttrandefrihet, säger Jomshof.

Idag 17:40
BJÖRN LINDGREN /TT Nyhetsbyrån / TT NYHETSBYRÅN

Ahmed: Jomshofs kommentar är en skandal

Kahin Ahmed (M), som sitter i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista, anser att Richard Jomshofs kommentar om honom är rasistisk, säger han till DN. Jomshof säger bland annat att Ahmed ”inte är svensk” och att det är ”fritt fram för honom att flytta tillbaka till landet han kommer ifrån”.
– Det är en skandal att en riksdagsman och partisekreterare skriver såhär. Han är inte värd att representera våra medborgare i Sverige, säger Ahmed till tidningen.

Idag 17:58
Läs mer om Jomshofs utspel mot M-politikern
Italien och Tyskland bråkar om bollen efter Italiens 1–0-mål. JANEK SKARZYNSKI / AFP
U21-EM i Polen 2017

Italien och Tyskland vidare efter ”pinsam” match

Semifinalisterna i U21-EM i fotboll är klara. Detta efter att grupp C spelats klart på lördagskvällen. I den ena matchen slog Italien Tyskland med 1–0 efter mål av Fiorentinaspelaren Federico Bernardeschi. Eftersom Danmark slog Tjeckien med 4–2 i den andra matchen kunde italienarna och tyskarna spela på resultatet och gå vidare båda två – Italien som gruppsegrare och Tyskland som bästa tvåa.
Ackompanjerade av busvisslingar och burop stod lagen för en pinsam uppvisning i gå-fotboll där inget av lagen gjorde några ansatser att försöka gå till anfall, skriver TT.

3 tim
Filip Dagerstål orsakar en straff mot Polen. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Kritiken är överdriven – spelarna är ju ungdomar”

Kritiken mot det svenska U21-landslaget har stundtals varit hård i Kanal 5:s studio under EM. DN:s Johan Croneman anser att tonläget stundtals varit överdrivet hårt och i vissa fall obehagligt. Ett exempel på orimlig kritik är den mittbacken Filip Dagerstål fick efter att ha orsakat en straff i slutminuterna mot Polen. Kritiken gick ut på att han begått ett oförlåtligt misstag, men enligt Croneman var det en liten miss som kan skyllas på orutin.
”Det beror på att han blott är 20 år och spelar fotboll i ett U21-lag. Och är det någon gång i karriären man kan få göra misstag (vad det nu är) så är det väl under utbildningen, under läroperioden. Som U21-spelare.”

Idag 17:02
Läs mer om U21-EM i Polen 2017

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.