Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP) och Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg. Fredrik Hjerling/TT
Röjda uppgifterna

Ordförande kände till lagbrottet – ifrågasätts

Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg kände till att verkets generaldirektör Maria Ågren bröt mot lagen. Verksamheten las ut på en underentreprenör med verksamhet utanför Sverige, utan att personer säkerhetskontrollerades. Nu ifrågasätter trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP) om han kan sitta kvar.
– Det är tveksamt, men det är ytterst en fråga för regeringen, säger hon till SVT Nyheter.
I förhör med Säpo har Rolf Annerberg förklarat sig:
– Styrelsen ställdes inför två dåliga alternativ och då valde man att acceptera Marias bedömning, sa han enligt förundersökningen som SVT tagit del av.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Khin Maung Win / TT / NTB Scanpix
Muslimförtrycket i Burma

Vittnesmål: Vi skulle ha det bättre i fängelse

I en ny rapport beskriver Amnesty hur den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya i Burma utsätts för ett systematiskt förryck av landets myndigheter.
Rapporten har granskat situationen i delstaten Rakhine under två år. Bland annat visar Amnesty hur befolkningen behöver specialtillstånd för att röra sig mellan städer. Något som gör det svårt att klara försörjningen när man inte kan ta sig till marknader eller jobb i andra städer.
– Det är svårt för vi har inte tillräckligt att äta. Vi skulle ha det bättre i fängelse, då skulle vi åtminstone få mat regelbundet, säger en 25-årig man i Amestys rapport.

1 tim
Flyktingläger i Bangladesh dit rohingier från Burma flytt.  MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Amnesty larmar om burmesisk apartheid

Situationen för den muslimska minoritetsgruppen rohingya i Burma kan liknas vid apartheid, anser Amnesty International.
– Burmas myndigheter håller kvinnor, män och barn som är rohingyer segregerade och kuvade i ett inhumant apartheidsystem, säger Amnestys researchchef Anna Neistat i ett uttalande, enligt AFP.
Människorättsorganisationen har granskat situationen för minoritetsbefolkningen under två år och kommit fram till att de burmesiska myndigheternas diskriminering stöds av både nationella och regionala lagar, skriver TT. Till exempel får rohingyer i delstaten Rakhine inte resa mellan städer utan specialtillstånd och få sjukhus ger folkgruppen hjälp, enligt rapporten.

3 tim
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.