Trump, Pelosi och Schumer. TT
Trumps USA Trumps gränspolitik

Ovanliga mötet: Trump på middag med Demokraterna

Donald Trump ska under onsdagskvällen äta middag med de demokratiska toppolitikerna Nancy Pelosi och Chuck Schumer i Vita huset, rapporterar amerikanska medier.
Pelosi är Demokraternas minoritetsledare i representanthuset och Schumer är minoritetsledare i senaten.
På agendan står diskussionen om Daca, ett migrantprogram infört under Obamas tid som Trump vill riva upp med konsekvensen att unga som kommit till USA illegalt som barn kan utvisas.
Enligt Schumer ska man försöka få Trump positivt inställd till de unga så kallade ”drömmarna” och få honom att ”reda ut” sjukvårdsfrågan, skriver Politico.

Toppnyheter

M:s partiledarkris AKB:s efterträdare
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
M:s partiledarkris AKB:s efterträdare

”CV bättre än de flesta av partiledarna i modern tid”

Trots krisen inom M har Ulf Kristersson möjligen ett bättre läge än Anna Kinberg Batra hade när hon tillträdde, skriver SvD:s inrikespolitiska kommentator Göran Eriksson i en analys. Han efterträder en partiledare med mycket svagt förtroende och om han kan övertyga väljare som flytt till Centerpartiet om att M inte aktivt tänker samarbeta med SD kan väljargruppen kanske återvända, menar han.
Expressens K-G Bergström instämmer i att Kristerssons utgångsläge är bättre. Det mesta talar för att han ska lyckas bättre än Kinberg Batra, anser K-G Bergström. ”Han har ett CV som är bättre än de flesta av efterkrigstidens partiledare utom möjligen Ingvar Carlssons och Göran Perssons.”
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att Kristerssons svåraste uppgift blir att ena partiet. Om Kristersson inte levererar en valframgång är risken stor att han avsätts efter valet, skriver hon.

1 tim
Ulf Kristersson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristersson: ”Jag ska vinna valet med Alliansen”

Moderaternas valberedning föreslår att Ulf Kristersson efterträder Anna Kinberg Batra som M-ledare. Det meddelas vid en pressträff.
– Tack för det stora förtroendet. Det är förpliktigande, säger Kristersson.
Han betonar att han ska vinna valet med Alliansen.
– Men jag kommer gå in med tydliga, moderata prioriteringar.
Kristersson säger att han är olycklig över att M:s besked om SD i januari tolkades som att partierna står nära varandra.
– Om det sitter åtta partier i riksdagen kan vi inte låtsas som att det bara är sju, säger han.
– Det finns för mycket gnällighet och spel i politiken just nu, fortsätter han.
Kristersson berättar också att han har gjort lumpen, har jobbat ideellt och att han är gammal gymnast.
En majoritet av M-förbunden i landet har på förhand nominerat Kristersson. Partiet fattar beslutet vid en extrastämma den 1 oktober.

4 tim
Lars Ingvar Ljungman, Moderaternas ordförande i valberedningen, förslår att Ulf Kristersson blir ny partiledare för partiet. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

En enig valberedning föreslår Ulf Kristersson

Moderaternas valberedning föreslår att Ulf Kristersson efterträder Anna Kinberg Batra som M-ledare. Det meddelas vid en pressträff. Partiet fattar beslutet vid en extrastämma den 1 oktober.
– Vi är övertygade om att Ulf är den personen som kan ta över. Det är en enig valberedning som nu till stämman föreslår att man ska välja Ulf Kristersson till ny partiledare för Moderaterna, säger Lars Ingvar Ljungman ordförande i valberedningen.
En majoritet av M-förbunden i landet har på förhand nominerat Kristersson.

4 tim
Läs mer om M:s partiledarkris
Dan Eliasson. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Eliasson tonar ner siffror: ”Klarat av fler våldtäkter”

Rikspolischef Dan Eliasson tonar ner betydelsen av Brås nya siffror som visar en nedgång av utredda våldtäkter det första halvåret 2017. Han pekar ut annan statistik som mer relevant.
– Vi har klarat av fler våldtäkter hittills i år jämfört med förra året. Vi har lämnat över fler ärenden till åklagare, säger han till TT.
Eliasson framhåller också att antalet anmälda våldtäkter har ökat.
– Med 13 procent, tror jag siffran är. Vi har fler utredningar pågående än tidigare och det måste vi ta hem och det avdelar vi resurser till.
Åtta procent av de våldtäkter som har lett till en polisutredning under det första halvåret 2017 har klarats upp. Det kan jämföras med 12 procent förra året.

43 min
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drastisk minskning av uppklarade våldtäkter

Bara åtta procent av de våldtäkter som utreddes under det första halvåret 2017 har klarats upp, enligt statistik som Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar i dag. Det är en drastisk nedgång från förra året då siffran var 12 procent, skriver TT.
Johanna Olseryd, utredare på Brå som arbetar med frågor om sexualbrott, tycker inte att nedgången är anmärkningsvärd.
– Många anmärker på att siffran känns låg, men man måste ha förståelse för att det finns omständigheter i de här brotten som gör att de är svåra att utreda, säger hon.
En förklaring till den sjunkande uppklaringsprocenten är att fler våldtäkter anmäls. Siffran över handlagda ärenden för de sex första månaderna i år är 4 004 våldtäkter. Motsvarande siffra för samma period förra året var 3 047.

Idag 08:20
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Trump och May. Arkiv Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Trycket på Nordkorea ökar – Trump kopplar in May

USA:s president Donald Trump säger att han inom kort kommer att presentera nya sanktioner mot Nordkorea. Samtidigt ska USA ha bett Storbritanniens premiärminister Theresa May att öka trycket på Nordkorea att överge kärnvapenprogrammet, rapporterar Reuters.
Trump väntas presentera sanktionerna i samband med ett möte med Japans president Shinzo Abe och Sydkoreas president Moon Jae-in senare under torsdagen.
Vita husets säkerhetsrådgivare H.R. McMaster säger att sanktionerna är ett sätt att försöka undvika att konflikten trappas upp till krig.

2 tim
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho och USA:s president Donald Trump.

Nordkorea: Trump skäller som en hund

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho jämför president Donald Trumps tal i FN med ”ljudet från en skällande hund”. Det sa han till reportrar efter sitt tal i generalförsamlingen under onsdagen, rapporterar flera medier.
– Om han tror att han kan skrämma oss med ljudet från en skällande hund, är det bara en hunds dröm, säger Ri Yong-ho rapporterar CNN.
Kinas utrikesminister manade i samband med FN-mötet parterna i konflikten att lugna sig och inte låta situationen eskalera utom kontroll, rapporterar Reuters med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån China News Service.

Idag 05:12
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Hans Brun och Magnus Ranstorp. TT
Terrorhotet mot Stockholm

Terrorexperter: Viktigt att sätta hotet i proportion

Många oroas över uppgifterna om ett terrorhot mot Stockholm men det är viktigt att komma ihåg att Säpo får vetskap om misstänkta terrorhot ungefär varannan dag. Det säger terrorexperten Hans Brun till Aftonbladet.
– Det kommer in både hot och underrättelsematerial rutinmässigt, jag tycker det är viktigt att att man sätter proportion på det hela, säger han till tidningen.
Det ovanliga i det här fallet är att hotet är offentligt, säger Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan, till TT. Han syftar på att hotet spridits i sociala medier och att polisen uppmärksammats på det av privatpersoner.
– Är det här ett hot som kan sättas i verket eller ett av de många andra som de mottar varje dag?
– Hade det varit ett riktigt allvarligt hot har Säpo möjlighet att höja terrorhotnivån, nu är den nere på en trea igen, säger han till TT.

4 tim
Stockholm. Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hot om terrordåd i Stockholm utreds av Säpo

Säkerhetspolisen arbetar med ett inkommet hot om ett terrorattentat riktat mot Stockholm. Det rapporterar flera medier.
Såväl Säpo som Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen har gått upp i stabsläge, enligt uppgifter till Aftonbladet. Men Säpo har inget stabsläge, enligt Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.
– Vi har ett intensivt underrättelseflöde och det kommer hot som liknar det här ungefär varannan dag. Skillnaden i det här fallet är att hotet sprids på sociala medier. Uppdraget för oss då är att ta reda på vad det ligger i det här, säger hon till TT.
Hotet ska enligt Aftonbladet vara riktat mot de centrala delarna av Stockholm. Terrornivån har dock inte höjts utan ligger kvar på en trea på den femgradiga skalan.
Rikspolischef Dan Eliasson säger till TT att polisen fick kännedom om hotet någon gång under de senaste 24 timmarna.
– Vi har vidtagit mått och åtgärder, säger han.
Eliasson vill inte berätta vilka åtgärder det handlar om utan hänvisar till Säpo.

Idag 09:39
Justitieminister Morgan Johansson. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johanssons uppmaning: ”Var extra vaksam”

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han informerades om terrorhotet mot Stockholm under natten och att både Säkerhetspolisen och polisen arbetar med det på ett mycket aktivt sätt. Han säger att han inte kan bedöma hur oroväckande hotet är.
– Jag tycker att man ska lyssna på vad myndigheterna säger och vara extra vaksam och, om man ser något misstänkt, meddela polisen, säger Johansson till TT.
Kollektivtrafiken i Stockholm går som vanligt, uppger SL för DN.
– Vi har inte fått några instruktioner från polisen, ingen information om hot riktat mot kollektivtrafiken, säger presskommunikatör Christian Hoffmann till tidningen.

5 tim
Läs mer om Terrorhotet mot Stockholm

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.