Alexander Ovetjkin firar sitt 600:e mål i NHL.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
NHL 17/18

Ovetjkin historisk i natt – har gjort 600 mål i NHL

Mats Zuccarello och Alexander Ovetjkin passerade båda drömgränser i NHL-ishockeyn i natt, skriver TT.
Norrmannen Zuccarello gjorde två mål när hans New York Rangers besegrade Carolina med 6–3 och har nu gjort 100 mål under sin NHL-karriär.
– Det känns bra. 100 mål kan man vara stolt över, man hade jag varit en riktig målgörare hade jag väl nått den gränsen för länge sedan, säger han med ett leende, till Nettavisen.
Washingtons lagkapten Alexander Ovetjkin skrev också historia då han satte två fullträffar i matchen mot Winnipeg som slutade 3–2 till Washington. Han har nu gjort 600 mål i sin NHL-karriär. Endast tre spelare har gjort 600 mål på färre matcher, Wayne Gretzky (718), Mario Lemieux (719) och Brett Hull (900).
– Det är speciellt. Självklart vill man göra fler och fler, säger han efter matchen, enligt NHL:s sajt.

Toppnyheter

Arnaud Beltrame.  TT / NTB Scanpix
Gisslandramat i Trèbes

Polisens liv gick inte att rädda: ”Dog för sitt land”

Polismannen Arnaud Beltrame, som hyllats som en hjälte för sina insatser under terrordådet i södra Frankrike, har dött av sina skador, rapporterar AFP.
Beltrame erbjöd sig att byta plats med en kvinna som hölls som gisslan och sköts då av gärningsmannen. Dödsfallet bekräftas av Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb i ett inlägg på Twitter.
”Han dog för sitt land. Frankrike kommer aldrig glömma hans hjältemod”, skriver Collomb.
Beltrames insatser hyllades redan i går av Frankrikes president Emmanuel Macron.
– Han räddade liv och hedrade sina kollegor och sitt land, sa Macron.

1 tim
ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
Gisslandramat i Trèbes

Eiffeltornet släcktes för terroroffren i Frankrike

Belysningen på Eiffeltornet i Paris släcktes vid midnatt för att hedra offren för terrordådet i södra Frankrike, och en tyst minut hölls på arenan Stade de France innan fotbollsmatchen mellan Frankrike och Colombia.
En gärningsman som sa sig tillhöra terrorgruppen IS dödade tre personer i en serie attacker i Frankrike under fredagen, innan han sköts till döds av polis. Ytterligare fem människor skadades i den senaste terrorattacken, det första större terrordådet i landet sedan i oktober i fjol.
– Vårt land har drabbats av en islamistisk terrorattack, sade president Emmanuel Macron ett tv-sänt tal, några timmar efter att dramat var över.
Terrorhotnivån i Frankrike är fortsatt hög efter en rad attacker i landet där mer än 240 människor har dödats sedan 2015.

2 tim
Polisen genomför en räd hos den misstänkte gärningsmannen. Jean-Paul Bonincontro / TT / NTB Scanpix
Gisslandramat i Trèbes

Kvinna som bodde med gisslantagare har gripits

En kvinna som bodde med mannen som dödade tre och tog flera gisslan i en stormarknad i franska Trèbes i dag har gripits, uppger franska åklagare. Kvinnan ska nu förhöras av landets anti-terrorpolis, skriver AFP.
26-årige Redouane Lakdim, som pekats ut som gärningsman, var enligt utredare Francois Molins känd av säkerhetstjänster för sina kopplingar till radikal islamism, skriver Reuters. Landets inrikesminister uppgav tidigare att han endast var känd av polis för småbrott.
Tre personer dödades i attackerna och 16 skadades, varav två har allvarliga skador.

Igår 19:59
Läs mer om Gisslandramat i Trèbes
Valet 2018 Valrörelsen
Illustrationsbild.  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Vården anses viktigast – invandring backar i mätning

Sjukvården är den viktigaste frågan inför valet enligt 80 procent av väljarna. Samtidigt har invandringsfrågan backat till en sjunde plats på listan enligt den nya mätningen från Kantar Sifo, rapporterar Ekot.
I somras låg sjukvården högst i Sifos mätning, tillsammans med skola och utbildning som sedan dess backat till 71 procent.
– Det brukar vara så att sjukvård, äldreomsorg och skola ligger högt. Nu har sjukvård varit omdebatterad runt om i landet, med nedläggning av BB i Västernorrland och Karolinska i Stockholm. Det är en fråga som berör många människor, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till Ekot.
Han säger att det är svårt att veta vilka politiska partier som kan komma att gynnas av att många väljare ser sjukvårdsfrågan som viktigast.

1 tim
Tomas Eneroth (S) och Karolina Skog (MP). TT
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: Måtte Kristerssons löften inte vinna framgång

Opinion Att porta dieselbilar i städerna är rätt och i linje med en internationell trend, skriver Expressens ledarredaktion. Tidningen konstaterar att Sverige inte lyckats minska utsläppen och skyller detta till stor del på den tidigare Alliansregeringen. Vidare skriver tidningen att det finns en bred majoritet för miljözoner, även om M ”plötsligt kampanjar stenhårt mot förslaget”.
”Måtte Ulf Kristerssons oansvariga löften om fortsatt smutsig stadsluft inte vinna framgång”, skriver tidningen.
Sydsvenskans ledarsida skriver att regeringens förslag bär MP:s signum och att partiet behöver sticka ut inför valet. Tidningen anser att S varit tydliga med att de gärna styr med stöd av C efter valet och att många MP-väljare gått till just C.
”I de grönas arbete för att vända den strömmen är miljözoner och flygskatt trots allt inte särskilt mycket att komma med”, avslutar tidningen.

Igår 17:54
Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna. TT
Valrörelsen

M-kritiken: Stefan Löfven sviker 1,3 miljoner bilägare

Regeringens förslag om nya miljözoner för bilar i städerna är ett straff för alla de som nyligen köpt en miljöbil, skriver Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna i ett pressmeddelande. Hon menar att förslaget riskerar att kraftigt sänka andrahandvärdet på de bilar som kan bli förbjudna.
”Att på bara några års sikt göra 1,3 miljoner bilar närmast värdelösa är inte en ansvarsfull politik och ett stort svek”, skriver hon.
Centerpartiet tycker att det är bra att förslaget skapar förutsägbarhet men är kritiska mot att inte bilindustrin får vara med och betala.
– I stället lägger man kostnaden på konsumenter, säger Rickard Nordin (C) till Dagens Nyheter.
Även Sverigedemokraterna är kritiska mot förslaget.
”Förslaget handlar i grunden om att tillfredsställa Miljöpartiet som starkt avskyr bilen i alla avseenden”, skriver partiets miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen i ett pressmeddelande.

Igår 15:01
Läs mer om Valrörelsen
Polisen genomför en räd på Cambridge Analyticas Londonkontor. TT
Cambridge Analytica-fallet

Datainspektion gör räd på kontoret – letar uppgifter

Den brittiska datainspektionen genomför sent på fredagskvällen en räd mot Cambridge Analyticas Londonkontor, skriver flera medier. Detta någon timme efter att man fått tillåtelse att göra en husrannsakan mot dataanalysföretaget.
Totalt 18 personer gick in i lokalen för att leta efter uppgifter som Cambridge Analytica olovligen samlat in om cirka 50 miljoner Facebookanvändare.
Företaget samlade in personlig information om amerikanska Facebookanvändare för att analysera och sälja deras politiska tjänster. Uppgifter såldes bland annat till USA:s president Donald Trumps valkampanj 2016.

Igår 21:52
Londonkontoret till vänster. TT
Cambridge Analytica-fallet

Domstol ger klartecken: Kontoret ska genomsökas

En brittisk domare i landets högsta domstol har gett klartecken för husrannsakan på Cambridge Analyticas Londonkontor, skriver flera medier. Begäran, som framfördes av Elizabeth Denham som utreder anklagelserna mot företaget, innebär att utredare får tillgång till företagets Facebook-data.
Cambridge Analytica misstänks olovligen ha sparat ner personlig information om 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare – för att kunna analysera deras politiska åsikter – och sedan sålt sina tjänster till bland annat president Donald Trumps valkampanj 2016.

Igår 19:21
Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Cambridge Analytica-fallet

Efter skandalen: Zuckerberg till förhör i kongressen

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har nu fått en formell kallelse att vittna inför kongressen med anledning av Cambridge Analytica-härvan, skriver Reuters. Kallelsen kommer från representanthusets energi- och handelsutskott.
”Förhöret kommer att undersöka hur personlig information från över 50 miljoner Facebookanvändare har använts och sålts, potentiellt utan deras vetskap eller godkännande och i brott mot Facebooks regler” heter det i kallelsen.

Igår 15:24
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Demonstranter bränner en bild på Spaniens president Mariano Rajoy/tusentals har samlats längs gatorna. TT
Självständighetskampen i Katalonien

Tusentals protesterar efter gripande av flera ledare

Tusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna i Katalonien efter att Spaniens högsta domstol beordrat att gripa fem separatistledare för sitt agerande i samband med självständighetskampen i regionen, skriver AFP.
Bilder visar hur flera personer bränner bilder på Spaniens president Mariano Rajoy.
24 demonstranter har skadats lindrigt efter sammandrabbning med polis. Kravallpolis använde batonger för att hålla demonstranterna borta från regeringsbyggnaderna i Barcelona.
Domstolen utfärdade även europeiska arresteringsorder för sex katalanska separatistledare i exil, däribland tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont.

Igår 23:09
Jordi Turull lämnar Spaniens högsta domstol tillsammans med sin fru. Francisco Seco / TT / NTB Scanpix
Självständighetskampen i Katalonien

Presidentkandidat och fyra separatistledare grips

Fem katalanska separatistledare ska gripas, enligt order av Spaniens högsta domstol. Det skriver AFP. En av de som beordrats att gripas är Jordi Turull, den senaste som har nominerats till posten som regionpresident i Katalonien, rapporterar Reuters.
Samtidigt utfärdar Spanien europeiska arresteringsorder för sex katalanska separatistledare i exil, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till domstolskällor. Tidigare arresteringsorder mot förre regionpresidenten Carles Puigdemont och fyra andra separatister som flytt Spanien drogs tillbaka i början av december. De förnyas nu. Dessutom utfärdas arresteringsorder för Marta Rovira som i sista stund undgått att gripas genom att ta sin tillflykt till Schweiz, skriver TT och hänvisar till El País.
Dessutom kommer 25 katalanska ledare att åtalas för bland annat uppror, förskingring och olydnad mot staten, meddelade domstolen tidigare i dag.

Igår 17:58
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.