Katerina Janouch, Hynek Pallas, arkivbilder. TT
Katerina Janouchs tv-intervju

Pallas: Fundera på vilken skada lögnaktiga ord gör

”Det är rimligt att fundera på vad ovarsamma, ibland lögnaktiga, ord gör för skada”, skriver kulturjournalisten Hynek Pallas i en slutreplik i DN till författaren och relationsrådgivaren Katerina Janouch. Janouch har kritiserats för en intervju i tjeckisk tv som till stor del handlade om invandringen till Sverige. Hon sa bland annat att svenskar börjat emigrera och beväpna sig som en följd av ”massinvandringen”, rapporterade SVT.
Pallas kritiserar Janouch för okunskap om det sammanhang hon uttalar sig i. Han skriver att författaren skulle ha blivit emotsagd och utskrattad i en svensk tv-soffa, men att Tjeckien har EU:s mörkaste attityder kring rasism och flyktingar. ”Där är hon ingen dissident, där stryker hon medhårs”, skriver Pallas.
Janouch har i ett tidigare svar till Pallas anklagat journalisten för att ”referera lösryckt” och anklagat kritiker för att förtiga problem.

Läs också

Se intervjun i tjeckisk tv:

Toppnyheter

Maktskiftet i USA Trumps Sverige-påhopp
Morgan Johansson. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Trumps Sverige-påhopp

Ministern om SD-topparna: ”Sprider dynga om Sverige”

Justitieminister Morgan Johansson (S) är mycket kritisk mot SD-topparnas debattartikel i Wall Street Journal, där de ger medhåll till USA.s president Donald Trumps påstående om Sverige.
– De sprider dynga om Sverige, säger Johansson (S) till DN.
I debattartikeln påstod Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson bland annat att den svenska regeringen tar emot personer som stridit för terrorgruppen IS ”med öppna armar”.

1 tim
Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD slår ifrån sig kritiken: Svartmålar inte Sverige

I en debattartikel i Wall Street Journal ger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson USA:s president Donald Trump rätt i sina uttalanden om Sverige. Presidenten kopplade bland annat svensk invandringspolitik till ökad brottslighet, kravaller och islamistisk terror och källhänvisade till ett kritiserat inslag från Fox News. SD-topparna skriver också att den svenska regeringen ”med öppna armar” tagit emot IS-anhängare.
Debattartikeln har mötts av kritik. På Twitter skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S): ”För att vara ’Sverigevänner’ verkar SD göra sitt bästa för att sprida en nattsvart och felaktig bild av Sverige”.
Men Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, säger att det inte handlar om att smutskasta Sverige.
– Som oppositionsparti ska man kunna peka på problem utan att bli anklagad för att skada Sverige, säger han.

1 tim
Donald Trump, Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson. AP, TT

Åkesson och Karlsson ger Trump rätt om Sverige

Opinion Donald Trump fick mycket kritik för sitt Sverigeutspel förra veckan. ”Se vad som hände i Sverige”, sa han med hänvisning till ett tv-inslag i Fox News, som kritiserats för att innehålla felaktigheter. Nu ger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och gruppledare Mattias Karlsson honom rätt i en debattartikel på Wall Street Journals sajt.
USA:s president har inte gett specifika uppgifter om vad som är fel i Sverige, men SD-politikerna skriver att han snarare underskattat än överskattat problemen som de anser att migrationsproblemen orsakat. De ger flera exempel som ska stödja tesen.
Dagens Nyheter har gått igenom uppgifterna. SD-politikerna skriver bland annat att antalet drabbade av sexualbrott nästan dubblerats mellan 2014 och 2015. DN visar att det inte stämmer och hänvisar till BRÅ-statistik som visar att det är en 70-procentig ökning. Att anmälningsbenägenheten enligt myndigheten ökat nämns inte i debattartikeln.

Idag 08:45
Läs mer om Maktskiftet i USA
Mannen hittades vid en skogsvän i närheten av byn Maj. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kidnappade 23-åringen i Gävle

Expert på hedersförtyck: Utfördes av ett kollektiv

Totalt nio personer åtalades i dag för människorov, mord och medhjälp till brotten. Enligt åklagarna är motiven till mordet på den 23-årige mannen hedersrelaterade. Bakgrunden ska vara en bild som publicerats på sociala medier på mordoffret och en nu mordmisstänkt kvinna, som var gift.
Att bilden lades upp på Facebook kan ha ökat skammen för kvinnans exmake, säger Mikael Thörn, expert på Nationella kompetensteamet mot hedersförtryck.
– Det är inte en person som utför den här gärningen av svartsjuka, utan det är ett kollektiv. Det är släktingar till kvinnan och till hennes före detta man. De är i sin tur med och bidrar eftersom det för dem känns som en legitim handling att straffa den här mannen på grund av det han gjort, som vi kan tycka inte var särskilt allvarligt.
23-åringen kidnappades i Gävle och hittades död i Sundsvall i april i fjol. Han hade bara några veckor före sin död polisanmält att han hotats till livet.

32 min
Elisabet Hermanrud, åklagare, under pressträffen. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nio åtalas för mord på 23-åring efter Facebookbild

Nio personer åtalas misstänkta för inblandning i människorov och mord på 23-årige Ramin Scherzaj i Gävle. Det var i april förra året som han slets in i en bil som i hög fart lämnade centrala Gävle. Omkring två veckor senare hittades han död på en skogsväg söder om Sundsvall.
Sex personer misstänks för människorov och för att ha mördat 23-åringen. Tre personer åtalas för medhjälp.
Åklagarna säger att motivet varit hedersrelaterat.
– Det utlösande förhållandet är en bildpublicering på Facebook, säger chefsåklagare Tora Holst, enligt TT.

6 tim
Åklagare Elisabeth Hermanrud och Thomas Johansson, chef för utredningssektionen, under pressträffen i Folkets hus i Gävle. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren: Bevisläget gott – har hittat blod och dna

Åklagaren Elisabet Hermanrud säger att bevisläget är gott mot de åtalade som misstänks för inblandning i kidnappningen och mordet på 23-årige Ramin Scherzaj. Det var i april förra året som 23-åringen kidnappades i Gävle. Han hittades död utanför Sundsvall omkring två veckor senare.
Man har hittat blod i en bil och dna från två av de misstänkta gärningsmännen, skriver Gefle Dagblad i sin liverapportering.
Brottet är enligt åklagarna ett så kallat hedersbrott. Gärningsmännens motiv ska ha varit att återupprätta familjens heder.
Sex personer misstänks för människorov och mord, tre personer misstänks för medhjälp till samma gärningar.

5 tim
Läs mer om Kidnappade 23-åringen i Gävle
Stina Nilsson efter segern i kvartsfinalen. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skid-VM i Lahtis

Just nu: Följ Stina Nilssons jakt på VM-guld

Klockan 16.30 inleddes kvartsfinalerna i sprint i längd-VM i Lahtis. Svenska Stina Nilsson, som är guldfavorit, gick vidare från kvalet med nionde bästa tid och vann sin kvartsfinal enkelt. Hennes på förhand största konkurrent till guldet, norskan Maiken Caspersen Falla, var snabbast i kvalet och vann sin kvartsfinal före Hanna Falk.
På herrsidan är Calle Halfvarsson, Oskar Svensson och Teodor Peterson klara för kvartsfinal. Följ dem på SVT eller via länkarna nedan.

30 min
Stina Nilsson, arkivbild. Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN

Alla svenskor vidare från sprintkvalet: ”Känns bra”

Klockan 14 startade damernas springprolog i skid-VM i Lahtis. Norskan Maiken Caspersen Falla var snabbast. Samtliga fyra svenskor tog sig i mål bland de 30 bästa som får köra vidare i finalpasset som startar 16.30 svensk tid med kvartsfinaler.
Hanna Falk blev bästa blågula åkare på fjärde plats och hennes 3.05,95 var 2,81 sekunder bakom Falla. Stina Nilsson kom nia.
– Det känns bra. Det är tungt före och ganska löst, så det är ännu viktigare att vara med där framme, sa Falk till SVT efteråt.
Herrarnas kval är just nu i gång. Finalerna startar klockan 16.30.

4 tim
Petter Northug. Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN

Petter Northug nära fiasko i sprintkvalet

Den norske stjärnan Petter Northug gick vidare med nöd och näppe i VM-sprinten. Northug var tio sekunder efter vinnaren, ryssen Sergej Ustiugov, och blev 27:a i kvalet där 30 avancerade.
Calle Halfvarsson blev bäste svensk på en tolfteplats, åtta sekunder efter Ustiugov. Oskar Svensson och Teodor Peterson gick också vidare till kvartsfinal medan Karl-Johan Westberg slogs ut.
Herrarnas och damernas kvartsfinaler inleds klockan 16.30. Följ dem i SVT eller via länkarna nedan.

2 tim
Läs mer om Skid-VM i Lahtis
Anders Forsberg, Mattias Karlsson.
Åtalade SD-riksdagsmannen

Forsberg tar tjänstledigt efter samtal med ledning

SD:s riksdagsledamot Anders Forsberg åtalas för grov förskingring. Han tar nu tjänstledigt från sitt riksdagsuppdrag.
– Vi har haft samtal med Anders och kommit överens om att under tiden som rättsprocessen fortskrider så kommer han att ta tjänstledigt från sitt riksdagsuppdrag, säger Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen till TT.
Forsberg misstänks ha fört över 1,1 miljoner kronor från partiets kassa i Skaraborg till det egna företaget under åren 2013–2015.
”Mitt agerande har varit direkt förkastligt”, skriver han i ett sms. Politikern betonar att de medel han tog från distriktets sparkonto betalades tillbaka samma år.

2 tim
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Förklaringen: Investerade i bed & breakfast

Riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD) fick problem med likviditeten när han investerade i en bed & breakfast-verksamhet. Det är enligt hans advokat förklaringen till att han förde över pengar till företagets konto från SD:s kassa i Skaraborg. Forsberg ska senare ha fört tillbaka pengarna till partikassan.
– Det har inte varit någon skada för partiet och inte någon vinning för honom, säger Anders Forsbergs advokat Pontus Ljunggren till SVT Nyheter Väst.
Forsberg har åtalats för grov förskingring, alternativt grov trolöshet mot huvudman eller olovligt förfogande. Han nekar till de två förstnämnda rubriceringarna, men erkänner olovligt förfogande.

3 tim
Jimmie Åkesson, arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åkesson: Forsberg bör tänka över sitt uppdrag

Anders Forsberg tänker inte ta timeout från riksdagen. SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att beslutet är upp till partikollegan själv, men att han bör tänka över alternativet att ta en paus. Det rapporterar P4 Skaraborg.
– Det är rimligt att man i någon mening funderar på sina politiska uppdrag när man står åtalad för ett brott, säger Åkesson till P4.
Forsberg åtalas för grov förskingring – vilket han nekar till. Han misstänks ha fört över 1,1 miljoner från SD Skaraborgs kassa till sitt företag. Enligt åklagaren medger han olovligt förfogande.
Åkesson säger att han ska diskutera frågan med riksdagsgruppen.

4 tim
Läs mer om Åtalade SD-riksdagsmannen
Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelar vid en pressträff att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson blir av med sitt uppdrag. Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sparkade skattechefen

Skatteverkets chef sparkas efter SVT:s avslöjande

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson sparkas efter det uppmärksammade avslöjandet att han agerat som ombud åt sin särbo. Det meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.
– Jag bedömer att han inte är den som är bäst lämpad att leda arbetet att stärka Skatteverkets anseende, säger hon.
Hansson har tidigare sagt till TT att han inte tycker att han gjort något fel.
– Jag agerade som privatperson och jag anser att såväl en generaldirektör som ett statsråd måste kunna delta i en diskussion om en faktura eller om ett jobb är bristfälligt gjort eller vad det vara månde.
Men SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson menar att händelsen är allvarlig. Bland annat med tanke på att Hansson agerat som formellt ombud.
– Han har inte på något sätt antytt att han har en relation med den här personen i tvisten, säger Knutson i SVT:s direktsändning.

3 tim
Knutson. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Befriande tydligt från finansministern

Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelade på ett ”tydligt och osminkat” sätt att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson får sparken, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson i direktsändning efter beskedet.
– Det är befriande att för en gångs skull höra en politiker som säger hur det är. Ofta brukar den här typen av besked lindas in. Men här säger hon väldigt naket och tydligt att han får sparken. Han lever inte upp till de krav och förväntningar som funnits och därför får han gå, säger han.

3 tim
Ingemar Hansson, Magdalena Andersson. Arkivbilder. TT

”Sparka Skatteverkets chef nu, finansministern”

Opinion Skatteverkets chef Ingemar Hansson är huvudperson i ledarsvepet. Han agerade som juridiskt ombud i en privat tvist och det gav ännu en förtroendesmäll mot våra institutioner. Det skriver SvD:s ledarskribent Erik Thyselius. Om SVT:s uppgifter stämmer är det allvarligt och anmärkningsvärt, anser han. ”Det är svårt att se hur Skatteverket kan lösa denna förtroendekris om Hansson stannar kvar som generaldirektör.”
Expressens ledarredaktion skickar en uppmaning till finansminister Magdalena Andersson (S): Hansson har gjort bort sig igen – sparka honom. Varje gång en tjänsteman beter sig oprofessionellt riskerar det att minska allmänhetens förtroende för det offentliga, enligt redaktionen.
Dagens Nyheters ledarredaktion skriver om Rinkebyupploppet och polisens låga förtroende i utsatta områden. I rikspolischef Dan Eliassons årsredovisning syns det att hans organisation inte förmår att ha en uthållig närvaro på platser där människor som mest behöver det, enligt tidningen. Så får det inte vara: ”Polisen får inte vika.”

Idag 07:22
Läs mer om Sparkade skattechefen
Christina Höj Larsen (V) till vänster. TT
Svenskt mottagande

”Enormt misslyckande när barn begår självmord”

”Ett barn som inte ser någon annan utväg än att begå självmord är ett enormt misslyckande för vårt samhälle”. Det skriver riksdagsledamoten Christina Höj Larsen (V) i en debattartikel på ETC, där hon går hårt åt regeringens migrationspolitik och utvisningarna till Afghanistan.
Hon berättar om en 17-årig pojke, som hon i texten kallar Ali, som tog sitt liv för drygt en vecka sedan. En vanlig ung kille som gillade att spela fotboll och hänga med sina vänner. Att sex ensamkommande ungdomar tagit sitt liv det senaste halvåret är en katastrof, skriver Höj Larsen. Att ingen myndighet för statistik över dödsfallen säger något om synen på asylsökande, tillägger hon.
”Det är hög tid att regeringen visar att Sverige är ett land som står upp för barn som Ali.”

2 tim
Arkivbild. Bilden är från ett annat tillfälle Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyanlända kommer trots stoppade bidrag

Hultsfreds kommun beslutade i december att inte ge nyinflyttade nyanlända försörjningsstöd. Trots det fortsätter människor att söka sig till kommunen. I år har inflyttningstakten ökat ytterligare, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
Robert Andersson är chef över sektionen för arbete och integration på socialförvaltningen i kommunen. Han säger att många tvivlar på att budskapet är sant för att det är så radikalt.
– Man tror helt enkelt inte att det stämmer förrän man kommer hit. Och det är ju beklagligt för då har man tagit fel beslut.
En av dem som flyttat in är Sherko Biro, som flyttat in med sin familj efter att ha bott på asylboende. När han nekas försörjningsstöd har han inte pengar till hyra och mat.
– Det var verkligen ett misstag att flytta till Hultsfred, säger han till radion.

Idag 08:32
Läs mer om Svenskt mottagande
Mycket snö på E4:an mellan Hudiksvall och Sundsvall under onsdagsmorgonen TT / SMHI
Vintervädret

Nya varningar för snö – och gräsbrandsrisk

Snövädret som drog in över landet bidrog till en besvärlig trafikmorgon på många håll. Över stora delar av landet har snön dragit vidare, men i söder och norr varnar SMHI för nya snöfall under kvällen och natten.
– Hela Skåne kommer att få sin beskärda del även om gränsen mellan snö och snöblandat är svår att dra, säger Annie Persson på SMHI i Malmö till Sydsvenskan. Hon säger att man räknar med 5–10 centimeter blötsnö.
I andra delar av Sydsverige meddelar SMHI att det finns risk för gräsbrand. Något som kan tyckas konstigt med tanke på att det så sent som på onsdagen snöade i bland annat Västergötland.
– Det gäller ju såklart snöfria delar, säger Caroline Weidbo på SMHI till P4 Sjuhärad.

2 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera lastbilar i olyckor i halt väglag under natten

Flera lastbilar har varit inblandade i olyckor på E18 under natten, rapporterar TT. Inga allvarliga skador har rapporterats men olyckorna har påverkat trafiken.
På E18 mellan Annelund och Enköping kanade en lastbil med släp av vägen i riktning mot Stockholm, strax före klockan 02. Lastbilen blockerade hela vägbanan med stopp i trafiken och bilar i kö som följd.
Vägen stängdes av och trafiken leddes om, från Västerås via riksväg 55 mot Uppsala. Trafiken leddes om via Grillby, där det inträffat en annan halkolycka, vid klockan 01 då två lastbilar kolliderade på E18.
Även på E18 i Köping var det halt och ett lastbilssläp välte i det mycket hala väglaget. I Västerås inträffade ytterligare en lastbilsolycka, då en långtradare vek sig i det mycket hala väglaget och hamnade tvärs över vägbanan på riksväg 66.

Idag 04:42
Läs mer om Vintervädret

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.