Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbollsfusket

Polisen: Kommer troligen se uppgjorda matcher i år

Under årets säsong kommer flera matcher i svensk elitfotboll att vara uppgjorda. Det är ”ställt utom allt rimligt tvivel” säger Fredrik Gårdare, ansvarig för polisens aktionsgrupp kring matchfixning, till Sportbladet.
– Det är så många nätverk och så stora pengar inblandade att de kommer inte sluta med det här bara för att vi göra åtgärder från fotbollen och polisens sida, säger Gårdare.
I dag kom uppgifter från flera håll om att matchen mellan Halmstad och Mjällby 2013 var uppgjord.

Toppnyheter

Trumps USA Förgiftningen av ex-spionen
Trump och Putin. Illustrationsbilder. TT
Trumps USA Förgiftningen av ex-spionen

Källor: Avråddes gratulera Putin – gjorde det ändå

Donald Trump ringde och gratulerade Rysslands president Vladimir Putin till segern i söndagens presidentval, trots att flera av hans säkerhetsrådgivare avrådde honom. Det uppger källor med insyn i samtalet för Washington Post.
Enligt källorna ville rådgivarna att Trump skulle fördöma Putin och Ryssland med anledning av förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal i Storbritannien. I Trumps dagliga informationsmaterial stod det uttryckligen ”GRATULERA HONOM INTE”, enligt tidningens källor. Detta råd valde presidenten att inte följa.
– Det var ett väldigt bra samtal, kommenterade Trump under tisdagen.

Igår 23:37
Utrikesminister Margot Wallström (S) och Rysslands  Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev. TT/Omni
Förgiftningen av ex-spionen

Ryssland om giftutspelet: ”Bara en gissning”

Rysslands Sverigeambassadör backar nu från tidigare ryska anklagelser om att Sverige skulle kunna vara en källa till det nervgift som används mot den tidigare ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter.
– Det var ingen officiell förklaring för rysk sida, bara en gissning, säger Viktor Tatarintsev till Expressen efter att ha kallats upp till UD.
I helgen uppgav en talesperson för det ryska utrikesdepartementets att nervgiftet skulle kunna kommit från andra länder, däribland Sverige. Ett uttalande som lett till starka svenska protester.

Igår 13:31
Läs mer om Förgiftningen av ex-spionen
TT/Channel 4 News.
Cambridge Analytica-fallet

Frågan efter skrytvideor: Vilka val har påverkats?

Dataanalysföretaget Cambridge Analytica är i hetluften – och nu frågar sig många om företaget kan ha påverkat utgången i flera val runt om i världen de senaste åren, skriver BBC.
I smygfilmat videomaterial från Channel 4 News säger Cambridge Analytica-chefer att de och moderbolaget Strategic Communications Laboratories arbetat med över 200 val runt om i världen. Förutom att ta på sig äran för Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet nämns bland annat president- och parlamentsval i Italien, Brasilien, Mexiko, Indien och Malaysia.
Även Kenyas president Uhuru Kenyatta ska ha anlitat dataanalysföretaget då han segrade i valet 2013. Uppgifterna har fått oppositionen i landet att kräva att en utredning tillsätts, skriver BBC. Cambridge Analytica pekas även ut för att ha haft ett finger med i spelet under brexitkampanjen och den orangea revolutionen i Ukraina år 2004.

Igår 22:18
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Tar åt sig äran för Trumps seger: ”Skötte kampanjen”

Cambridge Analyticas vd Alexander Nix stängs av efter skandalerna kring företaget, rapporterar flera medier. Samtidigt släpper Channel 4 News ytterligare en smygfilmad video där Nix och flera kollegor berättar om vad de kan göra för sina kunder – denna gång med Donald Trumps seger i presidentvalet som främsta exempel.
I videon berättar Nix att Cambridge Analytica ”skötte hela den digitala kampanjen och tv-kampanjen” och att deras data låg bakom hela Trumps kampanjstrategi. Företaget tar på sig äran för Trumps knappa vinst i tre delstater, som möjliggjorde valsegern trots att Hillary Clinton fick fler röster.
Vid ett separat möte säger Nix kollega Mark Turnbull även att företaget låg bakom Trumps uppmärksammade kampanj mot ”skurkaktiga Hillary”.

Igår 19:23
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Cambridge Analytica-fallet

Cambridge Analyticas vd Alexander Nix stängs av

Det kontroversiella dataanalysbolaget Cambridge Analytica stänger av sin vd Alexander Nix med omedelbar verkan. Det rapporterar Bloomberg.
Förra veckan avslöjades att bolaget fått obehörig tillgång till uppgifter om över 50 miljoner Facebook-användare, uppgifter som ska ha sålts till president Donald Trumps valkampanj 2016.
Facebooks vd Mark Zuckerberg har ännu inte gett några kommentarer om den briserande dataskandalen. Aktien faller för andra dagen i rad på Wall Street.

Igår 19:03
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Vill inte prata om kritik mot åldersbedömningar

Socialstyrelsen vill inte kommentera den hårda kritik som två statistiker riktat mot åldersbedömningar av asylsökande, skriver TT.
Forskarna Johan Bring och Lars Rönnegård, professorer i statistik vid Högskolan i Gävle, menar att Socialstyrelsen räknat helt fel när de beräknar risken för att ett barn bedöms som vuxen. Bland annat menar de gjort en grundläggande miss när de beräknat sannolikheten för att en som bedömts som vuxen egentligen är ett barn, när de i stället borde räkna på risken för att ett barn bedöms som vuxen.
Socialstyrelsen ska träffa professorerna den 4 april för att diskutera saken. Före mötet vill man inte ge några kommentarer. Johan Bring säger till TT att det bland annat beror på att myndigheten inte själva vet om de räknat rätt eller inte.
– Den som har räknat ut detta har slutat på Socialstyrelsen samtidigt som det inte finns någon dokumentation, vilket är riktigt dåligt, säger Bring.

Igår 21:17
Annie Lööf. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Centerpartiet: Vi vill strama åt reglerna för ebo

Opinion Asylsökande som bedöms ha små möjligheter att få uppehållstillstånd bör inte omfattas av den så kallade ebo-lagen som ger asylsökande rätt att flytta var de vill, om de ordnar eget boende. Det skriver Centerledaren Annie Lööf och partiets migrationpolitiska talesperson Johanna Jönsson på DN Debatt.
Lööf och Nylander vill i stället att personer med små möjligheter att få stanna i landet ska anvisas till offentligt anordnade boende i väntan på beslutet.
Sedan tidigare har partiet föreslagit att en social prövning ska läggas in i beslutet om eget boende.
”Dessa förslag minskar trycket på socialt utsatta områden och risken för att den asylsökande isoleras från samhället i trångbodda lägenheter”, skriver de.

Igår 20:22
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Unicef-kritik: Sverige klarar inte barnkonventionen

Sverige klarar inte av att leva upp till barnkonventionens krav när det gäller hur myndigheterna hanterar asylsökande barn. Det menar FN:s barnfond Unicef, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
– En hel del bestämmelser ser bra ut på pappret och i lagen, med vissa undantag. Det är i praktiken som det är svårt att få det att fungera, säger Christina Heilborn, chefsjurist på Unicef, till Ekot.
Sättet att åldersbestämma asylsökande är problematiskt enligt Unicef, liksom att barnen sällan kommer till tals i en asylprocessen. Organisationen pekar också på att barn som omhändertagits för att föräldrarna ansetts olämpliga ändå kan utvisas tillsammans med dem vid avslag om asyl.

Igår 05:43
Läs mer om Svenskt mottagande
Chad Billins jublar efter sitt segermål. Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

LHC kvitterade mot Dif: Avgjorde rysare i period 6

Kvartsfinalserien mellan Djurgården och Linköping är utjämnad till 1–1 i matcher efter att LHC vunnit med 3–2 i en rysare i kväll. Först efter 8.38 i den sjätte perioden avgjorde Chad Billins med ett slagskott från blå.
Spelarna fick pizza och chokladkakor för att hålla energin uppe i maratonmatchen, den fjärde längsta i SHL-historien.
– Det är ganska galet, säger matchhjälten Billins i C More.
Stockholmarna ledde med både 1–0 och 2–1 men hemmalaget lyckades ta sig tillbaka och kvittera två gånger. Därefter följde två mållösa förlängningsperioder där båda lagen hade chanser men där Dif var närmast att avgöra.

Igår 22:25
Brynäs Aaron Palushaj gör 3-1 målet till Brynäs under tisdagens kvartsfinal. Mats Åstrand/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Brynäs stora skräll: Vann mot Växjö trots skadekris

Brynäs kvitterade kvartsfinalserien mot den överlägsna seriesegraren Växjö när man vann hemma med 4–3 i kväll. Gästrikarna lyckades, trots att man saknade en handfull spelare, vinna rysaren trots hårt Växjötryck i slutet.
Växjö tog ledningen genom Tuomas Kiiskinen i den första perioden men sedan gjorde Brynäs tre raka mål fram till 3–1. Inför sista perioden stod det 4–2 och när Andrew Calof gjorde 3–4 med hälften av tredje kvar såg Växjö ut att kunna kvittera. Smålänningarna tog ut målvakten Viktor Fasth men kom inte närmare kvitteringen än ett stolpskott.
– Jag tycker vi vinner rättvist, vi genomförde matchen exakt så vi pratade om innan, säger Brynäs-tränaren Tommy Sjödin till C More efter matchen.

Igår 20:43
Elias Fälth, Lukas Kihlström, Johan Alcén, Ludvig Nilsson och Jonathan Granström. TT
SHL 17/18

Uppgifter: Fem spelare i Brynäs har hjärnskakning

Brynäs skadeproblem blir allt värre, mitt under brinnande hockeyslutspel. Enligt uppgifter till Sportbladet och Gefle Dagblad har hela fem spelare drabbats av hjärnskakning.
Johan Alcén och Ludvig Nilsson är kända fall sedan tidigare. Men även backarna Lukas Kilström och Elias Fälth, samt forwarden Jonathan Granström, är borta från spel i kvällens kvartsfinal mot Luleå efter att ha fått smällar i huvudet under den första kvartsfinalen.

Igår 15:14
Läs mer om SHL 17/18
Bild från Douma, östra Ghouta, på tisdagen. TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Intensiva strider – många civila döda runt Damaskus

35 personer har dödats på en marknad i en förort till Damaskus på tisdagen, uppger invånare för AFP. Det är oklart vilken grupp som ligger bakom attacken. Enligt uppgifter i statlig syrisk tv ska det röra sig om raketeld från en ”terroristgrupp” – ett uttryck regimen använder för flera olika rebellrörelser i landet. Attacken inträffade i staden Jaramana, strax nordost om området al-Hajar al-Aswad som fortfarande kontrolleras av terrorgruppen IS.
Den syriska regimens offensiv mot de kvarvarande rebellkontrollerade områdena i östra Ghouta har fortsatt under tisdagen och även oppositionella Syriska människorättsobservatoriet rapporterar om civila dödsfall. 29 personer ska ha dödats i regimen eller deras allierades lufträder mot staden Douma. Dessutom ska minst 36 soldater tillhörande den syriska armén och allierade grupper ha dödats i samband med att IS angrep distriktet Qadam i Damaskus, enligt SOHR.

Igår 17:49
Kvinnor springer för att undkomma en explosion i Afrin på söndagen. NAZEER AL-KHATIB / AFP
Syrienkriget

Hemlöshet och plundring i Afrin: ”Trötta och rädda”

Situationen i Syriens krigszoner är katastrofal och invånare är ”trötta, hungriga, traumatiserade och rädda”. Det säger FN i ett uttalande och vädjar om hjälp med att nå fram med hjälp till Afrin och östra Ghouta.
I helgen tog turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper kontroll över de centrala delarna av staden efter en knappt två månader lång offensiv mot de kurdiska YPG-styrkorna. Offensiven har gjort många hemlösa. Enligt Hevi Mustafa, lokalpolitiker i staden, är fler än 200 000 utan mat, vatten och tak över huvudet.
– De som har bilar sover i bilarna, de som inte har några sover under träden med sina barn, säger hon till Reuters.
Även USA:s utrikesdepartement uttrycker sin oro till Turkiet, och hänvisar bland annat till rapporter om plundring i staden.
FN:s säkerhetsråd tar upp situationen i Syrien under ett möte på måndagskvällen.

19 mar
Soldat från de med Turkiet allierade syriska milisgrupperna i Afrin på söndagen. BULENT KILIC / AFP
Syrienkriget

Turkiet fortsätter offensiv – till regimens förtret

Turkiet kommer fortsätta sin offensiv mot den kurdiska YPG-gerillan längs med Turkiets gräns och om nödvändigt in i norra Irak. Det meddelade president Recep Tayyip Erdogan efter att i helgen intagit de centrala delarna av Afrin efter en knappt två månader lång offensiv.
Syriens regering kräver att den turkiska militären lämnar staden, och kallar invasionen för en olaglig ockupation som förlänger kriget.
Turkiets biträdande premiärminister Bekir Bozdag uppger att turkisk militär inte kommer att stanna i Afrin, utan kommer att överlämna området till de ”rättmättiga ägarna”.

19 mar
Läs mer om Syrienkriget
Hawking/Westminster Abbey TT
Stephen Hawking 1942–2018

Stephen Hawking begravs intill Newton och Darwin

Stephen Hawkings aska kommer begravas vid Westminster Abbey i London, intill sina forskarkollegor Isaac Newton och Charles Darwin.
Begravningen äger rum den 31 mars i en kyrka vid Cambridge universitet, där Hawking var verksam under större delen av sin karriär. I ett uttalande kommenterar Hawkings tre barn Lucy, Robert och Tim beslutet om att ha sin ateistiska pappas begravning i en kyrka:
– Vår pappas liv och arbete betydde många saker för många människor, både religiösa och icke-religiösa. Därför kommer begravningen vara både inkluderande och traditionell, och spegla bredden och mångfalden i hans liv, säger de enligt AFP.

Igår 20:46
Stephen Hawking.  Kirsty Wigglesworth / TT / NTB Scanpix
Stephen Hawking 1942–2018

Hawking skrev om jordens undergång före sin död

Den världsberömde fysikern Stephen Hawking hann skriva klart en rapport om parallella universum och jordens undergång strax före sin död, rapporterar brittiska Sunday Times.
Tillsammans med den belgiske fysikprofessorn Thomas Hertog författade han ”Smooth Exit From Eternal Inflation”, som inom kort kommer att publiceras i en vetenskaplig tidsskrift efter att ha granskats.
I rapporten har Hawking och Hertog räknat fram hur flera parallella universum kan existera inom ett så kallat multiuniversum. De kommer också fram till slutsatsen att vårt universum långsamt kommer att sänkas i mörker, i takt med att stjärnorna får slut på energi.

Igår 12:23
Läs mer om Stephen Hawking 1942–2018
Valet 2018 Valrörelsen
Riksdagshuset i Stockholm. Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Fyra av tio i riksdagen: Vår demokrati är hotad

Fyra av tio riksdagsledamöter är oroliga för att demokratin i Sverige skulle kunna vara hotad. Det framgår aven undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT-programmet ”Länge leve demokratin”.
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) menar att det finns ”någon slags trötthet” mot politik som är tydlig i hela västvärlden.
– Jag tror att det finns ett ganska våldsamt hot mot demokratin i dag där väldigt många människor känner sig lämnade på efterkälken, säger han till SVT.

Igår 19:30
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och miljöminister Karolina Skog (MP) TT
Valet 2018 Valrörelsen

Uppgifter: Dieselförbud ger spricka mellan S och MP

Regeringens förslag om att införa skärpta krav för dieselbilar har skapat en konflikt mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, skriver Expressen.
Enligt källor till tidningen är infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och miljöminister Karolina Skog (MP) oense om hur omfattande dieselförbudet ska vara. Socialdemokraterna uppges inte vilja gå lika långt som Miljöpartiet.
– Man vill slippa ha dieselförbudet som valfråga och slippa kritik från bilbranschen och från väljare i förorterna, säger en källa med insyn till tidningen.

Igår 09:47
Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (tv) och statsminister Stefan Löfven (th) planterar skog tillsammans med Olof Norgren, skogsskötselchef vid Holmen.  Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: ”Landsbygden kan avgöra valet”

Opinion Regeringens förslag för en ny landsbygdspolitik är ett återkommande tema på dagens ledarsidor.
Aftonbladets Daniel Swedin menar att konfliktlinjen mellan centrum och periferi kan göra frågan om landsbygden till en avgörande valfråga. Han menar att skillnaderna i service, medellivslängd och välfärd blir tydliga när stad jämförs med landsbyggd. I det läget är det ”inte så konstigt att boende i glesbygden har lägre förtroende för politiker och är mer missnöjda med demokratin än folk som bor i städer”, skriver Swedin.
DI:s Lotta Engzell-Larsson ser en socialdemokrati som agerar utifrån valstrategi. Enligt en Novusundersökning från förra året har partiet tappat 9 procentenheter av väljarna på landsbygden jämfört med valet 2014. ”Problemet med förslagen är att de riskerar bli rena verksamhetsbidrag”, skriver Engzell-Larsson och menar att det redan i dag finns en ”uppsjö av bidrag för företag”.
Det krävs mer än bara de förslag som regeringen presenterade i går för att jämna ut de regionala klyftorna, menar Olov Abrahamsson i Piteå-Tidningen. Men den socialdemokratiska ledarsidan är hoppfull och lyfter bland annat fram regeringens beslut om att utlokalisera statliga myndigheter. ”Det går åt rätt håll även om mycket återstår att göra”, skriver Abrahamsson.

Igår 08:14
Läs mer om Valrörelsen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.