Arkivbild. Kiichiro Sato / TT / NTB Scanpix
Vårvädret

Polisen varnar för ovädret: ”Glashalt på vägarna”

Snöovädret har dragit in över sydsverige. SMHI beskriver vädret som ”mycket besvärligt” och utökar sina varningar för snö och blåst i stora delar av landet, skriver TT.
– Snöfallsområdet kommer in västerifrån och fortsätter österut. Det berör Götaland, Svealand och Norrland och därför ligger många varningar i flera olika landsdelar, säger meterorologen Sandra Andersson.
Polisen i region Syd rapporterar att det är mycket halt på vägarna i framför allt västra Skåne.
– På en olycksplats säger patrullen att det är glashalt, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral i region Syd, till TT.
Sedan lunchtid har en lång rad trafikolyckor inträffat, men polisen har inga rapporter om allvarliga personskador i samband med dem.

Mer om ovädret

Toppnyheter

En familj som nyligen korsat gränsen från Burma till Bangladesh. Bernat Armangue / TT / NTB Scanpix
Muslimförtrycket i Burma

FN-läkare vittnar: Kraftigt sexuellt våld mot rohingyer

Kvinnor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya som flytt Burma bär spår av våldsamma sexuella övergrepp och våldtäkter. Det skriver Reuters som tagit del av medicinska anteckningar och vittnesmål från läkare som arbetar för FN, samt från andra hälsoarbetare, i flyktingläger i Bangladesh.
De läkare som nyhetsbyrån talat med vill inte definitivt slå fast detaljer kring övergreppen men säger att det finns mönster i fallen som pekar på burmesiska soldater som förövare.
Vaginala våldtäkter, penetration med vapen, sönderslitna underliv och knivskador på genitalier finns bland exemplen, enligt läkarna.
Enligt Reuters är det ovanligt att FN-läkare och hjälporganisationer talar öppet om våldtäkter som ska ha begåtts av statliga arméer. Det på grund av hur känslig frågan är.

2 tim
Barn som flytt från Burma. Dar Yasin / TT / NTB Scanpix

Bangladeshs ex-president: ”Är ekonomi, inte religion”

Ekonomiska och politiska skäl snarare än religiösa ligger bakom oroligheterna i delstaten Rakhine i Burma, som gjort att hundratusentals ur minoritetsgruppen rohingya flytt. Det säger Bangladeshs tidigare president Hassain Muhammed Ershad till Ekot.
Han pekar på att Rakhine är rikt på mineraler, marmor, olja och gas och att oroligheterna mellan buddhister och muslimer skapar ett oattraktiv investeringsläge för aktörer som Kina, Ryssland och Indien. Den burmesiska militären har velat komma åt land, menar han.
Ex-presidenten tror inte att Burma kommer att ta tillbaka några flyktingar. Därför måste permanenta lösningar i Bangladesh komma på plats för dem, säger han enligt Dhaka Tribune.

1 tim
Polispostering i Burma efter ARSA:s attack i augusti. SOE ZEYA TUN / TT NYHETSBYRÅN

Burmas militär: Har hittat döda 28 hinduer i massgrav

En massgrav med 28 kroppar tillhörande hinduer har hittats i den våldsdrabbade delstaden Rakhine i Burma, uppger landets militär.
Militären skyller morden på den militanta gruppen Arakan Rohingya Salvation Army, ARSA.
ARSA stod bakom den attack på polisposteringar i augusti som utlöste den våldsvåg som tvingat över 400 000 människor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya att fly till grannlandet Bangladesh.
FN har kallat våldet mot rohingyer för ”etnisk rensning”.

1 tim
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma
Angela Merkel/valarbetare i Hamburg räknar poströster. TT
Valet i Tyskland

Just nu: Något färre går till valurnorna den här gången

Den segertippade förbundskanslern Angela Merkel lade under eftermiddagen sin röst i Berlin.
Valdeltagande ser ut att bli något lägre i år än för fyra år sedan. Vid klockan 14.00 låg valdeltagandet på 41,1 procent. Det är 0,3 procent lägre än vid valet 2013. Vallokalerna har öppet till 18.00.
Merkel ser ut att få fortsatt förtroende att leda Tyskland, vilket skulle innebära en fjärde mandatperiod för CDU-ledaren.
Enligt de senaste opinionsundersökningarna kommer rekordmånga partier att ta plats i det tyska underhuset. Bland de sju partierna märks bland annat det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AfD). Genom sin hårda retorik kring invandring och EU-kritik väntas det unga partiet samla tillräckligt stöd för att första gången ta plats i parlamentet.

15 min
AfD:s kandidat i Marzahn under ett kampanjmöte. JOHN MACDOUGALL / AFP

Lägger rösten på AfD: Tyskland ska vara Tyskland

Den östra förorten Marzahn i Berlin är ett av högerpopulistiska AfD:s starkaste fästen, att döma av resultatet i förra årets delstatsval. Kring busstorget hänger flera av AfD:s valplakat. Flera har fått hård kritik, däribland bilden av en gravid kvinna med budskapet ”Nya tyskar? Det fixar vi själva”, som kritiserats för att ge eko från nazitiden.
Maria Elstner är på väg in i en vallokal intill Marzahns pendeltågsstation.
– Tyskland måste fortsätta vara Tyskland, och inte infiltreras av främmande kulturer. Hemma låser jag ytterdörren för att känna mig trygg, och jag förväntar mig att regeringen gör detsamma med vårt land.
Några kilometer bort har Simon Efler röstat på De Gröna. Han säger att det inte går att ta AfD på allvar.
– Sättet de kampanjar på är rent äckligt, allt bygger på att hetsa och skrämma folk.

17 min
TT

”Ikeaprincipen är nyckeln till Merkels framgång”

Efter 12 år vid makten väntas Angela Merkel kunna förlänga sin tid som tysk förbundskansler med ytterligare fyra år i dag. Nyckeln till hennes framgång som politiker kallar hennes tidigare kampanjchef Lutz Meyer för ”Ikeaprincipen”, skriver The Guardian. Han syftar på Merkels förmåga att anpassa sin politiska agenda till många olika typer av väljare.
– Merkel följer ”Ikeaprincipen”: något för alla. Hon är en affär som ingen skulle skämmas för att ses handla i, säger Lutz och fortsätter:
– I Storbritannien och USA har du regeringar som för en agenda, som sedan ersätts av regeringar som för en annan agenda. Men med Merkel är det annorlunda. Efter 12 år kan du fortfarande fråga dig själv: vad står hon egentligen för? Vi har en slags socialdemokratisk kansler från ett konservativt parti.

6 tim
Läs mer om Valet i Tyskland
Trumps USA Idrottsprotesterna i USA
ANDREW BOYERS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Idrottsprotesterna i USA

Största protesten hittills: Ägare och tränare i armkrok

NFL:s spelare och ledare står enade i solidaritet mot president Donald Trumps senaste utspel mot alla som går ner på knä medan nationalsången spelas inför matcherna. Protesterna riktar sig mot hur svarta i USA behandlas.
Inför matchen Baltimore Ravens–Jacksonville Jaguars på Wembley Stadium i London, den första NFL-matchen efter Trumps uttalanden, knäböjde uppemot 30 spelare ur båda lagen under nationalsången. Det är fler än under någon match tidigare. Ravens tränare John Harbaugh anslöt sig till spelarna och Jaguars ägare Shahid Khan, miljardär som också skänkt pengar till Trump, gjorde spelarna sällskap och stod i armkrok. Den tidigare stjärnspelaren Ray Lewis gick också ner på knä under nationalsången.
Den trotsiga uppvisningen kom bara timmar efter att presidenten på Twitter uppmanat fans av amerikansk fotboll att bojkotta sporten på grund av spelare som ”vanvördar flaggan och landet”.

35 min
Donald Trump.  TT

Trump manar till bojkott: ”Sluta håna vår flagga”

USA:s president Donald Trump fortsätter kritisera de sportutövare som protesterar under nationalsången. Han varnar för en bojkott.
”Om NFL-fansen vägrar att gå på matcherna till dess att spelarna slutar att håna vår flagga och vårt land, så kommer ni få se att saker kommer förändras fort”, skriver presidenten på Twitter.
I ett uppföljande inlägg skriver han att NFL dras med låga tittar- och besökssiffror.
”Matcherna är tråkiga, ja, men många i publiken stannar hemma för att de älskar vårt land.”

4 tim
Eric Risberg / TT NYHETSBYRÅN

Protesterna sprider sig – baseballstjärna knäböjde

För första gången har en spelare i den amerikanska baseballigan MLB anslutit sig till de uppmärksammade protesterna mot polisvåldet mot svarta i USA.
Under nationalsången inför Oakland Athletics match under lördagen gick Bruce Maxwell ner på knä. Den symboliska handlingen har spritt sig inom amerikansk idrott sedan quarterbacken Colin Kaepernick förra året gick ned på knä i samband med en match i den amerikanska fotbollsligan NFL.
Bruce Maxwells manifestation i går kommer efter att president Donald Trump tidigare i veckan gått till hårt angrepp mot NFL-spelare som gått ner på knä.

Idag 07:18
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.