Politik

Annie Lööf höll i dag sitt jultal. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööfs jultal

Analyser: Lööfs radikala förslag – finns en baksida

Att göra det billigare för arbetsgivare att sparka anställda som sextrakasserar eller ofredar sina medarbetare är ett radikalt förslag, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. Hon lyfter C-ledaren Annie Lööfs förslag om att göra det billigare för arbetsgivare att göra sig av med anställda och beskriver en baksida: Förslaget är att regeln ska gälla vid alla uppsägningar.
”Centern har länge velat luckra upp reglerna i las och föreslår nu alltså ännu en gång ett förslag i den riktningen”, skriver hon och tillägger att partiet nu gör det i skuggan av #metoo-uppropen.
Expressens K-G Bergström skriver i en analys att det är riskfritt för en partiledare att haka på #metoo-debatten, men han frågar sig nu om de manliga jultalarna kommer att göra samma sak.

Igår 16:04
Annie Lööf  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lööf: Mer undervisning om sex i skolan

Centerpartiet vill stärka undervisningen om sex och samlevnad i skolan. Det ska också bli obligatoriska ämnen på lärarutbildningen, föreslår Centerledaren Annie Lööf i sitt jultal där hon också markerar mot antisemitism
– Vi behöver tidigt prata om normer och värderingar. Om hur vi beter oss mot varandra. I dag finns stora kunskapsbrister hos lärarkåren. Vi vill därför införa sex- och samlevnad som ett obligatoriskt ämne på lärarutbildningen, säger Annie Lööf.
Lööf tar även fasta på att den judiska högtiden Chanukka, ljusets högtid, firas i dag. Hon markerar mot antisemitism i alla dess former.
– Det är nu vi behövs, det är nu vi måste stå upp för anständigheten, säger Lööf med anledning av attackerna på judiska lokaler i Malmö och Göteborg och andra antisemitiska yttringar den senaste tiden.

Igår 11:09
Läs mer om Annie Lööfs jultal
I mitten: Sven-Erik Bucht. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Buchts språkhjälp

Priset för språkhjälp för 20 timmar: 100 000 kronor

När landsbygsminister Sven-Erik Bucht (S) åkte på en tre dygns resa i Indien blev kostnaden för bearbetning av tal och talpunkter onödigt dyr, menar en tjänsteman på näringsdepartementet som pratat med SVT Nyheter.
Bearbetningen – som innebar att talet och talepunkterna översattes till engelska – kostade regeringskansliet över 100 000 kronor och tog konsulten 20 timmar – trots att det tog regeringskansliet fyra timmar att skriva talet.
– Det är ju märkligt att vi på regeringskansliet skriver ett tal på fyra timmar, sen tar det konsulten tjugo timmar att bearbeta det, säger personen till SVT.
Hittills i år har näringsdepartementet köpt in språkhjälp till Bucht för 400 000 kronor.

Igår 16:27
Sven-Erik Bucht. Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fakturor för Buchts språkhjälp hålls inne

Hittills i år har näringsdepartementet köpt in språkhjälp till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för 400 000 kronor, rapporterar SVT. Tidigare har ATL rapporterat i samma ärende.
Pengarna har bland annat använts till något som kallas ”verksamhetsanpassad engelska”.
Inköpen har gjort från en och samma konsult, som regeringskansliet nu avslutat samarbetet med. Fem fakturor på totalt 250 000 kronor hålls dessutom inne i väntan på ”tillfredsställande förklaringar från bolaget”. Bucht förklarar inköpen med att han har många internationella uppdrag och stort behov av språkhjälp.
– Regeringskansliet har inte de resurserna fullt ut och då har man hjälpt mig med verksamhetsanpassad engelska, kommenterar Sven-Erik Bucht för SVT.

Igår 06:28
Läs mer om Buchts språkhjälp