Politik

Valet 2018 Opinionsläget
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

SVT/Novus: Fortsatt nattsvarta siffror för KD

Kristdemokraterna fortsätter att kämpa med dystra väljarsiffror. I SVT/Novus februarimätning ligger partiet kvar på svaga 2,7 procent, en bra bit från riksdagsspärren på 4 procent.
– Nivåer som Kristdemokraterna absolut inte är vana vid att ha, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.
Han konstaterar också att KD ofta har haft svaga siffror mellan valen, men att partiet brukar kunna förlita sig på stödröster från andra alliansväljare. Men Sjöström frågar sig om stödet nu är för svagt, vilket skulle kunna göra att en stödröst kännas bortkastad. Men han konstaterar också att en valrörelse ofta gynnar småpartier.
I övrigt visar mätningen bara på mycket små förändringar jämfört med partiernas stöd i januarimätningen och samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.

4 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Analys: Ingenting tycks hjälpa Kristdemokraterna

Inte ens när sjukvårdsfrågan har seglat upp som en av de viktigaste frågorna för väljarna lyfter KD i opinionen, konstaterar SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson. Sjukvården har annars varit en profilfråga för partiet.
Knutsson skriver att KD konsekvent hamnar i botten när väljarna rankar vilka partier de har störst förtroende för i de viktigaste frågorna.
”Det här är förstås den avgörande förklaringen till att partiet ligger så illa till i opinionen,” skriver Knutsson.
Novus vd Torbjörn Sjöström menar att det låga personliga förtroendet för partiledaren Busch Thor spiller över på partiet.
– Det spelar egentligen ingen roll vad man har för politik för man litar inte på utövaren av politiken, säger Sjöström till SVT Nyheter.

4 tim
Ebba Busch Thor (KD) Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Ebba Busch Thor: ”Jag har ett jättestort ansvar”

Ebba Busch Thor har inte lyckats få Kristdemokraterna att lyfta i opinionen – partiet ligger kvar på rekordlåga 2,7 procent i SVT/Novus mätning. Samtidigt dras periledaren Ebba Busch Thor med låga förtroendesiffror.
– Jag har ett jättestort ansvar för hur det går för partiet, säger Busch Thor till SVT Nyheter.
KD-ledaren säger att hon tror att valrörelsen kommer att innebära ett lyft för partiet och framhåller särskilt fram partiet familjepolitik.

4 tim
Läs mer om Opinionsläget
Stefan Löfven (S) Erik Abel / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistansersättning

Löfven: ”Inga planer på att försämra LSS-reglerna”

Stark kritik har riktats mot ett utkast om förändringar i Lagen om stöd och service, LSS, som just nu utreds. Enligt förslaget skulle barn under 12 år och äldre över 80 inte längre ha rätt till assistans.
Nu tar statsminister Stefan Löfven avstånd från utredningens förslag. Vid ett framträdande i Robertsfors sade Löfven att en S-ledd regering inte kommer att försämra möjligheterna till assistans.
– Vi har inte förändrat lagen överhuvudtaget, vi ska se till att människor som behöver det ska kunna leva ett fritt och oberoende liv, det är en rättighetslagstiftning, sa Löfven enligt TT.
Utredningens slutliga förslag ska läggas fram i oktober i år.

Igår 07:22
Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (L) TT
Debatten om assistansersättning

Kritik mot Löfven för otydlighet i LSS-frågan

Statminister Stefan Löfven har tagit avstånd från det läckta utkastet till en ny LSS-lag som skulle innebära att barn under 12 år och äldre över 80 skulle förlora sin assistans.
Men Liberalernas partiledare är inte nöjd med Löfvens avståndstagande. På Twitter skriver Björklund att utredarna gör det regeringen har beställt.
”Om Löfven menar allvar med detta utspel, måste han ge utredningen nya direktiv”, skriver Björklund.
Även Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Maj Karlsson är kritisk.
”Det krävs tydlighet nu!”, skriver hon i ett inlägg på Twitter.
Det var vid ett framträdande i Robertsfors som Stefan Löfven sa att regeringen inte hade för avsikt att förändra LSS-lagen på ett sätt som berövar barn och äldre assistans.

Igår 10:48
Läs mer om Debatten om assistansersättning