Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. YIANNIS KOURTOGLOU / TT NYHETSBYRÅN
Utrikes

Premiärminister sjukskriven – kan bli utbytt

Egyptens premiärminister Sharif Ismail har flugits till Tyskland för att genomgå en operation, en sjukledighet som sägs ska pågå i tre veckor.
Egyptisk press har tidigare rapporterat att Ismail, som enligt uppgifter varit sjuk en tid, skulle ha avgått. Detta har förnekats av regeringen. Men spekulationer florerar trots det om att president Abd al-Fattah al-Sisi planerar att byta ut honom permanent inför presidentvalet våren 2018.

Toppnyheter

Rex Tillerson och Sarah Huckabee Sanders. TT
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Vita huset sågar Tillersons plan för Nordkoreasamtal

Vita huset och USA:s utrikesminister Rex Tillerson är återigen på kollisionskurs i Nordkoreafrågan, skriver New York Times.
I går sa Tillerson att USA är beredda att inleda förutsättningslösa samtal med Kim Jong-Uns diktatur. Uttalandet väckte uppmärksamhet eftersom man tidigare har krävt att regimen ska visa sig villig att ge upp sin kärnvapenarsenal innan samtal kan ske.
Enligt Vita huset är sådana samtal inte aktuella. Presstalespersonen Sarah Huckabee Sanders meddelar att president Donald Trumps syn inte har förändrats. Han anser fortfarande att samtal är meningslösa om Nordkorea fortsätter på den inslagna vägen.

16 min
Nordkoreanska tv-bilder.

Bild av tidig atombomb skymtar i nordkoreansk tv

Nordkoreanska tv-bilder tycks visa ett fotografi där den tidigare diktatorn Kim Jong-il inspekterar en av landets första atombomber. Det rapporterar BBC. Fotografiet har aldrig tidigare visats i väst.
Experter avhåller sig från att göra någon definitiv identifiering av föremålet som syns, eftersom det bara skymtar förbi hastigt under en videosekvens.
Kim Jong-il dog för sex år sedan och det finns inga kända bilder som visar diktatorn med kärnvapen. Det finns misstankar om att bilden som nu syns i tv-inslaget är manipulerad. Om fotot är äkta har det sannolikt tagits antingen 2006 eller 2009, då Nordkorea utförde kärnvapentester.

2 tim
Kim Jong-Un. - / KCNA VIA KNS

”Nordkorea ska bli största kärnvapenmakten”

Kim Jong-Un har utlovat att Nordkorea ska bli ”världens starkaste kärnvapenmakt”, rapporterar statliga nyhetsbyrån KCNA. Uttalandet ska ha gjorts vid en ceremoni där diktatorn även sa att landet ska bli den största militärmakten och utveckla ännu fler nya vapen.
Höstens ordkrig mellan honom och Donald Trump har lett till stor oro hos världens ledare och i slutet av november genomförde Nordkorea ett test med en interkontinental ballistisk robot som uppges kunna nå hela USA.

Idag 06:35
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Polisens tekniker på plats vid skolan. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knivskärningen i Enskede

16-åring anhållen för mord – kunde gripas nära skolan

En 16-årig pojke har anhållits misstänkt för knivskärningen på en gymnasieskola i Enskede Gård söder om Stockholm, skriver TT. En 17-årig pojke knivhöggs i överkroppen och dog senare på sjukhus.
De båda pojkarna är elever på skolan och händelsen inträffade i samband med ett bråk. Flera personer ska ha varit inblandade och ytterligare en skadades lindrigt.
Den misstänkte greps nära skolan kort efter händelsen. Hans försvarare vill inte kommentera hur pojken ser på anklagelserna.

2 tim
Anna Ekström (S).  TT

Ministern om attacken: ”Skolan ska vara trygg”

Regeringen håller nära kontakt med Stockholms stad efter knivskärningen på en gymnasieskola i Enskede Gård i södra Stockholm på onsdagen där en 17-årig elev dog. Det säger Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, till DN.
Hon menar att skolan ska vara ”en trygg och säker plats”.
– Det är det som gör att den här händelsen gör mig så upprörd, säger Ekström till DN.
Även statsminister Stefan Löfven kommenterar händelsen och säger till TT att det är ”fruktansvärt, en tragedi”.

4 tim
Läs mer om Knivskärningen i Enskede
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama
Demokraternas partiledare Tom Perez. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Fyllnadsvalet i Alabama

”Ger Demokraterna energi – lär märkas i valrörelsen”

Doug Jones oväntade seger i fyllnadsvalet i Alabama gör att Demokraterna har en liten men realistisk chans att ta hem majoriteten i senaten vid nästa års mellanårsval. En som går på den linjen är partiledaren Tom Perez.
”Vi har medvind nu när vi går in i det nya året” kommenterar Perez skriftligt.
Med Jones i senaten krymper Republikanernas majoritet till minsta möjliga, 51 av kammarens 100 platser. Men i mellanårsvalet i november 2018 står betydligt fler demokratiska platser på spel än republikanska.
– Demokraternas möjligheter att ta över majoriteten i senaten har gått från omöjlig till nästan möjlig, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT men tillägger:
– Men partiet har fått ny energi och det lär märkas både i valrörelsen och i de lokala valen.

2 tim
Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Trump distanserar sig: ”Sa att Moore inte skulle vinna”

USA:s president Donald Trump tycktes under onsdagen distansera sig från Alabamarepublikanen Roy Moore.
Moore förlorade mot sin demokratiske motståndare Doug Jones i fyllnadsvalet till senaten, ett utmärkande resultat eftersom ingen demokrat segrat i delstaten på 25 år.
I en kommentar på Twitter understryker Trump att han tidigare stödde den sexbrottsanklagade Moores republikanske rival Luther Strange. Trump menar att han trodde mer på Stranges chanser att vinna i fyllnadsvalet, och att Jones förlust bevisar att han hade rätt från början. ”Jag sa att Moore inte skulle lyckas vinna”, skriver Trump.

Idag 14:39
Republikanen Roy Moore. President Donald Trump. TT

Analyser: Trump spelade högt – och förlorade

Demokraten Doug Jones besegrade inte bara Roy Moore i nattens senatsval i Alabama utan levererade även den pinsammaste och mest förkrossande förlusten hittills för Donald Trump, skriver Eliana Johnson i en analys för Politico. Hon beskriver hur Trump spelat ett högt spel i Alabama där han först stöttade en annan republikansk kandidat i primärvalet och först i slutet av valrörelsen uppmanade sina väljare att rösta på Moore. ”Trump förlorade inte en, utan två, gånger i Alabama”, skriver Johnson.
Moores förlust är en seger för #metoo-rörelsen, skriver Washington Posts analytiker Aaron Blake och pekar på att de som anklagat Moore för sexuella trakasserier får upprättelse av valresultatet. Han understryker även hur anmärkningsvärd en seger för Demokraterna är i USA:s sydliga stater: ”partiet har i princip varit utrotat i djupa södern”.
CNN:s Chris Cillizza skriver att utgången innebär att Demokraterna åter är med i leken inför senatsvalet i november nästa år.

Idag 08:14
Läs mer om Trumps USA
Genrebild. TT
#metoo-uppropet

Vänsterprofil anklagas för våldtäkt och övergrepp

En känd antirasist och vänsterprofil anklagas för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt, skriver tidningen Flamman. Flera kvinnor står bakom anklagelserna om trakasserier. Mannen har arbetat mot diskriminering och kränkningar, samt varit aktiv i jämlikhetsarbete.
En kvinna anklagar mannen för flera våldtäkter, som ska ha skett när de var ett par för flera år sedan. En annan kvinna berättar för Aftonbladet hur mannen flera gånger varit våldsam mot henne.
På mannens tidigare arbetsplats pågår nu en arbetsmiljöutredning.

2 tim
Kvinnomarsch i Washington efter att Trump blivit president. MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

”Feminism” årets ord i amerikanskt uppslagsverk

”Feminism” har utsetts till 2017 års ord av det amerikanska uppslagsverket Merriam-Webster, skriver BBC. Utnämningen bygger bland annat på att sökningarna på internet ökat med 70 procent jämfört med föregående år.
Enligt Merriam-Webster kan det ökade intresset förklaras med raden av kvinnomarscher mot Donald Trump, nya tv-program och filmer som riktar in sig på feministiska ämnen, samt de många vittnesmålen om sexuella övergrepp och trakasserier.

5 tim
Lena K Samuelsson. Arkivbild. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare chefredaktör på SvD kliver in på Aftonbladet

Lena K Samuelsson, tidigare mångårig chefredaktör på Svenska Dagbladet, går in som tillförordnad publisher på Aftonbladet under tre månader, skriver tidningen. Det eftersom nuvarande publisher Sofia Olsson Olsén är sjukskriven.
Samuelsson beskriver det som att ”komma hem”.
– Jag jobbade många år på nyhetsredaktionen och har följt tidningen nära, säger hon till Aftonbladet.
Aftonbladet har i samband med #metoo-kampanjen utstått hård kritik och Sofia Olsson Olsén har kritiserats för hur hon hanterat många av de fall som kommit upp i ljuset såväl som de interna vittnesmålen i Dokumentet 2.0.

6 tim
Läs mer om #metoo-uppropet
Fed-chefen Janet Yellen under kvällens presskonferens. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps budget

Yellen: Skattereformen kan ge USA:s ekonomi ett lyft

Donald Trumps skattereform kommer troligen att lyfta USA:s ekonomin de kommande åren, men effekterna av de ändrade skatterna är ännu osäkra. Det sa Janet Yellen vid sin sista presskonferensen som Federal Reserves chef efter kvällens räntebesked, skriver Direkt. Exempelvis kan det leda till stigande konsumtion för hushåll och företag, sa hon.
Yellen menade också att Fed fortsatt bedömer att gradvisa räntehöjningar kommer att vara fortsatt motiverade de kommande åren, men att utsikterna är osäkra och att penningpolitiken inte befinner sig på någon fastställd bana.

30 min
SAUL LOEB / AFP

Trump: Skulle stödja en bolagsskatt på 21 procent

Donald Trump är ivrig att skriva under Republikanernas stora skattereform. Vid en pressträff på onsdagen sa den amerikanska presidenten att han hoppas att det sker ”mycket snart” och att han ställer sig bakom en bolagsskatt på 21 procent, skriver Bloomberg.
Trump sa vidare att den nya bolagsskatten kommer att bli ”extremt imponerande”.
Reformen är ett steg närmare att klubbas efter att senatens och representanthusets förhandlare under onsdagen nått en överenskommelse. Beskedet bekräftades av Orrin Hatch, ordförande i senatens finansutskott, skriver public service-bolaget NPR.
Inga ytterligare detaljer gavs men Washington Post skriver att parterna enats om att sänka bolagsskatten från 35 till 21 procent.

2 tim
Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN

Klart: Kongressen överens om skattereformen

Republikanernas stora skattereform är ett steg närmare att klubbas efter att senatens och representanthusets förhandlare nått en överenskommelse. Det bekräftar Orrin Hatch, ordförande i senatens finansutskott, skriver public service-bolaget NPR. Han vill dock inte gå in på detaljer.
Washington Post skriver att parterna enats om att sänka bolagsskatten från 35 till 21 procent, vilket flera medier tidigare rapporterat om.
Enligt källor till CNBC ska först senaten och sedan representanthuset rösta om den nya versionen av skattereformen och planen är att göra det nästa vecka.
Det skulle också innebära Donald Trumps första stora vinst i kongressen.

4 tim
Läs mer om Trumps budget
Fed-chefen Janet Yellen. Arkivbild. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Fed vs inflationen

Fed höjer räntan – höjer prognos för 2018

Fed höjer som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 1,25–1,50 procent. Samtidigt höjer centralbanken prognosen för BNP-tillväxten kraftigt för 2018. Vid förra beskedet i september spådde Fed en tillväxt på 2,1 procent – nu höjer de prognosen till 2,5 procent för nästa år.
Fedledamöternas medianränteprognoser för styrräntan är oförändrade för 2018 och 2019, men har höjts något för 2020. Det innebär att man fortsatt ser tre räntehöjningar under nästa år.
Fed justerar också upp sin inflationsprognos för 2018 från 1,6 till 1,7 procent, skriver CNBC.
Federal Reserve ändrar också prognosen för den starkare sysselsättningen. Vid senaste mötet spådde centralbanken en arbetslöshet på 4,1 procent vid utgången av 2018, nu sänker man siffran till 3,9 procent.

2 tim
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN

Positiv reaktion på börsen efter Feds besked

Börsen reagerade positivt efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjt styrräntan med 0,25 procentenheter, ett ytterst väntat drag.
S&P 500 steg med 0,2 procentenheter och nådde dagshögsta efter beskedet, skriver DI. Strax innan klockan 21 låg S&P 500 på plus 0,2 procent, Nasdaqs kompositindex låg på 0,4 och Dow Jones var 0,6 procent upp.
Fed höjde vid räntebeskedet även prognosen för BNP-tillväxten kraftigt för 2018. I september spådde Fed en tillväxt på 2,1 procent – nu är prognosen satt till 2,5 procent för nästa år.

1 tim
Läs mer om Fed vs inflationen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.