Christian Olsson.  Wikipedia.
Fotbolls-VM Kvalet till fotbolls-VM 2018

Radiovrålet: ”Hej Moskva! Hej ryska björnar!”

När slutsignalen ljöd i Milano bröt Radiosportens kommentator Christian Olsson ut i ett glädjevrål. ”DET ÄR KLART! SVERIGE SKA SPELA VM I RYSSLAND!” ropade han ut i etern flera gånger. Sedan radade han upp allt som väntar det svenska landslaget:
”HEJ MOSKVA! HEJ RYSKA BJÖRNAR OCH TRANSSIBIRISKA JÄRNVÄGEN! HEJ TUNG INDUSTRI OCH VACKRA FLODER! HEJ HOPP I FULL GALLOPP MOT DET STORA OCH MÄKTIGA MÄSTERSKAPET. VI ÅKER MED JANNES GÄNG, DE SOM GÖR TIGRAR AV SNIGLAR, JUVELER AV GRUS OCH VERKLIGHET AV DRÖMMAR.”
Sverige är vidare till VM i Ryssland 2018 efter att ha slagit ut Italien i går kväll.

Toppnyheter

AXEL SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Tyska regeringsbildningen

Analyser: Merkel är inte ens mäktigast i Tyskland

För bara några månader sedan var det många som, i ljuset av Donald Trumps intåg i Vita huset, utropade Angela Merkel till den ”fria världens ledare”. Men efter gårdagens havererade regeringssamtal är hon inte ens ledare i Tyskland längre, konstaterar Rick Noack i en analys i Washington Post.
”Det är nu upp till Tysklands president Frank-Walter Steinmeier – inte Merkel – att avgöra hur man ska gå vidare”, skriver han och syftar på att det är Steinmeier som har makten att utlysa nyval.
Ett nyval skulle innebära att den tyska regeringens nuvarande tillstånd som ett tomt skal utan långsiktiga politiska planer skulle förlängas, vilket inte är idealt för ”Europas största ekonomi och en nyckelspelare i brexitförhandlingarna”, skriver Noack.

Igår 23:01
ODD ANDERSEN / AFP

Merkel: Hellre nyval än en minoritetsregering

Tyskland kommer allt närmare ett nyval efter gårdagens havererade regeringssamtal. I en intervju med tv-bolaget ARD säger förbundskansler Angela Merkel att hon föredrar det framför att försöka bilda en minoritetsregering.
– Jag är väldigt skeptisk till en minoritetsregering. Nyval vore en bättre väg att gå, säger hon enligt AFP.
Merkel säger också att hon är redo att ställa upp som kanslerkandidat för ytterligare fyra år om det blir nyval.

Igår 16:52
SPD:s partiledare Martin Schulz. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Tyska socialdemokraterna: Vi är inte rädda för nyval

De tyska socialdemokraterna SPD är fortfarande inte beredda att förhandla med förbundskansler Angela Merkel kring en regeringskoalition. Det sa partiledaren Martin Schulz under en presskonferens på måndagen.
– I den här situationen, måste de styrande – det är väljarna – omvärdera vad som händer, sa Schulz om vad som nu behöver hända efter nattens strandade regeringsförhandlingar.
Reuters har tagit del av ett dokument från partiet som skrivits efter de strandade regeringsförhandlingarna mellan Merkel, det liberala partiet FDP och De gröna. ”Vi är inte rädda för nyval”, står det bland annat i dokumentet.
Det liberala partiet FDP lämnade sent i går kväll regeringsförhandlingarna med förbundskansler Angela Merkels CDU och De gröna.

Igår 13:05
Läs mer om Tyska regeringsbildningen
EITAN ABRAMOVICH / AFP
Försvunna ubåten San Juan

Läget kritiskt – syret i ubåten börjar ta slut

Sökandet efter den argentinska ubåten ARA San Juan har gått in i en kritisk fas. Det säger landets flotta i dag, enligt The Guardian.
Talespersonen Enrique Balbi säger att den 44 man stora besättningen har mat och bränsle så att det räcker men att ubåten bara hade syre för att klara sju dagar under vatten. I dag är det fem dagar sedan flottan förlorade kontakten med ubåten.
I dag kom också beskedet att de sju misslyckade ”satellitsignaler”, som hördes under söndagen, inte kom från den försvunna ubåten som man tidigare trott. Signalerna kom från ett annat fartyg, säger Balbi.

Igår 20:12
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbollsgalan 2017

Hård kritik mot Guldbollen: ”Det är oförklarligt!”

Flera fotbollsprofiler är kritiska till att Andreas Granqvist tilldelades Guldbollen, skriver Expressen. En av dem är Viasats expert Bojan Djordjic.
”Det jag sa i helgen kom till bra användning nu när folk frågar mig om #Guldbollen. Om inte Zlatan, då var man tvungen att ge den till Emil Forsberg. Punkt. Det blev ’saft och bulle verksamhet’, tyvärr”, skriver han på Twitter.
Den tidigare landslagsbacken Per Nilsson – numera assisterande sportchef i Red Bull Leipzig – tycker att Emil Forsberg, som spelar i samma klubb, borde vunnit.
”Mycket möjligt att detta låter partiskt men det struntar jag i.... Att inte Emil Forsberg vinner årets Guldboll är enligt mig fullkomligt oförklarligt!!!” skriver han.

Igår 23:12
Andreas Granqvist och Kosovare Asllani tar emot priserna på Fotbollsgalan. TT

Granqvist bryter Zlatans dominans – Asllani prisad

Försvarsspelaren Andreas Granqvist vinner Guldbollen som tilldelas årets bästa manlige fotbollsspelare. Han bryter därmed Zlatan Ibrahimovics svit – Zlatan har vunnit priset tio år i följd.
– Jag är otroligt stolt och tacksam, säger Granqvist i sitt tacktal.
Kosovare Asllani tilldelas Diamantbollen som årets bästa spelare på damsidan. I sitt tacktal berättade Asllani om det motstånd hon mött från samhället.
– När jag var sex år gammal så sa en släkting till mig att fotboll inte var för tjejer. En rektor på högstadiet sa att jag slösar min tid. Det tände en låga i mig som har brunnit ju starkare ju fler som har tvivlat.

Igår 20:55
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eva Röse: ”Dags att rensa ut sunkiga värderingar”

När skådespelaren Eva Röse skulle dela ut pris till årets målvakt på Fotbollsgalan tog hon upp #MeToo-rörelsen och damlandslagets kamp med förbundet om bättre avtal. Röse kopplade ihop det med uppropet i hennes egen bransch, #tystnadtagning.
– Det är mäktigt att de starka vindar som finns i min bransch nu når fotbollen, sa Röse från scenen i Globen.
– Det är dags nu att vi rensar ut sunkiga värderingar. Fair play ska gälla i omklädningsrummen och i maktens korridorer, sa hon och fick applåder.

Igår 19:52
Läs mer om Fotbollsgalan 2017
Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Maktkampen i Zimbabwe

Militären: Mugabe ska träffa sin efterträdare

Robert Mugabe har gått med på att träffa sin tilltänkta efterträdare Emmerson ”Krokodilen” Mnangagwa. Det uppger företrädare för landets militär enligt CNN.
Det var Mugabes avskedande av Mnangagwa som vicepresident som utlöste krisen i landet. Mnangagwa är på väg tillbaka till Zimbabwe efter att ha utsetts till ny partiledare i går.
– Vi är optimistiska över den nya utvecklingen i diskussionerna med presidenten, säger militären i ett uttalande enligt AP.

Igår 21:33
Robert Mugabe och hustrun Grace Mugabe. PHILIMON BULAWAYO / TT NYHETSBYRÅN

Mugabe inför riksrätt – för att ha gett hustrun makt

Riksrättsprocessen mot Zimbabwes president Robert Mugabe kommer att inledas i morgon, uppger det styrande partiet Zanu-PF enligt BBC. Mugabe ska ha informerats om att processen är inledd.
Enligt BBC är det formella skälet att Mugabe har låtit hustrun Grace Mugabe ”tillskansa sig konstitutionell makt”.
”Han är för gammal och kan inte ens gå utan hjälp”, heter det i ett uttalande från Zanu-PF som AP rapporterar om.

Igår 16:38
Arkivbild.  HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN

Tidsfristen har gått ut – Mugabes parti i nytt möte

Tidsfristen som regeringspartiet har gett Zimbabwes president Robert Mugabe har nu löpt ut. Mugabe hade fram till klockan 11 svensk tid på sig att meddela sin avgång, annars riskerar han att ställas inför riksrätt.
Trots det har det inte kommit något besked från den 93-årige presidenten som avsatts från posten som ledare för regeringspartiet Zanu-PF.
Partiets parlamentsledamöter kommer att träffas under dagen för att diskutera frågan om ett eventuellt åtal mot Mugabe, rapporterar Reuters.
Enligt källor till CNN har Robert Mugabe gått med på att lämna presidentposten mot löfte om att både han och hustrun Grace Mugabe ska ges full immunitet.

Igår 10:27
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Stigande räntor avgörande för prisfall enligt hushållen

Var fjärde hushåll ser stigande räntor som den avgörande faktorn vid ett potentiellt prisfall på 20 procent på bostadsmarknaden. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av SEB. Stigande räntor var det svarsalternativ som flest tillfrågade svarade på frågan vad som skulle utlösa prisfallet. För många regleringar, som till exempel amorteringskrav, är det alternativ som näst flest svarar i undersökningen. Var tionde tror att för snabb och stor nyproduktion blir katalysator för ett kraftigt prisfall.

Igår 22:35
TT

Veidekke ger bostadsrabatt under Black Friday

Det norska bygg-och bostadsbolaget Veidekke Bostad planerar att sälja bostäder till rabatterat pris som en del av reakonceptet Black Friday. Det framgår av ett pressmeddelande.
Kampanjen lanseras i Barkarby utanför Stockholm och sträcker sig från den 24 november till 24 december och innebär att nya bostadsköpare ges 100 000 kronor i rabatt per rum.
– Att köpa bostad är för många livets största investering. Vi hoppas att den här kampanjen bidrar till att skapa något nytt och positivt på bostadsmarknaden, säger Per-Martin Eriksson, vd på Veidekke Bostad i pressmeddelandet.

Igår 15:22
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bostads-vd: ”Man behöver inte vara så pessimistisk”

Erik Selin, vd för fastighetsbolaget Balders, är fortsatt optimistisk till bostadssegmentet – trots att en del bolag i branschen kan få svårt att klara sig i takt med sjunkande bostadspriser.
– Jag tror inte man behöver vara så pessimistisk egentligen, sa Selin på Carnegies event ”Efter börsen” i Göteborg i fredags, enligt Carnegies hemsida.
Selin menade vidare att underliggande betalningsförmåga är fortsatt stark då Sverige som land kommer fortsätta att gå bra. Samtidigt framhöll han att bostadspriserna ”kanske” korrigeras 10–20 procent.

Igår 13:57
Läs mer om Bopriserna
Chris Pizzello / TT / NTB Scanpix
#MeToo-uppropet

Åtta kvinnor anklagar känd journalist för trakasserier

Den profilerade amerikanske programledaren Charlie Rose anklagas för sexuella trakasserier av åtta kvinnor, skriver Washington Post. Vittnesmålen handlar om att Rose har gjort ovälkomna sexuella närmanden – bland annat ska han ha ringt snuskiga telefonsamtal, klätt av sig naken i deras närvaro och tafsat på dem.
Kvinnorna har arbetat eller sökt jobb på Charlie Roses egen talkshow. Fem av dem är anonyma, medan tre framträder med sina namn i artikeln.
”Jag känner djup skam. Jag har betett mig okänsligt vid vissa tillfällen och jag tar på mig ansvaret för det, men jag tycker att vissa av anklagelserna är felaktiga”, skriver Rose i ett uttalande.

Igår 22:02
Jessica Schedvin.  Privat/Makthavare.se

Jessica Schedvin: M-topp utsatte mig för övergrepp

En riksdagsledamot för Moderaterna utreds internt för sexuella trakasserier mot en före detta partimedlem, skriver Expressen.
Jessica Schedvin var tidigare verksam inom Moderaterna och ska ha utsatts för närmanden av politikern under Almedalsveckan i Visby för flera år sedan. Mannen, som nu en är en av partiets toppolitiker, ska ha bjudit ut henne för att prata politik och därpå ha försökt kyssa henne.
– Det slutade med att han i princip började hångla med mig och jag säger nej och det respekteras inte, säger Schedvin, som i dag är chefredaktör på politiksajten Makthavare.se.
Efter händelsen skickade mannen ett tiotal nakenbilder på sig själv till henne. När hon meddelade att hon inte var intresserad fick hon en bild på sitt boende i Almedalen med ordet ”hora” skrivet i meddelandet.

Igår 07:44
En kvinna i Egypten som bär niqab. Arkivbild.  Amr Nabil / TT / NTB Scanpix

Ledare: Slöja skyddar inte mot sexuella trakasserier

Opinion Att bära slöja skyddar inte en kvinna från sexuella trakasserier. Det skriver Aleksandra Boscanin i en ledare i GP som svar till de som argumenterat för att #MeToo-debatten kan öka förståelsen för kvinnor som bär plagget för att undgå oönskad uppmärksamhet.
Man behöver bara titta på ett land som Egypten för att förstå att slöjan inte hjälper, skriver hon och hänvisar till en undersökning från 2008 där 83 procent av kvinnorna i landet svarade att de hade blivit utsatta för sexuella trakasserier. Detta trots att de flesta av dem bar slöja.
Slöjan används i stället som ett sätt att flytta över ansvaret för trakasserierna från männen till de kvinnor som riskerar att bli utsatta, menar Boscanin.
”Det är olustigt att se hur Metoo-kampanjen kapas för att argumentera för att det skulle vara rimligt att kvinnor täcker sig för att undgå sexuella trakasserier”, skriver hon.

Igår 13:40
Läs mer om #MeToo-uppropet
TT
Dödsskjutningen i Bromma

Skjutne mannen i Bromma gängledare på ”dödslista”

Mannen som sköts ihjäl i Bromma i västra Stockholm på måndagen var en gängledare som tidigare varit misstänkt för mord i en pågående gängkonflikt, enligt uppgifter till Expressen. Mannen ska också ha varit dömd för en skjutning och hans namn ska ha stått med på en ”dödslista”, enligt tidningen.
Mannen som sköts satt i en bil när skott avlossades från fönstret på en annan bil. Han krockade sedan och hittades död i bilen.

Igår 18:52
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter: Misstänkt gripen av polis vid Arlanda

En man som misstänks vara den som sköt från bilen i Bromma har gripits vid en insats på Arlanda, enligt uppgifter till Aftonbladet. Polisen bekräftar att en man har gripits misstänkt för inblandning i mordet. Han greps under kvällen i Sigtuna kommun, skriver polisen på sin hemsida, men lämnar inga fler uppgifter.
Det var vid lunchtid som en man i en bil sköts till döds från fönstret på en annan bil. Bilen som det sköts ifrån misstänks vara den bil som strax efter händelsen hittades övergiven och brinnande vid Ängbybadet i Bromma.

Igår 19:57
Läs mer om Dödsskjutningen i Bromma
Trumps USA Turerna kring Keystone XL
FEDERICO PARRA / AFP
Trumps USA Turerna kring Keystone XL

Oro i Venezuela underlättar för omstridda Keystone

Utbyggnaden av Keystone XL, den 180 mil långa oljeledning från Kanada till mexikanska golfen, kan delvis motiveras med oro i Latinamerika. Mexikanska raffinaderier har blivit beroende av kanadensisk råvara sedan tillförseln från bland annat Venezuela sinat det senaste decenniet, skriver Bloomberg.
Delstaten Nebraska gav under måndagen det sista tillståndet som TransCanada behövde för att fortsätta utbyggnaden. Beslutet kan överklagas.

Igår 22:14
TT

Klartecknet vinst för Trump – har lovat 28 000 jobb

Donald Trump vill se TransCanadas 180 mil långa oljeledning Keystone XL färdigställd. Han gav byggandet klartecken efter att hans företrädare på presidentposten, Barack Obama, stoppat det kontroversiella bygget. ”Det skulle inte vara ett betydelsefullt bidrag för vår ekonomi”, sa den dåvarande presidenten 2015.
Donald Trump gör den omvända analysen, skriver Reuters. Enligt Trump skapar Keystone XL 28 000 jobb nationellt. Det kan jämföras med 3 900 byggjobb och 35 permanenta tjänster, vilket var den förra administrationens prognos 2014.
Delstaten Nebraska har under måndagen godkänt utbyggnaden av Keystone XL. Det var det sista tillståndet som TransCanada behövde för utbyggnaden.

Igår 20:23
Matt Rourke / TT / NTB Scanpix

Oljeledningens motståndare har lovat massprotester

Motståndare till den enorma oljeledningen Keystone XL har lovat massprotester om det inte går att bestrida miljardprojektet den rättsliga vägen. Protesterande, som kämpar mot oljeledningen av miljöskäl, har satt upp olika hinder på den föreslagna rutten för ledningen – däribland träd, odlingar med ursprungsbefolkningens heliga majs, solpaneler och en lada som försörjs på förnybar el.
När delstaten Nebraska godkände utbyggnaden under måndagen var det sista tillståndet för den omstridda amerikanska ledningen därmed lämnat.
Keystone XL ska utöka kapaciteten för oljetransporter från framställning ur tjärsand i Alberta i Kanada till raffinaderier vid Mexikanska golfen. Den är tänkt att transportera 830 000 fat olja per dag.

Igår 18:06
Läs mer om Trumps USA
Brexit EU:s framtid
Szilard Koszticsak / TT / NTB Scanpix
Brexit EU:s framtid

Danmarks utrikesminister om EMA: ”Sverige svek”

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen rasar mot Sverige efter att Köpenhamn snubblat på målsnöret om var EU:s läkemedelsmyndighet EMA ska förläggas efter brexit. Enligt Samuelsen ska Sverige ha valt att lägga sin röst på Milano.
”Sverige svek”, ska Samuelsen ha sagt enligt en tweet från den danska EU-korrespondenten Ole Ryborg.
Till Berglinske säger ministern att en placering i Köpenhamn även hade gagnat Malmö. På frågan om det kommer att påverka det fortsatta samarbetet mellan Sverige och Danmark svarar Samuelsen:
– Jag tror nog att svenskarna själva förväntar sig att det får konsekvenser i förhållande till hur vi arbetar tillsammans.

Igår 18:30
Frank Augstein / TT / NTB Scanpix

Amsterdam får EMA – avgjordes efter lottning

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA flyttas till Amsterdam efter brexit, skriver Politico. Stockholm, som lagt bud på myndigheten, föll ut redan i den första omröstningsrundan i Bryssel. Köpenhamn föll i andra röstningsomgången.
Den nederländska vinsten avgjordes med hjälp av slumpen. Det blev nämligen jämnt mellan Amsterdam och Milano i den tredje omgångens omröstning i Bryssel, 13 mot 13, och valet fick avgöras med lottning. Totalt medför myndigheten, som varit förlagd i Storbritannien, 890 EU-jobb.

Igår 16:45
Läs mer om Brexit

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.