Illustration. TT
Svenska internetrapporten

Rapport: Allt fler unga svenskar ratar Facebook

Facebook är fortfarande den sociala plattform som flest svenskar använder. Men allt fler unga väljer Instagram och Snapchat. Det visar rapporten ”Svenskarna och internet 2017” som släpps i dag, skriver Breakit.
71 procent av svenskarna uppger att de använder Facebook ”någon gång”, en nedgång med 3 procentenheter från 2016. Men i åldersgruppen 12–15 år minskar andelen som använder Facebook med hela 13 procentenheter, skriver sajten.

Toppnyheter

Trumps USA Skolskjutningen i Florida
Vapenentusiaster som befarar hårdare vapenlagar passade på att handla under helgen/Protesterande kvinna i Parkland. TT
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Efter skolmassakern: Nu växer aktivismen i Parkland

Parklands invånare har blivit politiska aktivister efter massakern på en skola där 17 människor dödades, skriver Washington Post.
– Det här är nytt, vi har fått nog, säger Grace Solomon som arrangerat så att en större grupp föräldrar och elever ska resa till delstatshuvudstaden Tallahassee för en manifestation för hårdare vapenlagstiftning.
Tidningen beskriver ett samhälle bestående av företrädesvis utbildade och välbeställda medborgare. Det har varit vanligare att polisen har larmats för att ta hand om en alligator än ett mord, konstaterar en polis.
Politiskt sett har Demokraterna ett visst övertag i staden men grymheten i massakern har skapat enighet, menar många.
– Vi vill alla samma sak, ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan, säger engelskläraren Sarah Lerner.

Igår 23:42
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Överlevare lyfter Trumps koppling till NRA: ”Skäms!”

Elever som överlevde skjutningen på gymnasieskolan i Florida kritiserar USA:s president Donald Trump för hans kopplingar till vapenlobbygruppen NRA, skriver AFP. Eleverna har i kväll, svensk tid, samlats för att kampanja mot vapen.
– Till varje politiker som tar emot donationer från NRA, skäms! säger studenten Emma Gonzalez.
Hon lyfter att Donald Trump fick flera miljoner dollar i stöd av NRA för sin presidentkampanj. Uttalandet fick publiken att skandera: ”Skäms! Skäms!”

Igår 19:54
Nikolas Cruz/sörjande personer efter skolskjutningen. TT
Skolskjutningen i Florida

Ryska botar stödjer inlägg som är vapenpositiva

Botar med kopplingar till Ryssland används för att gynna Twitterinlägg med vapenpositiva budskap efter skolskjutningen i Florida den 14 februari, uppger observatörer enligt CNN. Robotarna används för att så split bland amerikaner, skriver tv-kanalen.
Bland annat ska hashtags, ämnen och sajter relaterade till skjutningen ha retweetats av dessa robotar, enligt Hamilton 68 som är ett verktyg för att spåra ”rysk propaganda och desinformation på nätet”. CNN har inte kunnat verifiera resultaten.
Skolskytten Nikolas Cruz dödade 17 personer när han öppnade eld på Marjory Stoneman Douglas High School.

Igår 17:23
Läs mer om Skolskjutningen i Florida
Turkiskstödda syriska rebeller utanför Afrin i torsdags. Khalil Ashawi / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Turkisk diplomat om giftgas: Svart propaganda

Turkiet dementerar uppgifterna om att de ska ha använt sig av kemiska vapen i operationer i Syrien, säger en turkisk diplomatkälla till Reuters. Källan kallar uppgifterna för ”svart propraganda”.
Enligt den kurdiska YPG-milisen fick sex personer föras till sjukhus efter en misstänkt gasattack utförd av turkisk militär i går.
Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har samma uppgifter från sjukhuskällor, liksom Syriens statliga nyhetsbyrå Sana.

Igår 11:35
En av männen som fördes till sjukhus efter misstänkt gasattack. AHMAD SHAFIE BILAL / AFP
Syrienkriget

YPG-milisen: Turkiet använde misstänkt giftgas

Den kurdiska YPG-milisen uppger att turkisk militär har utfört en misstänkt attack med giftig gas i Afrin-området i Syrien i fredags, rapporterar Reuters.
Birusk Hasaka, YPG:s talesperson i Afrin, säger att angreppet skedde mot ett samhälle nära turkiska gränsen och att sex personer fördes till sjukhus med andningsproblem.
– Vi ska göra tester på deras kläder, säger sjukhusets direktör till AFP.
Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har samma uppgifter från sjukhuskällor, liksom Syriens statliga nyhetsbyrå Sana.
Turkiets militär har inte kommenterat anklagelserna.

Igår 07:08
Läs mer om Syrienkriget
Vinter-OS Längdskidor
Rikard Grip, arkivbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Ledarna kan ha gjort sitt efter landslagets OS-succé

Sveriges förbundskapten Rikard Grips tid i det svenska skidlandslaget kan vara på väg mot sitt slut, skriver flera medier. Grip har ännu inte bestämt sig om framtiden och säger till DN att han i första hand måste få ihop familjesituationen hemma i Stockholm när OS är över.
Samtidigt löper kontraktet ut under våren för de fyra tränarna för det OS-medaljtunga landslaget, skriver Aftonbladet. Varken Ole Morten Iversen, Ola Ravald, Lars Selin eller Johan Granath är säkra kort. Selin säger till Aftonbladet att hans vilja till att strida för en tjänst påverkas av förbundets inställning och Ravald säger till DN att det kan bli avgörande om Grip är kvar, alternativ av vem som ersätter honom.

Igår 23:07
Didrik Tönseth/Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund TT
Vinter-OS Längdskidor

Tönseth otippat namn i det norska laget: ”Chansning”

De norska herrarna ställer upp med Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger och Johannes Hösflot Kläbo i söndagens stafett. Det avslöjades i dag. Beskedet innebär att Hans Christer Holund petas, vilket har väckt stor uppmärksamhet.
Överraskningen är Tönset som ännu inte har kört ett enda lopp på OS. Holund tog däremot brons på skiathlonen och slutade sexa på 15-kilometersloppet.
Birger Løfaldli skriver i en krönika i Aftenposten att valet är en chansning. Løfaldli tror att Tönset håller för pressen men skriver att fallet blir större för honom än det hade blivit för Holund om han hade fått den plats han så gärna önskat sig.
Stafetten körs klockan 7.15 svensk tid på söndagsmorgonen.

Igår 19:24
Jens Burman tränar, 3 februari. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Burman startar i stafetten: ”Är för hård mot sig själv”

I morgon kör de svenska längdherrarna stafett och OS-debutanten Jens Burman är först ut. Efter honom följer Daniel Rickardsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.
Burman är själv inte nöjd med sin form men förbundskapten Rikard Grip säger till DN att han ”är för hård mot sig själv”.
– Jens gjorde ett bra skiathlon och ett stabilt lopp på 15 kilometer fritt.
Norge är favoriter i morgondagens stafett men Rickardsson säger att han tror på ”goda medaljchanser”.
Stafetten körs klockan 7.15 svensk tid på söndagsmorgonen.

Igår 18:53
Läs mer om Längdskidor
Dotter uppträder med låten ”Cry”. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

”Folket vill ha vad som helst, men inget intressant”

Det svenska folket föredrar vad som helst hellre än något intressant, skriver DN:s Hanna Fahl i en krönika om den tredje deltävlingen i Melodifestivalen. Kvinnor och ballader går inte hem, skriver hon, och lyfter exempel som Amanda Fondell 2013 och Loreen 2017. Och den regeln bevisades i kväll när tävlingens kanske bästa låt – Dotters ”Cry” – inte gick vidare, skriver Fahl.
”Tack Sverige, nästa år kan vi helt enkelt låta Samir & Viktor sjunga samtliga 28 bidrag, det blir enklare så.”
Programledaren David Lingrens sidekick Fab Freddie fortsätter att bli utsatt för elaka glåpord, men det är inte hans fel, skriver Expressens krönikör Anders Nunstedt. Han framhäver Fab Freddie som en råtalang som SVT – som är ansvarig – har gett skitmaterial.
”Det är som bekant omöjligt att tillverka guld av bajskorv.”

Igår 20:55
Martin Almgren/Jessica Andersson. TT
Melodifestivalen

Martin Almgren och Jessica Andersson till mellofinal

Martin Almgren med bidraget ”A Bitter Lullaby” och schlagerveteranen Jessica Andersson med låten ”Party Voice” tog sig in i folkets hjärtan och gick direkt till final efter den tredje deltävlingen i Melodifestivalen. Andersson är den första kvinnan att ta sig vidare till final i årets tävling.
Monho bjöd Malmöpubliken på utomlandskänsla med låten ”Cuba Libre” och tog sig vidare till andra chansen. Det gjorde även Mendez med sitt bidrag ”Everyday”.
Favorittippade Dotter med bidraget ”Cry” åkte ut redan i första gången. Det gjorde även Barbi Escobar med låten ”Stark”. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän som gjorde en comeback i Melodifestivalen med bidraget ”Min dröm” åkte ut i andra omgången.
Sedan tidigare är Benjamin Ingrosso, John Lundvik, Liamoo och Samir & Viktor klara för final. Klara för andra chansen är: Sigrid Bernson, Renaida, Mimi Wener och Margaret.

Igår 20:12
TT
Melodifestivalen

Uppgift: Flera av årets bidrag har läckt på nätet

Flera låtar från Melodifestivalen har läckt på nätet, enligt Nöjesbladet. Jessica Anderssons bidrag har drabbats men även favorittippade Dotters ”Cry”, skriver tidningen. Det bidraget ska ha publicerats på det sociala nätverket vk.com, en rysk motsvarighet till Facebook.
Barbi Escobars ”Stark” och Mariettes ”For you” ska också ha legat ute på sajter.
Samtliga läckta bidrag kopplas till skivbolaget Warner. SVT har inte kommenterat uppgifterna.
Tävlingsproducenten Christer Björkman har tidigare under kvällen sagt att Anderssons bidrag inte riskerar att diskas eftersom låten inte offentliggjorts med avsikt, skriver TT.
Även Warner slår ifrån sig och skriver att ingen med koppling till Anderssons bidrag har hört talas om molnlagringstjänsten Mega, där låten lagts ut, och än mindre använt den.

Igår 18:07
Läs mer om Melodifestivalen
Vinter-OS Övriga sporter
Mike Pence, inlägget som har väckt uppmärksamhet. Bernat Armangue / TT / NTB Scanpix
Vinter-OS Övriga sporter

OS-stjärnornas kindpuss: ”Vi är här och vi är queer”

Kindpussen väcker uppmärksamhet under OS. På Instagram lade freeskistjärnan Gus Kenworthy i förra veckan upp en bild där han kysser konståkaren Adam Rippon på kinden, med texten: ”Vi är här. Vi är queer. Vänj er vid det.”
Båda OS-stjärnorna kommer från USA och inlägget, som har gillats av över 180 000 personer, har blivit politiskt sprängstoff på hemmaplan. Det eftersom den amerikanska regeringens OS-delegation leds av vicepresidenten Mike Pence, vilket Kenworthy och Rippon har kritiserat då Pence har uttalat sig negativt om hbtq-personers rättigheter, skriver TT.
Idrottarna är USA:s två första öppet homosexuella vinterolympier. I ett hyllat inlägg i dag har Kenworthy också lagt upp en bild på sig själv tillsammans med pojkvännen Matthew Wilkas. På sociala medier hyllas Kenworthy som en förebild, skriver Pink News.

Igår 21:34
Elise Christie kraschar i 1 500-metersloppet. TT
Vinter-OS Övriga sporter

Otursförföljd Christie till sjukhus efter svår krasch

Den brittiska shorttrackåkaren Elise Christie skadade sig och fick föras till sjukhus efter att ha kolliderat med kinesiskan Li Jinyu och kraschat i semifinalen av 1 500 meter, rapporterar BBC.
Christie har varit otursförföljd i olympiska sammanhang, skriver Yahoo Sports. Bland annat har hon tidigare utsatts för hatkampanjer och fått ta emot dödshot efter att ha dragit med sig andra åkare när hon kolliderat och fallit.
Enligt ett uttalande från den brittiska truppen visar röntgen att Christie inte fått några frakturer. Hennes pojkvän, den ungerske åkaren Shaolin Liu, säger att Christie fortfarande hoppas kunna tävla i 1 000-metersloppet på tisdag.

Igår 15:26
Yuzuru Hanyu PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Övriga sporter

Hanyu höll för trycket – tog andra raka OS-guldet

Efter succén i kortprogrammet var guldet hans att förlora. Yuzuru Hanyu höll dock ihop sitt fria program – och skrev in sig i de vinterolympiska historieböckerna.
Den japanske konståkaren Yuzuru Hanyu blev historisk som den förste manlige konståkare sedan amerikanen Dick Button (1952) att vinna två raka OS-guld.
Efter ett oerhört starkt kortprogram på 111,68 och en stor ledning så handlade det mer eller mindre bara om att hålla ihop det i friåkningen, skriver TT. Det gjorde han med 206,17 poäng, vilket gav totalt 317,85.
Sedan blev det en nervös väntan för den japanske stjärnan. Men när siste startande, landsmannen Shoma Uno, ramlade på sitt första hopp var Hanyus guld säkrat.

Igår 06:52
Läs mer om Övriga sporter

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.