Lana Del Rey uppträder på Way Out West under lördagen.  Thomas Johansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Festivalsommaren 2017

Recensioner: Sprakande hitparad från Lana Del Rey

Det gnistrade och sprakade om Lana Del Rey då hon avslutade årets upplaga av Way Out West, skriver Expressens Anders Nunstedt i en recension.
Nunstedt förundras över att stjärnan inte framför fler än fyra låtar från den senaste skivan, men imponeras ändå av helheten.
”Aldrig har någon sjungit om den oundvikliga döden med ett varmare leende”, skriver han.
Aftonbladets Per Magnusson noterar att det känns som att Lana Del Rey har väldigt många klassiker när hon radar upp dem efter varandra.
”Med hela sitt väsen utstrålar hon den artistpersona hon så noggrant skissat fram över fem album. Inte ens mellanpraten om vardagliga saker som medhörning kan slå hål på myten om Lana Del Rey”, skriver han.
GP:s Fanny Wijk tycker dock inte att artisten lever upp till de höga förväntningarna:
”Klädd i vitt, med en mil långa ben är hon visserligen förtrollande, men det ska snart visa sig att till och med Lana Del Rey kan bli för blasé. Hälften av låtarna orkar hon knappt sjunga, ett tag är jag rädd att hon ska somna.”

Toppnyheter

Polisen på plats efter att en sprängladdning har detonerat i anslutning till en bostad i Staffanstorp i Skåne. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Staffanstorp

Drabbade familjen vittnade mot gängkriminell

Den familj som drabbades av nattens sprängattentat i Staffanstorp vittnade förra året i en rättegång där en man stod åtal för en lång rad brott, skriver Sydsvenskan.
Enligt tidningen ska sonen i familjen ha pressats på pengar av den 27-årige mannen som påstod att sonen hade en skuld till honom. Enligt tidningen ska mannen själv uppgett under rättegången att han tillhörde gänget La Familia.
Polisen har under måndagsmorgonen inte velat uttala sig om det finns någon hotbild mot familjen. Så sent som under nyårsafton utsattes familjens bil för ett sprängdåd, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

1 tim
 Polisens bombtekniker på plats efter att en sprängladdning har detonerat i anslutning till en bostad i Staffanstorp i Skåne. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Staffanstorp

Explosion vid bostad: ”Vill skada eller skrämma”

En sprängladdning har detonerat vid en bostad i Staffanstorp som tillhör en anställd på räddningstjänsten, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
– Det var i syfte att skada eller skrämma, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen Region Syd, till Kvällsposten.
Det är andra gången på kort tid som mannen ska ha utsatts för allvarligt våld.
– På nyårsafton exploderade hans bil, men jag känner inte till någon hotbild mot honom, säger räddningstjänstens yttre befäl Bo Nilsson till SVT.
Polisen uppger för Aftonbladet att man utreder nattens explosion som mordförsök eftersom flera personer befann sig i huset.

3 tim
Polis på plats efter att en sprängladdning har detonerat i anslutning till en bostad i Staffanstorp. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Staffanstorp

Boende i huset arbetar vid räddningstjänsten

Nattens detonation vid en bostad i Staffanstorp i Skåne var den andra händelsen på kort tid där en anställd vid räddningstjänsten utsatts för en sprängning, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Så sent som under nyårsafton exploderade en bil som tillhör samma person.
– Det är tragiskt att räddningstjänstens personal ska bli utsatta för sådana här grejer och jag kan inte förstå varför det blev på det här viset, säger Bo Nilsson, räddningstjänstens yttre befäl, till Aftonbladet.
Polisen uppger för tidningen att det fanns personer i bostaden under natten och att man utreder händelsen som mordförsök.

4 tim
Läs mer om Explosionen i Staffanstorp
Trumps USA Rysskontakterna
Paul Manafort och Rick Gates.
Trumps USA Rysskontakterna

Källor: Trumpmedarbetare erkänner brott och vittnar

Donald Trumps tidigare kampanjmedarbetare Rick Gates, som står åtalad på tolv punkter i Rysslandsutredningen, kommer att erkänna bedrägeri, enligt källor till Los Angeles Times. Enligt tidningen kommer också Gates att vittna mot sin tidigare affärspartner och Trumps tidigare kampanjchef, Paul Manafort.
Rick Gates och Paul Manafort åtalades i slutet av oktober för bland annat ”konspiration mot USA” och penningtvätt. Åtalet är en del av Robert Muellers utredning kring kontakterna med Ryssland innan och under USA:s presidentval.

35 min
Donald Trump. ERIC THAYER / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Faktagranskning: Här är felen i Trumps Twittersalva

Flera medier har faktagranskat den våg av hätska Twitterinlägg som president Donald Trump publicerade i går natt och som tycks ha triggats av de senaste turerna i Rysslandsutredningen.
”Jag har aldrig sagt att Ryssland inte lade sig i valet”, skrev Trump. AP skriver att Trump vid flera tillfällen ifrågasatt sanningshalten i de allt mer övertygande bevis som lagts fram. Washington Post skriver att Trump vid 44 tillfällen under sitt första år som presidenten avfärdat Rysslandsutredningen som en bluff eller häxjakt utförd av Demokraternas.
I ett annat inlägg skriver Trump att utfallet i presidentvalet inte påverkades av ryssarna. Det är fortfarande en öppen fråga, skriver AP. Åtalet mot 13 ryska medborgare visar inget sådant, men den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning pågår fortfarande och inget kan ännu uteslutas.

Igår 23:01
Vladimir Putin/Donald Trump. TT
Trumps USA Rysskontakterna

Analys: Kan Mueller koppla Trump till ryssutredningen?

Ur den särskilde åklagaren Robert Muellers åtal går det att utläsa att Ryssland lyckades attackera världens mäktigaste demokrati, USA, under presidentvalet 2016, skriver The Guardians David Smith i en analys. Nu återstår frågan: Kommer Mueller kunna koppla utredning till president Donald Trump? skriver Smith.
Trump var snabb på att påpeka att de ryska försöken att påverka valet började redan 2014 – alltså innan Trump kandiderade till posten, men enligt Smith är utredningen långt ifrån över.
Washington Posts Adam Taylor skriver i en analys att den ryska journalist – som genom sin rapportering var med och avslöjade de ryska försöken att påverka valen – är häpen över åtalet som nu offentliggjorts. I en intervju säger journalisten att Mueller inte kommit åt så många ansvariga utan att de som nämns i åtalet är personer som jobbat för trollfabriken, vissa för länge sedan.
Taylor tillägger även att mycket av det som offentliggjordes i samband med åtalet redan publicerats – i den ryska journalistens rapportering.

Igår 17:06
Läs mer om Rysskontakterna
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Tolv ensamkommande tog livet av sig förra året

Förra året tog tolv ensamkommande, asylsökande barn och unga livet av sig i Sverige, enligt en kartläggning som Karolinska institutet gjort på uppdrag av Socialstyrelsen.
”Det är oroande siffror. Asylsökande ensamkommande barn och ungdomar som kommit i kläm i vårt system behöver få hjälp och behandling för att förhindra fler fall av suicid”, säger Petra Rinman, chef för Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga, i ett pressmeddelande.

10 min
Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Missar överklagande – asyljurister får jobba vidare

Advokater och jurister som gör allvarliga fel får fortsätta att jobba på uppdrag av Migrationsverket, rapporterar Sveriges Radios program Kaliber. Det rör sig om offentliga biträden som inte lämnar in överklaganden i tid, vilket kan leda till att människor utvisas ur Sverige utan att ha fått sin sak prövad.
P1-programmet Kaliber har granskat 50 fall från de senaste två åren där biträden missat deadline för överklagan. En del av juristerna har gjort samma misstag två gånger. De har trots detta kunnat fortsätta att jobba med asylsökande personer, på uppdrag av Migrationsverket.
– Då har vi ju ett ganska tydligt tecken på ett återkommande slarv, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.
Han säger att myndigheten måste fortsätta skärpa rutinerna och skapa bättre system.

5 tim
Arkivbild, demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm 2017. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Protester mot utvisningar av afghaner: ”Frustrerade”

På många platser i Europa hölls på söndagen demonstrationer mot utvisningar av asylsökande från Afghanistan under parollen ”Don’t send Afghans back”.
I Sverige organiserades demonstrationer på ett tiotal platser, bland annat Östersund, Stockholm, Malmö och Göteborg.
– Det är frustrerande när myndigheter och politiker inte tar den här frågan på allvar, säger Helena Mäki, talesperson för den ideella rörelsen ”Vi står inte ut” till P4 Göteborg.

Igår 15:30
Läs mer om Svenskt mottagande
Arkivbild, dimma över iranska berg. Ebrahim Noroozi / TT / NTB Scanpix
Flygkraschen i Iran

Räddningshelikoptrar når inte fram i dimman

Dimman över Zagrosbergen där det iranska planet med 66 personer ombord ska ha störtat gör att räddningshelikoptrarna inte kan ta sig fram, rapporterar statlig tv.
Ombord på planet från flygbolaget Aseman fanns 60 passagerare, varav ett barn och sex personer i besättningen. Tidigare hade flygbolaget bekräftat att alla ombord dött men de uppgifterna dras nu tillbaka eftersom ingen kunnat nå olycksplatsen.
Iranska röda halvmånen, den muslimska motsvarigheten till Röda korset, har skickat räddningsarbetare till området.

Igår 09:41
Läs mer om Flygkraschen i Iran
McDormand i ”Three Billboards” TT / NTB Scanpix
Baftagalan

Analys: Är det här nya Oscarsfavoriten?

”Three billboards outside Ebbing, Missouri” blev brittiska Bafta-galans stora vinnare med vinst i kategorierna bästa film, bästa manus och bästa brittiska film. Dessutom fick Frances McDormand pris för bästa kvinnliga huvudroll. Därmed kan filmen ha återtagit positionen som favorit inför Oscarsgalan om två veckor, menar the Hollywood Reporters Scott Feinberg. Samtidigt konstaterar han att det inte finns någon trend i att Baftavinnarna även vinner Oscars:
”Av de 17 senaste Baftavinnarna har endast sju vunnit en Oscar för bästa film”, skriver han i en analys.

28 min
Skådespelarna i ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Jordan Strauss / TT / NTB Scanpix
Baftagalan

”Three billboards outside Ebbing, Missouri” tog storslam – vann bästa film

”Three billboards outside Ebbing, Missouri” tog storslam på kvällens Baftagala. Hela fem priser kammade filmen hem varav ett av dessa var det mest prestigefyllda: Bästa film. Filmen vann över bidragen ”Darkest Hour”, ”Dunkirik”, ”The shape of water” och ”Call me by your name”.
Dessutom prisades Frances McDormand som Bästa skådespelerska för sin roll i filmen.
Även ”The shape of water” prisades rejält som vann i tre kategorier. Guillermo del Toro fick priset för bästa regissör för sin insats.

Igår 21:46
Läs mer om Baftagalan

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.