Game of Thrones säsong 7

Recensionssvep: Game of thrones säsongspremiär

Varning för spoilers.
De flesta recensenter är positiva till säsongspremiären av tv-serien Game of thrones även om några kommenterar att det inte var i närheten av lika händelserikt som säsongsavslutningen.
Recensenten på The Independent ifrågasätter om det uppfunnits en tidsmaskin i Game of thrones-världen sedan förra säsongen och pekar på en rad influenser hämtade direkt från 2017. Euron Greyjoy hade, enligt recensenten ett nytt utseende som snarare vittnade om ”hösten/vintern är här” än om att ”vintern är här” och Jon Snow gjorde en stor insats för jämställdheten i de sju kungarikena.
Det mesta tyder på att säsongens fokus kommer att ligga på kvinnornas kamp om Westeros, skriver SR:s Matilda Källén.
”Fokuset är vässat och trots en enorm cast att hålla reda på i bakgrunden rör sig blicken främst mellan de huvudspelare som det kommer att stå mellan i slutänden, som alla nu är samlade på en och samma kontinent”, skriver Karolina Fjellborg i en recension i Aftonbladet.

Emilia Clarkes karaktär Daenerys Targaryen. TT / NTB Scanpix

Toppnyheter

Maktskiftet i USA Trumps vårdreform
Maktskiftet i USA Trumps vårdreform

Cancersjuk McCain sågade alla: ”Vi får inget gjort”

Barack Obamas sjukvårdslag, Trump förslag till sjukvårdslag, det republikanska partiet och alla ”gaphalsar på radio, tv och på nätet”. Alla fick en släng av sleven när republikanen John McCain, som nyligen diagnostiserades med en hjärntumör, var tillbaka i senaten för att rösta om sjukvårdslagen.
I sitt tal sågade McCain Republikanernas oförmåga att få en ny sjukvårdslag på plats, trots att Barack Obamas ”Affordable care act” är mycket impopulär.
– Vi har inte hittat något alternativ, och jag är inte säker på att vi kommer göra det. Allt vi har lyckats med är att göra en illa omtyckt lag mer populär.
Det är inte bara på sjukvårdsområdet som Republikanerna misslyckats. McCain gick till hårt angrepp på sitt partis arbete på i princip alla områden.
– Trots att vi har kontroll över hela kongressen och Vita huset har vi inte fått något gjort, förutom utnämningen av Neil Gorsuch till Högsta domstolen.

1 tim
Senatorn John McCain meddelade förra veckan att han har en hjärntumör, men dök ändå upp för att rösta.  TT/AP

Röstade ja till debatt om Trumps vårdreform

Den amerikanska senaten har nu röstat ja till en debatt om att ersätta Obamacare, rapporterar amerikanska medier. Det är ett första steg mot att ersätta ”Affordable care act”. Omröstningen slutade 50 röster mot 50 innan vicepresident Mike Pence fick lägga utslagsrösten.
Den amerikanske senatorn John McCain, som förra veckan meddelade att han har en aggressiv hjärntumör, var också med och röstade i senaten.
Trump byggde stora delar av sin valkampanj på ett löfte om en ny sjukvårdsreform, och ett nej i omröstningen på tisdagen hade varit en stor motgång för presidenten.

4 tim
Donald Trump. Alex Brandon / TT / NTB Scanpix

Trump efter omröstningen: ”Bättre sjukvård på gång”

Efter att senaten röstat ja till en debatt om att ersätta Obamacare säger Donald Trump att det är ”ett stort steg”, rapporterar AP. Presidenten ska också ha gratulerat det amerikanska folket till att en ”bättre sjukvård är på gång”.
Trump byggde stora delar av sin valkampanj på ett löfte om en ny sjukvårdsreform, och ett nej i omröstningen hade varit en motgång för presidenten.
Omröstningen slutade 50 röster mot 50 innan vicepresident Mike Pence fick lägga utslagsrösten.

3 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Pia Sundhage/deppiga svenska spelare efter matchen mot Italien. TT
Fotbolls-EM 2017

”Sundhage sjabblade bort en svensk gruppseger”

Förbundskapten Pia Sundhage bär skulden för att Sverige inte vann gruppen och fick ett lättare motstånd i kvartsfinalen. Det skriver GP:s Eric Hilmersson i en krönika efter förlustmatchen mot Italien.
Sundhage valde att ställa upp med en backlinje där det var tre nya spelare på fyra av positionerna. Det märktes. Stundtals var det riktigt virrigt i det svenska försvaret.
”Jag skrev ju i går att jag inte tyckte Sundhage skulle röra till det för mycket – men i mina ögon var det precis vad hon gjorde”, skriver Hilmersson.
I kvartsfinalen får Sverige nu möta hemmanationen Nederländerna i stället för Danmark.
”Sverige kunde knappast få en tuffare kvartsfinal”, skriver Expressens Anna Friberg.

2 tim
DANIEL MIHAILESCU / AFP

Sverige grupptvåa efter skrällförlust mot Italien

Sverige förlorade med 2–3 mot Italien i lagets sista gruppspelsmatch i fotbolls-EM. När Sverige låg på för ett segermål kontrade Italien och Cristiana Girelli gjorde 3–2 i slutminuterna.
Efter en riktigt svag första halvlek gjorde Pia Sundhage ett dubbelbyte i paus. Lisa Dahlkvist ersatte Caroline Seger och Fridolina Rolfö kom in i stället för Kosovare Asllani. Just Rolfö var den som spelade fram till Stina Blackstenius 2–2-mål i början av andra. Efter det pressade Sverige på för ett ledningsmål – med dryga kvarten kvar nickade Stina Blackstenius i stolpen.
Sverige fick en chockstart på matchen när Daniela Sabatino gjorde 1–0 för Italien i den 4:e minuten efter slarvigt försvarsspel av Linda Sembrandt. Dryga tio minuter senare kvitterade Lotta Schelin på straff efter att Stina Blackstenius fällts.
Därefter svajade Sveriges nykomponerade backlinje ordentligt och Italien skapade flera vassa chanser. I den 34:e minuten gjorde Italien 2–1, återigen var det Sabatino som satte dit den.
I och med kvällens resultat slutar Sverige tvåa i gruppen och får möta hemmanationen Nederländerna i kvartsfinal. Tyskland vann sin match mot Ryssland med 2–0 och blev gruppsegrare.

2 tim
Läs mer om Fotbolls-EM 2017
It-skandalen Röjda uppgifterna
Illustrationsbild Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Expert om it-skandalen: Sånt vi pratar om över en öl

Svenskar har högt förtroende för myndigheter när det gäller att skydda den personliga integriteten. Men skandaler som den på Transportstyrelsen, där bland annat det svenska körkortsregistret hanterades av personer utan behörighet, kan förändra det.
– Förtroendet riskerar att naggas i kanten om medborgarna upplever att säkerhetsfrågorna inte tas på allvar, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige (IIS), till SvD.
Enligt it-säkerhetskonsulten Lars Mårelius har många myndigheter en svag säkerhetskultur. Därför är han inte förvånad av det som nu uppdagats, säger han till SVT Nyheter.
– Det här är sådant vi it-säkerhetskonsulter sitter och pratar om när vi dricker öl, hur illa det är på olika ställen och vad personerna gör för att försöka rätta till det.

3 tim
Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra vid Rosenbad på tisdagen. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

AKB: Kan inte outsourca ansvaret för rikets säkerhet

”Man kan aldrig outsourca ansvaret för rikets säkerhet till någon annan.” Det säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra till den samlade presskåren efter mötet med statsministern och tillägger att hon kommer att kräva ”politiskt ansvarstagande”.
I närmare två timmar samtalade Stefan Löfven med samtliga riksdagspartiernas ledare om skandalen efter Transportstyrelsens it-upphandling. Enligt oppositionen och Vänsterpartiet återstår flera frågor och hotet om misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar är inte undanröjt.
– Det måste bli politiska konsekvenser av det här, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är inte nöjd med dagens besked från statsministern.
– Det var dåliga svar på om man agerat tillräckligt snabbt när man visste att en myndighetschef avsåg bryta mot lagen.

Idag 16:04
Anders Ygeman (till vänster) och Anna Johansson (trea från vänster) under regeringens sommarfika. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ygeman: ”Inget man pratar om på fikarasten”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att han följde gängse rutiner när han blev varse problemen med Transportstyrelsens it-upphandling. Det innebär att han kontaktade näringsdepartementet, men inte att han pratade med statsminister Stefan Löfven eller infrastrukturminister Anna Johansson.
– Det här är information som man inte kan prata om på fikarasten, säger Ygeman till Expressen och förklarar att känslig information måste diskuteras i speciella rum.
Han har i eftermiddags frågats ut av justitieutskottets ledamöter. Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé är inte nöjd med varken svaren eller hanteringen.
– Man har inte agerat tillräckligt kraftfullt, säger han till Aftonbladet.

Idag 14:36
Läs mer om It-skandalen
It-skandalen Röster om röjda uppgifterna
Ebba Busch Thor, Anders Ygeman och Annie Lööf utanför Rosenbad i dag. TT
It-skandalen Röster om röjda uppgifterna

Analyser: Inkompetens gör misstroende attraktivt

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sa i dag att de känsliga frågorna om säkerhetsbrister i Transportstyrelsens it-upphandling inte är något man diskuterar på fikarasten. ”Svaret är förstås klatschigt men vid närmare granskning inte särskilt seriöst”, skriver Expressens K-G Bergström i sin analys. Ygeman, som en av medlemmarna i det säkerhetspolitiska råd som Stefan Löfven inrättat, borde ha kunnat meddela statsministern, resonerar Bergström.
M, L och KD har tidigare hotat med misstroendevotum mot finansministern, men har inte fått med sig C på tåget. Men denna gång handlar ministerkritiken mer om inkompetens än ideologi, enligt SvD:s Göran Eriksson. Den finns också inblandade ministrar som skulle kunna tvingas bort utan att hela regeringen avgår. ”Därför är det mer attraktivt för Alliansen att använda misstroendeinstrumentet i den här affären.”

4 tim
Montage

Utländska medier spår att regeringen Löfven faller

”Skandalen kan hota jobben för flera ministrar i mitten-vänsterregeringen och regeringen själv.” Det skriver den brittiska affärstidningen Financial Times i en artikel om it-skandalen på Transportstyrelsen. Även norska Aftenposten konstaterar i sin rubrik att regeringen hänger löst.
Ett annat medium som intresserar sig för turbulensen som skakar Sveriges politiska ledning är Reuters. Nyhetsbyrån skriver att kommunikationen inom regeringen inte fungerat eftersom infrastrukturminister Anna Johansson säger att hon inte fått den information som hennes statssekreterare hade.

Idag 15:36
Arkivbild: Stefan Löfven och Elvy Söderström. Håkan Nordström / TT / TT NYHETSBYRÅN

Styrelse kände till lagbrott: ”Var nog svårt att ta in”

Redan hösten 2015 blev Transportstyrelsens styrelse varse att myndigheten gjort ”avsteg från lagen” i samband med it-upphandlingen, men agerade inte.
– Jag var naiv, säger styrelseledamoten Elvy Söderström (S) till Aftonbladet.
Söderström, som tills i våras satt i Socialdemokraternas verkställande utskott, säger till tidningen att hon inte förstod att det rörde sig om ett lagbrott.
– Det var nog svårt att ta in. Det låter inte klokt att man inte reagerade starkare.
Tidigare generaldirektören Staffan Widlert, den som inledde upphandlingen som slutade med att före detta gd:n Maria Ågren fick sparken i januari, säger till DN att man sällan diskuterade säkerheten.
– Jag tror vi och stora delar statsförvaltningen har en naivitet för de här frågorna som blivit allt viktigare under åren.

Idag 14:02
Läs mer om It-skandalen
Sven-Erik Alhem, Leif GW Persson TT
Arbogafallet

Experterna eniga: Möller kommer dömas till livstid

Arbogakvinnan och expojkvännen har inte begått de brott som står åtalade för under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Det gör att båda kan dömas till långa fängelsestraff.
– Det innebär att de kommer dömas till livstids fängelse, något annat alternativ finns inte, säger polisprofessorn Leif GW Persson till SVT Nyheter Västmanland.
Enligt tingsrätten har Johnna Möller gjort sig skyldig till anstiftan av mord på sin tidigare make sommaren 2015. Hon är också skyldig till mord och försök till mord på sina föräldrar i augusti 2016.
Att det rör sig om flera allvarliga brott talar också för att det blir en livstidsdom, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem i en kommentar till TT.
När det gäller är expojkvännen Mohammad Rajabi är det svårare att göra en bedömning menar Alhem.
– Det finns möjligheten att han påverkats av henne. Han är dessutom ung. Det är svårare att bedöma men jag skulle tro att det blir ett tidsbestämt straff.

Idag 10:29
Johanna Möller till vänster. Till höger: Sommarstugan i Arboga, där Möllers pappa höggs ihjäl och mamman utsattes för mordförsök.  TT

Möller inte psykiskt sjuk – kan dömas till fängelse

Arbogakvinnan, Johanna Möller, varken led eller lider av en allvarlig psykisk störning. Det visar den rättspsykiatriska undersökningen som nu är klar, skriver Expressen.
Rättsmedicinalverkets besked innebär att hon kan dömas till fängelse. Det samma gäller även hennes tidigare pojkvän Mohammad Rajabi som enligt tingsrätten gjort sig skyldig till mord och försök till mord på Möllers pappa, respektive mamma.
Johanna Möller har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till anstiftan av mord på sin tidigare make sommaren 2015. Hon är också skyldig till mord och försök till mord på sina föräldrar i augusti 2016.
Huvudförhandlingen kommer att återupptas den 7 augusti. Då väntas åklagaren meddela vilket straff hon vill se för de två åtalade. Domen väntas falla omkring två veckor senare.
Texten uppdateras.

Idag 08:03
Mohammad Rajabi i rätten.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Beskedet: Ex-pojkvännen led inte heller av störning

Den så kallade Arbogakvinnan Johanna Möllers ex-pojkvän Mohammad Rajabi var inte heller under påverkan av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks, enligt Rättsmedicinalverket.
Enligt tingsrätten har Mohammad Rajabi gjort sig skyldig till mord och försök till mord den 3 augusti 2016. Johanna Möller har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till anstiftan av mord på sin tidigare make den 7–8 augusti 2015. Vidare till mord och försök till mord den 3 augusti 2016. Möller varken led eller lider av en allvarlig psykisk störning, enligt Rättsmedicinalverket.
Troligt är att domen blir ett långt fängelsestraff, enligt experter TT tidigare talat med. När det gäller pojkvännen kan straffet mildras av hans ålder vid gärningstillfället.

Idag 08:18
Läs mer om Arbogafallet
Fed-chefen Janet Yellen. Arkivbild. AARON P. BERNSTEIN / TT NYHETSBYRÅN
Feds räntebesked

Investerarna tror inte på räntehöjning

Federal Reserve väntas lämna räntan oförändrad efter centralbankens tvådagarsmöte som inleddes på tisdagen, skriver AFP. I stället kommer marknaden att leta efter signaler om en kommande höjning i december i Feds uttalande på onsdagskvällen.
Dock visar terminerna att nästan hälften av investerarna har satsat på att en räntehöjning inte sker förrän nästa år.
Investerare kommer också att hålla utkik efter besked kring när de penningpolitiska lättnaderna börjar stramas åt, skriver nyhetsbyrån.

2 tim
Fed-chefen Janet Yellen. Arkivbild. CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Analyser: Fed bör inte låta sig luras av inflationen

Det blir sannolikt inga dramatiska besked som får marknaderna att gunga när Federal Reserve kommer med sitt räntebesked på onsdagskvällen, skriver ekonomen Mohamed A El-Erian i en analys på Bloomberg.
I en tid av ekonomisk och finanspolitisk osäkerhet spår han att Fed lämnar räntan oförändrad och inte heller ger någon ny signal om en snar höjning. Centralbanken lär också uttala sig mindre självsäkert kring styrkan i USA:s ekonomi, samt fortsätta förbereda marknaderna för minskade stödköp, skriver El-Erian.
New York Times Binyamin Appelbaum konstaterar att inflationen är fortsatt svag trots stark jobbtillväxt, vilket gör det svårare för Fed att nå sina mål.
Bloombergs Narayana Kocherlakota varnar Fed för att luras tro att inflationen är starkare än vad den är eftersom den svaga dollarkursen ger en missvisande bild.
John M Mason skriver på Seeking Alpha att så länge Fed-chefen Janet Yellen lever upp till sitt mantra om en stigande börs och ökat individuellt välstånd lär börsen fortsätta upp och dollarn ner.
Inte heller Placeras Pekka Kääntä väntar sig några större nyheter vid morgondagens räntebesked då ”fortsatt låg inflation gäckar banken”.

5 tim
Läs mer om Feds räntebesked

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.