Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. Arkivbild. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten 2017

Regeringen och V överens: Fler ska betala statlig skatt

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om nya skatteändringar som kommer att ge tre miljarder kronor till statskassan. Det skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt och partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson på SvD Debatt. Det kommer minska klyftorna i Sverige, menar de.
”För det första är vi överens om att fler ska få vara med och bidra lite mer”, skriver duon. Uppräkningen av inkomstgränsen för att betala statlig inkomstskatt ska begränsas. En vänsterreform som kommer att göra samhället mer jämlikt, enligt politikerna.
Den andra åtgärden är att skatten ska höjas för dem som bor utomlands men tjänar pengar i Sverige, skriver duon. Den ökas från 20 till 25 procent.

Toppnyheter

Attacken i London

Just nu: Minnesstund för offren i centrala London

I kväll hålls en minnesstund vid Trafalgar square i London för att hedra offren efter gårdagens attack i London, då en gärningsman körde på fotgängare vid Westminsterbron innan han gick till attack med kniv utanför parlamentet. Tre personer dog i attentatet, däribland en polis.
– Vi står upp för våra värderingar. London är den bästa staden i världen, sa Londons borgmästare Sadiq Khan innan en tyst minut hölls.
Brittisk polis har tidigare i dag släppt uppgifter om gärningsmannen, som sköts ihjäl av polis. Mannen, som sköts ihjäl av polis i går, har identifierats som 52-årige Khalid Masood. Han föddes i Kent men ska ha levt i West Midlands, där Birmingham ligger.
Tidigare under dagen fördömde premiärminister Theresa May terroristers försök att tysta demokratin.
– Vi är inte rädda, och vi kommer aldrig att vackla till följd av terrorismen, sa hon.

11 min
Blommor på Westministerbron i London/43-åriga Aysha Frade TT/Facebook

Aysha skulle hämta sina barn från skolan – dödades

Ett av dödsoffren i den förmodade terrorattacken i London har identifierats som 43-åriga Aysha Frade, rapporterar spanska och brittiska medier.
Enligt Sky News var Frade på väg att hämta sina två barn, 8 och 11 år gamla, från skolan då gärningsmannen körde på henne på Westministerbron i centrala London.
Frade, som hade spansk bakgrund, jobbade som språklärare på en skola i närheten av parlamentet.
De 29 personer som vårdas på sjukhus efter attacken inkluderar 12 britter, tre franska barn, fyra sydkoreaner, två rumäner, två greker och en medborgare vardera från Tyskland, Polen, Irland, Kina, Italien, USA, enligt premiärminister Theresa May.

Idag 09:13
Läs mer om Attacken i London
Stefan Rousseau / TT / NTB Scanpix
Utredningen i London

Gärningsman identifierad som Khalid Masood, 52

Brittisk polis har släppt uppgifter om gärningsmannen i London. Mannen, som sköts ihjäl av polis i går, har identifierats som 52-årige Khalid Masood. Han föddes i Kent men ska ha levt i West Midlands, där Birmingham ligger.
Terrorgruppen IS tog tidigare i dag på sig attacken via rörelsens propagandaorgan Amaq. Det rapporterar AFP. Uppgifterna har inte bekräftats av brittiska myndigheter.
Tidigare under dagen sa premiärminister Theresa May att gärningsmannen tidigare utretts för extremism, samtidigt som hon fördömde terroristers försök att tysta demokratin.
– Vi är inte rädda, och vi kommer aldrig att vackla till följd av terrorismen, sa hon.

3 tim
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

EU-kommissionär: Datumet för attacken inte en slump

EU:s säkerhetskommissionär Julian King säger att det kan finnas en koppling mellan gårdagens attack i London och terrordåden i Bryssel, som skedde på dagen ett år tidigare.
– Jag tror inte att det var helt slumpartat att den här attacken skedde på den första årsdagen efter Bryssel, säger britten enligt nyhetsbyrån AP.
King ville inte utveckla om han tror att det finns ett annat samband än datumet mellan attackerna men han varnade för att terrorhotet i Europa fortsätter vara ”extremt högt”.
32 människor dog när självmordsbombare gick till attack på Bryssels flygplats och i tunnelbanan.

4 tim
Theresa May PA / TT NYHETSBYRÅN

May: Gärningsmannen var född i Storbritannien

Gärningsmannen bakom gårdagens attack i London var född i Storbritannien och har tidigare kopplats till extremism, säger premiärminister Theresa May.
Under ett tal i parlamentet sa May att Storbritanniens underrättelsetjänst MI5 haft ögonen på mannen för flera år sedan men att han inte var med i någon nuvarande utredning.
Hon meddelade även att de skadade i attacken inkluderade 12 britter, tre franska barn, fyra sydkoreaner, två rumäner, två greker och en medborgare vardera från Tyskland, Polen, Irland, Kina, Italien, USA.
– I går försökte en terrorhandling att tysta vår demokrati, men i dag möts vi som vanligt, tillade May.
Parlamentet återöppnades en timme tidigare och inledningsvis hölls en tyst minut för offren för gårdagens förmodade terrorattack.

Idag 10:50
Läs mer om Utredningen i London
Arkivbild. Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN.
Turerna kring PPM-fonderna

Löfven: 840 PPM-fonder kan bantas till färre än 10

Antalet fonder inom PPM-systemet bör reduceras drastiskt, säger Stefan Löven (S) till SvD Näringsliv efter den senaste tidens skandaler som bland annat har med bolagen Allra och Falcon Funds att göra. I dag ryms omkring 840 fonder inom premiepensionen – vilket är för många för att myndigheterna ska kunna hålla ordning, säger statsministern.
– Det handlar om rejält mycket färre fonder. Det är frågan om vi ens behöver tvåsiffrigt.
Att begränsa antalet fonder till färre än tio har varken Löfven eller socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tidigare föreslagit, noterar SvD.

4 min
Arkivbild. HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Anton Abele hoppar av: ”Min roll lite överspelad”

Mitt i fondbolaget Allras brinnande kris lämnar kommunikationschefen Anton Abele bolaget, rapporterar SvD Näringsliv.
– Det är fullt fokus just nu på några av de ledande befattningshavarna i bolaget och då är min roll lite överspelad, säger Anton Abele till SvD.
Anton Abele var 18 år när han valdes in i riksdagen 2010 – yngst någonsin. Innan de blott 15 månaderna på Allra arbetade han hos kommunikationskonsulten JKL.

Idag 12:00
Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allra fortsätter överklaga – nu i ny domstol

Efter att ha misslyckats i tre instanser försöker nu fondbolaget Allra i en fjärde. Allra stämmer Pensionsmyndigheten i patent- och marknadsdomstolen för missbruk av dominerande ställning, skriver TT.
Stockholms tingsrätt beslutade i går att Allra måste följa Pensionsmyndighetens krav om omedelbar inlösen av andelarna i Allras fonder. Allra har även överklagat Pensionsmyndighetens beslut till förvaltningsrätten och Konkurrensverket. Båda sa nej.

Idag 10:07
Läs mer om Turerna kring PPM-fonderna
Arkivbild: Stefan Löfven och Magdalena Andersson. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska blockpolitiken

Analys: Budgeten blir en nagelbitare för regeringen

Centerpartiets besked om att man vill spräcka regeringens budget skapar många frågetecken, skriver SVT:s Mats Knutson i en analys. Förslaget har redan mötts med skepsis från allianskollegerna och hård kritik från regeringen. Enligt Knutson är ett av problemen att oppositionen redan har aviserat att man inte är beredd att försämra budgetsaldot jämfört med regeringens budget. Det innebär att man för varje nedröstad skattehöjning måste komma överens om nedskärningar som ska dra in motsvarande skattekronor.
Det kommer att dröja innan vi får veta om Centern och de övriga allianspartierna kommit överens, skriver Knutson.
”Det slutliga svaret får vi kanske inte förrän finansutskottet fattar beslut i höst. En konsekvens blir alltså att även höstbudgeten ser ut att bli en nagelbitare för regeringen.”

1 tim
Annie Lööf och Jan Björklund. Henrik Montgomery / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Centern och Liberalerna kan inte fly från ansvar”

Opinion Centerpartiet borde följa i Moderaternas spår och arbeta för att Alliansen ska lägga fram en gemensam budget. Det skriver Gunnar Hökmark (M) på SvD Debatt. Hökmark anser att centerns förslag om att bryta ur enskilda skattehöjningar i regeringens budget och rösta ner dem i riksdagen är att fly ansvar. Liberalerna och Centerpartiet anser att en gemensam alliansbudget skulle riskera att kasta in Sverige i politiskt kaos, men det argumentet håller inte, enligt Hökmark.
”Det är inte att kasta Sverige in i kaos att följa den svenska grundlagens ordning. Det är att låta demokratins lagar styra formerna för hur vårt land ska styras.”

4 tim
Ebba Busch Thor (KD), Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L)  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

M kallar till möte efter Centerns budgetutspel

Allianspartierna ska samlas till ett möte för att diskutera Centerpartiets förslag att stoppa regeringens planerade skattehöjningar, skrota rödgröna reformer och därmed spräcka höstbudgeten, rapporterar DI och DN. Ulf Kristersson (M), ekonomiskpolitisk talesperson säger att detta är ett sätt att enas kring en gemensam linje.
– Vi har uppenbarligen en gemensam ambition, att dålig politik inte ska genomföras. Sedan får vi se vilka former det här ska tas sig, säger han till DI.
Moderaterna har tidigare sagt att man hellre vill lägga fram en gemensam alliansbudget, i stället för att spräcka delar utav den, något C är emot.
Mötet ska äga rum i början av nästa vecka.

Idag 09:51
Läs mer om Svenska blockpolitiken
Arkivbild: Lööf. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten 2017

Regeringen: Lööf kan skapa den cirkus hon varnat för

Regeringen reagerar starkt på Centerpartiets nya strategi om att fälla enskilda reformer och skattehöjningar i höstbudgeten i riksdagen. Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanar C-ledaren Annie Lööf att förklara vad hon menar och Alliansen att klargöra vilken linje den har.
– Det här spelet med olika förslag om hur man ska göra med budgeten än hit och än dit, det ger jag inte mycket för, säger han till DN.
Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att utspelet blottar en spricka i Alliansen. C:s nya strategi riskerar skapa instabilitet i ett skede där den politiska osäkerheten är utbredd i omvärlden, säger hon till SVT.
– Vill Annie Lööf nu själv kasta ut Sverige i det som hon själv kallade en politisk cirkus för bara några månader sedan?

2 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) i samtal med pensionärer i samband med att regeringen presenterar nya skattesänkningar för pensionärerna vid en pressträff i PRO:s lokaler i Järfälla.   Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skatten sänks för 1,4 miljoner pensionärer

Skatten sänks med upp till 2 500 kronor per år för 1,4 miljoner personer över 65 år, uppger regeringen. Förslaget träder i kraft första januari 2018.
– De som har varit med och byggt upp vårt land och sett till att vi har den välfärd vi har, de ska ha en bra ålderdom och en trygg sådan, sa statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff i dag.
Regeringen hoppas att skattesänkningen ska bidra till att få bort skatteklyftan för den grupp pensionärer som tjänar mindre än 14 000 kronor.
För en kvinnlig medianpensionärer innebär förslaget 200 kronor mer i plånboken varje månad, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
– Det träffar en grupp som verkligen behöver större marginaler, säger han.

Idag 11:45
Läs mer om Vårbudgeten 2017

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.