Evan Agostini/ ASSOCIATED PRESS / SCANPIX / Invision
Malik Bendjelloul 1977–2014

Regissören Malik Bendjelloul är död

Den svenske filmskaparen Malik Bendjelloul har avlidit.
– Jag kan bekräfta att min bror är död. Familjen vill bli lämnad i fred i sin sorg, säger brodern Johar Bendjelloul till Aftonbladet.
2013 vann Malik Bendjelloul en Oscar för sin dokumentärfilm ”Searching for Sugar Man”, den mest sedda svenska dokumentärfilmen någonsin. Malik Bendjelloul blev 36 år gammal.

Trailer till Searching for Sugar Man

Toppnyheter

FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetssituationen runt Östersjön

Natochefen: ”Oroliga över Rysslands uppträdande”

Rysslands militära närvaro i Östersjön väcker oro hos Nato. Det säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg på en presskonferens efter första dagen av alliansens försvarsministermöte i Bryssel.
– Vi är oroliga över Rysslands uppträdande, säger Stoltenberg, och framhäver att han hoppas kunna föra samtal med Moskva inom kort.
Samtidigt skickar även Nato trupper runt världen. Under onsdagens möte blev det klart vilka länder som ska ingå med soldater i de nya bataljoner som från 2017 ska finnas på plats i Polen och Baltikum.
– Nato söker inte konfrontation med Ryssland. Vi vill inte ha något nytt kallt krig och vi vill inte ha någon ny upprustning. Därför agerar vi defensivt och proportionellt. Men Nato måste reagera, säger Natochefen.

15 min
Alexei Druzhinin / TT NYHETSBYRÅN

”Krigshysteri i varje ryskt nyhetsprogram”

Ryska medier ger en helt annan bild än svenska av landets ökade militära närvaro i Östersjön. Det säger SR:s Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren. Gårdagens nyhet om att två ryska bestyckade korvetter var på väg in i Östersjön har inte väckt lika stor uppmärksamhet i landet, menar hon.
– Däremot förekommer det dagligen i varje nyhetsprogram ett slags krigshysteri, budskapet säljs in som att ryssar i allmänhet måste oroa sig för att Ryssland är hotat och därför måste Ryssland rusta upp, säger hon till Ekot.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hultqvist om ryska robotfartyg: ”Oroande”

Två ryska korvetter med långdistansrobotar är på väg in i Östersjön. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) beskriver utvecklingen som ”oroande”:
– Det är ju ingenting som bidrar till avspänning i vår region. Det påverkar alla länder runt Östersjön, säger han till TT. Hultqvist vill inte spekulera i om förflyttningen sker som svar beskedet att USA ska placera trupper i Norge, eller om det kan finnas någon annan anledning.
Fartygen antas vara på väg till den ryska enklaven Kaliningrad.

Idag 08:48
Läs mer om Säkerhetssituationen runt Östersjön
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Ivanka Trump med fadern vid invigningen. GARY CAMERON / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Trump pausar kampanj för att inviga sitt nya hotell

Med mindre än två veckor kvar till valdagen har Donald Trump tagit en paus i kampanjandet för att flyga till Washington DC och inviga sitt nya hotell, Trump International Hotel, som ligger på samma gata som Vita huset.
– Den här dagen en metafor för vad vi kan åstadkomma för det här landet, sa Trump flankerad av barnen Ivanka och Donald Junior.
Trump har på förhand fått kritik för att invigningen stjäl tid från det viktiga kampanjarbetet i flera delstater. Men kampanjchefen Kellyanne Conway försvarar beslutet med att invigningsceremonin visar vilken typ av affärssinne Trump skulle bidra med i Vita huset.
– Han är en man som bygger saker. Han är en man som fixar saker, säger hon till NBC.

36 min
Hillary Clinton ROBYN BECK / AFP

Clinton firar 69-årsdagen kampanjandes i Florida

Hillary Clinton firade i dag sin 69:e födelsedag genom att möta väljare i Florida. I radiointervjuer talade hon till de många latinamerikanska väljare som finns i delstaten och lovade reformer på migrationsområdet:
– Jag ska göra allt som står i min makt för att hålla familjer samlade och se till att de som varit här i åratal, uppfostrat sina barn här och jobbat hårt äntligen kan bli medborgare, sa hon.
Samtidigt som en opinionsundersökning från Bloomberg visar att Donald Trump har ett övertag på 2 procentenheter i Florida har Clinton, enligt en sammanvägning från Real clear politics, en nationellt övertag på 4,7 procentenheter.

4 min
Kapitolium. Susan Walsh / TT / NTB Scanpix

Republikanerna pumpar in pengar in för att rädda majoriteten i senaten

Republikanerna ser ut att vara på väg förlora majoriteten i senaten. Och samtidigt som Donald Trump slutar samla in pengar till valrörelsen satsar Demokraterna stora belopp på kampanjandet i flera delstater där valresultatet är svårt att förutspå.
– Demokraterna känner att presidentvalet redan är avgjort så nu tar de upp kampen om senaten, säger republikanen Steven Law, som arbetar för insamlingskommittén Senate Leadership Fund, till Politico.
Kommittén bidrar nu med totalt 25 miljoner dollar i flera delstater för att jämna ut kampen om senatsplatserna. Mest pengar, 7,5 miljoner dollar, ska investeras i annonsutrymme i Nevada.

3 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Röster om
Hillary Clinton ROBYN BECK / AFP
Presidentvalet i USA Röster om

Republikaner hotar utreda Hillary Clinton i ”åratal”

Om Republikanerna lyckas behålla sin majoritet i representanthuset efter höstens val samtidigt som Hillary Clinton blir president kan hon ha åratal av utredningar framför sig, skriver Washington Post. Jason Chaffetz är en republikansk kongressledamot från Utah som har fått tid över sedan han tagit ställning mot Donald Trump och slutat kampanja. Sin tid tillbringar han nu tillbringar med att granska Clintons förehavanden som utrikesminister.
– Vi har två års material klart och hon var på utrikesdepartementet i fyra år, säger Chaffetz.
Flera andra republikaner stöttar hans granskning, bland annat talmannen Paul Ryan.
”Granskningen som republikanska ledamöter utför har redan kastat ljus över Clintons mejlskandal”, skriver han i ett uttalande till tidningen.

2 tim
Donald Trump Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Forskare: Donald Trump pratar som en kvinna

Även om Donald Trump flera gånger understrukit hur manlig han är pratar Republikanernas presidentkandidat som en kvinna. Det menar Jennifer Jones som är doktorand i politisk psykologi vid University of California i Irvine. Baserat på kartläggningar av hur kvinnor respektive män pratar har hon undersökt 35 amerikanska politiker och konstaterar att Trump har den mest feminina språkstilen av dem alla, skriver Politico. Skillnaden mellan hans språkliga stil och den näst mest feminina kandidaten, republikanen Ben Carson, är lika stor som den mellan Carson och den minst feminina kandidaten, demokraten Jim Webb.
Samtidigt visar Jones undersökning att Hillary Clintons språkliga stil är över genomsnittet, mer kvinnlig än George W Bushs men mindre än Barack Obamas.

4 tim

Gingrich till Kelly: Du är fascinerad av sex

Megyn Kelly, en av Fox News största profiler, har hamnat i skottgluggen flera gånger under årets valrörelse. På tisdagskvällen var det dags igen.
När hon ställde frågor om Donald Trumps kvinnosyn ilsknade republikanen Newt Gingrich till.
– Du är fascinerad av sex, sa Gingrich, som var talman i representanthuset på 1990-talet.
Kelly svarade snabbt att hon var ”fascinerad av säkerheten för kvinnor”, varpå Gingrich anklagade henne för att dölja skandaler om Hillary och Bill Clinton.
– Ta med dig din ilska och ägna lite tid åt att hantera den, avslutar Kelly intervjun.
Newt Gingrich var en av de drivande personerna när Bill Clinton ställdes inför riksrätt på 1990-talet på grund av sin relation med Monica Lewinsky.

Idag 11:47
Läs mer om Presidentvalet i USA
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Ericsson

Tidigare kollegor: Tekniskt kunnig affärsman

När SvD Näringsliv intervjuar personer som tidigare har arbetat nära Ericssons nye vd Börje Ekholm beskrivs han framför allt som tekniskt kunnig, men också som en duktig affärsman. Börje Ekholm har under många år arbetat på ledande befattningar inom Wallenbergsfärens maktbolag Investor. Den tidigare Investor-vd:n Claes Dahlbäck kallar också Ekholm för ”vänlig och lite tillbakadragen och försynt”.
– Han älskar allt som har med ingenjörsvetenskap att göra, säger Fredrik Lindgren som arbetat nära Ekholm som Investors informationschef, till tidningen.

1 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter rekryteringen av Ekholm: Återinför privatjet

Under Hans Vestbergs kritiserade tid som vd för Ericsson valde bolaget att skrota sitt gemensamma privatflygbolag med Volvo. Men efter rekryteringen av efterträdaren Börje Ekholm, som bor på en plats i USA som saknar direktförbindelser för flyg till Stockholm, ska Ericsson återigen börja använda sig av privatflyg som alternativ till kommersiellt flyg, skriver SvD Näringsliv.
– Affärsflyget har utvecklat sig, så nu anser vi att vi kan göra det affärsflyg vi kan göra med en tredjepartsleverantör, säger ordföranden Leif Johansson till tidningen.

4 tim
TT

Ekholm bor kvar i USA – men vägrar rösta på Trump

Ericssons nye vd Börje Ekholm är både svensk och amerikansk medborgare. Han är dessutom bosatt i USA – och tänker så förbli medan han tar över rodret för det krisande svenska telekombolaget. Därför kommer han också att rösta i det amerikanska presidentvalet.
– Jag tycker att det är en demokratisk skyldighet att rösta, jag har beställt valsedlar och jag kommer att rösta. Det är ett val mellan två svaga kandidater, men jag kan inte förmå mig själv att rösta på Trump och av det kan du dra din slutsats, säger Börje Ekholm till TT.

4 tim
Läs mer om Krisen i Ericsson

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.