Evan Agostini/ ASSOCIATED PRESS / SCANPIX / Invision
Malik Bendjelloul 1977–2014

Regissören Malik Bendjelloul är död

Den svenske filmskaparen Malik Bendjelloul har avlidit.
– Jag kan bekräfta att min bror är död. Familjen vill bli lämnad i fred i sin sorg, säger brodern Johar Bendjelloul till Aftonbladet.
2013 vann Malik Bendjelloul en Oscar för sin dokumentärfilm ”Searching for Sugar Man”, den mest sedda svenska dokumentärfilmen någonsin. Malik Bendjelloul blev 36 år gammal.

Trailer till Searching for Sugar Man

Toppnyheter

Wallström (t v) TT
Syrienkriget

Wallström: FN måste agera mot brutaliteten i Aleppo

De senaste två dagarna har den syriska regimen genomfört över 200 flyganfall mot staden Aleppo, där mer än 250 000 civila lever under belägring.
På söndagen möts FN:s säkerhetsråd med anledning av den upptrappade situationen. I ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) att säkerhetsrådet snarast bör vidta åtgärder ”för att agera mot brutaliteten i denna konflikt, och i synnerhet angreppet på Aleppo.”
USA och EU har under helgen uppmanat Ryssland att pressa den syriska regimen att stoppa sina bombardemang över Aleppo.

1 tim
THAER MOHAMMED / AFP

200 flyganfall mot Aleppo – på bara två dagar

Flera tunga röster höjs för att den syriska regimens bombardemang mot rebellkontrollerade delar av Aleppo, där 250 000 människor lever under belägring, ska upphöra. Under två dagar har 200 luftanfall genomförts och nyhetsbyrån AFP:s korrespondent beskriver hur hela gator raderats ut.
FN-chefen Ban-Ki moon säger att regimen och dess allierade kan ha gjort sig skyldiga till krigsbrott. USA och flera europeiska utrikesministrar sätter press på Ryssland att pressa al-Assad att stoppa lufträderna.

5 tim
Läs mer om Syrienkriget
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya sexbrottslagen

Sarnecki: Skärpt lag lär inte avskräcka våldtäktsmän

Justitieminister Morgan Johansson (S) väntas inom kort föreslå den nya brottsrubriceringen synnerligen grovt sexuellt övergrepp, med fängelsestraff på mellan sex och tio år, uppger källor till SR:s Ekot.
Men Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tror inte att straffskärpningen kommer att få en avskräckande effekt:
– Det kan vara viktigt för samhället ibland att markera att vissa handlingar är absolut oacceptabla. Men att tro att det leder till att det folk inte begår den här typen av handlingar för att de blir avskräckta, ja det är svårt att tänka sig, säger han till Ekot.

1 min
TT

Professor välkomnar nytt straff för sexbrott

Sexualbrottskommittén väntas föreslå för justitieminister Morgan Johansson att de allra grövsta sexualbrotten ska omfattas av en ny brottsrubricering, uppger Ekot. Brotten ska bland annat kallas synnerligen grovt sexuellt övergrepp och ska ge som lägst sex års fängelse och högst tio år. Alla partier i riksdagen väntas stå bakom förslaget.
Det är känt sedan tidigare att ett förslag om lagstiftat samtycke kommer att föreslås och kommitténs ordförande, lagrådet Mari Heidenborg, har tidigare sagt att man vill skrota begreppet ”våldtäkt”. Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, välkomnar förslagen.
– Det här är oerhört viktigt i ett preventivt syfte. Att lagen säger att sex kräver ömsesidighet och frivillighet, annars är det ett brott, säger hon.

Idag 07:10
JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Källor: Skärpta straff för allvarliga sexbrott

Synnerligen grovt sexuellt övergrepp. Det är det nya brottet för de allra grövsta sexualbrotten som sexualbrottskommittén kommer att föreslå för justitieminister Morgan Johansson (S) om ett par veckor, erfar Ekot. Straffet för brottet ska bli fängelse i lägst sex år och högst tio år. En gärningsman har begått brottet när hen visat mycket stor hänsynslöshet eller råhet eller om gärningen har orsakat särskilt lidande ska brottet kunna betraktas som synnerligen grovt, enligt Ekots källor. Sedan tidigare är det känt att det kommer ett förslag om en lagstiftning som baseras på samtycke. Kommitténs ordförande justitierådet Mari Heidenborg har även berättat att man vill ta bort begreppet ”våldtäkt” i lagtexten. Det anses inte rätt eftersom det långt ifrån alltid förekommer våld. ”Sexuellt övergrepp" blir den nya termen.

Idag 05:29
Läs mer om Nya sexbrottslagen
Presidentvalet i USA Röster om
TT
Presidentvalet i USA Röster om

Krönika: Sluta – nostalgi och emojis lockar inte unga

I en krönika på FOX News skriver programledaren Dana Perino, tidigare pressekreterare för George W Bush, om den största generationen röstberättigade i USA – de unga som kallas ”millennials” i USA.
Både 70-åriga Donald Trump och 68-åriga Hillary Clinton vill vinna denna mäktiga grupps gunst. Perino har några tips på vad kandidaterna ska sluta med om de menar allvar med flirtandet:
• Förlita dig inte på emojis för att förmedla ditt budskap – även om det är en byxdräkt. (Hillary Clinton)
• Nostalgi fungerar på äldre generationer. Unga vet inte vad du menar när du vill göra USA storartat igen, ”make America great again). (Donald Trump)
• Säg inte till unga väljare vad de inte ska göra och att den andra kandidaten åtminstone är sämre. (Hillary Clinton/Donald Trump)
• Om ni vill att de ska rösta, säg inte till dem att de aldrig röstar. (Hillary Clinton/Donald Trump)

33 min
TT

”Natos existens i fara med Trump som president”

Opinion Om USA får republikanernas Donald Trump som president är det främst en katastrof för USA. Men världen riskerar i längden att drabbas ännu mer på grund av presidentens utrikespolitiska makt. Det skriver Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski i sin söndagskrönika. Hittills har Trumps uppskattande ord om Rysslands president Vladimir Putin fått störst uppmärksamhet i Europa, men lika illavarslande är hans inställning till försvarsalliansen Nato som han i intervjuer ifrågasatt värdet av, skriver Wolodarski: ”Han har även spritt tvivel om hållfastheten i den kollektiva försvarsgarantin, det vill säga hjärtat för samarbetet. Trump har uttryckligen villkorat eventuell amerikansk militär hjälp med att medlemsländerna måste bidra tillräckligt mycket till samarbetet ekonomiskt och militärt.”

Idag 06:57
Bjšrn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

”Grupper av vita män ser Trump som sin försvarare”

Opinion Vissa grupper av vita manliga väljare uppfattar republikanernas presidentkandidat Donald Trump som en av deras sista försvarare. Det skriver Aftonbladets Katrine Marçal i en ledarkrönika. Det Trump uppfattas försvara är deras tidigare privilegium som de håller på att förlora i en mer mångkulturell och feministisk värld.
”Kan det vara så att många stöder Donald Trump helt enkelt för att de tycker att han har rätt? Om invandrare, muslimer och om kvinnor? Hur kan detta i så fall ske samtidigt som feminismen är så stark? Jo, kanske just därför”, skriver hon.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.