Evan Agostini/ ASSOCIATED PRESS / SCANPIX / Invision
Malik Bendjelloul 1977–2014

Regissören Malik Bendjelloul är död

Den svenske filmskaparen Malik Bendjelloul har avlidit.
– Jag kan bekräfta att min bror är död. Familjen vill bli lämnad i fred i sin sorg, säger brodern Johar Bendjelloul till Aftonbladet.
2013 vann Malik Bendjelloul en Oscar för sin dokumentärfilm ”Searching for Sugar Man”, den mest sedda svenska dokumentärfilmen någonsin. Malik Bendjelloul blev 36 år gammal.

Trailer till Searching for Sugar Man

Toppnyheter

Joe Biden. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bidens Sverigebesök

Biden har landat i Sverige – möttes av Wallström

USA:s vicepresident Joe Biden landade på Arlanda klockan 01.25 i natt. Han kommer närmast från det oroliga Turkiet. Bland andra var utrikesminister Margot Wallström på plats för att ta emot Biden.
Besöket i Sverige omgärdas av ett stort säkerhetspådrag och polisen meddelar att under onsdagen och torsdagen genomförs det avspärrningar och poliseskorter i Stockholm vilka kommer att påverka framkomligheten.
På torsdagen gör Joe Biden ett officiellt besök hos statsminister Stefan Löfven på Rosenbad. Där ska de bland annat diskutera flyktingkrisen, säkerhetsfrågor och samarbeten över Atlanten.

7 min
Biden och hans hustru Jill Biden anländer till Kosovo den 16 augusti. Visar Kryeziu / TT / NTB Scanpix

Joe Biden landar i Sverige – trafikkaos att vänta

I kväll landar USA:s vicepresident Joe Biden i Sverige inför torsdagens möte med statsminister Stefan Löfven. Flyktingkrisen kommer att stå i fokus under mötet och de väntas också diskutera det toppmöte om flyktingfrågan som Barack Obama står värd för i New York den 20 september tillsammans med bland andra Löfven.
Smärre trafikkaos är att vänta vid besöket, då många vägar och busslinjer i Stockholm är avstängda. Dessutom råder flygförbud över Stockholms innerstad.

Igår 18:33
Stefan Löfven/Joe Biden TT

Ledare: Sverige måste ställa flyktingkrav på USA

Opinion Om en månad arrangerar Sverige, tillsammans med en handfull andra länder, en stor flyktingkonferens i New York. Då är den enda rimliga inställningen att Sverige kräver att USA tar ett mycket större ansvar för flyktingarna, skriver DN:s ledarredaktion och lyfter speciellt fram de syriska flyktingarnas situation.
När statsminister Stefan Löfven aviserade torsdagens besök från den amerikanske vicepresidenten Joe Biden sa han att relationen mellan länderna aldrig varit så bra som nu.
”Det ligger en hel del i det. Det var också länge sedan de var så viktiga som nu”, skriver DN.

Igår 18:33
Läs mer om Bidens Sverigebesök
Brandmän vid ett kollapsat hus i Amatrice CIRO DE LUCA / TT NYHETSBYRÅN
Skalvet i Italien

”Några klarar sig – det är därför vi är här”

Hela natten har räddningsarbetare fortsatt att söka efter överlevande i rasmassorna efter skalvet i Italien. Dödssiffran har skrivits upp under arbetets gång. I samhället Amatrice har sju kroppar återfunnits vid ett hotell som kollapsat, men enligt borgmästaren ska hotellet haft omkring 70 gäster. Amatrice, som förra året röstades fram till en av Italiens vackraste historiska städer, är en av de värst drabbade av jordbävningen.
Aftenposten skriver om räddningsarbetaren Christian Bianchetti. Han säger att majoriteten av dem som grävs fram ur bråten är döda.
– Men några klarar sig, det är därför vi är här.

3 min
STEFANO RELLANDINI / TT NYHETSBYRÅN

Dödssiffran stiger: 159 bekräftas döda i skalvet

Sent på onsdagskvällen hade 159 människor bekräftats döda i skalvet i Italien. Hundratals rapporteras vara skadade.
Dödssiffran har stigit successivt sedan skalvet inträffade på morgonen och fortfarande uppges människor ligga begravda under rasmassorna i flera byar.
Enligt AFP kommer många människor nu tvingas spendera den kyliga natten i snabbt upprättade tältläger – risken för efterskalv gör det för riskabelt att återvända hem.
Skalvet, som inträffade strax efter klockan halv fyra lokal tid, hade enligt USA:s mätmyndighet USGS en magnitud på 6,2, med centrum omkring 8 mil sydöst om Perugia.
Enligt svenska utrikesdepartementet har en svensk fått lättare skador.

Igår 21:53
TT NYHETSBYRÅN

8-åring grävdes fram ur rasmassorna: ”Hon lever!”

En åttaårig flicka har räddats från rasmassorna i Pescara del Tronto, skriver AP. Byn är en av dem drabbats värst av onsdagens jordskalv.
Enligt nyhetsbyrån ska två kvinnor efter skymningen ha kommit springande på gatan och ropat: ”Hon lever!”.
Räddningstjänsten har bekräftat att flickan förts till sjukhus men hennes tillstånd är okänt.
Enligt Italiens hälsominister Beatrice Lorenzin finns det många barn bland jordbävningens offer men det är oklart hur många döda eller skadade barn det rör sig om.
Totalt har 120 människor bekräftats döda.

Igår 19:14
Läs mer om Skalvet i Italien
KAZUHIRO NOGI / AFP
Dagens börs

Bred nedgång på avvaktande Asienbörser

Asienbörserna öppnade nedåt och höll sig avvaktande inför Fed-chefen Janet Yellens tal på fredag, skriver Market Watch.
Topixindex hade strax efter klockan elva lokal tid backat 0,3 procent med en handel som låg 41 procent under snittet. Shanghais kompositindex föll med 0,7 procent medan börserna i Hongkong, Singapore and Sydkorea var i stort sett oförändrade, skriver Bloomberg.
Även Nikkei 225-index hade backat med 0,3 procent, skriver Market Watch.

1 tim
Magnus Groth, vd för SCA. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN

SCA dragloket på uppåtgående Stockholmsbörs

SCA, som på onsdagsmorgonen meddelat att företaget ska delas upp i två olika börsnoterade företag, hade en festlig dag på börsen. A-aktien stängde på plus 7,84 procent, medan B-aktien stängde på plus 7,35 procent.
– Det här är positivt för SCA och något det pratats om i tio års tid, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till TT om beskedet.
Mycket tack vare SCA:s rusning stängde Stockholmsbörsen uppåt, efter en något trevande start. OMXS-index stannade på plus 0,4 procent.

Igår 16:17
Läs mer om Dagens börs
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten 2016

Experter: Regeringens prognos för optimistisk

Finansminister Magdalena Andersson (S) prognos över den ekonomiska utvecklingen är för positiv, säger Konjunkturinstitutets Jesper Hansson till TT efter onsdagens pressträff på Harpsund.
– De tycker inte att det är högkonjunktur nu, säger Hansson och syftar på att regeringens kalkyler anger att det finns en högre potentiell BNP att hämta hem.
Även SEB:s chefekonom Robert Bergqvist skönjde optimistiska drag i prognosen och tron på att arbetslösheten ska sjunka.
– Det inbegriper att man måste tro starkt på en väl fungerande integrationspolitik. Där tycker jag att det finns ett stort frågetecken fortfarande om integrationspolitiken kommer att fungera, säger Bergqvist.

4 tim
Finansminister Magdalena Andersson med sin pressekreterare Miriam Abu Eid. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: ”Regeringen är piskad att göra mer”

SR:s politiske kommentator Fredrik Furtenbach är överraskad av finansministerns besked att man kommer att genomföra reformer för 14 miljarder kronor nästa år. Eftersom det råder underskott i statsfinanserna blir det att regeringen lånar.
– Men politiskt finns förstås en logik. Regeringen är piskad att göra mer, säger han till Ekot.
Göran Eriksson på SvD konstaterar om lånandet att ”regeringen tar en ekonomisk-politisk risk, för att slippa ställa flyktingmottagande mot nedskärningar eller skattehöjningar.”
DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg skriver att den borgerliga oppositionen förvisso kritiserade Magdalena Andersson (S) för att måla en allt för ljus bild av svensk ekonomi, men att det samtidigt möjliggör för dem att också lova reformer.
Enligt Mats Knutson på SVT har regeringen förstått att det gäller att skrida till verket nu om man ska bli återvalda 2018.
”Men då gäller det också att prognoserna håller. Det har som bekant inträffat förut att så inte blivit fallet.”
Regeringens prognos bygger på antaganden om att migrationskostnaderna ska sjunka och att högkonjunkturen ännu inte är nådd. Därför kan förutsättningarna för den ekonomiska visionen snabbt ändras, menar SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka.
”Samtidigt som många tecken pekar på att en högkonjunktur är här, är också migrationskostnadernas minskning högst osäker”, skriver hon.

Igår 17:51
Finansminister Magdalena Andersson. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen lånar för att betala för satsningar

Regeringen sänker sin tillväxtprognos för i år till 3,5 procent. För 2017 och 2018 räknar regeringen med en något högre tillväxt än vad man såg i våras.
Och enligt finansministern går svensk ekonomi starkt.
– Tillväxten blir ungefär som i USA. Sverige står sig väl i jämförelse med flera andra länder, sa Magdalena Andersson (S) under en presskonferens på Harpsund.
Några faktorer bakom framgångarna är högt arbetskraftsdeltagande, hög sysselsättningsgrad och stabil privat konsumtion.
Men det blir fortsatta underskott i statens finanser de närmaste åren och arbetslöshetsmålet ser inte ut att nås. Reformutrymmet beräknas bli 55 miljarder kronor de kommande två åren, enligt finansministern, vilket innebär att regeringen lånar till nya satsningar.

Igår 13:07
Läs mer om Höstbudgeten 2016
Brexit Storbritanniens framtid
Julhandel i London. Arkiv. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Toppekonom: Vi kommer att känna av brexit tids nog

Londonbörsen har återhämtat sig. Britterna shoppar som aldrig förr. Och sysselsättningen är stark. Så vad kan vi säga om hur brexit kommer att påverka Storbritannien? frågar sig den tidigare brittiske vice riksbankschefen Rupert Pennant-Rea i en debattartikel i Financial Times.
”Det enda ärliga svaret på frågan om brexits effekter är ’vet inte’, åtminstone inte med någon precision”, skriver han.
Däremot ser han inte de ovan nämnda siffrorna som de bästa markörerna att hålla utkik på. Något som oroar Pennant-Rea mer är att pundet rasat efter omröstningen.
Visst kan den internationella valutamarknaden vara nyckfull, menar han.
”Men när kurserna rör sig snabbt och sedan stabiliseras i över en månad (...) bör dess domslut inte ignoreras.”

Igår 22:23
Shoppare på Regent street i London. Arkiv. TT

Analys: Därför påverkar brexit den globala handeln

Storbritanniens utrikeshandel är värd motsvarande nästan 11 biljoner kronor per år. Det innebär att inte bara den brittiska handeln kommer att påverkas av brexit – utan även övriga världens, skriver CNN Moneys Alanna Petroff.
Hon listar tre argument:
• Storbritanniens handel med de övriga EU-länderna var värd motsvarande 5 700 miljarder förra året – nu krävs nya avtal med samtliga 27 EU-länder.
• EU:s handel med andra länder sker i vis mån gemensamt, exempelvis med Schweiz och Turkiet. Även där krävs nya avtal.
• Storbritanniens handel med övriga världen – såsom Kina och USA – sker via WTO. Men Storbritanniens WTO-medlemsskap hanteras via EU.
”Handeln kommer inte att stoppas om Storbritannien lämnar EU innan nya avtal är på plats, men den kan bromsas och bli dyrare och potentiellt skada brittiska jobb och företag”, skriver Alanna Petroff.

Igår 22:23
Läs mer om Brexit

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.